Politika

Uljarević: Pandorina kutija Državne izborne komisije i Agencije za zaštitu ličnih podataka

Uljarević

Centar za građansko obrazovanje CGO dobio je od Državne izborne komisija DIK, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ugovore o djelu, koje je DIK zaključio sa službenicima Skupštine Crne Gore, a koji otvaraju nesumnjivo novu aferu u vezi sa radom ove institucije, saopštila je danas izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević.

“Ugovori o djelu zaključeni su sa ukupno 10 službenika, kako se navodi, radi provjere potpisa podrške predatih od strane izbornih lista u susret parlamentarnim izborima održanih 30.8.2020. godine. Njima se uglavnom predviđaju obaveze u dijelu unosa, kontrole i uparivanja podataka koji se odnose na predate potpise podrške, dok se dio ugovora odnosi i na poslove numerisanja predatih lista, administracija, zatim izradu i održavanje web sajta, a u konačnom i na poslove koordinisanja, rada na aplikativnom rješenju i izvještavanja”, navela je ona.

Kako dodaje, uvidom u dostavljene ugovore, ali i u Sporazum o stručno tehničkoj saradnji na koji se DIK poziva u tim ugovorima, očito je da se ni u jednom dijelu ne predviđaju bilo kakve obaveze za službenike Skupštine koje bi se odnosile na način obrade ličnih podataka građana i građanki.

“To su i kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) bili obavezni notirati kada su, shodno inicijativi CGO-a izvršili nadzor u DIK-u, i utvrdili da navodno ne postoje nikakve nepravilnosti u njihovom radu. Shodno propisima i praksi u oblasti zaštite ličnih podataka, službenici Skupštine u ugovorima su morali imati precizno definisane obaveze u vezi sa čuvanjem, obradom i uništavanjem ličnih podataka, kako bi se moglo reći da je provjera potpisa vršena na zakonit način. Potpuno je neshvatljivo kako je tako nešto kontrolorima AZLP-a moglo promaći. Dalje, AZLP je u svom zapisniku naveo da je 11 službenika bilo angažovano na ovim poslovima, a DIK je dostavio CGO-u dokumentaciju za 10, pa i to dovodi u utvrđeno činjenično stanje od strane AZLP-a. To sve učvršćuje sumnje u nezavisnost i nepristrasnost AZLP-a, koji ovakim površnim pristupom više štiti državne organe i odgovorna lica u njima, nego građane i građanke Crne Gore, što im je dužnost”, ističe Uljarević.

Ona naglašava da se ugovorima o djelu predviđaju i naknade za službenike Skupštine.

“Tako su službenici Skupštine Vasilije Popović, Petar Mijović, Petar Vujović, Jovana Petrušić, Martin Popović i Lazar Jakić prihodovali po 1500 eura, službenica Hajdana Boričić 700 eura, službenica Ana Krstović 2000, a službenici Srđan Tomović i Vuko Perišić po 3000 eura, odnosno 3200 eura. Ukupno je 10 službenika Skupštine Crne Gore uoči izbora prihodovalo 17.900 eura i to za tri dana, sudeći po ugovorima koji su zaključeni 13.8.2020. a imajući u vidu činjenicu da su DIK-u već 16.8.2020. upućeni posljednji izvještaji o provjeri potpisa. Ti iznosi u značajnom nadmašuju prosječne mjesečne zarade u Crnoj Gori, a vjerujemo i njihove (više)mjesečne zarade u Skupštini Crne Gore”, poručuje Uljarević.

Nije, dodaje ona, poznato ni po kojem osnovu je jedan dio službenika prihodovao 700 eura, a drugi dio 1500 eura, jer se radi o istovjetnim ugovorima u dijelu obima posla i obaveza.

“Takođe, nije poznato ni to na koji način se ugovorom zaključenim za Srđanom Tomovićem predviđa obaveza izrade web sajta, a imajući u vidu da taj sajt, na istom domenu postoji još od predsjedničkih izbora iz 2018. godine. Na zvaničnim listama službenika i namještenika Skupštine Crne Gore iz jula i septembra 2020. godine, ne nalazi se ime Srđana Tomovića, što otvara pitanje da li to lice uopšte radi u Skupštini, zbog čega i pozivamo novo rukovodstvo Skupštine Crne Gore da provjeri osnov ovog angažmana”, ukazuje izvršna direktorka CGO.

