Politika

URA predstavila 426 dokaza o izbornim neregularnostima u Mojkovcu

Građanski pokret URA predstavio je danas 426 dokaza zloupotreba na nedavno održanim lokalnim izborima u Mojkovcu.

Kako su saopštili, dokazi pokazuju da su redni brojevi izbornih lista, isključivo DPS-a i SD-a, na glasačkim listićima obilježavani različitim simbolima, iako je Zakon u tom dijelu precizan i važeći je samo onaj glasački listić gdje se zaokruži redni broj, te da se glasalo i flomasterom.

„Po prvi put imamo egzaktne dokaze kako izgledaju kupljeni i ucijenjeni glasovi DPS-a i SD-a. Ovo je dokaz da Marković nije razbio opoziciju u Mojkovcu već je razbio demokratiju. Danas smo podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica VDT-u Ivici Stankoviću, a u ponedjeljak ćemo imati kompletan dokazni materijal“, naveo je potpredsjednik pokreta URA Miloš Konatar.

On je oštro osudio privođenje kandidatkinje za odbornicu pokreta URA, Marije Kape na Cetinju i naveo da je to neviđena sramota i dokaz da živimo u policijskoj državi.

„To je jasno imajući u vidu da je sadašnji premijer bivši šef UDBE. Umjesto da hapse kriminalce koji su prebijali opozicionare i lica pod kapuljačama koja su se nalazili u zgradi Skupštine Prijestonice, policija hapsi članove pokreta URA“, istakao je Konatar.

O najboljem rezultatu DPS-a i SD-a najbolje svjedoče na razne načine obilježeni glasački listići, kazao je nosilac izborne liste pokreta URA u Mojkovcu Ivan Ašanin.

On tvrdi da je uvidom u birački materijal jasno da DPS ima 341 glasački listić obilježen raznim oznakama (kvadratima, trogulićima, flomasterima, višestrukim zaokruživanjem) i da su to dva odbornička mandata dobijena na račun ucijenjenih birača.

„Sa druge strane SD je od ukupno 210 glasova imao 85 obilježenih listića što znači da su mandat obezbijedili preko ovakvih listića. Na listićima SD-a dominiraju znakovi trougla i kvadrata“, istakao je Ašanin.

Kaže i da je spinovanjem javnosti DPS pokušao u izbornoj noći da predstavi da imaju 20 mandata, a da URA nema mandat.

„To se ispostavilo kao obična laž i podmetačina. Osim toga, vanrednom isporukom na dan izbora u Mojkovac je stiglo 100.000 eura, a gradom su kružile kriminalne grupe u blindiranim i autima bez tablica i na taj način vršili pritisak na birače“, istakao je Ašanin.

Izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić je naveo da je URA uvidom u izborni materijal od strane njihovog člana u Opštinskoj izbornoj komisiji, došla do poraznih podataka.

„Od 5852 važećih listića, na nedozvoljen način označeno je ukupno 426 glačakih listića, od toga 341 glasački listić na kojima je zaokružena lista DPS-a i 85 glasačkih listića na kojima je zaokružena lista SD-a. Procjena je da su na ovaj način dobijena tri mandata: DPS dva, a SD jedan mandat“ , precizirao je Mikić.

Mikić se osvrnuo i na ono na šta je URA upozoravala još uoči izbora, a to je način i mjesto pečatiranja na glasačkom listiću, zbog čega je kako je kazao Mikić, njihov nosilac liste pocijepao glasački listić.

„Mjesto pečatiranja na listiću i okretanje pečata u razne pozicije jedan je od vidova provjere birača čime se narušava princip tajnosti glasanja“, kazao je Mikić.

Kako je rekao, Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, odnosno zaokruživanjem naziva liste ili imena i prezimena nosioca liste.

„Dakle glasa se jedino i isključivo zaokruživanjem, a ne pravljenjem različith geometrijskih tijela i simbola. Lingvistički gledano stavljanje kvadrata ne može se postovjetiti sa zaokruživanjem odnosno crtanjem kruga. Smatramo da sve listiće koji su označeni raznim znakovima i simbolima treba proglasiti nevažećim naročito one na kojima su crtani razni geometrijski znaci i simboli“, naveo je Mikić.

Mikić je upitao Opštinsku izbornu komisiju Mojkovac, Državnu izbornu komisiju, stranke iz vlasti, ali i stranke iz dijela opozicije koje su najavile da će priznati rezultate izbora da li se mogu priznati rezultati izbora koji nisu rezultat slobodno izražene volje građana.

