Politika Naučni rad Đorđa Borozana

Ukazom Kralja Aleksandra 650 manastira i crkava došlo u posjed SPC 1920. godine

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti je u julu ove godine organizovala naučnu tribinu Povjesnica Crne Gore na temu “Država i crkva u istoriji Crne Gore”, na kojoj je predavač bio akademik CANU Đorđe Borozan.

Dnevne novine su prenijele dio njegovog naučnog rada publikovanog kasnije u zborniku CANU, koji se odnosi na prestanak crnogorskog kraljevstva i Crnogorske pravoslavne crkve 1918-1920.

Kao što je poznato, Crna Gora je 1918. godine nelegalnim i nelegitimnim odlukama Podgoričke skupštine anektirana od strane Srbije i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca izbrisana kao država sa političke i geografske mape Evrope i svijeta. Nakon aneksije proveden je postupak protivpravnog i nekanonskog ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Postupak likvidacije bio je suprotan propisima kanonskog prava. Sproveden je na način suprotan normama Ustava Crne Gore iz 1905. u kojem je članom 40. definisana:

Borozan

“Državna vjera je u Crnoj Gori istočnopravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali odražava jedinstvo u dogmama s istočnopravoslavnom Vaseljenskom Crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”

Ustavom Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1903, naglašeno je u čl. 2 da autokefalnu pravoslavnu Mitropoliju u Crnoj Gori sastavljaju Cetinjska arhiepiskopija i zahumsko-rašiska eparhija sa centrima u Cetinju i Ostrogu.

Na teritoriji bivše Jugoslavije postojale su od 1918. do 1922. tri autokefalne pravoslavne crkve u rangu mitropolije: crnogorska, srpska i karlovačka. Pored toga postojale su i pravoslavne crkve u Dalmaciji, Boki Kotorskoj i Istri u sastavu Bukovinsko-dalmatinske mitropolije sa sjedištem u Bukureštu; u Bosni i Hercegovini pod jurisdikcijom Carigradske (vaseljenske) patrijaršije i u Makedoniji, na Kosovu i u Sandžaku, pod jurisdikcijom pomenute Carigradske patrijaršije.

Čini se neophodno potrebnim ukazati na akte kojima je stvorena SPC i podignuta na rang patrijaršije u vremenu od 1918. do 1922. godine. To je učinjeno na Konferenciji pravoslavnih episkopa u Sremskim Karlovcima, pod predsjedništvom arhiepiskopa beogradskog i mitropolita Srbije Dimitrija Pavlovića. U tako donijetoj odluci između ostalog je i ovo: “… Pošto se sa punim pouzdanjem očekuje da će i srpska crkva u Crnoj Gori pristati na ujedinjenje, koja zbog kratkoće vremena i teških prometnih prilika nije mogla biti zastupljena na ovom zboru episkopa”.

Na toj konferenciji pročitana je odluka Svetog arhijerejskog sinoda Karlovačke mitropolije od 18. XII 1918. u kojoj se kaže da ova mitropolija pristaje na sjedinjenje sa drugim pravoslavnim crkvama u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, iza čega je mitropolit dabro-bosanski izjavio da su se bosansko-hercegovački mitropoliti na sastanku održanog 1/14. decembra 1918. odlučili za ujedinjenje, odnosno za pripajanje svoje arhiepiskopije beogradskoj arhiepiskopiji, da je dalmatinsko-istrijski episkop Dimitrije Branković izjavio da se 16/29. decembra 1918. obratio molbom Karlovačkoj mitropliji da ih primi u svoje krilo, te da će se prilagoditi odlukama Arhijerejskog sabora.

Nakon izvršenih priprema i datih saglasnosti 18. marta 1920. postignut je sporazum između Carigradske patrijaršije i Vlade Kraljevine SHS o prisajedinjenju makedonskih, bosansko-hercegovačkih i raškoprizrenskih eparhija, da bi 19. marta Sveti arhijerejski sinod donio odluku da je Kraljevina SHS prisajedinila i eparhije koje su ranije bile pod njenom kontrolom, te da “priznaje proglašeno ujedinjenje autokefalnih crkava: srpske, crnogorske i karlovačke, kao i dveju dalmatinskih eparhija, pa sledstveno i obrazovanu Svetu autokefalnu ujedinjenu srpsku crkvu”.

Potom je uslijedio Ukaz kralja SHS 17. juna 1920. po kome se kraljevska Vlada saglašava sa odlukom zbora pravoslavnih arhijereja iz Kraljevine SHS od 13/26. maja 1919, kojim je proglašeno “ujedinjenje svih pravoslavnih oblasti u Kraljevstvu SHS … u jednu autokefalnu, ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca”.

U odluci stoji da se ovim činom obnavlja i uspostavlja patrijaršija ukinuta 1766. godine. Regent Aleksandar pročitao je proklamaciju “Pravoslavnim hrišćanima Kraljevine u kojoj, između ostalog naglašava: Vaspostavljanje srpske patrijaršije kao zavjeta cara Dušana. Tada je Sveti arhijerejski sabor kao posebnu odluku donio da episkopi u Skoplju, Cetinju i Sarajevu nose naziv mitropolita.

Da je CPC bila autokefalna utvrđuje se iz odluke Carigradske patrijaršije br. 2056 od 19. III 1920. godine. Iz nespornih dokumenata može se zaključiti da CPC nije odlučivala o tzv ujedinjenju crkava ni preko svoga Sabora, ni preko svog Sinoda, a ovakvu odluku nijesu donijeli ni crnogorska skupština, ni crnogorski kralj i Vlada. Iz toga slijedi da je na određeni način likvidirana, tim prije što su se za “ujedinjenje” izjasnile Srpska mitropolija, Karlovačka mitropolija, Bukovinsko-dalmatinska mitropolija i Carigradska patrijaršija, pod čijom su jurisdikcijom bile eparhije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Metohiji i Sandžaku.

Mitropolit ukinute Crnogorske pravoslavne crkve Mitrofan ban umro je 17/30. septembra 1920. Svoj im činjenjem i trpljenjem doprinio je da se poništi crkva na čij em j e čelu bio više decenija. U nekrologu koji je pisao urednik Beogradskog glasnika, pored ostalog, navodi se: “Arhijereji Ujedinjene srpske pravoslavne crkve počastvovali su mitropolita Crne Gore, brda i primorja izborom za prvog predsjednika Središnjeg sabora, čime je izrazito odana čast i priznanje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”.

