Politika ISTORIČAR BOBAN BATRIĆEVIĆ POSLAO OTVORENO PISMO AMBASADORIMA SAD, UK, NJEMAČKE I EU U CRNOJ GORI

U temeljima Crne Gore su antifašistički ideali

Boban Batrićević

Profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević obratio se juče otvorenim pismom ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Evropske unije u Cmoj Gori. Batrićević ih u pismu upozorava na to da se Crna Gora nalazi pred velikim društvenim i civilizacijskim izazovima, nastalim usljed, između ostalog, sve učestalijih pokušaja revidiranja crnogorske prošlosti, a na šta jasno ukazuju izjave budućeg mandatara crnogorske vlade Zdravka Krivokapića, piše Pobjeda.

Pismo prenosimo integralno

Očekujući uzaludno široku reakciju naše očito zbunjene i od medijske hajke ustrašene intelektualne javnosti na zabrinjavajuću izjavu budućega mandatara crnogorske vlade gospodina Zdravka Krivokapića, kao proučavalac prošlosti ošećam se pozvanim da ukažem na opasan proces koji se posljednjih dana dešava u Cmoj Gori, a koji ne smije proći neopaženo.

Ne sporeći rezultate parlamentarnih izbora i čestitajući ovom prilikom pobjedu novoj vladajućoj većini, želim iskazati bojazan povodom djelatnosti čovjeka koji je dobio podršku četrdeset i jednog crnogorskoga poslanika za sastav nove vlade.

Gospodin Krivokapić, inače profesor Mašinskoga fakulteta, od završetka izbornog procesa više se puta tokom svojih javnih nastupa bavio rekonstrukcijom crnogorske prošlosti i u tim situacijama nedostojno izrazio o crnogorskome antifašizmu, pokušavajući da jednome kolaboracionističkom pokretu iz Drugoga svjetskog rata makar i prividno priskrbi jednakost s jedinim i istinskim narodnoo-slobodilačkim antifašističkim pokretom u Crnoj Gori. Vrhunac njegove iskrivljene istorijske percepcije predstavlja govor koji je održao u društvu novoga gradonačelnika Budve gospodina Marka Carevića, popova Srpske pravoslavne crkve i kontroverznoga biznismena na proslavi povodom konstituisanja nove budvanske vladajuće većine, na kojem je rekao: „Jučerašnji i današnji danje dan pobjede i mi više ne treba da slavimo 9. maj nego 23. i 24. septembar jer se desila nova pobjeda. Ta nova pobjeda treba da udahne novi duh čitavoj Crnoj Gori da mi jednom prestanemo da se svađamo, nadgornjavamo nego da budemo u takmičenju ko je bolji domaćin”.

Takav odnos prema najslavnijem evropskom datumu u XX vijeku bez kojega su nezamislive današnja Evropa i Evropska unija nedoličan je bilo koga javnog djelatnika, a kamoli budućega mandatara vlade jedne evropske države. Stoga Vam, kao nasljednicima demokratske antifašističke koalicije i nosiocima pobjedničkih ideja koje je iznjedrio 9. maj 1945. godine, pišem ovo pismo s nadom da ćete uzeti u obzir da se Crna Gora nalazi pred velikim društvenim i civilizacijskim izazovima.

Savremena Crna Gora kao građanski ustrojena zemlja nezamisliva je bez svoje bogate antifašističke tradicije. Njen put građanske emancipacije tokom XX i prve dvije decenije XXI vijeka usko je vezan za njeno opredjeljenje u Drugome svjetskome ratu budući daje tadašnji pobjednički narodnooslobodilački pokret, inače 1943. godine u Teheranu priznat kao ravnopravan član antihitlerovske koalicije, postavio temelje savremenoga crnogorskog društva.

Jednako kao Evropa i Crna Gora je nezamisliva bez 9. maja, simbola pobjede nad anticivilizacijskom i varvarizujućom ideologijom uništenja-kako je karakterisao Tomas Man. Izvinjenje od gospodina Krivokapića povodom ove javne skarednosti nijesmo čuli, niti se neko od poslanika koji su mu dali podršku javno ogradio od njegova stava. Ne želim da pomislim da ste zatvorili oči pred činjenicom da je nova crnogorska vlada dogovarana u manastiru kod prvog čovjeka Mitropolije crnogorsko-primorske gospodina Amfilohija Radovića, koji prozapadni i demokratski svijet otvoreno deklariše kao svijet Sodome i Gomore i đavolske inkarnacije u vidu NATO saveza, proklinjući svakoga ko se odrekne proruske politike riječima „Dabogda živo meso od njega otpadalo”.

