Politika

URA: Radovi na Gorici nezakoniti, DUP istekao još 2018. godine

Radovi na probijanju ulice u podnožju brda Gorica, zbog kojih bageri i pikameri već danima odvaljuju djelove brda i kidaju brojno drveće, izvode se prema nevažećem DUP-u “Zagorič 1 – Dio zone A“, koji je prestao da važi još 2. avgusta 2018. godine, saopšteno je iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA.

Oni su pozvali Glavni grad da odmah i bez odlaganja zaustavi sve navedene, kako navode, nezakonite radove do donošenja novog plana, jer svojim nezakonitim djelovanjem nanose veliku štetu brdu Gorica i životnoj sredini.

Podgorička URA je najavila da će podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, kako bi osporila navedeni član planskog dokumenta kojim je Glavni grad “lukavo i perfidno pokušao da produži važenje navedenog DUP-a, mimo zakona i ranije prakse“.

URA je pozvala čelnike Glavnog grada da odmah obustave nezakonite radove na Gorici, kako “ne bi došli u situaciju da se protiv njih podnose krivične prijave ukoliko Ustavni sud ospori navedene odredbe“.

“Naime, plan “Zagorič 1 – Dio zone A“ usvojen je još u avgustu 2013. godine, sa rokom važenja od pet godina. Taj rok je davno istekao, pa samim tim od avgusta 2018. godine nije moguće graditi na zahvatu navedenog plana. Gradonačelnik Vuković je to znao, pa je kroz donošenje susjednog DUP-a “Zagorič 1“ lukavo pokušao da provuče i ovaj nevažeći plan, što je suprotno zakonu i Ustavu. Da se rokovi važenja planova ne mogu produžavati bez ponovljene procedure, propisane Zakonom, potvrdio je i Ustavni sud 2017. godine kada je oborio više stotina DUP-ova na teritoriji Glavnog grada, koje je nesposobna uprava pokušavala da produži mimo zakona“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA je pojasnila da i kasnije djelovanje gradske uprave “samo potvrđuje da DUP “Zagorič 1 – Dio zone A“ više ne važi, jer je u julu 2019. godine započeta procedura donošenje novog plana istog naziva, koji još uvijek nije usvojen“.

“Zbog svega toga, pozivamo gradonačelnika Vukovića i sve nadležne instance u Glavnom gradu da odmah, bez odlaganja i bespotrebne pravne gimnastike obustave štetne radove na brdu Gorica, do trenutka donošenja novog planskog dokumenta. Ukoliko se radovi ipak nastave, a Ustavni sud opet presudi protiv odluka gradske uprave i stavi van pravne snage navedene odredbe, moraće da odgovaraju zbog nanijete štete, nesavjesnog djelovanja i osionog nezakonitog postupanja. Odustanite, dok ne bude kasno“, ukazala je podgorička URA.

Podgorička URA podsjeća da je prije izvođenja bilo kakvih radova bilo neophodno “donijeti novi DUP “Zagorič 1 – Dio zone A“, ali i usvojiti Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu“.

“Takav izvještaj nikada nije napisan, niti je novi DUP prošao zakonsku proceduru. I samo mišljenje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) od 13. decembra 2018. godine je pokazalo da DUP iz 2013. godine više ne važi, te da njegova sadržina ne može biti predmet susjednog DUP-a “Zagorič 1“. U prevodu: ukoliko je istekao DUP “Tološi 1“, njegovo trajanje se ne može produžavati donošenjem DUP-a “Zabjelo 8“. To je smiješno i nezakonito, što dobro znaju i u gradskoj upravi. Zbog toga ih pozivamo da radove prekinu, dok se ne utvrdi činjenično stanje i izvrši procjena uticaja na životnu sredinu“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

Ustavni sud je 2017. godine osporio odredbe Odluke, kojom je Glavni grad produžio važenje brojnih DUP-ova na teritoriji Podgorice, sa obrazloženjem da se “zasebnim Odlukama ne mogu produžavati rokovi planskih dokumenata, već da je rok moguće produžiti samo donošenjem novog plana u zakonskoj proceduri“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Kad bi se ova nesretna sacica politikanata pitala nista se u Crnoj Gori gradilo ne bi!
Nista se NE bi ni radilo,samo bi molebanisali I setali!

Send this to a friend