Politika Odbornica u Skupštini Glavnog grada ukazuje

URA: DPS je prodao sve parkove, a propovijeda urbanost

Pored činjenice da Glavni grad svjesno uništava i degradira brojna kulturna i arhitektonska dobra – zarad jednokratnog profita, još je smješnija činjenica da se veliki broj takvih dobara našao u privatnom vlasništvu, a da njihova sudbina zavisi isključivo od volje i planova novih vlasnika, ukazala je odbornica Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada Milena Vuković.

Saopštenje Vuković prenosimo u cjelosti: 

Žrtva takvog katastrofalnog odnosa je i stari Tabački most na Ribnici, kao jedan od najstarijih mostova našeg grada koji je preživio sve ratove i bombardovanja, a koji je prije par godina bio predmet “širenja“ sa 5,5 na 9 metara – kako bi investitori obližnih zgrada imali dvije saobraćajne trake, da bi na kraju i značajan dio njegove površine ostao u privatnom vlasništvu, jer grad nije vidio potrebu da zaštiti sopstveno kulturno dobro,

Da ironija bude veća, to “proširenje“ i bespovratno devastiranje starog Tabačkog mosta iz 17. vijeka, trebalo je finansirati upravo iz sredstava Glavnog grada, odnosno – od novca građana Podgorice. Nekoliko mjeseci nakon toga, Glavni grad je nijemo posmatrao kako isti investitori betoniraju korito rijeke Ribnice, koje je stanište najvećeg florističkog bogatstva našeg grada – sa čak 603 vrste i podvrste, da bi se kasnije mjesecima igrao ping-pong nadležnosti, kako bi se odložilo ili obustavilo otklanjanje izlivenog betona.

Ona podsjeća da je Građanski pokret URA konstantno problematizovao i nedvosmisleno osuđivao takvo postupanje, ali da je “gradskoj upravi profit uvijek bio ispred očuvanja gradske imovine i preostalih kulturnih dobara“.

Na isti način, motivisani najobičnijom jurnjavom za profitom, grad i Vlada su prodali i arhitektonska dobra i priznata djela Svetlane Kane Radević, hotel “Podgorica“ i autobusku stanicu, koji su takođe bili na udaru brojnih “rekonstrukcija“ i devastacija. Tako je Kanina autobuska stanica danas pod hipotekom, dok je čak i “gradski“ Trg Golootočkih žrtava završio u privatnom vlasništvu. Sudeći po toj tendenciji – nije isključeno ni da Trg Republike/Nezavisnosti neće uzeti neki od njihovih investitora, za kakav stambeni blok, jer je već izvjesno da se takva sudbina sprema Njegoševom parku, Kasarni Morača i brdu Gorica. Toliko o licemjerju gradske uprave i lažnoj brizi kvazi-gradonačelnika Vukovića, ukazala je Vuković.

Vuković ističe da je isti odnos pratio i brojna druga kulturna i arhitektonska dobra Podgorice, koja su rušena ili bespovratno uništavana kako bi se “u duhu sveopšte komodifikacije, lokacije bolje unovčile, a novac iskoristio za jednokratno krpljenje budžetskih rupa“.

Tako su se građani Podgorice zauvijek oprostili od hotela “Crna Gora“, kao kultnog djela jednog od najvećih vizionara našeg grada – Vujadina Popovića, kao i kina “Kultura“, dok su tvrđava Lesendro, Jusovača, Duklja, Depedogen i druge važne tačke – prepuštene zubu vremena. Zato nije čudno što Glavni grad naše države ostvari manje turističkih noćenja tokom cijele godine, nego svega par hotela sa crnogorskog primorja za nekoliko mjeseci ljetnje sezone. I zbog toga je sasvim jasno da naš grad, pod upravom Demokratske partije socijalista (DPS), nikada neće imati ni približno dobar, pošten i posvećen tretman, kakav odavno zaslužuje, zaključila je Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leart
Gost
Leart

E taman ste za parkove i livade

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Jeste li to presli sas na ekoloski identitet ? Ponestalo vam ideja vise pa ne znate kako da se predatavljate ljudima a?

Stefo12
Gost
Stefo12

Ura jos postoji ?

Vitinka
Gost
Vitinka

Od kad su vam Demokrate dale sut kartu i parkovi su vam dobri tj. jedina karta na koju sad igrate da bi bili u medijima.

oliver14
Gost
oliver14

Upotrebna svrha ovog saopstenja je da samo se vidi da su kao partija prisutni na politickoj sceni.

Kosta
Gost
Kosta

Ovo se nasla da prica partija koju sad da piteta da vam pobrije sve parkove u gradu ne bi znali, i za ovaj sto pricaju nijesu znali dok ga nijesu iskopali nedje da im posluzi zbog saopstenja.

Jasminka
Gost
Jasminka

Oce od glavnog grada varos da naprave ocigledno. Sva sreca pa nam nije opozicija na vlast, jer bi drzava godinama stagnirala.

Send this to a friend