Akademik Vladimir Dedijer govoreći o podizanju Aleksandrove kapele na Lovćenu 1925. kaže: “Aleksandrova kapelica na Lovćenu je oličenje uništenja državnosti Crne Gore poslije 1918. godine…. Crna Gora je 1918. silom utjerana u novu državu i obespravljena. Aleksandrova kapelica na Lovćenu je ujedno i simbol uništenja Crnogorsko-primorske mitropolije”.

Pri sagledavanju okolnosti nekadašnj ih i današnjih valjalo bi znati da je na Glavarskoj skupštini održanoj 24.111/5^ IV1868. na Cetinju donijeta odluka da se sva crkvena imovina preda na upravu poglavaru Pravoslavne crkve, kome se povjerava da vodi brigu o njoj, 1 ali bez prava da u ime crkve kupuje, prodaje ili poklanja bilo kakva pokretna ili ne pokret na dobra i da o svim transakcijama crkvene imovine može odlučivati uz odobrenje državne vlasti.

Polazeći od aktuelnog stanja, konstatujemo: Crnogorska pravoslavna crkva je živa crkva i mora dobiti mjesto ik koje joj pripada po kanonikskim i državnim zakonima. Uostalom, u članu 11 Ustava Crne Gore zapisano je: “Država materijalno pomaže vjeroispovijesti”. Stoga je za očekivati da Crnogorska pravoslavna crkva zatraži od crnogorske Vlade da poštuje Ustav i da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vrati ono što joj pripada oko 650 manastira i crkava koje su Ukazom kralja Aleksandra od 19. juna 1920. godine došli u posjed Srpske pravoslavne crkve. Takav odnos Srpske pravoslavne crkve prema sakralnim objektima pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas je faktički, a nije pravni.

Crna Gora kao multietničko društvo ne može se ni razumjeti ni graditi po stereotipu dva, odnosno tri nepomirljiva svijeta, kao suživot gluvonijemih, ne u istorijskom monologu nego u dijalogu. Iako prošlost treba poštovati, sazdanje budućnosti treba graditi u stvarnom životu. U temelje društva u Crnoj Gori nije dovoljno ugraditi samo razumijevanje, povjerenje, već i ljubav U procesu svoje nacionalne i kulturne identifikacije od Srba, Hrvata, Albanaca, Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori očekuje se da u oblikovanju svoga etničkog bića i formulisanju nacilonalnih i kulturnih ciljeva definišu i svoj status, svoj odnos prema Crnoj Gori i crnogorskom društvu.

Može li Crna Gora biti multietnička država i multikulturno društvo ako nije kolijevka, djedovina, domovina i matica autohtonim Srbima, Muslimanima, Bošnjacima, Hrvatima, Albancima i drugima, već samo Crnogorcima.

Svi građani Crne Gore imaju pravo da se osjećaju i izjašnjavaju kako hoće, ali bi i po njih i po Crnu Goru bilo štetno da se na prostoru države Crne Gore odriču istorijskog nasljeđa i svojega crnogorskog porijekla i pripadnosti.

Crna Gora postala je zajednička kuća svih njenih nacionalnih i kulturnih entiteta koju oni svi grade, dograđuju i podižu. U njoj niko nije podstanar. Vrijeme opasnih avantura i zabluda je, nadajmo se, potrošeno. Crnogorci ne potiru ničiji identitet. Oni dobro razumiju što to znači, pošto se grčevito bore za očuvanje i svoga imena i svoga crnogorskog identiteta. Crnogorci nemaju ni drugu domovinu, ni drugu matičnu državu.

Opasnost za crnogorsko društvo biće i jesu velikodržavne težnje i velikonacionalni koncepti: srpski, hrvatski, bošnjački, albanski…

Crna Gora kao demokratsko društvo pruža jednake šanse svima da izgrađuju i sebe i državnu zajednicu u kojoj žive.

To podrazumijeva dijalog, a ne intelektualne busije.

Međusobno se razumjeti i živjeti u razlikama, jedinstveno i zajedno. To je veliki zadatak naše istorije, države, društva i ove Akademije”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sveti tajo
Gost
Sveti tajo

Mitrofan ban je toliko godina bio na celu crkve i sada ga tumače i nalaze da je pogrijesio neki miniistoriografi i istoricari

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Meni je najsmjesnije, ne vezano za ovu temu.. velicaju Krsta Popovica, a velicaju i Tita. Dizu spomenike i jednom i drugom. Optuzuju kraljevinu Shs da je prohonila Krsta. A covjeka ubili komunisti i Tito kojem se dive :)))) o tutu nama sa njima :))(()) hahahahaha

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Toliko o poštovanju đeda, kao i grada i zemlje odakle mu je bila majka. Stičem utisak da im je veliki apetit nasledan.

Tomos
Gost
Tomos

Idžspoštovao je ideju đeda. Ujedino je Drpske zwmlje, a Kralj Nikola u memoarima piše
Paraf. “Bio bih spreman da budem i obični vojnik ispred patora Kralja Srba samo Srpstvo da sine..”
Ideja je ispoštovana, samo što Kralj te Kralkevine od dvoice rođenih Cetinjana, bio onaj mlađi. Što je čitava Evropavi očekivala…

Sveti tajo
Gost
Sveti tajo

Samo je Aleksandar rodjeni Cetinjanin!

Marko
Gost
Marko

Gladan ko obrenovici, ko djukanovici, ko karadjordjevici, al neznam za petrovice, gladni smo svi svega, genetika

Marko
Gost
Marko

Genetika je cudo, oteo djedovinu, c c c c c c c

Turimvamga
Gost
Turimvamga

A sto je ne vrnuse komunisti 45 ?

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Bravo, pitanje odlicno..

Samir
Gost
Samir

Srbi su anektirali Crnu Goru i ukinuli njenu crkvu, pobili sve one koji su se suprotstavili, a onda uradili Genocid nad muslimanima u Šahovićima, nakon toga takodje uradili Genocid nad muslimanima limske doline… Mi muslimani sad čekamo da zajedno sa Crnogorcima na prvi jecaj Crne Gore branimo našu kuću!

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Samire,aj u Tursku pomalo,ili kod brace na Ct

murko
Gost
murko

Genocid je zapoceo Albanac, Karadjordje. Pa drugi srpski ustanak, pa balkanski ratovi. Genocid na genocid. Mirni turski turisti su razgledali Balkan 500 godina i tako da im se vrati, a investirali, zidali. Pogledajte Ćele kulu kako blista i danas, posle toliko godina

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Cetinjani su juče saznali da Cetinjski manastir nije njihova svetinja, već svetinja Ace Lukasa! Imenovani je sinoć sa Pinka poručio Crnogorcima da ako hoće svetinje- neka ih naprave. Ovo što sad postoji je njegovo i ostale srbadije, kaže.. Tako je to kad svetinje brane avetinje😂

Janik
Gost
Janik

Ja fino vidim, na pomolu je nova drzava Sjeverna Crna Gora, sto mozda i nije lose resenje !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Janik, pripazi ti Preševo i Bujanovac, a i Vranje. Sa Sandžakom se odavno ne pitaš a i Vojvodina se nešto meškolji. Imaš ti sokole svojih briga.

