Politika

Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivno stima u inostranstvu. Predloženim izmjenama zakona učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biće obavezno, piše Pobjeda.

Do sada je za učešće u misijama bio primjenjivan princip dobrovoljnosti.

“Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica”, pojasnili su Pobjedi u Ministarstvu.

Navode da se zbog ovakvih pravnih rješenja dešava da Vojska Crne Gore ne može, ponekad, uputiti neku jedinicu u međunarodnu operaciju na osnovu međunarodnih obaveza i sporazuma sa saveznicima.

“Razlog je izostanak par pojedinica iz te jedinice koji dovodi u pitanje njenu popunjenost, prethodnu zajedničku osposobljenost i operativnu sposobnost za izvršenje dodijeljenog zadatka. Na primjer, izostanak jednog komandira iz jedinice onemogućava izvršenje zadatka njegovih potčinjenih. Njegova zamjena zahtijeva dodatno osposobljavanje i probijanje prethodno dogovorenih rokova sa saveznicima”, ističu u resoru Predraga Boškovića.

Zbog toga je, napominju, pokretenuta procedura za izmjenu ovog zakona.

“Time će se stvoriti preduslovi da određena jedinica Vojske Crne Gore može u kompletnom sastavu biti upućena na zadatak u skladu sa prethodno izvršenim osposobljavanjem svih pripadnika te jedinice za zajedničko izvršenje zadatka”, zaključuju u Ministarstvu.

U Prijedlogu o izmjenama i dopunama ovog zakona piše i da pripadnik Vojske, operativne jedinice za zaštitu i spašavanje i zaposleni koji za vrijeme učešća u međunarodnim snagama, odnosno mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao i za vrijeme učešća na vježbi ili obuci bez svoje krivice zadobije ranu, povredu ili ozljedu zbog koje je nastupilo oštećenje organizma ili je do oštećenja organizma došlo zbog bolesti koja je nastala ili se pogoršala kao neposredna posljedica učešća u međunarodnim snagama, ima pravo na novčanu naknadu za oštećenje organizma.

To je promjena u odnosu na prethodni zakon u kojem je navedeno da su pripadnici Vojske ili zaposleni koji učestvuju u misijama osigurani od ranjavanja, bolesti i smrti.

Ukoliko Crna Gora u drugoj polovini sljedeće godine pošalje svoja dva podoficira u Irak, biće to njeno četvrto uključivanje u mirovne misije NATO, osim onih u kojima učestvuje pod okriljem Evropske unije, kod obala Somalije, u Maliju i u Zapadnoj Sahari.

Svoje prve trupe Crna Gora je još 2010. godine uputila u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Avganistanu, koja je 2014. godine postala misija Resolute Support, odnosno “Odlučna podrška”.

U oktobru ove godine Crna Gora je u tu zemlju poslala deveti kontingent svojih pješadijaca sa 29 vojnika.

Osim toga, osam vojnika ovih dana otputovalo je u NATO bezbjednosnu misiju u Letoniju, i jedan štabni oficir u KfOr na Kosovu, najdužu i najuspješniju NATO misiju, koju čine 29 zemalja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Ici u TUDJU drzavu da “zavodis red” odnosno da ubijas ljude je toliko neljudski da ne mogu vjerovati u sta se Crna Gora pretvorila za ovih nekoliko godina. Da se sprovede referendum, milsim da ne bi bilo 10% stanovnika koji bi glasali za ovakvo nesto (tih 10% bi glasalo iz koristoljublja). DPS nas je uveu u ovu zlocinacku alijansu BEZ… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Jos jedna laz koja je plasirana narodu prilikom ulaska u NATO je sad prepravljena. Jako brzo ce nam gradjani osim u saobracaju, obracunima klanova, na gradjevini pocet ginut i po ratistima. Ne racunam one koji idu u neke svoje ratove zbog vjere ili ideala vec ove koji su do sad bili kao dobrovoljno, a sad ce morat. Hvala vladi!

razocarang i
Gost
razocarang i

Milo,dobro bi bilo ,za C.Goru,da Blaza posaljes ,jedno POLA godine u Avganistan,posto si nas ti usrecio sa NATOM.

Primorje.
Gost
Primorje.

Da ostavljaju svoje kosti ko zna dje, zarad interesa nekih zemalja koji imaju vise vojske nego mi stanovnika. Nek im je Bog u pomoc i da se zdravi kuci vrate!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovo je pekmez od vojske

Kiki
Gost
Kiki

Oprostite djeco Avganistana na svakoj suzi koju su vam placenici nanjeli. Vi ste pravi junaci i heroji koji pred puscanim cijevima do zuba naoruzanih placenika stojite bez straha. Oni sa puskama i pancirima, a vi u pohabanoj odjeci, goloruki. Oni se plase i zato nose pancire i bojevu municiju. Da zele mir isli bi bez pancira sa cokoladom u rukama.

Novljanin
Gost
Novljanin

Samo vi ajte

Slavko
Gost
Slavko

Evo dje ce CRNOGORSKA djeca da umiru, zahvalite se dpsu

Mislim
Gost
Mislim

Eto sad Montenegrini da ratujete fino po affanistanu boli vas uvo. Da budete topovskk meso za Amere, gori ste od albanaca. Pih.

murko
Gost
murko

Obaveza ali slatka. Donosice mir sirom planete. Ovaj put ce Staljingrad pasti. E viva Montenegro.

Bla
Gost
Bla

sieg heil?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ murko

Staljingrad možda i padne, ali Volgograd neće nikada.

Velimir
Gost
Velimir

PA NARAVNO,TO SU PROFESIONALCI KOJI MORAJU PRIHVATITI I TAKVE OBAVEZE.
NEMA POGADJANJA,OCU NECU!

Zbog naroda
Gost
Zbog naroda

Neka idu ako oce na Mars ..

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Kakva prevara,neka ih ima te sirotinje dosta da se uhlebe.nspravise od cg koncetracioni logor.

Send this to a friend