Politika

Uskoro novi simboli Herceg Novog, grb i zastava za tri namjene

Elaborat prijedloga rješenja grba i zastave Opštine Herceg Novi, čiji je autor arhitekta i heraldičar Srđan Marlović, završen je i predstavljen rukovodiocima Opštine Herceg Novi, kao i odbornicima Skupštine opštine, potvrdili su Radiju Jadran u lokalnoj upravi.

Aktuelna vlast u Herceg Novom nije odustala od projekta heraldizacije grada, što je pokrenuo prošli saziv lokalnog parlamenta prije godinu i po, sa istim autorom, pa bi Herceg Novi nakon tri decenije uskoro mogao dobiti novi grb i zastavu.

Kako objašnjavaju u Opštini, arhitekta Marlović je dao jasne argumente za izmjenu zvaničnih obilježja lokalne uprave – grad do sada nije imao grb već amblem, a trenutna obilježja nisu u skladu sa pravilima nauke i koriste se nestandardizovano.

“Cilj izmjene je da grb i zastava Herceg Novog budu u skladu sa pravilima struke i nauke – heraldike (nauka o grbovima) i veksilologije (nauka koja se bavi proučavanjem svih aspekata zastava i njihove upotrebe), da se njima prikazuje kompletno nasljeđe. Sve to kroz elemente koji imaju uporište u bogatoj istoriji grada, poštujući činjenice. Vjerujemo da su to pravi argumenti da ovaj projekat bude doveden do kraja i da konačno dobijemo simbole grada koji na dostojanstven način predstavljaju Herceg Novi i na koje Novljani imaju pravo”, naveli su dalje iz lokalne uprave.

Elaborat je izrađen na osnovu ugovora Opštine i autora iz avgusta 2016. godine, koji je u potpunosti ispoštovan. Posao je trajao oko godinu, a ugovorna vrijednost je 2.500 eura.

“Kako se grb i zastava upotrebljavaju u obliku i sadržaju koji se utvrđuju prije svega Statutom Opštine, sljedeći neophodan korak bi trebalo da bude izmjena Statuta kroz skupštinsku proceduru, što podrazumijeva javnu raspravu, a potom i izglasavanje u lokalnom parlamentu”, podsjećaju na dalju proceduru usvajanja novih simbola Herceg Novog iz lokalne uprave.

Marlović: Veliki, mali i srednji grb

Novi simboli grada uskoro bi trebao da budu prezentovani i javnosti. Autor, arh. Srđan Marlović, nije želio da daje detaljnija objašnjenja novih rješeneja, navodeći da će to uraditi na prezentaciji za medije.

Ipak, za Radio Jadran kaže da je prijedlog grba usklađen sa heraldičkim standardima, te da ima mali, srednji i veliki grb. Uz to, dat je prijedlog veksilološki ispravne zastave u svom osnovnom obliku, te u obliku za kabinet predsjednika Opštine, kao i svečane zastave. To je sve u skladu sa municipalnom heraldikom – tj posebnom granom heraldike koja se bavi heraldikom gradova.

“Ono što je važno napomenuti jeste da osnovni grb ima samo štit sa svojim sadržajem, da je srednji grb isto što i mali grb ali je dopunjen sa zidnom odnosno muralnom krunom, koja predstavlja lokalnu upravu za naselja koja imaju status grada. Novi ima status opštine i to se sve vidi kroz muralnu krunu što je dio heraldičkog pravila. Veliki grb je grb koji ima i mali i srednji grb i dopunjen je čuvarima štita i dopunjen je lentom koja označava počast”, pojasnio je kratko za Radio Jadran, Marlović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biohazard
Gost
Biohazard

Sta ocekivati od onih koji su u tom gradu trenutno zamaskirani u gradjanske ideje , cak su se i njihovi biraci velji srbi razocarali pa bi nazad DPS sad

Sasa
Gost
Sasa

sasvim slucajno smo.jednom bili zajedno za istim stolom,ja i doticni arhitekta. veceg mrzitelja svega sto.je crnogorsko,nisam.odavno vidio. inace gospodin tvrda da taj dolje dio nije Crna Gora nego Boka,i da se nada da ce doci i.to vrijeme da se izdvoje iz Crne Gore

Trix
Gost
Trix

Oce li biti Ratko ili Radovan na zastavi?

Sasa
Gost
Sasa

za Gospodina Marlovica moze doci u opticaj i cica drza mihajlovic

Send this to a friend