Politika

Uljarević: Abazović najveći krivac za podizanje tenzija

Daliborka Uljarević/ foto: Gradski portal

Premijer Dritan Abazović ne doprinosi smirivanju tenzija u Crnoj Gori, već ih, zajedno sa Vladom, svojim odlukama i postupcima, raspiruje, ocijenili su sagovornici emisije „Hej Sloveni“ Gradske televizije.

Dodaju da se Crkva Srbije, koja, kako kažu, pokušava da razori antifašistički karakter Crne Gore, koristi kao mehanizam za ukidanje njenog suvereniteta.

Crna Gora je dugo u političkoj i ekonomskoj krizi, a Vlada nije u stanju da servisira osnovne potrebe stanovništva, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević. Dodaje da Vlada zapravo diže tenzije svojim odlukama i pristupima.

„U ovom trenutku, i mislim da treba da govorimo o onome što je aktuelno, mislim da je najveći krivac za ovu vrstu podizanja tenzija naš premijer Dritan Abazović. Zato što je čitava priča sa forsiranjem Temeljnog ugovora i njegovim onakvim usvajanjem na Vlada bilo praktično bacanje bombe u društvo koje je već bilo uzavrelo, i umjesto da se spuštaju tenzije, da se pregovara o nekim ključnim pitanjima koje treba da odblokiraju naš put ka Evropskoj uniji, mi se bavimo ovim pitanjem, tenzije su ponovo podignute“, kazala je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Uljarević smatra da je premijer Dritan Abazović morao biti svjestan posljedica ugovora sa Crkvom Srbije, jer je, kako navodi, upozoravan da to pitanje može usporiti druge važne procese za Crnu Goru.

Aleksandar Saša Zeković/ foto: Gradski portal

Sa Uljarević je saglasan i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

„Iako on voli reći da je zainteresovan za pomirenje, i kada se sretne sa ekstremističkim i nacionalističkim grupama, on kaže da je to zbog pomirenja. Pa čekajte, ako je to stvarno tako, kako se to premijer i u ovoj i u onoj Vladi, koju volimo zvati „Krivokapić-Abazović“, u kojoj je bio potpredsjednik, zašto se nikad nije sreo sa predstavnicima i ove „druge“ Crne Gore”, upitao je Zeković.

Takođe je upitao i zašto nikad posjetio Fakultet za crnogorski jezik i književnost?

“Zašto nikada nije posjetio sjedište Crnogorske pravoslavne crkve? Zašto je uvijek imao pristrasan odnos upravo prema onim strukturama koje su nekako, ne samo u posljednje vrijeme, nego decenijama unazad važile za eksponente velikosrpske politike u Crnoj Gori? Ne radi se pomirenje na takav način“, istakao je Zeković.

Kao što je dozvoljena manipulacija „Ne damo svetinje“, koja je, smatra Zeković, politički zloupotrijebljena, Crkva Srbije je iskorištena kao mehanizam da se Crna Gora obori u državotvornom i suverenom smislu. Sada se, ističe, ponovo postavljaju dva pitanja na koje vlast mora reagovati, ali je primjetno odsustvo premijera Abazovića.

„Prvo, o ugroženosti Srba u Crnoj Gori. Reakcija Vlade mora da bude oštra, ne u smislu da disciplinuje one koji to govore, nego da izađe sa argumentima i činjenicama, i kaže „Na koji način?“. Kakva diskriminacija Srpske pravoslavne crkve? To je gotovo povlašćen položaj u društvu. Ne postoje diskriminatorni propisi. I drugo važno pitanje je upravo pitanje nasljeđa antifašizma, u kojem mora da bude snažnija reakcija prije svega vlasti. Reakcije na istup sveštenika SPC Gojka Perovića u odnosu na četnički pokret gotovo i da nije bilo. To je nedopustivo“, kazao je građanski aktivista.

Antifašizam je, smatra, veoma ozbiljno nasljeđe na koje se pozivaju građani Crne Gore. Crkva Srbije, sa druge strane, pokušava da ga potpuno razori i da predstavi antifašističko okupljanje kao zločinački poduhvat, i da predstavi četnički pokret Draže Mihailovića kao oslobodilački, poručuje Zeković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzoni
Gost
Dzoni

Slažem se, gospodjo Uljarević. Kad god čujem, od njega pogotovo, da su oni Vlada pomirenja a stanje u državi nam je nikad gore i nikad viśe nismo bili posvadjani medjusobno, uvijek se nasmijem. A svaki korak koji povlače, samo produbljuje sukob – a kao nas mire. Tako mi njihovog pomirenja.

spika
Gost
spika

Abazovic je jedan of rijetkih koji je na pravom putu da izvede zemlju is politicke I ekonomske krize. Ali mu vi I vama slicni usporavate process. Dosta je vise vasih komentara. Postalo je providno to vase retrogradno pisanje.Nijeste vi nikakve patrijote.Vas interesuje samo licni interes I onih koji vas placaju

Muzi
Gost
Muzi

Evo ga i pominju za CPC,a jedini koji ima volje da potpiše temeljni ugovor i sa njima..oće da im Dritan završi sve za 3 mjeseca i kritikuju ga a ovi što su bili 30 godina i kako su vladali to oni ne pominju

delboj
Gost
delboj

To je definitivno tacno.

Realan
Gost
Realan

Tacno!!!

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

Sanjam dan kad će doći do ukidanja fašističko-četničke organizacije ss.🤮

Ivana
Gost
Ivana

Pa dritan je najvece razocarenje proda je crnu goru za kliniku

Ljubo🇲🇪🇲🇪
Gost
Ljubo🇲🇪🇲🇪

Cetnici su bili zlocinci saradnici nacista nece moci pop gojko da vrsi reviziju ovo je antifasisticka drzava

roko
Gost
roko

on je dvorska luda opasnih namjera ,samo budale iz ure ne vide sta radi – nadam se da ce uskoro doci do svijesti

Sommersbaby
Gost
Sommersbaby

Uljarevićka – zaštitnica kriminala i korupcije! Crnogorski ekstremista 😂 Sad će dvorski medijsko-represivni aparat da vergla.

Valter
Gost
Valter

Hahah…kupljen.

Send this to a friend