Janik
Gost
Janik

Slusaj ti stara podgorice, nemam ti ja nikave veze ni sa presevom ni sa bujanovcem, ni sa skadrom ni sa sarajevom, ja sam ti sa sred sredine crne gore ali imam pravo da mislim svojom glavom a narocito da sumnjam u pamet nasih politicara ! A ti nastavi tako i napaljuj se do mile volje !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Janik, nikoga nijesi ubijedio. Vas pet-šest popova imate trista nickova. I svi ste kao iz neke od nahija. Nema više onih Crnogoraca iz 1918-e. A ako stvarno misliš svojom glavom, a imaš više od 7-8 godina, u velikom si problemu.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Kako si ti u ofsajd uletio stara podhorice

Pec
Gost
Pec

Idi brani kosovo ostavi ti cenu goru na miru veliko srbine

Ivan V.
Gost
Ivan V.

Aleksandar palikuća, kuče su crnogorske bile i biće

Cunami
Gost
Cunami

Samo da mi neko objasni zasto su odluke Podgoricke skupstine nelegitivne, a odluke AVNOJA legitimne??

MMM
Gost
MMM

Ne moze se uporedjivati. Podgoricka skupstina nije skupstina. Ona je formirana javnim glasanjem, suprotno vazecem ustavu Crne Gore. AVNOJ je ispravio istorijsku nepravdu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O pope Cunami. Tada je u Crnoj Gori postojala Crnogorska Skupština, koju je izabrao narod. E ti ljudi nijesu glasali, nego je Pašić veliki dio poslao iz Beograda, a ostale su oni izabrali. Npr. Da se u Pirotu skupi grupa ljudi, proglasi Veliku Pirotsku Skupštinu, i pripoji Srbiju Bugarskoj. Nadam se da ti je jasno.

Boka
Gost
Boka

Je li legitimno sto je Blazo Jovanovic pripojio Boku Crnoj Gori,uz prijetnju pistoljem na celo? Kad moze Cg ,moze i Boka se odvojit. Nelegitimno anektirana uz prijetnju

Akademik?
Gost
Akademik?

Mogu li i ja da zavrsim tu istu skolu i nabavim te skripte,jel to neka vecernja skola?

DanaS
Gost
DanaS

Ne no kod vas moze biti akademik i sa osnovnom skolom, kao Matija, i slicni. Vi takve volite.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Crkve su uvjek bile Crkvene, eto Zakonika Kralja Nikole, ali obi računaju izgleda da niko ne čita ništa

Србин
Gost
Србин

Овај закон може да важи само за период од Берлинског конгреса 1878. никако и пре тога, јер Монтенегро пре тога није постојао. Такође у којим границама је Монтенегро био 1905. и по ком основу се може отимати нешто што је било у Османском царству до 1912. или 1918., а изграђено за владавине српске династије Немањић

...
Gost
...

Srbine, ni kao kategorija nijeste tada postojali u CG, za razliku od muslimana i katolika. Uostalom, zasto je postojalo tada Srpsko poslanstvo u CG?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srbine, što bi Srbima ostalo kad bi Turci i Austrijanci uzeli svoje. Znaš li da su Nemanjići do temelja porušili i popalili Zetu. Pročitaj što oni o tome pišu “da ne ostade kamen na kamen i njihovu slavu pretvorih u prah”. Samo je grad Svač imao 365 crkava. Previše je krvi na vašim rukama.

Jovan
Gost
Jovan

Znaci Srbistanu i SPC organizaciji u danasnoj Srbiji koja je bila 500 godina pod Turcima pripadaju samo crkve i manastiri iz Beogradskog pasaluka.

ND
Gost
ND

Po tvom tumačenju,onda Srbija nema ništa od svega.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Okupator je na izdisaju..Milo je Genie…Cetnici posrbice jurisaju na cg.Svaku put slomicebzube

Region
Gost
Region

Crna Gora je svakim danaom u sve većem ropstvu, ali da bi “ti” to mogao sagledati, potrebno je toliko toga da je bolje na tvoj komentsr samo napusati nešto tipa “Tako je” ili “e iva” ,može i “nikad više 1918g” nego zbunjivati te. Bravo oslobađamo se “okupatora”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Objasni nam Region kako ste nas 1918-e oslobodili a Crna Gora je nestala. A onda smo u ropstvu od 2006-e, od kad smo obnovili nezavisnost. No se vi obraćate onima koji ništa ne čitaju, kojih je srećom sve manje i manje.

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Kraljevine Crne Gore iz 1911g samo godinu nakon što je Kralj Nikola postao prvi Crnogorski Kralj izdao je Zemljopis da se vidi i čiki ke Kralj. Pri kraju Zemljopisa pod “narod” piše “U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci..” A ta Kraljebina se zvala Karljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Valjda ti… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tomose pope, ništa tebi nije jasno. Pobrka si Kraljevine, vjere, narode, nacije… Crnogorce je posrbio Savo Fatić na podgoričkoj skupini kada je rekao: “mi od danas više nijesmo Crnogorci, no Srbi”. Davno sam ti pope napisao da vam je sve džaba. Istorija sve postavi na svoje mjesto. A tvoje mjesto je južna Srbija.

Tomos
Gost
Tomos

To je vama argument neki telegram, što bi danas rekli svodite istoriju na dva SMS. Neozbiljno je to, pa i za vas. Između dvaxž sms-a, što be težina tog argumenta potpuno nepiznatog Fatića, konteksta i Petrovića.
Ja znam što piše u Zemljopisu iz 1911g, a i Njegoš što je pisao prije toga…

vesko nk
Gost
vesko nk

Tomose kralj Nikola imao je ambiciju da on bude kralj ujedinitelj a ne krvavi Karađorđevići.Srbija je poslije smaknuća 152 člana dinastije Obrenovića smatrana za kugu Evrope a srbi kao narod nedorastao da sam upravlja svojom sudbinom.Poslije Sarajevskog atentana bilo je jasno da se sprema odmazda nad nesrećnim srbima i tako bi.Nestankom tri carevine Austro-Ugarska Turska Rusija kao sila pobjednica pojavila… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Inao je ambiciju za ujedinjenje, i ubedinili su se. Nije neki Karađorđević nego njegov unuk Karpđervić. A Evropa se čudila nadanju Kralja Nikole da u tim godinama sa 11.000 vojnika bude Karalj tolike Kraljevine, da ne pominjemo kaputulaciju 1916g.
Jer je Kralj Nikola otišao iz Crne Gore zbog okupacije od Austrougara…

Definitivno
Gost
Definitivno

Jasno.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Pa ti pojma nemaš stručnjače.

