Politika

URA: Priroda Crne Gore se kontinuirano uništava 29 godina

Današnji 20. septembar, 29. godišnjicu od kad je Crna Gora proglašena za ekološku državu, ne možemo s ponosom dočekati, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su istakli iz te partije, država koja obiluje bogatim prirodnim potencijalima je, prvenstveno zbog neodgovornog odnosa prethodne vlasti prema ideji o ekološkoj državi, danas sve samo ne ekološka u pravom smislu te riječi.

“Izvještaj Evropske komisije iz maja 2019. godine o napretku Crne Gore u Poglavlju 27 pokazao je da nije došlo do značajnijih rezultata na polju upravljanja otpadom, kvaliteta voda, zaštite prirode i klimatskih promjena. Naprotiv, pokazao je sve ono čemu građani Crne Gore i sami svjedoče – rijeke stavljene u cijev, mnoštvo ilegalnih mini deponija, nizak kvalitet vazduha u pojedinim opštinama na sjeveru države, nelegalne gradnje, nebrigu o šumama, parkovima i životinjskim vrstama”, naveli su iz GP URA.

Iz te partije podsjetili su da će, prema Nacionalnoj strategiji za primjenu pravne tekovine Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena i akcionom planu za period od 2018. do 2020. godine, ukupni troškovi usklađivanja sa standardima EU do 2035. godine za tu oblast iznositi 1,42 milijarde eura.

“S obzirom na to kakvo je trenutno ekonomsko stanje u državi, izazvano što pandemijom virusa COVID19, što bahatim ponašanjem vlastodržaca iz DPS-a, nova vlast mora, što je prije moguće, preduzeti sve mjere kako bi se situacija na ovom polju popravila. URA je sredinom juna postala članica Zelenih Evrope. Kao zelena partija, radićemo na tome da dalje uništavanje prirode zaustavimo. Jedan od najznačajnijih problema u ovoj oblasti su problemi koji nastaju zbog izgradnje mHE. Koalicija Crno na bijelo je pripremila Deklaraciju o zabrani dalje izgradnje mHE koju je potpisalo više od pet hiljada ljudi. To će biti jedan od prvih dokumenata koji ćemo predložiti Skupštini”, kazali su iz URE.

Dodaju da je u Crnoj Gori jedan od vodećih problema i nedefinisan osnovni model upravljanja otpadom u državi.

“Izmjenama Državnog plana za upravljanje otpadom za period od 2015. do 2020. godine on nije preciziran. Nemamo ni infrastrukturu za odvojeno sakupljanje i recikliranje otpada, ali zato imamo mnoštvo nelegalnih odlagališta otpada i privremenih lokacija za odlaganje u svim opštinama, što se mora što prije riješiti. Pored toga, otpadne vode su još uvijek jedan od glavnih izvora zagađenja”, navode iz URE.

Kako su istakli, prethodnu godinu obilježile su priče o devastaciji rijeke Tare od početka izgradnje auto-puta, zbog čega su reagovali i iz UNESCO-a, potom o barskim čempresima, pomoru ribe u Ćehotini i Vezišnici, nelegalnoj gradnji i sječi stabala u Miločerskom parku, okupaciji rijeka projektima mini hidroelektrana, krivolovu i sječi šuma u nacionalnim parkovima Skadarsko jezero i Durmitoru…

“Sve te priče još jednom grubo podsjećaju na neopozivo – vlast je lične interese stavljala ispred kvaliteta života i zdravlja stanovnika Crne Gore. Sada je red na nas da uništeno popravimo i da još snažnije krenemo putem evropske i ekološke Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
mrkelaAhaProgresBokeljSpinovanje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

Zapaliste vi državu , pušti prirodu , malina će preživjeti vašu fašizaciju prostora ! To je zagađenje !

Aha
Gost
Aha

Vi cete je spasiti ko sve🤮

Progres
Gost
Progres

Dritan i vijesti nijesu prekidale kampanju biće novih izbora.

Bokelj
Gost
Bokelj

DPS nije na vlasti u Herceg Novom sta je sa kanalizacijom koja se iz sahti izliva u zaliv pa se djeca razboljevaju da i to nisu neki privatni interesi

Spinovanje
Gost
Spinovanje

Doveli cetnike na vlast a onda toboze prigovaraju nekom na odnosu prema prirodi. Koje provincijalno spinovanje.
Ma, da eto sad ce vasih 90% partnera u Vladi uz crkvu i potporu iz Srbije – biti posveceno ocuvanju ekologije !!!

Janko Tipsarevi
Gost
Janko Tipsarevi

Sad cete je vi popravit kad je predate Srbiji

Locky
Gost
Locky

Dosadi vise Dritane brate mili, otkaci malo, eto ti sad ti i tvoja 3poslanika pa zavodite red.

Dula
Gost
Dula

Nemate vi sta da popravljate osim vas samih.

Opa
Gost
Opa

A mi je uništavamo jer smo glupi !!! Nema drugi neko kriv već sami krivi i to je to !

Send this to a friend