Politika

URA: Ako Jelić može u DRI, Sveto može u Vrhovni sud

Postavljanje dugogodišnjeg poslanika DPS-a, bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i glavnog aktera afere „Snimak“ Zorana Jelića za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), obesmišljavanje je ključne nadzorne institucije u Crnoj Gori, istakli su u Građanskom pokretu URA. Oni su poručili da, kad  već Jelić može u DRI, onda i Svetozar Marović može biti na čelu Vrhovnog suda.

“Danas su, u nelegitimnoj i krnjoj Skupštini Crne Gore, po ko zna koji put brutalno zgažena načela demokratije i vladavine prava. Postavljanjem Jelića za člana Senata, čije su jedine preporuke bespogovorna poslušnost šefu šefa organizovane kriminalne grupe i zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, dokumentovane u aferi „Snimak“, predstavlja potpuno privatizovanje države i trajno narušavanje nadzorne uloge DRI“, istakli su u pokretu URA.

URA navodi da je „paradoks još veći, ukoliko znamo da je ista DRI, nakon kontrole Jelićevog poslovanja kao direktora Zavoda, dala negativno mišljenje“.

“Pored afere „Snimak“, u kojoj se proslavio formulom „jedan zaposleni, četiri glasa“, Jelić je poznat i po dugogodišnjem kršenju zakona, tako što je, kao poslanik, istovremeno bio i državni službenik u Zavodu za zapošljavanje. Istom Zavodu koji je, poput privatne firme, ostavio svojoj supruzi“, istakli su u tom pokretu.

U pokretu URA smatraju da je današnje imenovanje Jelića, uvod u transformisanje vrhovne revizorske institucije u partijsku, te da su nezavisnost, objektivnost i integritet DRI trajno narušeni.

„Umjesto jačanja kapaciteta DRI, kao rijetke institucije koja je, u svojim nalazima, otvoreno izvještavala o brojnim zloupotrebama i brutalnim kršenjima pravnog poretka, a nakon sedam godina čekanja, Senat je dobio dokazanog partijskog poslušnika. Međutim, ukoliko Jelić može u Državnu revizorsku instituciju, onda i Svetozar Marović može na čelo Vrhovnog suda“, zaključili su u tom pokretu.

Send this to a friend