„Oni koji mini izborne štabove prave u seoskim kapelama, a od listića prave bojanke i vježbanke za geometrijske oblike, sahranili su demokratiju u Mojkovcu, ali i u čitavoj Crnoj Gori. Logično je da takvi ne mogu predoviti nikakve grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva“, istakao je Mikić.

Najavio je i da će URA dokumenta i materijale o izbornim nepravilnostima dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu, misiji OEBS-a u Crnoj Gori, kao i predstavnicima diplomatskih misija.

„Osnovano sumnjamo da su u toku izborne kampanje u Mojkovcu određena lica izvršila krivično djelo „povreda slobode opredjeljenja pri glasanju“ i krivično djelo „povreda tajnosti glasanja“. Pozivamo Tužilaštvo da pokrene istragu, ispita ove navode i procesuira odgovorne za narušavanje principa tajnosti glasanja i sve one koji su vršili pritisak ili ucjenjivali birače“, precizirao je Mikić.

On je pozvao građane koji su bili žrtve ucjena i pritisaka da se obrate pokretu URA, a da će im oni omogućiti pravnu pomoć kako bi svaki građanin bio u prilici da zaštiti svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da slobodno izrazi svoju volju na slobodnim izborima.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije zabranjeno glasati ovako ali nije ni normalno. Za to su krivi i vlast i opozicija jer nijesu preduprijedili sve moguće i nemoguće prevare. DPS kao iskusan igrač koristi sve mogućnosti da kontroliše svoje glasače pa tako ima i 27 glasača HGI na Podima. Samo slijepcu nije jasno da se radi o kupovini glasova ali odgovornost je na opoziciji koliko… Više »

mk antidemokrat
Gost
mk antidemokrat

dje pise da je zabranjeno glasati listu na nacin kako su to uradili ti gradjani? dje je to navedeno kao zabranjeno? nidje! zato, ako ste (a, niste…) odgovorni ljudi (?!?) podnesite ostavke, priznajte poraz, neka drugi, sposobniji i pametniji idu dalje kao personifikacija vase ideje. sa vama kao gubitnicima… dps jos 100 godina.

Darko
Gost
Darko

Mi gradjani treba vas da tuzimo zbog svega sto ste nam radili na dan izbora i tokom vase kampanje, e kad bismo vi vas tuzili zbog svega vi iz Spuza ne bi izlazili.

Vladan
Gost
Vladan

Demokratiju nije Markovic obalio kao sto vi pricate, nego ste vi doprinijeli tome sa vasim mjesecnim upadima na nasu imovinu, pa da dan izbora ste nas u stopu pratili, znate vi odlicno sta ste radili bolje od nas i stidite se vasih postupaka.

Jovan
Gost
Jovan

Mislite li da cete sad sa ovim smijesnim dokazima da ublazite vase histericno ponasanje na dan izbora ??

Etihad
Gost
Etihad

Evo ih ovi sto su osvojili 1 mandat, veliki je to uspjeh moramo priznati, a dje ste lunjeeeee?

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Ovakve listiće treba proglasiti nevažećim. Ovi iz DPS-a su napredniji i od facbook-a. Na FB-u je skoro uvedena opcija da se ispod statusa stavi srce, DPS to radi sa glasačkim listićima.

Sljokica
Gost
Sljokica

Pa za lazi sto iznosite treba da posljedice snosite jer ne vidim kako drugacije u kraj da vam se stane. Stamota!

Magnum
Gost
Magnum

URA treba da se stidi! Kao se bavi nepravilnostima skrecuci paznju sa sebe koji su zapravo realni krivci na druge…provaljeni ste!

Don
Gost
Don

URA je rasulo od partije koje je mene gradjanina dovelo do toga da se osjecam ugrozeno u svom gradu. Sramota!

Murchielago
Gost
Murchielago

Za 425 ste odgovorni vi sami!

Sorela
Gost
Sorela

Napadate SD, a zovete ih na pregovore? Ima li to smisla?

Imela
Gost
Imela

Ko gubi ima pravo da se ljuti definitivno ! Shvatam ja oabiku koja vkada u krugovima URE, ali mislim da vam ova prica ne pije vodu.

Konj
Gost
Konj

Ajde maknite se vise uzimate glasace opozicije prijatno istva stvar ko front sprdnja ste ziva svi redom! Pare samo iz budzeta sa kojim se stranke finansiraju sprdnja pi.

Horacije
Gost
Horacije

Vidi ovog Konatara, kako mlatunja…
A tek Ivan Asanin…iskomplesirana ambiciozna neznalica …

Send this to a friend