Politika Davor Đenero za CdM

Ursula fon der Lajen od nepotizma do proširenja na Zapadni Balkan

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u fokusu je od dolaska na čelo ove institucije. Mnogo je problema sa kojima će morati da se suoči. Izazova je mnogo, EU je krhka, odnosi zategnuti, a Zapadni Balkan čeka na svoj red da se pridruži Uniji.

Fon der Lajen je u svom političkom programu potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Ovo je izuzetno važna poruka za Crnu Goru koja je uveliko u pregovaračkom procesu, najviše je odmakla u integracijama i viđena je kao prva sljedeća članica EU.

Politički analitičar iz Zagreba, Davor Đenero, za CdM kaže da je pred fon der Lajen dosta posla, te da joj neće biti lako.

Đenero kaže kako je kao ministarka odbrane Njemačke  Bundeswehr dovela u rasulo, pa da bi njeno vođenje Unije moglo biti fatalno.

“Međutim, valja biti objektivan i priznati da se radi o političarki, na koju se, doduše, lijepe afere, od one vezane uz njen doktorat, pa do onih koje mirišu na nepotizam, vezanih uz ugovore njenog Ministarstva s firmama u kojoj joj rade neka od djece, ali koja je nakon Merkelove najiskusnija u njemačkoj političkoj areni. Radi se o osobi iz visokih aristokratskih krugova, širokog obrazovanja i interesa, ali i o osobi koja je učestvovala u kreiranju politike pomicanja CDU prema centru političke arene i približavanju pozicije Demohrišćana i Zelenih”, tvrdi Đenero za CdM.

Napominje kako nova šefica EK održiv razvoj kao temeljnu vrijednost namjerava promovisati i u Uniji, a to je dobro usmjerenje.

“Za Uniju je dobro što nudi više, a ne manje Evrope, što je bazično i zagovornica čvršćeg povezivanja. To će usporiti proširenje, ali će ojačati Uniju. Ima viziju o tome gdje bi Unija morala biti na kraju njenog mandata, a to je prednost u odnosu na neke od prethodnika. Racionalna je, njemačkih hladna i sposobna postizati kompromise”, navodi sagovornik CdM-a.

Đenero napominje da joj biti teško već prilikom sastavljanja Evropske komisije, jer bi mogla imati bitno više problema nego što su ih imali Barozo i Junker.

“Biće teško na osnovu prijedloga iz pojedinih drdržava članica formirati konzistentnu izvršnu vlast, a kao Barozo mola bi imati poseban problem s italijanskim euro-komesarom. Način formiranja Komisije ojačao je ambicije Timermansa i Vestager. Njen autoritet već zato neće biti tako snažan kao što je bio onaj njenih prethodnika”, smatra Đenero.

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).

U političkim vodma je od 1990. godine, a njemački mediji je opisuju kao blisku i “uvek vjernu” kancelarki Angeli Merkel.

Fon der Lajen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lajen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te njemačke savezne države.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Despot
Gost
Despot

Fenomenalno!!! Neko sa balkana optuzuje njemackog politicara za nepotizam. Na balkanu nema nista drugo do nepotizam ! Evo , pogledajte samo crnu goru ! Sve je u rukama dece, sve !!! Cak ni kafanu na boljoj lokaciji ne mozes otvoriti ako nijesi dete !

Oli
Gost
Oli

Despot je srpski izum zar ne?

Despot
Gost
Despot

Oli znat da pojma nemam, sumnjam da su to stbi izmislili, mislim da je i nebitno. Moj komentar nije motivisan bilo kakvim srpstvom, nijesam ni srbin po nacionalnosti, ni srbijanc po drzavljanstvu, zivim u crnoj gori i vjerujem svojim ocima, nijesam ćor ni u oči ni u glavu !!!

Send this to a friend