Ne želim da povjerujem da blagonaklono gledate na miješanje crkve u izborni i postizborni proces u Crnoj Gori, a naročito ne da ćete preći preko izjave o tome da ne trebamo više slaviti 9. maj. Zaobilaženje te skandalozne izjave od strane vaših ekselencija imalo bi u cmogorskome kontekstu simboliku Minhenskoga sporazuma iz 1938. godine, kad je zbog zadovoljenja apetita nedemokratskih politika žrtvovana jedna prozapadna centralnoevropska država. Od vašega i stava vaših vlada umnogome će zavisiti budućnost crnogorskoga društva, zato je neophodno da uzmete u obzir ove nimalo bezazlene procese koji se dešavaju u njemu.

Na kraju, želim da izrazim nadu da nećemo sutra u našim pregledima istorije Crne Gore pisati kako je uz prećutnu saglasnost Zapada prozapadno orjentisana većina u Crnoj Gori predata u ruke ljudima koji je civilizacijski ne vide na toj strani svijeta te da ćemo zajedno slušati 9. simfoniju svakoga 9. maja.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
murko
Gost
murko

Istorja je utvrdila. Svi Crnogorci, Muslimani, Albanci i Hrvati su bili partizani, dok su Srbi bili na strani nacizma. Zato su ti narodi nosioci antifasistickih tekovina, a ovi ljubitelji svetosavskog ili Hitlerovog nacizma su istorijski gubitnici. E Viva Vero Montenegro je slogan koji su nam ostavili nasi prijatelji italijanski antifasisti.

Gastos
Gost
Gastos

a ja mislio da je NDCG stvorena 1941. pod pokroviteljstvom antifašističke Musolinijeve Italije. A tekovine antifašizma (čitaj:Sekule Drljevića) su odrzane i u samoj himni (dve strofe samo, doduše)

Yes
Gost
Yes

Vidi se da ne mislis, a i osjeca.

Gastos
Gost
Gastos

@Murko
ovi ne znaju za sarkazam, inace ti ne bi dali toliko like-ova 🙂

Ja ovako
Gost
Ja ovako

Svaka ti čast. Da je srece oglasila bi se i Crnogorska akademija nauka.
No, ona je poodavno mrtva, ne budila se.

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

SVAKA CAST BATRICEVICU!!!
Dje su ove gnjide iz CANUa oni se samo javljaju kada se raspravlja o budzetu , da vide koliko ce para da im se da ZA NISTA!!!

Tomo
Gost
Tomo

Arhaično, konzervativni , retrogradno izaganje jednog mladog crnogorsko kvazi intelektualca. Dje ti živiš mladiću upitala bi te omladina Crne Gore, pričaš o antifašizma i komunizmu, koji je na ovim prostorima bivše Jugoslavije doživimo poraz. Sta je fensi danas u Crnoj Gori biti četnik boriti se za kapitalizam i zapadne vrijednosti, to podržava SAD i EU , koliko si spasio saveznika… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Pa i jeste mozgu no on pita pobjednike iz drugog rata zasto podrzavaju ono protiv cega su se borili!!! Ako ne umijes citat ne prozivaj jednoga profesora casti ti!!!!

Defacto
Gost
Defacto

Bjese li ovo onaj sto je s Markom Milacicem protestovao protiv Vlade 2012. Sto li se dogodilo u medjuvremenu, je li Vlada postala bolja ili je FCJK unosan? 🙂

A eee
Gost
A eee

Defacto si opsjednut crnogorskim intelektualcima

Botun
Gost
Botun

Hahahaha

Yes
Gost
Yes

U cemu je problem? Izbor je bio izmedju jako lose vlasti i otvoreno prosrpski ce.tnicki opredjeljenog vecinskog dijela opozicije. U Crnoj Gori na zalost, ne postoji jaka gradjanska partija, samim tim ni gradjanska svijest kod biraca. Losu vlast smo zamjenili gorom jer vise alternativa nismo imali. Prema tome, trazili smo……gledajmo. Dobicemo priliku na narednim izborima da korigujemo gresku, ako budemo… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nadam se samo da će Medov miljenik Tramp izgubiti izbore, jer u tom slučaju će se Bajden uključiti u problem kako treba. Zazivati kilavu i nesposobnu EU u pomoć je zaludan posao. Ali: ako se nova američka administracija uključi u problematiku- biće onako kako oni kažu. Bajden neće popuštati ni Rusima ni Srbima, već će uzeti stvari u svoje ruke.

Slobodan
Gost
Slobodan

Trebaju svi intelektualci koji slobodno misle i koji s eneće sda šalzati zbo fotelja da se obrati medjunarodnoj javnosti.

Veki
Gost
Veki

Crna Gora u srcu DA JE VJECNA

Mitar
Gost
Mitar

Druze oni su to i htjeli!!!! Oni su nas ( opet ) prodali Srbiji!!!!!!! Dzaba ti prica!

