Politika

URA: Obrazovanje degradiraju oni koji od njega strahuju

Stara je politička praksa da je, ukoliko želite da uništite jedan narod, dovoljno da mu uništite obrazovanje. Izgleda da je naša trodecenijska vlast to shvatila bukvalno, pa više nikog ne čudi to što se reforma obrazovanja pretvorila u međunarodnu blamažu, čiji cilj nije bila emancipacija društva već politički marketing pojedinih Vladinih karijerista, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

“URA snažno podržava neophodnu obrazovnu reformu i prilagođavanje savremenim trendovima, koji bi omogućili značajno jačanje države, kako sa obrazovanjem domaćih kadrova, tako i kroz brojne ekonomske benefite, ali se jednako snažno protivi tome da se reforma radi na brzinu, bez javnih rasprava i učešća širih društvenih slojeva, šta ostavlja ubjedljiv i nedvosmislen utisak o nesposobnosti državne administracije i već utemeljenim plagijatorskim porivima”, podsjetili su u pokretu URA.

U tom pokretu ističu da je i krovni Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju jedan od dokaza da se “sve radilo na brzinu i bez temeljnog promišljanja”.

“Krajnje je neprimjereno da krovni obrazovni zakon, koji je pretrpio brojne izmjene (posljednje u julu ove godine), sadrži toliko zastarjelih, konfusnih i beskorisnih normi. Da je isti davno “pojelo vrijeme”, jasno je odmah nakon prvog čitanja. Pa odredbe iz člana 152 predviđaju osnivanje Zavoda za školstvo i Ispitnog centra, u roku od šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, iako je isti Zavod skoro proslavio šezdeset godina postojanja (u današnjem formatu oformljen 2003. godine), dok Ispitni centar postoji punih 12 godina”, ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla i nelogičnosti člana 154 istog zakona, koji “propisuje obavezu osnivanja Savjeta roditelja do 31. oktobra 2003. godine”, kao i zastarjelost normi iz člana 160 koji nalaže primjenu određenih normi zakona “počev od školske 2013/2014. godine za određeni broj javnih ustanova koje odredi Ministarstvo, a od školske 2015/2016. godine za sve javne ustanove”.

“Istina je da je Zakon o opštem obrazovanju simbioza više zakona i odluka koji su donešeni u prethodnom periodu, ali kada se ovakav tekst čita, sve izgleda nepregledno, kompleksno i nelogično. Stoga, URA poziva Ministarstvo prosvjete da prilikom stavljanja u proceduru ovih sistemskih rješenja znatno više vremena posveti tekstu i duhu zakona. Ili da ih nadležna lica makar jednom pročitaju prije dostavljanja Skupštini Crne Gore, jer nelegitimni poslanici tog “protočnog bojlera” sigurno neće uočiti bilo kakve nelogičnosti, koje bi ih mogle sputati da glasaju sa obje ruke”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

U pokretu URA navode da “sa ovakvom vlašću i upravom, koja je školstvo pretvorila u biro za politička zapošljavanja, svako dalje izbjegavanje ovih važnih tema neće ublažiti katastrofalnu činjenicu da je Crna Gora, prema zvaničnim statistikama, skoro na dnu obrazovne ljestvice, među evropskim državama”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LKJ
Gost
LKJ

Koliko je bitna mala ura niko da komenatrise njihovo saopstenje. Ajde reko` da ne budu sami.

Mojsije
Gost
Mojsije

URA uvijek u prazno.Pametuju da bi znali da postoje.Rakcevic ih postiče iz pozadine da ne posustaju.Maleni su ali ambiciozni .

Send this to a friend