Politika

Uljarević smatra da još postoji mogućnost zajedničkog kandidata

Uljarević

Mogućnost da građanska opozicija ima zajedničkog predsjedničkog kandidata i dalje postoji i ona bi mogla voditi paketu zajedničkog nastupa u Podgorici kazala je za Pobjedu Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Ona, međutim, dodaje da “nas dešavanja upućuju da kao građani sve manje vjerujemo da će se to i desiti”.

Sastanak

Lideri građanske opozicije SNP-a, Demokrata, Ure, Demosa i SDP-a, od novembra prošle godine nijesu se sastajali. Najavljivali su da će dogovoriti strategiju daljeg djelovanja nakon što se DF vratio u parlament, ali do toga nije došlo. Iako potenciraju isti cilj vanredne izbore i bojkot Skupštine do njegovog ostvarenja, javnost je od njihovog posljednjeg sastanka koji je bio u novembru, češće slušala prepucavanja i međusobne optužbe od najave konkretnih aktivnosti.

Iskristali su se i pojedini savezi unutar “građanske petorke Ura i Demokrate najavljuju čvršću saradnju, SDP i Demos zajedno izlaze na izbore u Beranama, SNP će sa DFom i u Beranama i u Ulcinju. Zajednički jezik nijesu našli ni oko termina narednog sastanka, pa je on, iako predložen da bude sredinom januara, odgođen na zahtjev lidera Demokrata Alekse Bečića, koji traži zvanični susret tek nakon lokalnih izbora. Uslijedile su nove “oštrice” iz SDP-a i Demosa, dok su za Bečićev zahtjev razumijevanje pokazali Ura i SNP.

Komentarišući ova, najnovija dešavanja i odgađanje sastanka na zahtjev lidera Demokrata, Uljarević kaže da se “radi o političkom taktiziranju i jednoj vrsti pregovaranja koja može dati rezultat i vjerovatno Bečića kao predsjedničkog kandidata kojeg bi podržale ostale opozicione partije građanske orijentacije”.

“Ako do toga ne dođe, imaćemo drugačije slaganje u kojem će mogući saveznici postati politički protivnici”,  ocijenila je Uljarević.

Na pitanje može li opstati tzv. građanska opozicija, s obzirom na to da se unutar nje kristališu savezi i sklapaju različite predizborne koalicije, Uljarević je kazala da “građanska opozicija ni do sada nije bila na jednoj listi ili imala koordiniran i jasan politički projekat.

“Postojao je određeni nivo saglasja oko opšteg cilja smjene vlasti DPS-a, ali to je samo definicija cilja, bez razvijene strategije i pratećih mjera, pa je to vodilo i koalicijama dijela ovih partija, ali nikada ka jasnom i jedinstvenom političkom izrazu. Moj je utisak da crnogorski građani žele taj građanski izraz i da mu daju posebnu šansu u periodu od obnove nezavisnosti, kroz niz novih i nekih ranijih političkih partija koji je sa tim okvirom promovisan, iako su one imale različite dalje puteve opstanka, kakvog takvog, preko promjene kursa ili nestajanja zbog nerezistentnosti na političku korupciju. To daje osnov za uvjerenje da će dio ovih partija imati solidan rezultat, varirajući od onih koje će, kako budu jačale, pokušati da se nametnu kao lideri opozicije u odnosu na DF, dok će neke biti u problemu da izdrže sljedeće izborne trke i zadrže parlamentarni status”, dodala je Uljarević.

Razlike

Ona je, komentarišući mimoilaženja i razlike unutar građanske opozicije koje su sve češće u posljednjem periodu, kazala da su “izazovi u modalitetima unapređenja saradnje unutar opozicionih partija građanske orijentacije vidljivi već duži period”.

“Zajednički sastanci od kojih se očekivalo daprodukujupolitičku platformu usaglašenog djelovanja, ali i jačanja samih partija uz miniminalnu koordinaciju i stvaranje uslova za viši stepen saradnje kroz moguću institucionalizaciju zajedničkog djelovanja, nijesu dali djelotvoran odgovor na ta očekivanja. Pokazalo se da su interesi ovih subjekata udaljeniji nego što je to inicijalno izgledalo, i sada se počinju, iako još sa dosta kontrole, ali uz vidljiv trend, ogoljavati razlike u ovom dijelu opozicije”,  kaže Uljarević.

Ona, međutim, smatra da su te razlike premostivije nego što se predstavlja.

“Mislim da su te razlike premostivije nego što to lideri ovih partija percipiraju ili predstavljaju, a što im politički protivnici rado (prenaglašavaju, ali u konačnici će njihove odluke presuditi u kojem će se dalje pravcu kretati”, kazala je Uljarević.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
miki
Gost
miki

Bas me nasmijala.

\"nezavisni inte
Gost
\"nezavisni inte

Ja bih predložio Steva Muka ili Gorana Djurovica ispred opozicije….bez razmišljanja i dobili bi izbore..

sdf
Gost
sdf

Najbolje da to budes ti i da ti se ostvare sve ambicije, licne i politicke, pametnice nasa!

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Počela kampanja uz pomoć medija. Sinoć na RTCG tri Bečićeva pulena “uređuju” Crnu Goru. Pavlovićka ih usmjerava. Sad će i Uljarevićka na TV. Da okupi opoziciju, koja pokušava da poništi ulazak u NATO, referendum, Crnu Goru… Volio bih da znam ko to plaća.

zzzzzzzzzzzzzz
Gost
zzzzzzzzzzzzzz

izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje ?? ? nevladina organizacija??? mozda radi za DPS? ??

Mojsije
Gost
Mojsije

Ništa novo Daliborka,eto da se predstavi s posle dužegeg vremena.

Send this to a friend