Politika

Usvojena Deklaracija sa preporukama Vladi

Na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Evropske unije (EU) i Crne Gore usvojena je Deklaracija sa sugestijama i preporukama Vladi, u cilju ispunjenja završnih mjerila u poglavljima koja obuhvataju oblast zdravstvene zaštite i slobode kretanja robe.

U Budvi je završen dvodnevni sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između EU i Crne Gore na kojem su predstavnici evropske i crnogorske delegacije razmatrali najvažnije teme iz politike javnog zdravlja i slobode kretanja robe, kao i stanja u civilnom društvu u Crnoj Gori.

“Usvojena je Zajednička deklaracija sa konkretnim sugestijama i preporukama Vladi u cilju ispunjenja završnih mjerila u poglavljima koja obuhvataju oblast zdravstvene zaštite i slobode kretanja robe, koji su od posebnog značaja za kvalitet života svih crnogorskih građana”, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova MEP.

Zajednički konsultativni odbor je, kako se navodi, pripremio i niz preporuka za Vladu Crne Gore koje se tiču podrške civilnom sektoru, i istakao potrebu za jednakim pristupom svim organizacijama civilnog društva.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je članovima Odbora predstavio aktuelni momenat u pregovorima, istakavši unutrašnju spremnost za otvaranje preostalih poglavlja i rad na ispunjenju završnih mjerila koje će omogućiti ulazak u narednu fazu pregovora – zatvaranje poglavlja.

Pejović je ukazao na značaj učešća civilnog sektora u pregovorima, i istakao njihov doprinos radu radnih grupa i pripremi dokumenata ključnih za pregovarački proces.

“U tom kontekstu je istakao da sastanci Zajedničkog konsultativnog odbora predstavljaju dragocjen doprinos afirmaciji saradnje državnih organa i civilnog sektora, kao i podrške civilnog sektora pristupnom procesu”, saopšteno je iz MEP-a.

Vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner, osvrnuo se, kako se navodi, na aktuelno stanje u procesu pristupanja.

On je, dodaje se, pohvalio Crnu Goru za stabilan napredak koji ostvaruje u pristupnim pregovorima, istakavši da tempo kretanja prema članstvu određuje kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava.

Haglajtner je pozdravio posvećenost Crne Gore fiskalnoj konsolidaciji.

Kopredsjedavajući Odborom Srđa Keković je istakao značaj razmjene mišljenja između socijalnih partnera i predstavnika Vlade.

Keković je, kako je saopšteno, uvjeren da će Zajednički konsultativni odbor biti dobar forum u budućnosti za ostale teme bitne za dalji napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu.

“Kopredsjedavajuća Violeta Jelić uvjerena je da će Deklaracija usvojena na današnjem sastanku imati odjeka u Crnoj Gori i naglasila je značaj Odbora kao mehanizma za razmjenu ideja, iskustava i smjernica u ukupnom procesu evropske integracije”, kaže se u saopštenju

Send this to a friend