Politika

Uspješno završena obuka za rad sa mobilnim laboratorijama

Pripadnici Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane uspješno su završili dvonedjeljnu obuku za rad sa mobilim laboratorijama (QPAK), namijenjenim hemijskoj analizi baruta, pomoću koje se prati životni ciklus municije.

Njima su danas dodijeljeni sertifikati u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

“Obuka, koju su vodili eksperti Ministarstva odbrane Austrije, obuhvatala je teorijski i eksperimentalni modul, praćenje spoljašnjih faktora koji utiču na stabilnost baruta, pojave starenja baruta, uzimanje uzoraka, kao ispitivanje i analizu baruta metodom „hromatografija tankog sloja“”, objasnili su iz Ministarstva.

U narednom periodu, kako naglašavaju, austrijsko Ministarstvo odbrane ustupiće nam na korišćenje tri „QPAK“ mobilne laboratorije, tako da će VCG moći samostalno da vrši kontrolu stabilnosti baruta i praćenje životnog ciklusa municije.

“Saradnja sa Ministarstvom Odbrane Austrije na izuzetnom je nivou, i obuhvata obuku za sigurno skladištenje, rukovanje i održavanje municije, kao i razvoj kapaciteta i podršku prilikom formiranja Regionalnog centra za planinsko ratovanje u Kolašinu”, navode oni.

Send this to a friend