Politika

URA predala u proceduru predlog zakona o oduzimanju nelegalne imovine

Građanski pokret URA predao je u skupštinsku proceduru Predlog Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji će omogućiti da ta imovina postane vlasništvo države, kazao je lider te stranke Dritan Abazović i dodao da vjeruje da će poslanici prihvatiti taj predlog.

Abazović je na konferenciji za novinare rekao da su u URA-i, nakon više od godinu i nakon najava da će se poslanici i ministri okupiti da naprave bolje zakonsko rješenje, vidjeli da od toga za sad nema ništa.

“Mi smo zato odlučili da ponovo aktiviramo u proceduri Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine“, kazao je Abazović.

On je istakao da je zamrznuta imovina vrijedna oko 40 miliona eura.

“Da smo imali ovakvo zakonsko rješenje i prema našim procjenama bi najmanje 25 miliona eura završilo u državnu kasu i ta imovina bi mogla da bude stavljena u funkciju građana“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, najveća dilema je bila vezana za to da se ne može oduzimati imovina iz devedestih godina.

“To nije tačno, nema nikakvog vremenskog ograničavanja za ispitivanje porijekla imovine“, rekao je Abazović.

On je objasnio da je srž predloga da se u građanskom postupku sprovodi kontrola stečene imovine.

Abazović je kazao da to znači da, nezavisno od toga da li će neko da odgovara za neka krivična djela, trenutkom kada se da naredba za sprovođenje istrage može da se sprovodi građanski postupak.

“Ukoliko neko ne može da dokaže porijeklo imovine automatski imovina postaje vlasništvo države“, rekao je Abazović.

On je naveo da Zakon ima duh da se u građanskom postupku radi kontrola imovina ljudi za koje postoji sumnja da su je stekli na nelegalan način.

“Teret dokazivanja je na onome protiv koga se vodi postupak – moraju da dokazuju kako su sticali imovinu i ako nijesu u mogućnosti da to dokažu imovina se konfiskuje i stavlja u funkciju građana“, rekao je Abazović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da njihovim predlogom nijedan sadašnji ili bivši funkcioner nije zaštićen i neće biti zaštićen.

“Radi se o građanskom postupku, a ne krivičnom i zbog toga ovim zakonskim rješenjem nijedan sadašnji ili bivši funkcioner nije zaštićen imunitetom od eventualnog procesa ispitivanja porijekla imovine“, rekao je Konatar.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
URAŠNEGLASACMarsalZagatooooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
URAŠ
Gost
URAŠ

Klinika u BG otišla u stečaj…doktorima i osoblju ostali dužni zarade, imovina prebačena na fizička lica…KLINIKA NEMA NI “K” od imovine. Toliko o poštenju gore pomenutoga.

NEGLASAC
Gost
NEGLASAC

Vi sto podrzavate razmislite dje zivite i imaju li vam ocevi i djedovi racune za kucu + livadu + auto = ukupno 50,000 eur. Pa jos kada krenu na vas a komsije iz URE nikada da dodju na red.

Marsal
Gost
Marsal

Odakle ti gliser odakle ti vikendica na bojanu koji izdajes a ne plaćaš porez. Od kojih para si kupio ogromno imanje u stoj dje planiraš pravit bolnicu sa bratom. 21 milion je sitnica. Dokazi da je čisto sve

Zagato
Gost
Zagato

Sve posteni a kad pitas da daju izvod iz bank konto e ne mogu samim tim je sumnjiv

oooo
Gost
oooo

Samo pocnite od vas prvo i javno pokazite da ste sve stekli legalno. Naravno uz prilozene papire i racune da se javnost uvjeri u to.

Tihomir 🇲🇪
Gost
Tihomir 🇲🇪

HOĆELI BIT NA SPISAK 21 milijon .

OPET JA
Gost
OPET JA

Dritaneee o Dritaneeee????

Send this to a friend