Politika

Uljarević: Manjinska Vlada izvodljiva operacija, osim Abazovića, u njoj nema mjesta za aktuelne ministre

Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, bila je gošća današnje Drugačije radio veze, a govoreći o manjinskoj Vladi koju je juče predložila koalicija “Crno na bijelo”, kazala je da je to dobar most ka nečemu što može da bude razrješenje političke krize, te da je posredijedi izvodljiva politička operacija.

Smatra da manjinska Vlada ne treba da bude dugoročna, te da su mnoge od ranijih ideja istrošene, misleći prije svega na modalitet rekonstrukcije Vlade.

“Svako ko ozbiljno promišlja crnogorsku političku stvarnost mora da pokaže oprez i prilikom političkih analiza, jer kod nas se mnogo stvari dešava na nelogičnoj osnovi i na neprincipijelnim koalicijama. Ja ne bih nikada tu nešto zacrtavala kao konačno, ali u datim okolnostima mi se ovo čini kao najizvjesnija opcija i nešto što je realno u interesu građana“, kaže Uljarević.

Premijer nema kapacitet da sprovede ono što su očekivanja građana

Uljarević smatra da aktuelni premijer Zdravko Krivokapić i njegov Kabinet nemaju kapacitet da sprovedu ono što su očekivanja građana.

Ova Vlada, smatra ona, nema podršku građana, a ni najvećeg dijela aktuelne parlamentarne većine. To smo, kako kaže, vidjeli i kroz interpelacije za razrješenje nekih ministara. Vlada, kako dodaje, nema podršku ni trećeg bitnog faktora – naših Zapadnih partnera.

Ako DF bude slušao instrukcije izvan Crne Gore, za očekivati je da će raditi protiv svojih inetresa

Upitana da prokomentariše želju URE da 81 poslanik podrži njenu inicijativu, te da li URA u to vjeruje ili je to bilo samo retorički, Uljarević kaže da bi sve bilo lakše analizirati da su svi politički subjekti okrenuti ka Crnoj Gori i njenom inetresu.

Tada bi se, smatra ona, i politički subjekti lakše dogovarali.

“Ali kao imate situaciju da jedan broj njih mnogo više osluškuje određene instrukcije izvan Crne Gore i to od aktera za koje ne možemo reći da su demokratski uzori, onda je za pretpostaviti da će oni raditi protiv svog inetresa ako dobiju takvu vrstu instrukcije. Da budem eksplicitna u tome, ja mislim na DF. Kad bi DF razmišljao o svojoj budućnosti i tome da treba da ostane igrač na političkoj sceni sigurno bi tu ponudu Abazovića analizirao, pa čak i sa onog najprimarnijeg za političke partije razloga, a to je održanje određenih političkih pozicija koje su tokom mandata ove vlade zauzeli, a koje nijesu male i vrlo često su profitabilne i uticajne“, navela je ona.

Uljarević kaže da je običan spin licitiranje sa njenim dolaskom na mjesto direktorice Javnog servisa. A, što se tiče moguće raspodjele ministarskih mjesta, smatra da ni u koaliciji “Crno na bijelo” to nije definisano, te da je to sve “još rovito”.

Govoreći o potezima koje treba povući da aktuelna Vlada padne, Uljarević kaže da taj dio ima dva nivoa.

“Jedan je formalno pravni, da se inicijativa podnese Skupštini, da je ona izglasa. Mnogo važniji dio se odnosi na to što treba da znate odgovor na pitanje koja većina će to biti. Ja mislim da je taj dio komplikovaniji, da će uslijediti narednih dana i biti intezivan. Kad jednom uđete u priču koja je riskantna, onda je najgore što se može desiti da se proces oduži ili ne rezultira onim što je obećano”, kazala je Uljarević.

Koalicija “Crno na bijelo” ovaj posao mora brzo da završi

Izvršna direktorica CGO-a zato smatra da vrijeme ne radi za koaliciju “Crno na bijelo” i da mora ovaj posao vrlo brzo da završi.