Nejasna je, kaže, stručnost angažovanih radi provjere potpisa podrške, jer se ne radi samo o licima iz IT sektora već i onima iz Odsjeka za protokol ili Odsjeka za fonografiju i štampanje zapisa, a čiji opisi redovnih poslova ne odgovaraju onom opisu poslova koje su obavljali u DIK-u.

“Tako je na poslovima obrade potpisa podrške bilo angažovano lice koje u službi Skupštine, između ostalog, ima obavezu praćenja rada sjednica, vođenja evidencija i statistika o broju javljanja poslanika i njihovoj minutaži, ili lice koje u opisu svojih dužnosti obavlja poslove koji se odnose na pripremu sala, salona i drugih prostorija prilikom posjeta domaćih i stranih delegacija”, navodi Uljarević.

Kako naglašava, ugovorima, koje ispred DIK-a potpisuju predsjednik Aleksa Ivanović i sekretar Veljo Čađenović, otvara se pitanje još jednog posla koji je dat pod netransparentnim okolnostima privilegovanim licima a plaćen novcem poreskih obveznika, što to bi moralo biti predmet interesovanja nadležnih organa.

“Takođe, CGO će shodno prikupljenoj dokumentaciji dostaviti dopunu ranije predate krivične prijave nadležnom Tužilaštvu u vezi sa tzv. softverskom podrškom DIK-u. CGO izražava i nadu da svaka naredna aktivnost usmjerena na praćenje rada DIK-a, neće nužno voditi ka tome da se zahtijeva uključenje drugih organa koji vrše kontrolu ili istražne radnje, kako je to do sada, na žalost, bio slučaj”, zaključuje Uljarević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Snjeg
Gost
Snjeg

Kada cemo vidjeti tvoj imovinski karton .?

8484
Gost
8484

Kad bi se otvorila pandorina kutija nevladinih organizacija e tada bismo vidjeli ciji ste vi stvarni gradjani odnosno koga vi u stvari zastupate jer smo vase demokratsko ponasanje vidjeli tokom kampanje prema tome javljajte se sto manje

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

e vala i ova dojadi više.
100 godina na državne jasle a pametuje.

Cgcg
Gost
Cgcg

Sve ove nvo su se toliko iskompromitovale i više nikakvu težinu njihova blebetanja nemaju. Pritom niko ne zna ko ih finansira i koja je svrha njihovog djelovanja. Zvanično veliki borci za naše dobro 🤪

Maja
Gost
Maja

U Skupstini se svasta radilo posljednjih 10 godina. Skoro su sefovima organizacionih jedinica povecali plate 30%…Inace, sefovi su uglavnom podobni, skromnog znanja i strucnosti.

vase ime
Gost
vase ime

Vuko ih je vjerovatno organizovao kao sef IT i dugogodisnji saradnik DIK-a.

Dzile
Gost
Dzile

A odakle vama novci te se malo pomalo stalno javljate saopstenjima?..sve ovo kosta pa objavite koliko i naravno,kakvi su vam prihodi i plate u vasoj Nvo.

Tihi
Gost
Tihi

Evo ga opet ekspert..ekspert koji je studirao deceniju i kusur,koja je kupila nekoliko stanova..odakle,ekspertu?

Veljo
Gost
Veljo

Pandorina kutija je tvoja orgabizacija. Ali polako, sve cemo otvoriti. R

milica
Gost
milica

A ima li boga da i ovoj neko nesto otvori?!

Bambina
Gost
Bambina

Evo nam ga ekspert….

stav
Gost
stav

Svaka joj je na mjestu

Eagles
Gost
Eagles

A sto se malo NVO sektor ne bavi cl 14 USTAVA CRNE GORE i sto ne pise Evropskoj uniji i drugim diplomatskim predstavnistvima o direktnom mijesanju strane crkvei strane drzave u izborni proces i formiranje nove vlade u MNE, pitanje je SAD?

Opa
Gost
Opa

Kako nas pljackaju dje stignu

Strijelac
Gost
Strijelac

Evo došao je njen DF na vlast, i opet joj nije pravo.

milan
Gost
milan

URA i Vijesti su njena grupacija

Send this to a friend