Politika

Usvojena zajednička izjava Igmanske inicijative Dejton – dok je svijeta i četvrt vijeka

Učesnici konferencije Igmanske inicijative “Dejton – dok je svijeta i četvrt vijeka” održane povodom dvadesetpetogodišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, usvojili su zajedničku izjavu.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

Ocjenjujemo da je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH (u nastavku „Sporazum“), koji je dogovoren poslije, nažalost, zakašnjele akcije najuticajnijih država, omogućio okončanje troipogodišnjeg užasnog rata u BiH i ponudio osnove za jačanje mira i bezbjednosti u BiH i u susjedstvu. Međutim, kompromiserska priroda Sporazuma i njegovih rješenja nije osigurala neophodne preduslove za napredak BiH kao cjelovite, funkcionalne, građanske, socijalne, sekularne države, društva vladavine prava, koje će omogućiti svim njenim građanima jednakost, uz poštovanje njihovih etničkih i vjerskih posebnosti, što se proteklih 25 godina ispoljavalo kao prepreka njenog sveopšteg društvenog i ekonomskiog razvoja, kao i napredovanja prema euro-atlantskim integracijama.

Ohrabrujemo političke aktere BiH, OHR i Vijeće za implementaciju mira da stvore uslove za ustavne promjene u BiH, kako bi BiH postala funkcionalna država i uzoran „građanski servis“ svih ljudi koji u njoj žive. Smatramo da ustavni okvir države treba da bude usklađen ne samo sa zahtjevima potrebnim za održanje trajnog mira, nego i evropskim standardima i vrijednostima, a najviše životnim potrebama građana BiH, bez obzira na njihove nacionalne, vjerske i sve druge razlike, a u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i demokratskog uređenja društva.

Naglašavamo da je potrebno da se svi činioci BiH kao društva angažuju da se ostvare neophodne reforme, u skladu sa evropskim standardima, a posebno implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što će neminovno dovesti do ustavne i izborne reforme u BiH za što najveću odgovornost snose političari vladajuće strukture u BiH, kako bi država BiH mogla odgovoriti životnim potrebama svojih građana danas i u budućnosti. Pri tom ističemo nezamjenjivu ulogu NVO-a, udruženja i asocijacija i pozivamo ih da se punom snagom angažuju na jačanju komponenti modernog evropskog društva i ukazujemo na obavezu državnih institucija da takav angažman podržavaju.

Zahtjevamo od aktuelnih vlasti Srbije i Hrvatske, kao susjednih zemalja i potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, da se počnu konstruktivno ponašati prema Bosni i Hercegovini i da prestanu dijelove BiH tretirati kao svoje protektorate. Umjesto deklarativnih izraza poštovanja teritorijalnog integriteta tražimo od Srbije i Hrvatske da u praksi pokažu poštivanje bosanskohercegovačke države i njenih institucija. Takav odnos, nažalost, nije ispoljavan u proteklom periodu.

Pozivamo institucije međunarodne zajednice i njene najuticajnije članice da preduzmu zajedničke, ili barem koordinirane, akcije kako bi se otklonile prepreke uspješnog funkcionisanja BiH kao države i ubrzao njen napredak u integracionim procesima.

Predlažemo održavanje međunarodne konferencije o BiH na kojoj bi učestvovale države svjedoci potpisivanja Sporazuma, EU, BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija kao potpisnice, te članice Vijeća za implementaciju mira, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju trajnog mira, funkcionalne i prosperitetne države, uz poseban angažman SAD-a kao tvorca Washingtonskog mirovnog sporazuma i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Kad sam pročitao naslov ja sam mislio da su ovu izjavu potpisale sve države članice savjeta bezbjednosti OUN ili makar države regione.Kada sam vidio ko je ovo pozpisao sve mi je jasno bilo.Ovo obavezuje taman toliko koliko da sam ovo ja potpisao,moja komšinica staka i strina mara.

Vasilije
Gost
Vasilije

Koje licemjerstvo. Bozenja Jelusic i Balsa Brkovic ovo podrzavaju a ovamo u Crnu Goru duvaju u jedra ljudima koji sada vracaju na sva zvona u Crnu Goru one snage koje su sav haos u Bosni izazvale i daju legitimitet i apsulitno pravo Crkvi koja je blagosilja sve te zlocince. Gospodo vi ste s njima sada i to je istina oni… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Bravo!!!

Send this to a friend