Politika

UN će u Crnoj Gori realizovati projekte vrijedne 14,7 miliona dolara

Tokom 2017. godine, organizacije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, u saradnji sa Vladom, realizovale su programe i projekte vrijedne 10 miliona dolara, dok je za 2018. godinu planirana implementacija programa i projekata u vrijednosti od 14,7 milion dolara, istaknuto je na današnjem sastanku Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa Ujedinjenih nacija za Crnu Goru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da su na sastanku, kojim su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni, razmatrani ključni rezultati saradnje Vlade Crne Gore i Sistema Ujedinjenih nacija UN, kao i planirani rezultati za 2018.

Darmanović je kazao da su zaključci procesa integrisanja, intenziviranja i podrške politikama održivog razvoja Crne Gore MAPS pokazali na koji način se globalna Agenda održivog razvoja do 2030. može najbolje povezati sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Jedan od glavnih zaključaka jeste da su razvojne agende kompatibilne i da će proces evropskih integracija doprinijeti napretku u ostvarivanju čak dvije trećine pod-ciljeva Agende održivog razvoja”, ocijenio je Darmanović.

Mekluni se osvrnula na razvojne uspjehe Crne Gore u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na ratifikaciju Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

“Važno je da nastavimo da udruženim snagama radimo na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, prije svega na jačanju poštovanja ljudskih prava, naročito najugroženijih, ali i na rješavanju ekoloških problema, razvoju zelene ekonomije i osnaživanju mladih”, kazala je Mekluni.

Tokom sastanka, usvojen je Godišnji plan rada za 2018. godinu u okviru petogodišnjeg razvojnog okvira saradnje Crne Gore i UN (2017-2021) i prezentovani su ključni rezultati saradnje UN i Crne Gore iz prethodne godine, koja se realizuje kroz četiri oblasti-demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje, predstavljeni su zaključci Izvještaja MAPS-a, a prezentovani su i finansijski rezultati u okviru Integrisanog programa UN 2017-2021.

Ž.N.

Send this to a friend