Politika

U susret izborima u Nikšiću: Iz spiska izbrisano 329 mrtvih

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaključno sa 9. februarom ove godine iz biračkog spiska za opštinu Nikšić izbrisalo 329 preminulih lica. Iz tog resora su saopštili da ispunjavaju sve zakonske obaveze po pitanju biračkog spiska u susret predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću.

Prema podacima koje je MUP dostavio “Danu“, 9. februara u birački spisak za nikšićku opštinu bila su upisana 58.563 birača. To je za 163 birača manje nego 4. januara ove godine, kada je u biračkom spisku bilo 58.726 građana sa pravom glasa. Iz MUP-a su saopštili da je do 4. januara zbog smrti iz biračkog spiska za Nikšić izbrisano 211 lica.

Podaci MUP-a pokazuju da je do 9. februara zbog odjave prebivališta van Crne Gore iz biračkog spiska izbrisano dvoje građana Nikšiića.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim obavezama definisanim Zakonom o biračkom spisku i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, redovno sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti na ažuriranju i tačnosti podataka u biračkom spisku. Ističemo da je od kada su raspisani lokalni izbori za Nikšić pojačan upravni nadzor nad radom područne jedinice u toj opštini, nad zakonitošću upravnih akata, provjere tačnosti podataka u biračkom spisku putem slučajnog uzorka kroz uvid u registar prebivališta, pozahtjevima za izdavanje lične karte i kroz uvid u registar rođenih. Od 4.1.2017. godine do 9.2.2017. godine evidentirane su promjene koje Vam dostavljamo”, saopšteno je iz MUP-a, kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić.

Iz tog resora naglašavaju da je brisanje umrlih lica iz biračkog spiska aktivnost koja se sprovodi u kontinuitetu.

“U prethodnom periodu, MUP je dodatnim i vanrednim angažovanjem provjeravao kategoriju starijih lica u Crnoj Gori. Utvrđen je određeni broj lica čiju smrt ovlašćeni subjekti nisu prijavili. U kontaktu sa naslednicima preminulih, uspješno je sproveden niz upravnih postupaka. Ta lica su upisana registar umrlih i brisana iz biračkog spiska”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz MUP-a pozivaju građane i druge ovlašćene subjekte da izvrše svoju obavezu i prijave činjenicu smrti. Taj resor je, kako se navodi u dostavljenim podacima, za 185 lica promijenio upis u biračkom spisku na osnovu prijave, odnosno odjave prebivališta u Crnoj Gori.

Do 9. februara MUP je dvoje građana Nikšića izbrisao iz biračkog spiska zbog gubitka poslovne sposobnosti. Do istog datuma, dva lica su, prema podacima MUP-a, izbrisana iz biračkog spiska nakon što je utvrđivanjem prebivališta konstatovano da nemaju biračko pravo.

“Utvrđeno je da je na današnji dan 517 birača koji su u biračkom spisku za lokalne izbore u Nikšiću ima samo staru ličnu kartu. Takođe, 106 birača koji su u biračkom spisku za lokalne izbore u Nikšiću nema identifikacioni dokument (ličnu kartu ili pasoš). Od ovih lica mlađih od 22 godine je 74. Ministarstvo apeluje na građane koji nemaju novu ličnu kartu ili pasoš da ih pribave kako bi mogli da ostvare biračko pravo”, navode iz MUP-a.

Podsjećaju da Zakon o biračkom spisku daje mogućnost parlamentarnim partijama, potvrđenim izbornim listama i nevladinim organizacijama koje imaju ovlašćenja za praćenje izbora izdata od Državne izborne komisije da ostvare uvid u birački spisak, promjene izvršene u tom dokumentu i u izvornim registrima, kao i u dokumentaciju na osnovu koje su te promjene izvršene.

“I ovim putem apelujemo na sve ovlašćene subjekte da iskoriste prava koja proizilaze iz izbornih zakona. Ministarstvo unutrašnjih poslova će raditi transparentno i otvoreno i neposredno sarađivati sa građanima Crne Gore po ovom, ali i po drugim pitanjima od njihovog interesa”, poručili su iz MUP-a.

Send this to a friend