Politika Klub odbornika u gradskoj Skupštini jedini nadležan za podnošenje tužbe kojom se osporava odluka o izboru gradonačelnika Glavnog grada

Upravni sud odbio tužbu Pokreta Evropa sad o poništenju ponovnog izbora Vukovića za gradonačenika

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu Vasilija Čarapića, funkcionera Pokreta Evropa sad, nalazeći da on nema pravo za pokretanje upravnog spora radi poništaja odluke kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Ivan Vuković.

<<<Čarapić: Podnijeta tužba Upravnom sudu radi poništenja ponovnog izbora Vukovića za gradonačenika<<<<

Predmet preispitivanja u upravnom sporu pred Upravnim sudom Crne Gore, bila je Odluka gradske Skupštine kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Vuković.

Upravni sud Crne Gore je utvrdio da bi pravo na pokretanje upravnog spora, u ovoj pravnoj stvari, pripadalo Klubu odbornika u gradskoj Skupštini, jer je za pokretanje upravnog spora protiv određenog upravnog akta, odnosno druge upravne aktivnosti, potrebno da se rješavalo o nečijem pravu ili pravnom interesu ili se na drugi način uticalo na prava, obaveze, odnosno pravni interes.

“To pravo, odnosno pravni interes mora proizilaziti iz propisa, tj.mora imati uporište u zakonu ili drugom propisu kojim je konkretni interes opredijeljen. Taj interes mora biti neposredan, ličan, što znači da se tiče određenog fizičkog ili pravnog lica, a što u konkretnom nije slučaj”, navodi Upravni sud.

U predmetnoj stvari, dodaju, nema neposrednog odnosa između stranke (V.Č.) i predmeta postupka, da bi tužilac bio aktivno legitimisan za podnošenje tužbe, zbog čega je njegovu tužbu valjalo odbiti kao nedozvoljenu.

Prilikom odbijanja tužbe kao nedozvoljene, Upravni sud Crne Gore je imao u vidu odredbu člana 6 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da građani učestvuju u odlučivanju o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samouprave, međutim, navedeni član zakona ne daje aktivnu legitimaciju tužiocu, koji je u svojstvu građanina tužbom pokrenuo upravni spor protiv odluke o izboru gradonačelnika Glavnog grada Podgorice.

“Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave vrši se putem inicijativa, zbora građana, referenduma i drugih oblika izjašnjavanja i odlučivanja utvrđenih Statutom. Kako se izborom gradonačelnika, odlučuje o na zakonom zasnovanom interesu političkih partija koje su na temelju izborne volje građana konstituisale Skupštinu Glavnog grada, to na strani tužioca kao građanina, ne postoji aktivna legitimacija za podnošenje predmetne tužbe, jer se osporenom odlukom ne dira u njegovo pravo ili na zakonu zasnovan interes (isto stanovište je iznio i Vrhovni sud Crne Gore u presudi Uvp.br.1862/18 od 27.09.2018. godine)”, navodi Upravni sud.

Nakon ovakve odluke Upravnog suda, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković saopštio je da očekuje da 12. decembra bude izabran jedan sudija Ustavnog suda, kao i novi gradonačelnik.<

<<<Vuković: Očekujem da 12. decembra izaberemo sudiju Ustavnog suda a nakon toga i gradonačelnika<<<

“Ne očekujem izvinjenje zbog nevaspitanih napada J. Milatovića i njemu sličnih, kojima sam nedjeljama bio izložen.. Očekujem da, uz datum prijevremenih parlamentarnih izbora, 12.12. dobijemo jednog sudiju Ustavnog suda, a time i priliku da konstituišemo novi saziv Skupštine Glavni grad Podgorica i izaberemo novog gradonačelnika. To je u najboljem interesu stanovnika Podgorice. Meni je taj interes iznad svake politike”, poručio je Vuković.

S.Đ.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
mariusLipiLabanEto takogost9376
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laban
Gost
Laban

Što bi sa onim laži da Vuković zapošljava?Pojela Maca jezik.Hoćeš da budeš gradonačelnik,a tako krupno lažeš?

Eto tako
Gost
Eto tako

Milatovic = Dritan

Lipi
Gost
Lipi

Ne zna se ko je crnji od ta dva apostola…

gost9376
Gost
gost9376

hoce da upravljaju gradom a nemaju blage veze o zakonima i procedurama. bice,kada preuzmu vlast da ruse sve oko sebe koa slon u staklenoj radnji

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

Pa kako ovo da se desi Čarapicu, izgleda da cemo zakasniti SAD U EVROPU! Kako volim kad se ovi mali amateri pokvareni spušte na zemlju!

Zoran
Gost
Zoran

Ivane, daj tome malom Jakovu stolicu, molim te. Strah me za njega. Bolje za nas da sto prije pocne da unistava. Prepoznat ce ga narod do izbora. Vidjet ce da su se zeznuli prvi put.

marius
Gost
marius

Nece oni nista prepoznat budi siguran . Na zalost CG ovaj narod je zadojen mrznjom, i jos ako mu u dzep tutnes koji euro, pustio bi taj narod , sve da izgori. Zalosno, ali je tako.

Send this to a friend