Politika

Uljarević: Potreban je ozbiljan zaokret u procesu evropskih integracija

Nakon prvih sedam godina crnogorskih pregovora potreban je ozbiljan zaokret u pristupu jer je Crna Gora daleko od odlikaša, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je učestvovala na konferenciji „Sedam godina crnogorskih pregovora sa EU“, koju je CGO organizovao uz podršku Ministarstva javne uprave i njemačke fondacije Fridrih Ebert i u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

„Pristupni pregovori su naša šansa da se uredimo kao društvo, da uspostavimo nedostajuću odgovornost i da izgradimo državu u kojoj pojedinci ne mogu biti iznad institucija. A ocjena ispunjavanja preuzetih obaveza nije ništa drugo do ocjena našeg kredibiliteta. Posljednji Izvještaj EK ukazuje na poljuljani kredibilitet Crne Gore u pregovorima“, ocijenila je Uljarević navodeći da se u 28 pregovaračkih poglavlja bilježi ograničen napredak, a da se smanjio i broj poglavlja u kojima je Crna Gora imala dobar napredak.

Kako je istakla, nismo dobili završna mjerila za poglavlja 23 i 24, iz jednostavnog razloga-što prethodno preuzete domaće zadatke nismo ispunili.

“Prosječna ocjena za 33 poglavlja je minimalni napredak, ili 3.09, a uporedni nalazi kolega iz Instituta alternativa, koji ovo mjere godinama, ukazuju da je ta brojka najmanja od 2015. godine. Ukratko, daleko je Crna Gora od odlikaša u ovom procesu“, podvukla je Uljarević.

Ona najveću odgovornost za to vidi izvršnoj vlasti kao nosiocu procesa pregovora i jer je taj proces stavila iza partijskog i partikularnog interesa, ali je istakla i da odgovornost zakonodavne i sudske vlasti.

„Mnogo je razlika među nama i to je dobro. Ali, sposobnost da se nađe vezivno tkivo i te naše razlike, makar oko nekih ključnih pitanja, prevaziđu, biće jedno od najznačajnijih mjerila u demokratizaciji i evropeizaciji crnogorskog društva. I to ne briselsko nego crnogorsko mjerilo koje sami sebi treba da odredimo i na kojem bi dosljedno morali raditi“, kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, proces evropskih integracija ne smije biti proces iznevjerenih očekivanja, niti služiti za prikrivanje nedovoljne posvećenosti reformama, ali ni biti sveden na pregovore sa Briselom.

„Najvažniji pregovori se vode ovdje, u Crnoj Gori“, navela je ona.

Uljarević se osvrnula i na odnos prema neistomišljenicima.

„Ništa nam dobro nisu donijele PINK naočare, kroz koji nam se pokušavala prikazati paralelna realnost, niti prljave kampanje koje su se vodile protiv onih koji su kritikovali loše odluke vlasti. Danas NVO sektor ima veće povjerenje javnosti od onih koji su iza tih napada stojali. Takođe, prošla su i vremena kad su se poeni dobijali simulacijom reformi. Imamo zakone i strategije, imamo institucije, stare i neke novije. Nemamo a morali bi imati mjerljive rezultate, bilo da se odnose na pravosnažne presude u oblasti visoke korupcije i organizovanog kriminala koje su efikasno sprovedene, nezavisan javni servis odnosno RTCG koji javni interes stavlja ispred interesa vladajuće partije, neselektivan pristup ASK-a prema svim slučajevima,… itd.“, pojasnila je Uljarević.

Ona smatra da je stoga potreban ozbiljan zaokret, realno sagledavanje stanja, reorganizacija pregovaračke strukture i način rada, a što bi morala pratiti politička podrška tehničkom dijelu procesa i oslobađanje isntitucija, kako bi one radile profesionalno i nezavisno.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković istakao je da su najvažniji politički prioriteti Crne Gore podudarni ciljevima procesa proširenja.

„Regionalna saradnja, dostizanje evropskih standarda i promovisanje demokratskih vrijednosti vladavine prava uz ekonomski razvoj, u njegovoj su srži. To je ono što nas pokreće i što smatramo najvećom vrijednošću, kako za Crnu Goru, region Zapadnog Blakana, tako i za EU“, naveo je Marković.

Crna Gora, kako je rekao, pouzdano napreduje ka članstvu u EU.

„Posebna karakteristika Crne Gore je što je u ovom periodu paralelno vodila i drugi proces integracije u NATO i prije dvije godine ga okončala postajući njegova 29. članica. Danas, prema najnovijim istraživanjima, pristupanje Crne Gore u EU podržava dvije trećine građana“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja.

„Pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, Evropska komisija konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima ogranizovanog kriminala, poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću“, kazao je Marković.

On je rekao da je stopa nezaposlenosti sa 20 odsto u 2012. spuštena na 15,3 odsto.

„Svjesni smo da je kvalitet života građana pokazatelj dobrog smjera jednog društva i u tom smislu sam posebno zadovoljan time što su efekti reformi sve vidljiviji u praksi i što se odražavaju na svakodnevni život građana“, rekao je Marković.

On je poručio da je Vlada spremna da prizna grešku ako pogriješi i nesporno je, kako je dodao, spremna i otvorena za saradnju.

Prema riječima šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, ovogodišnji izvještaj za Crnu Goru bio veoma jasan.

„Sve države kandidati, koje dobiju izvještaje, tumače izvještaje na različite načine. Ali, ja mislim da to nije toliko važno. Važno je da je jezik tog izvještaja veoma jasan i da su za svako poglavlje istaknuta pitanja na kojima treba raditi“, kazao je Orav.

On je rekao da se ide u tom pravcu da Izvještaj za sljedeću godinu bude kraći i da bude manji broj pitanja, koja treba rješavati.

„Mi ne želimo da kritikujemo samo zato što to želimo, nego želimo da pomognemo. I ovo je naša pomoć u pregovorima sa državama kandidatima. Naglašena su poglavlja 23 i 24, tako da se nadamo da će uslijediti veći napredak u Crnoj Gori u ovim oblastima“, rekao je Orav.

On je kazao da će izbori uslijediti u oktobru sljedeće godine i da potrebno, kako je dodao, nešto uraditi kako bi se povratilo povjerenje, ali da je to pitanje za Crnu Gore a ne za EU.

„Ako neko želi tehničku vladu neka to uradi, ali mi nećemo govoriti šta mi smatramo, kakvu Vladu treba da ima nezavisna država. Imamo izvještaj ODIHR-a, gdje se kaže da su izbori bili u redu, a to je jedina međunarodna institucija koja procjenjuje izbore u oblasti“, zaključio je Orav.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

samo pare i nvo priča priču koja je parodavcu prijemčiva…

Svjefol
Gost
Svjefol

Koju je skolu ova mala zavrsila, te se ovako razumije u sve ovo?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ispravka: ne gore, već bolje… Prva riječ u trećem redu mog komentara.😀

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Pipunova i mandina škola!

Pjer
Gost
Pjer

Koji zaokret zar nijesmo na vratima.Sta oces da se vratimo unazad

Send this to a friend