Politika

Ulazak u NATO smanjio uticaj Rusije, potrebna dalja pažnja

Veća bezbjednost naše države i porast investicija samo su neki od benefita od učlanjenja Crne Gore u NATO, smatraju sagovornici Nove M.

U posljednje dvije godine, koliko je naša zemlja članica Alijanse, u Crnoj Gori su udvostručene investicije. Takođe, ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je učlanjenjem Crne Gore u NATO ojačala stabilnost našeg regiona a smanjen je i uticaj Rusije koje je bio očigledan uoči 5. juna 2017. godine.

Kako kaže za Novu M predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Andrija Nikolić, tome mogu svjedočiti i crnogorski građani u posljednje dvije godine.

Ipak, ono što je najdragocjenije iz Sjevernoatlanskog ugovora je član 5 koji glasi da je napad na jednu članicu NATO Alijanse napad na sve saveznike.

“To dovoljno govori i to je posebno od velike važnosti za region u kojem živimo, gdje smo svakih 20-ak ili 30-ak godina imali obnavljanje nestabilnosti, imali ratna dešavanja i imali jednu tradicionalnu istorijsku činjenicu da smo naše granice u Crnoj Gori mnogo puta morali da zalijemo krvlju da bismo odbranili našu slobodu. NATO je garancija da crnogorske granice više nikada neće biti okrvavljene i da nas brani jedan moćni saveznik u jednom nestabilnom i rovitom regionu u kojem živimo”, dodaje on.

Pored bezbjednosti, ne može se međutim ni zanemariti veliko interesovanje investitora za ulaganje u našu zemlju.

“Podsjetiću samo podatak da smo imali okolnost da samo za posljednje dvije godine od učlanjenja u NATO udvostučili naše naše strane investicije, i to dovoljno govori i o našim naporima na svemu onome što smo radili tokom svih ovih godina, jer je na taj način poslata poruka našim partnerima i našim saveznicima u okviru NATO-a da je Crna Gora pogodno tlo za ulaganje”, kazao je Nikolić.

Predjednik Atlanskog saveza Savo Kentera smatra da sada počinju da dolaze oni investitori koji su zaista zainteresovani da ovdje ulažu na neki duži vremenski period.

“Njima je bila potrebna bezbjednost, njima je bila potrebna sigurnost investicija, njima je bilo potrebno da imaju zaštitu pred sudovima i da znaju da je korupcija svedena na minimum da se svoja prava jednako ostvariti kao i drugim državama”, dodao je on.

Uoči ulaska Crne Gore u NATO evidentan je bio uticaj proruskih struktura kako bi našu zemlju spriječili da uđe u Alijansu, podsjećaju sagovornici Nove.

Tome svjedoči posebno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine gdje su među pred Višim sudom osudjeni i DF-ovi poslanici Andrija Mandić i Milan Knežević koji će, ako presuda bude potvrđena, odležati kaznu zatvora od po pet godina.

Prema mišljenju sagovornika Nove, ne bi se trebalo zavaravati da su našim ulaskom u Nato završeni uticaji koje na nas imaju geopolitičke igre u regionu.

“Ali s druge strane vjerujemo da Crna Gora zna da su nam svježa sjećanja iz oktobra 2016. godine i isto tako vjerujemo da je Rusija primila k znanju činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a, i da nas sve to dovodi do situacije da smo spremni i pripravni za novu fazu u našim odnosima gdje ćemo biti lišeni onih dramatičnih dodađaja iz 2016. godine”, kazao je Nikolic.

“On se samo sad preselio odnosno dobio jednu drugu formu, i to se više ne ogleda u tome da će oni opet možda pokušati u skorije vrijeme neki državni udar ili nešto slično ali se ogleda itetkako u tome da na jedan vrlo perfidan, jedan sofisticiuran način pokušavaju da utiču  na javno mnjenje u Crnoj Gori, kroz razne medije, kreirajući jednu, ja bih rekao iskrivljenu sliku o stanju u državi”, kazao je Kentera.

Analitičar Davor Genero smatra da se nije smanjila ruska volja za uticajem, ali se smanjio manevarski prostor.