“Zato što ovo predstavlja iznenađenje, ne samo za određene parlamentarne aktere koji su dosta dugo pokazivali taj odnos nevjerice da se tako nešto može desiti, već je to je jedna velika promjena i za crnogorske građane i građanke“, naglašava Uljarević.

“Koalicija ‘Crno na bijelo’ će, pretpostavlja, to već tokom naredne sedmice znati i podnijeti, pa vidjećemo, kaže, na kraju ne moraju svi oni koji to potpišu biti jedini koji će glasati za to.

Već dugo imamo poruke sa Zapada, Izvještaj EK nikad kritičniji

Odgovarajući na pitanje “koliko je Zapad upleo prste” u sve ovo, Uljarević navodi da već dugo imamo indikativne poruke sa Zapada.

“Podsjetiću na Tonina Piculu i njegove izjave u kojima je govorio o klerikalizaciji politike u Crnu Goru. To je po mom sudu upozorenje! EK ima drugačiji način komunikacije, ali je izvještaj Ek bio nikad kritičniji. Imali smo, skoro, i izjavu Lajčaka, pa smo imali Bilčika, oni dobro zanju Crnu Goru i šalju jasnu poruku. Nova američka aministracija shvatila je da na Balkanu postoje problemi, i sada šalju dipmomate koje se trude da rješavaju te probleme“, navodi Uljarević.

U manjinskoj Vladi da ostane Abazović

Upitana da li očekuje da neko iz sadašnje Vlade ostane u manjinskoj, Uljarević kaže da vjeruje da će Abazović ostati kao lider Kolalicije “Crno na bijelo”, koja je to i predložila.

“Mislim da ne bi bilo dobro da se bilo ko od ostalih članova aktuelne Vlade nađe u manjinskoj, iz vrlo različitih razloga. Mislim da bi manjinska Vlada treba da bude dio saglasnosti svih onih koji će je i podržati, da nema nikakvih ekstrema bilo koje vrste, da postoji taj elementarni konsenzus“, zaključuje Uljarević.

14

avatar
1000
14
0
0
 
13
Milanboroexpert123IskrenoMitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milan
Gost
Milan

Realno sve, na mjestu. Svaka cast

boro
Gost
boro

Bravo ,jedina neutralna osoba, kriticar i prošlih a i sadasnjih vlasti. Svaka čast

expert123
Gost
expert123

Ako SNP ostane pri nedavno potpisanom memorandumu o formiranju manjinske vlade izmedju URE SNP a I partija manjinskih naroda onda ce se u skupstini stvoriti vecina od 49 poslanika koja moze usvojiti sve reformske zakone cime ce Crna Gora ubrzati proces pristupanja u EU . To je osnovna pretpostavka i njenog razvoja u svakom smislu. Ovdje se na euroatlantske integracije… Više »

Iskreno
Gost
Iskreno

Kakvi kapaciteti…

Mitar
Gost
Mitar

??????? Pa ako on ostane sto je …. ….. mijenjamo???? Da nam vrijeme prodje jel??

Maki
Gost
Maki

Znaci Dritan je ipak uzeo 21 milion,sve se poklapa…..nece moci

Milos
Gost
Milos

Daliborka kupila fakultet pa se prepala da joj ne poniste diplomu

Novka Vax
Gost
Novka Vax

Bistra, razborita žena. Svaka čast na stavu i dosljednosti.

Orve Lovac
Gost
Orve Lovac

Bravo Daliborka. Ovoj zemlji treba više razumnih u Vladi a manje svih ostalih.

Tanja
Gost
Tanja

Ajd sa srećom Daliborka! Samo Evropski….Bila si se malo ućutala…al evo te🙂

Rakun
Gost
Rakun

Bas ce tebe pitati sto da rade

Rakun
Gost
Rakun

A ko tebe sto pita?

Srbo
Gost
Srbo

U vladu nećete izabrane političare a niste ni zato da ostanu postojeći “experti”, pa kakvu vladu onda priželjkujete
i navedite samo gdje postoji takvo što u parlametarnim demokratijama ? Ne vidim što bi onda i Dritan ostajao .

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Logično!

Send this to a friend