MMM
Gost
MMM

Mislis da je dovoljno sa tom frazom negirati Borozana i njegove stavove. Ospori argumente ako ti basta.

Gibanica
Gost
Gibanica

” Doći će sve na svoje , polako . ” Ovo su rijeci jednog mudrog prijatelja , kada smo se 2005-6 te riječima borili za zdrav razum među narodom da moramo svoju kucu ‘ parcijalisati ‘ od veće kuće koja nam je pocela lagano rušiti zidove da našu kuću totalno proglasi za svoju a nas svojim kmetovima . Nisu uspjeli… Više »

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ja se ko dijete sjećam kad mi otac govorio kako je njemu njegov otac govorio ” crnogorski pop” A moj djed rođen je bio 1890 i išao je moj djed ( crnogorac islamske vjeroispovijesti) za božić kod crnogorskog popa, bile su tu i džamija i crkva blizu ali taj pop crnogorski je bio veliki saljevdzija čovjek, pun humora, djeca ga… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Dijspora,sta ima na Konik?

Rovca
Gost
Rovca

Manastir Moraca i Pivski manastir su malo stariji od Crne Gore.

Mila K
Gost
Mila K

Sve je ovo tačno, ali zašto se ovdje ne pominje da je 90-tih godina prošlog vijeka ova ista vlast u istovjetnom patriotizmu po bubrezima Crne Gore to sve ovjerila, u većini. Ok, taj tadašnji patriotizam je bio suprotan današnjem, ali u čemu je razlika???? Proglas jalovog fiksera, kao i onomad, služi svemu osim sojstvu i čojstvu iliti vladavini prava, omiljenim… Više »

Janik
Gost
Janik

Potpisujem !

Polo
Gost
Polo

Kraljevska se ne poriče.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Šta je problem Srbi? Ako smatrate da vam se otima imovina crkve zakon dopušta sudski spor do međunarodnog suda u Srazbur, pa lijepo pokrenite spor ako imate dokaza. Odite kod Erdogana možda vam on bude iz Stambolskih arhiva napravio neki dokaz da je vaše sve, pokušajte podmititi ga, možda vam pomogne, jer Dačić mu pjesme pjeva kad dođe Paša od… Više »

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hahaha pa kad im se prohtjelo svrčali su na ct a vi trkimice put kotora, jednom popale i popljačkaju i šta če se više vračat nazad, fino im je bilo i u nk i pg i bar, šta su imali tražiti po cuca i čeva naftu i zlato, e tako piše u papire tuzlanskih i skadarskih paša i begova, baš… Više »

Mirko
Gost
Mirko

A zasto vi niste otisli u Strazbur? Suplja ti je prica!😂😂😂

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Oдкад постоји држава црна гора? Ид кад постоји у ивим оквирима нек узме цркве. Све прије тога није државно. Срсм вас и стид било да срама имате

MMM
Gost
MMM

Pa cije su onda nase crkve? Neodrzivo je to sto pricate.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Brđanine, Ivan Crnojević je 1485 konstituisao Crnogorsku crkvu. Dokument iz tog vremena o tome je sačuvan. A zamisli da se ti,čija država 500 godina uopšte nije postojala, pozivaš na granice. Sve što imamo oslobodili smo sabljom i levorom, a vi ste napravili državu, kad u Turci pošli kući.

Bnjj
Gost
Bnjj

Druže 1485 god je davno prošla to su samo nagađanja, istorija je skup priča i to nije nauka nego naučna disciplina. O prošlosti bolju i istinitiju priču daju genetika, aeheologija, lingvistika. Ova teritorija je išla iz ruke u ruku iz jednog feudalca kod drugog. Nacije kakve znamo danas su nastale u 19vijeku,prije toga su postojale kaste ka u Indiji i… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bnjj taj dokument je sacuvan, pa nijesu nagađanja. Za genetiku si u pravu. Srbi su prošle godine objavili njihova istraživanja. Najviše sličnosti imate sa Hrvatima… pri kraju Bugari, pa Rumuni i na kraju Crnogorci. Tako da prvo riješite probleme sa Hrvatima, oni su vam najbliži.

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Stara,slazem se da vi iz PG,Ct i okoline,najvise dijelite gen sa Arbanasima. Mali,sitni i cickavi . Azijo,mati 🥰

Region
Gost
Region

Podgorica je oslobođenanod Turaka 9 ili 10 godina poslije Beograda.
Navedi mi tu bitku Crnogoraca za Podgoricu, da li si ikada čuo za njiu hahaha.
Biće da ste “BI” ušli u Podgoricu kada su Tušli pošli kući

mujo džeger
Gost
mujo džeger

zakon decidno kaže okupi se 50 ljudi sa vođom , prijavi se đe treba, i crkva je vaspostavljena, a ako se crkva u međuvremenu zaduži u već poznatoj banci, proglašava se stečaj i crkva postaje u vlasništvu banke, e sad zamislite mozgove koji su pisali i usvojili ovaj zakon, očito je da je ovaj zakon došao sa iste adrese kao… Više »

Miraš Hodža
Gost
Miraš Hodža

Trojica mogu da osnuju crkvu, nijesi u toku?!

Kio
Gost
Kio

Neka i petoro osnuju crkvu samo ako ce ici u nju

Milosava
Gost
Milosava

A sto moraju ici u nju ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mujo Srbine, svakako je sada bolje. Po starom zakonu mogli su u Beogradu da prodaju Manastir Ostrog ili bilo koju drugu crkvu privatnim firmama. To su i činjeli, pa su isplivali ugovori Amfilohija i Miškovićeve žene za placeve na samoj obali, za zakup na 99 godina.

Floyd
Gost
Floyd

Tako je…Svakom krstenom covjeku koji makar malo drzi do svoje vjere jasne su namjere nasih vlastodrzaca. Na zalost jako malo ljudi zna da su nasi vlastodrsci samo puki izvrsitelji naloga koji stizu sa zapadnih adresa. Pravoslavlje je posljednja prepreka uspostsvljanja novog svjetskog poretka. Jedina preostala moralna verikala. Nama predstoji duhovna borba. Vazno je da se liturgija ne prekida i da… Više »

Nenad
Gost
Nenad

A nista da je ct dozivjelo procvat ahritektonski i svaki drugi a cg tj zetska banovina dobila vecu teritoriju nego sto je ima danas..

