Politika

Uspješno izvedena vježba Jadran 2019: Zajedno možemo mnogo toga uraditi

Interresorna Vježba “Jadran 2019” u organizaciji Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Mornarice Vojske Crne Gore, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i ostalih vladinih agencija i službi, danas je uspješno realizovana u akvatorijumu Luke Bar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vježba “Jadran 2019” je nacionalnog karaktera i pokazala je spremnost reagovanja državnih i ostalih institucija Crne Gore prilikom tehničko-tehnoloških akcidenata sa ciljem sprečavanja zagađenja mora, traganja i spašavanja na moru i borbe protiv požara.

“Cilj ove vježbe bio je testiranje nacionalnih planova i procedura, uvježbavanje ljudstva, provjera funkcionalnosti opreme i sredstava po pitanju traganja i spašavanja na moru, sigurnosti i bezbjednosti plovidbe, zaštite mora od zagađenja sa plovnih objekata, kao i provjera kapaciteta reagovanja u lukama i marinama u prvom stepenu”, navode u ministarstvu.

Vježba se sastojala u reagovanju prilikom prekrcaja goriva kada dolazi do požara instalacija na kopnu, koji se prenosi na brod, padu vazduhoplova sa dva člana posade, 300 metara od zelenog navigacijskog svjetla na lukobranu, incidentu na kruzeru (požar u mašinskom prostoru) koji je nastao na poziciji izmjeđu pilotske plutače i lukobrana Luke Bar i kontroli požara koji je nastao u akvatorijumu Marina Bar.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, istakao je da je pomenuta vježba treća interresona vježba koja je organizovana i najuspješnija do sada.

“Vježba je pokazala kako treba realizovati saradnju između ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva, odnosno kako zajedničkim snagama možemo mnogo toga da uradimo. Tokom sezone su organizovane mnoge akcije spašavanja, mnogo života je spašeno od navedenih institucija i napominjem da je more veliki resurs koji trebamo zaštititi kako od zagađenja, tako i od mnogih nezakonitih radnji”, naglasio je Nurković.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Safet Kočan, istakao je da je vježba pored konkretnog odgovora na nastale incidente na kopnu i moru pokazala kvalitetnu, konstruktivnu i bogatu razmjenu mišljenja i iskustava, kako bi se u narednom periodu borili za bolja, fleksibilnija i inovativnija rješenja, a u cilju prevazilaženja razlika u djelovanju kao samostalnih organa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rajan
Gost
Rajan

Sta rade Rozajci kukala ti capra…. ajte Barani put sjevera, samo sto gore ne bi ste mogli ni u komunalno raditi…

Velimir
Gost
Velimir

Snimak vjezbe

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

Interesuje me da li ministar pomorstva zna da pliva bez slaufa

sajo
Gost
sajo

Jadran naša dika ,samo bez narkotika.

damir
Gost
damir

UKINITE PORTALE-AVAZ JAVNOG MNJENJA.

Slavko
Gost
Slavko

Neprijatelju se ledi krv u zilama kada vidi ovu moc! Dva camca na naduvavanje i poluispravni zrakomlat. E viva!

sadam
Gost
sadam

Jeli bilo nove pošiljke ,pa da proslavimo.

Send this to a friend