Bazinga
Gost
Bazinga

Spas je jedino da Bajden razoruža kriminalni sistem Trampa, i nadam se u Boga da će tako i biti. Jer Trampu sa svojim lažima je mjesto na smetlištu istorije. A sporazum Beograda i Prištine bi bio pucanj u svoju nogu Vučića. Međutim nešto se valja iza brda Tramp, Vučić, Putin prave svoju koaliciju, što govori da će Bajden možda i… Više »

Realnost
Gost
Realnost

E i da su šćeli dobice otpor i treba svako ko ima sto da im pise i da ih cima, pa nek salju dalje o tome kakva je atmosfera povodom takvih planova!

Maketa
Gost
Maketa

Prodani smo bili i 1941. Samo opušteno Crnogorci učite na primjeru predaka.

Ja ovako
Gost
Ja ovako

Mitre, cak i ako su nas prodali MI MORAMO DICI GLAS! I DICI CEMO GA. NEMA PREDAJE!

Marks
Gost
Marks

Valjda je svima zdravorazumnina jasno da se civilizovani svijet jace bori protiv zla komunizma nego protiv bilo kog drugog totalitarizma. Ubadati prst u oko savremenom svijetu nije pametno. Praviti spomenik Titu kad ni Kimu ne pada na pamet da pravi spomenike komunizmu, nije dobro. Civilizacija je stavila jasan otklon od svih komunistickih zemalja, Kuba, S. Koreja, Rusija…

Verem
Gost
Verem

Komunizam i antifasizam su dva pojma. Na svoju antifasisticku tradiciju , kao i cinjenicu da su Crnogorci pruzili prvi organizovani otpor u porobljenoj Evropi , treba da budemo ponosni. I da je i dalje njegujemo i automatski reagujemo na svako “izmirenje” cetnika i partizana.

C G
Gost
C G

O kakvo to civilizaciji pričaš!? Za tebe su SPC i ovi velikosrbi civilizacija !? Kakvi ste to slijepci…

Titograd
Gost
Titograd

Hahahahahaah, najtragičnije je ustvari što ti je nick Marks.

Dpero
Gost
Dpero

No treba da pravimo spomenike ratnim zlocincima Drazi,popu Maci,Pavlu Dj.,kralju Aci palikuci ,Radovanu,Ratku i jos mnogim.
Nikaf se ovaj narod nece izlijeciti jer su im to upravo HEROJI,nazalost za ovu bolest lijeka nema

Idea
Gost
Idea

Ne komunizam kao u koreji kubi,rusiji,vec komu nizam kao kod nas,koji je bio najbolja,uputa za svjet,ali to nije odgovaralo nehumanom i gladnom kapitalizmu.

Cimet
Gost
Cimet

Titu titu znao je on koji jezik razumijete jedino.

ROKO
Gost
ROKO

Bravo’ sve lijepo receno.

Miško
Gost
Miško

Bravi Bibane to je uloga pravog intelektualca!!

Dpero
Gost
Dpero

Sigurno i to hrabri intelektualac koji se ne prodaje za šaku brašna kao, ovi Rokoljubi,Medo,Andrija,Pipun,Dritan i oni oko njega.Sa ovim mozgovima idemo ne u srednji vijek,nego u kameno doba.Blago ovom blesavom i bolesnom narpdu.

Mario
Gost
Mario

Poz iz Hr

Ne dajte se Crnogorci.To je vaša država, nemate druge.Čuvajte Mila..on vam je stup.

Radius
Gost
Radius

Hvala I vi Sanadera

Mitar
Gost
Mitar

😂😂😂😂😂😂😂 definicija sarkazma!!!

Pomorac
Gost
Pomorac

Zapad i komunizam ne može! Tako da džaba si pisao

Idea
Gost
Idea

Da je ovde komunizam ovi sto treba da dodju na vlast ne bi videli belog dana.

C G
Gost
C G

Za tebe je Amfilohije zapad!? Stvarno!? Kakav komunizam te spopao i što ti znaš o tome? Nijesi ni bio rođen kad je na vlasti bio taj “komunizam”, a Amfilohije ti je izvor informacija o tome… Mućni glavom, možeš i sam misliti, nije teško…

Idea
Gost
Idea

Svaka cast profesore,ali uzalud je sve ,ako je zapad tako precrtao bice tako ,ali oni nisu svesni a kada budu i ako budu svesni bice kasno.

Pipita
Gost
Pipita

Svaka čast Bobane. Prećutao je svijet više puta ovdašnje psihoze, a iskreno im se nije više ni čuditi. Ako smo toliko neuki i primitivni da slavimo ovaj politički momenat, a neka nas taman pušte niz vodu. Iskreno mi je jedino žao zbog čestitih i uljudnih na svim ovim našim prostorima, koji sve vide i shvataju, ali su u debeloj manjini… Više »

boki
Gost
boki

Je li ovo onaj bivši borac protiv NAto a sad vjerni dps vojnik?