ZID
Gost
ZID

da li je to vrijedjelo kad ti promjene ime???? da li je to vrijedjelo kad ti zabrane da se pises kao crnogorac?? da li je to vrijedjelo kad su neistomisljenicima u pola noci upadali u kuce?? da li je to vrijedjelo kad ti se ugasi drzava??? …. ima toga jos dosta, da li si svjestan sto si napisao?

Crnogorstvo
Gost
Crnogorstvo

Kako te nije sramota. Upravo se desilo nesto potpuno drugo. Sta su o stanju u Crnoj Gori poslije ujedinjenja 1918. pisali jugoslovenski listovi: Tokom 1920-ih, prema službenim evidencijama, gladuje u Crnoj Gori oko 35.000 ljudi. Bilježena su i umiranja od gladi! STANJE u kome je dovedena Crna Gora i njeno stanovistvo nakon ujedinjenja u drzavi kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca,… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Upravo se desilo nesto potpuno drugo. Sta su o stanju u Crnoj Gori poslije ujedinjenja 1918. pisali jugoslovenski listovi: Tokom 1920-ih, prema službenim evidencijama, gladuje u Crnoj Gori oko 35.000 ljudi. Bilježena su i umiranja od gladi! STANJE u kome je dovedena Crna Gora i njeno stanovistvo nakon ujedinjenja u drzavi kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i represije vojnih… Više »

Definitivno
Gost
Definitivno

Hahahaha, e fala vi za tu “Zetsku banovinu” do Uzica… Ne avetaj sa tim Karadjordjevickim muckama, da te zamolim

Goost
Gost
Goost

Eto tako, lagano…

nikola nikolic
Gost
nikola nikolic

Sve je ovo lokalna prica , na nivou CG …dok god vaseljenski patrijarh ne prizna autokefalnu Crnogorsku crkvu,Ekipa koja je bila iza toga je htjela da postavi Lajovica za vodju CPC, ali UDBA igra igru i zna da pod Mirasem nikada CPC nece biti priznata, i da su ovo samo politicke igre kojima se skrece paznja sa glavnih problema jer… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kome još nije jasno neka pročita što ovih dana pišu, Grci, Bugati, Nemci… Svi znaju da je do 1918-e crnogorska crkva bila autokefalna i da su crkve otete poslije nestanka Crne Gore. Jedino ne znaju ovi domaći …

Haris
Gost
Haris

A kako će pročitat, em ne znaju ništa osim ćirilice, em ne znaju ništa osim romskog.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg nije Cetinje. Crkve u Raškoj, Boki, Hercegovini su starije od Petrovića

Catarino
Gost
Catarino

Pa čiji su onda “rimski mozaicu” u Risnu?
Nisu rimljanski nego valjda crnogorski!

Sistem
Gost
Sistem

Jasno je tebi sve vidim, a zamisli da radiš u Crkvi, pa da rafiš 20g, pa da si na pozicjji, pa da si završio fakuktet, pa da si u društvu svih Svjetskih Crkvi i kada svinoninkamu da nibe bila Autokefalna. Ti toliko kažeš kako je tebi sve jasno, haha

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U crkve ste sa puškama ušli 1918-e. Grci u knjizi ISTORIJA 1898 pišu: „Arhiepiskop Crne Gore je autokefalan, stoluje na Cetinju, nekada jedini vođa zemlje, koja se zbog svojih nepristupačnih planina nikad nije pokorila Turcima, nema drugoga episkopa”. Ako te interesuje što pišu Rusi i Srbi, reci.

Region
Gost
Region

U Crkve u Crnoj Gori 99% Sveštenstva ko je god bio na službi 1918g bio je i nakon te godine. I taj kontinutet je do danas

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Region samo neistine. Prvo više od dvadeset svještenika je učestvovalo u Božićnom ustanku. A drugo, da ti sad npr. CKB-banci otmeš banku i kažeš da je to u redu jer si zadržao radnike. Smiješni su vam izgovori. Napuštite okupirano.

Milosava
Gost
Milosava

Kojim to jezikom zboris sistemu ?

Nobel
Gost
Nobel

U njemackoj pisu Milova samovolna ogrezla debelo u privatnom interesu.

Kio
Gost
Kio

Ma lazu oni.. Propaganda

Dukljošid
Gost
Dukljošid

šaka cg dukljana na aparitma već danima, nema otimanja crkava i manastira što su Srbi gradili kroz vjekove. Bojite se i popisa i svega a znate da ste sami, svi narodi u CG imaju matica (Albanija, HR, SRB, BIH) a vi?

Crnogorstvo
Gost
Crnogorstvo

Pojela te srbijanstina druze! Crnogorcima je oduvijek matica zemlja bila Crna Gora, po njoj su i dobili ime. Crnogorci se nisu prodali za saku brasna kao npr. ti. Ako ti se ne svidja u zemlji Crnogorskoj ti fino put svoje zamisljene matice u koju vjerovatno nikada nisi ni bio. Bice bogami da se vratis brzo kao mnogi kad vide da… Više »

Nikolasss
Gost
Nikolasss

Tjesi se da je tako hahaha

Jovan
Gost
Jovan

Pojela te srbijanstina druze. Crnogorcima je oduvijek matica zemlja bila Crna Gora, po njoj su i dobili ime. Crnogorci se nisu prodali za saku brasna kao ti Ako ti se ne svidja u zemlji Crnogorskoj ti fino put svoje zamisljene matice u koju vjerovatno nikada nisi ni bio. Bice bogami da se vratis brzo kao mnogi kad vide da si… Više »

Trokiram
Gost
Trokiram

Ko je sagradio stručnjaci, Manastire Savina, Morača, Đurđevi stupovi… to je najstarije što imate. Gradili su ih isključivo Srpsaki vladari i niko drugi. Tako da ne razumijem ovu hajku, kakve crkve tražite nazad. Koji je to CG vladar gradio molim vas pojasnite (izuzec Cetinjskog manastira koji sagradiše hercegovački Srbi Petrovići).

ivanovic
Gost
ivanovic

Ko je napravio Aju Sofiju?

blavor
Gost
blavor

Ivanov, misliš prije no sto su Turci osvojili Konstantinopolj? No ti ne znaš istoriju pa da ne pricamo…

Definitivno
Gost
Definitivno

Trokiraš, gradili su ih Cfnogorci! Da nije neko dosao iz Niša da ih gradi?