“Ona velika preduzetna koncepcija ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o stvaranju bloka 4 neutralne države koje bi na ovaj ili onaj način bile pod ruskim uticajem nasuprot ovoj evroatlantskoj Evropi, gdje je u to područje trebala ući uz Srbiju i Crna Gora i Bosan i Hercegovina i Makedonija, gdje je pristupanjem Crne Gore, a sada i sigurnim pristupanjem Makedonije NATO savezu, ta koncepcija definitivno propala”, dodao je on.

U svakom slučaju, Crna Gora je posebno nakon učlanjenja u Alijansu postala faktor stabilnosti na Balkanu.

“To je nešto po čemu je Crna Gora prepoznata, to je nešto što će Crna Gora sebično čuvati i u budućnosti. Mislim da je Crna Gora prozor Evropske unije i prozor opšte međunarodne demokratske zajednice prema zapadnom Balkanu, država koja izvozi stabilnost u svoje susjedstvo i država koja je na ovim pomenutim izborima 2016te godine branila evropsku i evroatlansku orijentaciju zemalja Zapadnog Balkana”, kazao je Nikolić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

A povecan je lopovluk unutar drzave.

Nenad
Gost
Nenad

Koje invesricije? Ima Rusija pametnika posla od CG a vise su oni potrosili para u cg doduse da ih operu nego ijedna nato zemlja..i dalje su na moru i nikakvih problema sa njima nemamo..niko se ne zali na njih

KraljNikola
Gost
KraljNikola

“Svakojemu ako bi se koji iz vas Crnogoracah i Brđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog da od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!” – Sveti Petar Cetinjski

Progledaj
Gost
Progledaj

Kraljuuu, ha, nema toga Crnogorca koji mrzi Ruse, uprkos gresksma koje su pravili prema nama, ali nema ni tog ozbiljnog Crnogorca koji ce podrzati njihovu nakaradnu politiku protiv nas dje nas prodaju Srbima…Nista novo, samo smo sad pametniji…

KraljNikola
Gost
KraljNikola

Znaci gazis amanet Svetog Petra Cetinjskog, mislis da si pametniji od njega, ko je takodje rekao da je i on i svi crnogorci Srbi.

mojsilović
Gost
mojsilović

4 miliona eura godišnje košta nas ova šala. Pojeftinit neće i ne može dok je Rusa!

4 C
Gost
4 C

Zaboravili ste jednu “SITNICU” … Rusija pored standardne velikosrpske, pete kolone ima u CG i veoma mocnog i snaznog saveznika. Drzavu u drzavi preko koje preduzims i preduzimace jos i vise akcije u cilju destabilizacije i narusavanja mira, bezbjednosti i ustavnog poretka. Paramilitantnu, ultradesnicarsku, klerofasisticku i pseudoreligijsku organizaciju zvanu – SPC

mojsilović
Gost
mojsilović

Na Andriju je Dušan Silni posebno kivan.

A eee
Gost
A eee

Kako da ne: uzeo mu Andija drzavu pa je sad nikako ne da, uzeo mu crkvu, ime i dusu, pa vam je ne da….
Crni mojsilo…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

“Udvostrucile se investicije” jes sa jednog na dva eura.pominju clan5, a nekazu da se ide u avganistan a i ici ce se ko zna dje jos.

Peruta
Gost
Peruta

Dokle više? Aman zaman oladite malo. Dosta nam je raznoraznih uspjeha. Paruljine nas ubiše i benefiti.

Prc CG
Gost
Prc CG

Polako dobivate nogu od NATO agresora i to brzo!

A eee
Gost
A eee

hahahahaha, e, Prcko, nemoj vise tog pasulja…

Samoreciaaa
Gost
Samoreciaaa

Koji uticaj Rusije pa toga od istoriskog Titovog NE nije bilo na Balkanu. Doduse jesu pojedini tajkuni iz Rusije ovdje ovdje bili uticajni ali sve uz blagoslov vlasti kao sto su i sklonjeni kada je vlast mijenjala kurs.

CNN
Gost
CNN

Ođe su glavni turisti Rusi…evo ih na ulici najviše. A koliki je uticaj pojma nemam.

Send this to a friend