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Upravo tako. Znam ga sa faksa. Ali sta ces, kad se dobro uhljebis tako ti je.

Baka cg
Gost
Baka cg

Sta to pricas

Cimasg
Gost
Cimasg

Nacionalnost : Crnogorsnjak
Jezik: Crnogorski
Vjera: DPS

Steta sto Milo nije malo bolje pogledao kako to rade bosnjaci. Bilbordi, bilbordi i bilbordi!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Nacionalnost: Crnogorska
Jezik: Crnogorski
Vjera: Pravoslavna

Što ti nije jasno?

ilke
Gost
ilke

Nije mi jasno gde ti je crkva?

C G
Gost
C G

Za to “gde”, da ti objasnim: oteli ste crkvu Crnogorcima, kao i sve drugo…

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ilke, takvima kao što si ti nije jasno ni đe nam je Crkva, nije vam jasno da postoji Nacija ni jezik Crnogorski. Zato nemam namjeru da objašnjavam ništa svetosavskom polusvijetu.

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Krvna grupa?

Bernini
Gost
Bernini

To što si ti Serv i služiš tuđoj naciji ti u podsvijest pravi haos,dok si toliko jadan.

Lavica
Gost
Lavica

Nikad mi nece biti jasno kako neko moze da voli vise tudju drzavu nego svoju. Kakav je to mentalni sklop?

NK Komita
Gost
NK Komita

Dva vakulteta crnogorskog jezika n 600 i kusur tisuća ljuđi., što je mnogo mnogo je.

Gastos
Gost
Gastos

Tesko je da se nauci crnogorski, ipak je mnogo drugaciji od srpskog.
ova dva slova „ś” i „ź”, narocito. Nikako da ih ugledam na CdM-u.

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Svaka na mjestu pravo u centar

Gastos
Gost
Gastos

Rek’o bih kao u Njegosa, nego da se mozda ne uvredi.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Tačno.Ali u temeljima naše države je i naša crkva,srpstvo,borba za slobodu,pravda i čojstvo i pravoslavna vjera.

Konik
Gost
Konik

Sve ti je tačno, borba za slobodu, pravda, čojstvo, pravoslavlje, ali naša Crkva nije svetosavska sekta već CPC.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne mislim na konik,mislim na cetinje i crnu goru Petrovića.

Pipita
Gost
Pipita

Vaše današnje srpstvo, vaša današnja crkva, i vaša pravda i čojstvo koju smo viđeli u Bosnu 90-ih, ne mogu biti udaljeniji od izvornih crnogorskih vrijednosti, koje se u potpunosti podudaraju sa antifašizmom.

Gost
Gost
Gost

Tako je Bobane.

doktor
Gost
doktor

Odlicno. Dizite se, crnogorski intelektualci, dok je vrijeme. Ovo je opet krenulo da bude 1918.

ilke
Gost
ilke

Polako, prvo 1916, pa tek onda 1918.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Tačno Ilke, prvo 1916, pa sve ostalo. Nego, je li to ona 1916. kada ste bježali glavom bez obzira pred Austrougarskom, a Crnogorska mladost vam branila odstupnicu na Mojkovcu? Kažu da ste jedan kraj Beograda nazvali po tom čuvenom, herojskom bježanju, Bežanijska kosa!

ilke
Gost
ilke

Nije mi jasno kako se to brani odstupnica mesec dana posle prolaska vojske? A bezanijskom kosom su bezali samo Austrougari. Mi nismo polozili oruzje.

Lavica
Gost
Lavica

@MONTENEGRO hahahahhahahah
Bravo za komentar!

Podgorica
Gost
Podgorica

Beavo,precizno, tacno, e ovakvi ljudi su Buducnost Crne Gore!!!

Zagor
Gost
Zagor

Pa ovo su same floskule do floskula. Ovaj uopste ne lici na bilo kakvog profesora. I kakve veze imaju cetnici sa srbima. Nek se o cetnicima razjasnjava sa americkim ambasadorom koji svake godine polaze cvijece na drzain spomenik u Pranjanima, a ne sa srbima.

Dada
Gost
Dada

Doći ćemo ako Bogda mi ponovo do naše najsrećnije 2006-te i MAJSKE NAJSJAJNIJE ZORE!!!

roki
Gost
roki

Cetnici nemaju veze sa Srbima?
Gde ti zivis prijatelju?
Evo ti moderni cetnici na vlasti u Srbiji ,a bogami o ubrzo i u Crnoj Gori

Send this to a friend