Profesor
Gost
Profesor

Jel po ovom zakonu I drac crne gore

Ajde!
Gost
Ajde!

Jes, profesore, i Skadar je bio, ali prisvojio ih neki nsrod kao tvoj…no necemo tu nista dirat, go je usto kao sto smp vama Metohiju dali na cuvanje…pa trt! Sacuvaste.

Profesor
Gost
Profesor

Aj da se vratio na 1918 Pa ispocetka.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Zato i kukaju ovoliko jer znaju da crkve nisu njihove do 1920 i sad je muka ne mogu nikako dokazat jer dokaz ne postoji. Sve crkve i manastiri su bili Crnogorski do krvavog pohoda Karadjordjevica na Crnu Goru 1918.

Bnjj
Gost
Bnjj

Druže nije Cg samo Cetinje i okolina većina teritorije je Raška, Hercegovina, Boka, ti manastiri su stariji od dinastije Petrovića

Definitivno
Gost
Definitivno

Istina ziva Boko Kotorska moja i tvoja lijepa!

VCernozemski-34
Gost
VCernozemski-34

Samo CPC

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Boka nije zasluzila da bude pod Crnom Gorom. Druga kultura,potpuno. Vrijeme je Bokelji,samostalna Boka!!!

ND
Gost
ND

Sanjaj što biti ne može!!

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Boka nije pod Crnom Gorom vec u Crnoj Gori. Sto nijeste traili samostalnost kad ste bili pod Austrijom?

Nobel
Gost
Nobel

Trazili smo samostalnost i dizali ustanke, ali nas Njegos smirivao i porucivao da ce slecet sa njegovim Crnogorcima.

papiric
Gost
papiric

to je nekad mozda bilo, sad ste mix svega i svacega

Nikolasss
Gost
Nikolasss

Jok. Da nece u Krvatsku? Mici mi se tamo

Definitivno
Gost
Definitivno

Ostavi IP da ti damo poklon!

Haris
Gost
Haris

Isto tako će ukazom kralja Mila biti vraćene Crnogorskoj državi i Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Nikad više 1918.!!!

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Alaha ti?

Bnjj
Gost
Bnjj

Možda da se ukazom zemlja vrati vlasnicima prije Turske okupacije onda će izbeglice koje žive po svijetu doći tražiti imanja po Bihoru, Rožajama, Baru idr.

Bnjj
Gost
Bnjj

Čak i sa formirate CPC crkvu kome će to trebati u budućnosti.Da li vi znate da Pravoslavno stanovništvo ima negativan natalitet. Cg se mijenja zbog iseljavanja i demografske propasti neki drugi ljudi i religije su budućnost CG.

Niki
Gost
Niki

Nije samo crkva u pitanju, već da se trsimo jednom za svagda srpskog fašizma koji u CG djeluje najviše preko svetosavske sekte spc.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kažeš srp fašizam pa druže Srb i CG imaju najbliže odnose porodice su zajedničke, mnogi veliki Crnogorci su vezani za Srb. Umjesto Srba doći će neko drugi to je pravilo života. Cg kao mala država demografski i ekonomski urnisana mora imati nekoga u regionu iza sebe

Lipovo
Gost
Lipovo

Bnjj@ da te ispravim, nijesu ,,mnogi veliki Crnogorci vezani za Srb,, vecc su mnogi Srbijanci vezani za njih.

Nobel
Gost
Nobel

Lipovo@ zato je u Srbiji vise Crnogoraca nego sto je cijela CG? Toliko su vezani Srbijanci da su ih kuci zvali?

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Crnogorska crkva bila autokefalna od 1766 do 1918 pa odlučila da se ujedini sa ostatkom srpskog naroda u jedinstvenu SPC. Šta je tu sporno? Bila je autokefalna silom prilika (jer je Peć bila okupirana), a svo vrijeme je Crnu Goru rukovodila srpska politička i državna misao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Slabo si to savladao, ali si počeo da čitaš. Ivan crnojević je osnovao crnogorsku autokefalnu crkvu 1485 godine. Nije odlučila da se ujedini (to niko normalan ne radi), nego je ukinuta. Ujedno ste smiješni i žalosni, kad u nedostatku svoje istorije kradete tuđu.

vesko
Gost
vesko

Nije Ivan Crnojevic nista osnovao nego je Zetska episkopija osnovana 1220 morala da mjenja svoje sjediste pa je 1485 presla na Cetinje.

A eee
Gost
A eee

Hajhaha

Nobel
Gost
Nobel

Osnovao crnogoraku autokefalnu crkvu? Sta je sa mozgom? U svakom slucaju znaci samo okolina Cetinja i cao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nobele, koliko god mala Crna Gora bila,ona je postojala. Za razliku od Srbije koja se kao geografski pojam u sastavu Osmanskog carstva,na mapama prvi put pojavljuje tek sredinom XIX vijeka, znači skoro 400 godina kasnije. Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

Nobel
Gost
Nobel

O cemu ti lupetas? Srbija je postojala prije Duklje koja je bila samo jedna od srpskih oblasti. Pecat kneza Strojimira iz 9. vjeka sa duplim krstom je nepobitan dokaz drzavne administracije. Ne zovu vas dzabe separatistima. Samo nemate pravo na okolinu van Cetinja kako zamisljate i tu je nas problem.

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Postoji dokument da je odlučila 16.12.1918, imam kopiju. Potpisali Mitroplit Mitrofan Ban i vladike Gavrilo Dožić i Kiril Mitrović.

Definitivno
Gost
Definitivno

Postoji dokument koji vas urniše 100%

Bnjj
Gost
Bnjj

Možda samo za okolinu Cetinja a kako se Cg Petrovića širila uzimala je Raške, Bokeljške, Hercegovačke teritorije i Crkve.

boki
Gost
boki

A sta cemo sa Bokom?Boka nije pripadala Crnoj Gori….

Oli
Gost
Oli

Vi cete isto u NATO u Bukurestansku eparhiju,zar nijesi procitao?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad Austrija toliko ojača da ponovo dođe do Dubrovnika, borićemo se sa njima za Boku. Boka je bila dio Duklje i dio Zete a i na referendumu Crnogoraca u Boki 1813-e odlučeno je da se prisajedine Crnoj Gori. Ali su je Rusi dali Austriji. No Boki, treba čitat o Boki.

