Politika

U saradnji sa NATO uništeno gotovo 460 tona zastarjelog naoružanja

Ministarstvo odbrane, u saradnji sa NATO Fondom povjerenja završilo je projekat uništavanja municije velike razorne moći. Kroz dvije faze, uništeno je 459 tona, od čega 228 tona čistog eksploziva.

“U proteklom periodu, kroz NATO Fond povjerenja uništene su akustično indukcione mine, bojeve glave, torpedo, a danas se sa Pristana odvoze i posljednje količine bojevih glava krilatih raketa. Sa njihovim odvoženjem, ovaj prostor biće u potpunosti bezbjedan”, kazao je komandant Mornarice Vojske Crne Gore, Vesko Tomanović i dodao da je riječ o uglavnom mornaričkoj i vazduhoplovnoj municiji razorne moći.

Sve to je, kako je kazala direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, Alma Ljuljanaj Jovićević, potencijalno ugrožavalo bezbjednost.

“NATO je, posredstvom svoje agencije NSPA, Crnoj Gori pružio veliku pomoć u podizanju nivoa bezbjednosti građana, infrastrukture, što je posebno značajno u obalnom području, kao i pomoć u smislu unaprjeđenja zaštite životne sredine”, poručila je Ljuljanaj Jovićević koja je tom prilikom zahvalila partnerima.

Vodeća nacija u okviru NATO Fonda povjerenja bila je Velika Britanija koja je izradila studiju izvodljivosti i uspješno završila projekat, u koji su utrošene gotovo 933 hiljade eura.

Britanska ambasadorka Alison Kemp je rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo sa zadovoljstvom sarađivalo sa drugim NATO saveznicima kako bi podržali oružane snage Crne Gore da značajno smanje višak rashodovane municije i poboljšaju upravljanje postojećih zaliha municije.

Velika Britanija donirala je 104 hiljade eura, Turska 40.000 eura, Mađarska 15.610 eura, Češka 5.521 euro, Bugarska 2.186 eura, dok je najveći donator SR Njemačka sa oko 765 hiljada eura.

Ovom prilikom, njemački ambasador Robert Veber rekao je da ‘pozdravlja napore Crne Gore zbog uspješno zaključenog projekta podržanog od strane NATO, kojim se rjesava pitanje uništenja zastarelog oružja u zemlji. Njemačka je finansijski i stručno doprinijela ovom projektu, sa ciljem da podrži Crnu Goru svoju NATO saveznicu i da doprinese sigurnosti u regionu.’

Uništavanje sredstava koja su se nalazila na lokalitetu Pristan na poluostrvu Luštica, skladištima Brezovik i Taraš kod Danilovgrada, najvećim dijelom rađeno je putem delaboracije, odnosno rastavljanja i siječenja, što znači da je cijeli proces realizovan uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

“Možemo reći da je u ovom momentu Crna Gora riješila više od 85% viškova naoružanja i municije, te da se sada 1.778 tona nalazi u višku”, kazala je Ljuljanaj Jovićević.

Dodaje da su do sada viškovi municije uništeni kroz više programa, ali i sopstvenim kapacitetima. Pored NATO fonda povjerenja, tu je i program MONDEM – partnerstvo Ministarstva odbrane, UNDP-a i OEBS-a, tehnički sporazum sa SAD, kao i Pilot projekat sa Republikom Albanijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG CG
Gost
PG CG

A gdje nam je novo naoružanje kad već uništavamo staro? Nije vam sumnjivo da se strane sile baš ovoliko angažuju da uništimo svo naoružanje? Sjećam se tih akcija još odavno i prije 10-15-20 godina. Oni koriste vojne avione stare 50, 60 godina. Makar kao podršku vojsci ili za parade, a mi baš sve iz pefioda SFRJ moramo da uništimo??? Prvo… Više »

BLAVorybehappy
Gost
BLAVorybehappy

E bravo vam ga.
Cega se pametan stidi,time se budala.ponosi.

TRrol
Gost
TRrol

Nadjite pare da maknete i ostatak, samo rdja i postaje nebezbjedno

Send this to a friend