Politika

Unaprijediti ekonomsku saradnju Crne Gore i Južne Koreje

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, dočekao je danas nerezidentnog ambasadora Južne Koreje u Crnoj Gori, Hjong-ćan Čea. Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju ovde dvije zemlje.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo što upravo nakon posjete Japanu, na najvišem nivou, značajnom istočno azijskom prijatelju i partneru, ima priliku da ugosti zvaničnika još jedne istočno azijske države koja sa Crnom Gorom njeguje tradicionalno dobre odnose.

On je iskazao lično divljenje u odnosu na korejski nacionalni sistem odbrane od pandemije COVID-19, respekt u odnosu na udio i ulogu koji  Koreja ima u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom, te zahvalnost na dvije vrijedne donacije koje je Koreja u teškom, COVID trenutku uputila Crnoj Gori.

Krivokapić je takođe izrazio zahvalnost, ali i žaljenje što je donacija i pomoć Aerodromima Crne Gore doživljena od strane zvanične Crne Gore kao potencijalni sukob interesa, te iz toga razloga nije ni realizovana, ali i nadu da će sličnih donacija u budućnosti još biti.

Istakao je da će se intezivirati aktivnosti na konsolidaciji formalno-ugovorne baze, kroz vođenje pregovora o zaključivanju bilateralnog Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, kako bi se napravio adekvatan pravni okvir za jačanje saradnje u specifičnim ekonomskim oblastima.

„Raduje nas prepoznati interes Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono – razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma. Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište”, rekao je Krivokapić.

Takođe je ukazao ambasadoru na stratešku podudarnost koja postoji između programa dvije vlade koji se prioritetno oslanjaju na digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju, te da je crnogorska strana veoma zainteresovana da se ugleda na Koreju i prihvati bogata, ekspertska iskustva koja ova zemlja ima u implementaciji projekata i biznis planova iz ovih oblasti, kao i da ostvari značajnu sardnju u oblasti obrazovanja mladih koji bi dobili priliku da se stručno usavršavaju u Koreji.

Hjong-ćan Če, zahvalivši premijeru Crne Gore na iskazanoj mu dobrodošlici, izrazio je poštovanje i zahvalnost što Crna Gora nije zaboravila podršku i pomoć Koreje.

„Kada je u pitanju koncesija za aerodrome Crne Gore, želim da naglasim da je naša korporacija koja je zainteresovana za ovu koncesiju, jedna od vodećih u svijetu koja se bavi aerodromima, a što se tiče saradnje u obrazovanju, sa radošću ću preporučiti Vladi moje zemlje da uputi poziv mladim, talentovanim ljudima iz Crne Gore da nastave školovanje i stručno usavršavanje u Koreji“, rekao je Hjong Čan.

On je takođe kazao da se i korejska strana nada da će ubrzo biti zaokružen i potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji, ali i dok se to ne dogodi da ne vidi niti jednu smetnju koja bi omela saradnju u ekonomiji, trgovini, obrazovanju i investicijama između Crne Gore i Koreje.

“Naši bileteralni odnosi se stalno unapređuju i to u svim oblastima. Nemamo otvorenih pitanja. Naročito u oblasti ekonomije, digitalizacije i IT sektora imamo dosta prostora za saradnju, ali i kada je u pitanju ekološki pristup proizvodnji i privređivanju”, poručio je Hjong-ćan Če.

Send this to a friend