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Laz podgorice stara

ND
Gost
ND

Istina boli!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ono što je zapisano prije 200 godina nije laž. Može da se tebi ne sviđa istorijska činjenica, ali je to samo tvoj problem. Isto kao što ne možete naći jedan dokument u kom se pominje Mitropolija crnogorsko primorska prije 1931-e godine. Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

Nobel
Gost
Nobel

I necete se vi boriti sa Austrougarima kao sto niste ni kada je trebalo. Nego ste gusili ustanak Bokelja a Njegos porucivao da ce se “stustit” sa njegovim Crnogorcima ako se ne povinuju Austrougarima.

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Stara Podgorica laže odavno i uporno. U muzeju grada Perasta postoji originalna dokumentacija da su se SUSJEDNE POKRAJINE UJEDINILE, formirale Vijeće od 31 poslanika iz Boke i 9 iz Crne Gore. Sjedište te Vlade je bilo u Dobroti.

Nobel
Gost
Nobel

U bici na Vrtiljevci, kralj Nikola pita: “koji je ono Crnogorac iznio prvi barjak”, “nije Crnogorac nego Bokelj, Ivo Vuksanovic iz Grblja”. Kralj Nikola: “sramota Crnogorci”. Sjedi jedan Stara. Jos citas istoriju za pocetnike.

RASPOP miraš
Gost
RASPOP miraš

Oteti opet sila boga ne moli

Haris
Gost
Haris

Ništa, vratit ćemo zemljište koje je pripadalo islamskoj zajednici i izgraditi 9 ( devet ) džamija koje su bile na području Risna, Bijele, H.Novog i Sutorine. Inače Boka i Crna Gora su se ujedinile 29. oktobra 1813., za informaciju.

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

I razjedinile 1814. jer su Velike sile rekle da se igraju nečega drugog! I tako je bilo do 1945. kad je Blažo Jovanović sa pištoljem u čelo ubijedio Bokelje da uđu u FNRJugoslaviju.

ND
Gost
ND

A kome je pripadala? Hoćete u Austriju?

Nobel
Gost
Nobel

ND@ Vojinovicima i ostalim Srbima-Hercegovcima.
Jos je 1001. Bugarski kralj Samuilo vratio pravom vlasniku nakon pohoda na Romeje i ubistva srpskog kneza Caslava Klonimirovica.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ne samo Boka nego i Raška i Hercegovina

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Hercegovini su Osmanlije dale ime, a nikad nije imala drzavnost. Jos jedna laz srpska.

Bnjj
Gost
Bnjj

Stari naziv za Hercegovinu je Zahumlje. Hercegovina potiče od titule Zapadne Herceg

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

MCP je 16.12.1918. sama odlučila da se ujedini sa budućom obnovljenom SPC. Potpisali su predsjednik svetog sinoda Mitrofan Ban, Mitropolit Pećski Gavrilo Dožić i Episkop Nikšićski Kiril Mitrović (po vam vjerovatno izdajnici). Kralj Aleksandar je kasnije samo potpisao akt u ujedinjenju, kao što sada predsjednik države potpisuje zakon nakon što ga skupština izglasa.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

I da je tako a nije, dovoljno govori da je nasa crkva bila autokefalna.

Pocrnogorčen
Gost
Pocrnogorčen

Bila je a sada nije. Može opet biti ako odluči sveštenstvo i vjerni narod. A za ovu tvrdnju gore postoji dokument.

Bnjj
Gost
Bnjj

Gluposti kako se Cg sa Cetinja širila ona je uzimala Raške, Hercegovačke i Bokeljške manastire, pa većina manastira je starija od Petrovića.

ND
Gost
ND

U nedostatku argumenata,ovo je način da se odgovara. I Duklha je starija od svih tih manastira.

Nobel
Gost
Nobel

Samo sto Duklja nije imala nikakvu upravu na vecini tih predjela koji uglavnom nisu bili ni naseljeni.

Cdm je DNO DNA
Gost
Cdm je DNO DNA

Najbolji profesor istorije!!

A. C. A. B.
Gost
A. C. A. B.

Да вам поверујем.. 😂

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Trebali bi ih tuziti za odstetu ali greota,
vec sada imaju manje plate nego ’91.

Iks
Gost
Iks

650 evra je prosečna plata u Beogradu je trenutno. O tome ti samo možeš da sanjaš i slični tebi.

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Crna Gora treba tuziti drzavu Srbiju za strahote iz 1918.godine. Ratni zlocini ne zastarijevaju.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

A treba li Albanija da tuži Cg za opsadu Skadra 1912?Je li to zastarelo?

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Opsada je bila, al se napadala vojska, ne zivalj. Za razliku…Ispraceni su Albanci i Turci iz Skadra kao heroji.

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Nije zastarelo. Opsada Skadra je velika kobna greska Kralja Nikole.

RASPOP miraš
Gost
RASPOP miraš

Evo još jedne BOVE

Titograd
Gost
Titograd

Ovaj samo brani fotelju u svojoj “akademiji”

Pameti
Gost
Pameti

Mitropolija je izgubila spor u Strazburu u vezi imovine pa znaju da ce i svaki pred sudovima ne samo u nasoj drzavi. Zato hoce silom a zaboravljaju kako su devedestih prosli kada su silom htjeli da otimaju. Treba ih podsjetiti.

Bijenale
Gost
Bijenale

To si izmislio. Izgubila je država spor protiv Mitropolije vezano za onu crkvicu kod dvorca na Kruševcu i to pred sudovima ove države. Zato su sad izmislili ovaj zakon.

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Sve vam je uzalud.Narod vam je.ovih dana.dokazao.cije su Crkve i Manastiri.
Ukoliko je neko.sinoc.pratio Hrvatsku emisiju o otimanju Crkava u C.Goru dosta bi mu bilo
Gost.istoricar na zagrebackom sveucilistu.zakljuci emisiju rijecuma
..Milo. Je sa odimanjem crkava.zapecatio Ulazak C.Gore za navijek.Icekuje se tesko svetsko reagovanje.jer ovo dosad nije zabeiezeno u savremenom svijetu..

Spinovi
Gost
Spinovi

Sto pisem neistine. Sto je babi milo….

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Samo vi cekajte reakcije svijeta izdajnici beskorisni

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Brojis. Nasi atgumenti ce pobijediti mitove, legende, lazi, manipulacije. Anticrnogorska histerija ce prociba Crna Gora opstati.

nnn
Gost
nnn

nemoj se samo ti sjekirati, škodi zdravlju. Ima ko da rješava tako važna pitanja

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Pravednik, kako mislis narod je dokazao. Na koji narod mislis? Na ovaj sto gadje policiju kamenjem, blokira puteve, reze stabla…kao da su juce iz pecine izasli. Ili mislis na ovaj drugi, koji sjedi kuci, vodi racuna o porodici, radi i cudi se ovima sto setaju svako vece..itd. Jer ocito ova dva naroda, nijesu isti narod.

