Politika

URA: U akciji rušenja Ljubovića i BB Solar, Vuković nastavlja sa devastacijom našeg grada

FOTO: Normal company

Vrijednost radova na izgradnji dvije ulice ispod Ljubovića, radnog naziva „Ulica 1“ i „Ulica 2“, važeći planski dokument procijenio je na nepune 162 hiljade eura, dok je na tenderu koji je realizovala gradska uprava, ugovorena cijena posla čak 3 puta veća – odnosno 455 hiljada eura, a posao rušenja brda Ljubović i probijanja navedenih sekundarnih saobraćajnica povjeren je konzorcijumu više kompanija, među kojima je i kompanija „BB Solar“, Blaža Đukanovića i njegovog kuma Ivana Burzanovića, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA je opet pozvala rukovodstvo Glavnog grada i Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice da obustave bušenje i odlamanje brda Ljubović „jer za time apsolutno nema nikakve potrebe, budući da značaj Ljubovića daleko prevazilazi potrebu za izgradnjom sekundarne saobraćajnice“.

„Sve i da navedeni štetni planski dokument jeste važeći, iako se opet ponavljaju dobro poznati scenariji „zombifikacije“ DUP-ova i njihovog nezakonitog produžavanja, radove treba hitno obustaviti, a planski dokument izmijeniti. Kao i svaki zakon, a DUP jeste zakon u oblasti urbanog planiranja, on mora biti legalan i legitiman. A ovaj DUP, rađen isključivo po željama investitora, nije ni jedno, ni drugo“, ocijenili su iz URE.

URA je pozvala i građevinsku inspekciju da u što kraćem roku izvrši uvid i obavijesti javnost o svim detaljima navedenih radova, a ministra Ratka Mitrovića da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti i spriječi havariju koju sprovode gradonačelnik Podgorice i njegova Agencija.

„Čak i ovaj katastrofalni DUP, koji je usvojila gradska uprava, ukazao je na izuzetno loše stanje postojeće životne sredine i izuzetno nizak stepen ozelenjenosti tog dijela grada. Identična situacija dešavala se i prilikom usvajanja plana „Zabjelo – Ljubović“, po kome je prekomjerenom gradnjom trajno devastirana druga strana brda, a koji takođe nije predviđao bilo kakve zelene površine vodeći se mišlju da je Ljubović – sam po sebi dovoljno zelen“, podsjetili su u Građanskom pokretu URA.

Zbog svega toga, URA zahtijeva da se radovi na bušenju brda Ljubović hitno i trajno obustave, kako ne bi došlo do dodatne devastacije već devastiranog podgoričkog brda.

„Jer tradicionalno neupućeni gradonačelnik Podgorice, kojeg više interesuju džez i konjak, apsolutno nema namjeru da zaštiti vrijedne tačke našeg grada od potpune devastacije. Isti slučaj gledali smo i prilikom izgradnje ulice u podnožju brda Gorica, kada je gradonačelnik popustio pod pritiskom i obećao da „bilo kakve izgradnje iznad kote ulice Veliše Mugoše neće biti“. Koliko je njegova riječ „teška“, najbolje govori podatak da zgradu u srcu Gorice, a daleko iznad navedene visinske kote, danas nesmetano gradi jedna od kompanija koja učestvuje u obrušavanju Ljubovića i izgradnji sporne ulice. Toliko o lokal-patriotizmu Ivana Vukovića“, zaključuju iz URE.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pajo
Gost
Pajo

Dje ste bili kad se proda hotel ljubovic, sad nemate sto pricat jer se ulica mora napravit za prilaz objektima.

Sefika
Gost
Sefika

Sto radi od 0 do 28

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Kako imate hrabrosti da Podgoricu svojatate za svoj grad kada ste se sjedinili sa onima koji se bore na sve načine da potru Crnu Goru i sve crnogorsko. Davno su naši pretci rekli: s kim si takav si.

Kambodza
Gost
Kambodza

E Ivane Ivane, sta ti je ovo trebalo…Veliki minus si sada dobio od gradjana!

Send this to a friend