Gost
Gost
Gost

Kako mislite da se 650 svetinja vrati CPC, a tvrdite da je bilo u vlasništvu države? Druga stvar, u ustavu nije bilo CPC nego crnogorska crkva. CPC se prvi put pominje 1992. godine.

D rrrrr
Gost
D rrrrr

Tebi je izgleda i Ivan Crnojevic Srbin hahhahah
Aj malo polako put Bg pa tamo resavajte svoje probleme

Nobel
Gost
Nobel

Crnojevici su okolina Cetinja i izdajnici Busatlije. Zato im ni nema potomaka u CG vise.

Bedem
Gost
Bedem

Goste, hahaha, znaš li sto pričaš?

GNK
Gost
GNK

A šta je rekao prvi medju jednakima Vaseljenski partrijarh rekao o svemu ovome?
Valjda je on najpozvaniji da govori o ovoj temi i riješi sve nedoumice za vijek vjekova…

Bedem
Gost
Bedem

Gnk, samo ne brini!

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Vaseljenski patrikarh je bio i na strani Ruske crkve pa je dao autokefalnost Ukrajinskoj crkvi.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Podigli smo ga na Cetinje i krstili u Crnogorsku pravoslavnu crkvu i onda nam je fino zahvalio. Ali pravda uvijek pobijedi. Neka nam je sa Srecom CRNOGORCI. I ovaj dan da bude neradni i da se slavi u nasoj CRNOJ GORI ( neradni obavezno) .

Blok
Gost
Blok

Ti si ga podizao, zahvali ti đedovi a tvojims

Kepe
Gost
Kepe

Vaseljenski patrijarh opet saopštava da takozvana CPC nikada neće dobiti autokefalnost i da je jedini mitropolit Amfilohije. S kim se onda inatimo?

Blok
Gost
Blok

Možda na dov može daprođe kod nepismenih.
Eto u Zakoniku Kralja Nikole se včasništvo dijeli nb a Državnk, Crlveno i provatno.
A imaoc prava je potpuno slobodan raspolagati svojom imovonom

AMG
Gost
AMG

Pa što onda kamenujete policiju umjesto da mirno čekate sudove, uključujući i sud u strazburu?

Bozja zapovjest
Gost
Bozja zapovjest

Vec su izgubili jedan spor oko imovine u Strazburu protiv Crne Gore. Zato hoce silu jer u pravu nema sto da traze.
Vratite se bozjim zapovjestima… Ne otimaj, ne kradi, krivo ne zbori.

Nobel
Gost
Nobel

Zato sto ne postoji ni pravo ni pravda u Milogoriju. Mozda zato?

čisto onako
Gost
čisto onako

a zaboravljate da kažete šta je sa sveštenstvom , da li je i ono iz ,,srbije,, ili je oduvijek bilo domaće….

Bedem
Gost
Bedem

Ne okreci temu, čisto onako!

Rumija
Gost
Rumija

Akademski! Istinito i pravicno.

Velimir
Gost
Velimir

O tome toliko!
Zakon je donesen!
Postovat se Mora!

starocrnogorac
Gost
starocrnogorac

Mora, kao onaj o povecanju akciza na duvanske proizvode sto je ispostovan

Sistem
Gost
Sistem

Biće još i još zakona, sada je zakon jačeg a to se uvjek mjenja

AMG
Gost
AMG

Mjenja, pogotov kod nepismenih

Evropska Unija
Gost
Evropska Unija

Kad se poštovao zakon u Crnoj Gori?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koja količina gluposti i kontradiktornosti. Ako u Ukazu stoji da se kraljevska vlada saglašava sa odlukom arhijereja, kako je Aleksandar nešto oduzeo ili ukinuo ?

Bole
Gost
Bole

Tako sto se Crna Gora i CPC nisu pitali oko toga. Dakle, tada je ucinjena nepravda, a sada se vracaju stvari na svoje mjesto. Umjesto sto protestujete, trebalo bi da slavite.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako se nije pitao Mitrofan Ban, jesi ti čitao tekst??? Znaš li da se i kralj Nikola saglasio, jedino mu je smetalo sjedište uvKarlovcima umjesto u Peći ?

vuk
Gost
vuk

Pročitaj i razmisli o pročitanome, obrati pažnju na riječ ukaz a onda pitaj nekoga iz okruženja malo školovanijega da ti objasni što to značI…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope, kad se dođe do dokumenata onda ste u problemu. Znate vi da ste na tuđem, zato je ovolika frka. Ali lako vam je. Samo pokažete da je Mitropolija crnogorsko primorska postojala prije 1918-e i gotovo. Jasno ti je zašto vam ne možemo vjerovati na riječ.

Nikolina
Gost
Nikolina

Crni Djole sta ovo cinis

vuk
Gost
vuk

Crna Nikolina što ti ovo treba?

Cuca
Gost
Cuca

Svaka cast za tekst!

Mitar
Gost
Mitar

Bravo!

Buto Maniti
Gost
Buto Maniti

Tebe i sve takve na sud treba lazovcine.Nigdje ne pise u katastar daje ista na Mitropoliju. Sve sta pise BR parcele metara kvadratnih crkovno zemljiste i opet lazete pa lazete uzas

AMG
Gost
AMG

Njih na sud a tebe u večernju školu da izučiš bukvar

Bole
Gost
Bole

U cemu je problem da budu drzavna imovina?

Gost
Gost
Gost

U čemu je problem da tvoj stan bude državni?

Bedem
Gost
Bedem

Goste, misliš, podstanar koji je silom uselio u tudji stan i nece da izadje dok ga ne isceras zakonski ili batinom?

želja
Gost
želja

Problem je u tome Bole što je bilo državna imovina (fabrike) to je uništeno i opljačkano. Sada treba da se to desi i crkvama.

vuk
Gost
vuk

A još veći što su državnu imovinu (fabrike ) uništili i opljačkali do 95g kada je veliki Srbin Crnogorskoga porijekla Momir Bulatović bio glavni i omogućio Srbiji da inflacijom opljačka sav novac Crne Gore sa posebnim naglaskom na to da su Srbi tih godina dobijali kredite iz primarne emisije i bogatili se a inflacija im jela kredit da su vrćali… Više »

Cgcg
Gost
Cgcg

A to nesto sto su ilegalno prepisali treba vidjet ko je to uradio pa u zatvor.

Send this to a friend