Politika

Uticaj litija: Opozicionari dobili novog lidera, ostale stare podjele

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori odlučila je u petak da će poštovati odluku nadležnih državnih organa i privremeno obustaviti protestne litije zbog epidemije korona virusa. Time je privremeno „zamrznut” višemjesečni sukob države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je ostavio dubok trag na političke prilike u našoj zemlji i odnose unutar opozicionih stranaka, piše Pobjeda.

Podsjećanja radi, povodom usvajanja Zakona oslobodi vjeroispovijesti, Demokratski front krajem prošle godine organizovao je radikalne proteste i pozivao na pobunu pfotiv legalno izabrane vlasti. Nekoliko dana njihovi aktivisti blokirali su saobraćaj na prilazima pojedinih gradova i Podgorice. Država je sve te pokušaje destabilizacije efikasnom akcijom spriječila.

Istovremeno, tim povodom Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenula je molebane i litije u većini crnogorskih gradova. Prosrpska opozicija, a naročito pristalice DF, nakon neuspjelog i zazivanja “sveopšte pobune”, te poteze’ vidjela je kao još jednu šansu za nastavak plana za “građanske nemire”.

Pojedinci su čak najavljivali i krvoproliće “dok vlast ili ne povuče Zakon ili padne Vlada”. U početku su litije bile svakodnevne, sa šarolikom ikonografijom, srpskim trobojkamai stranačkim zastavama i uzvikivanjem parola protiv “omraženog šefa režima, Mila Đukanovića”. 

Međutim, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je već poslije nekoliko dana, uočila da im u ovom trenutku radikalizacija više šteti nego koristi, pa je iz organizacije litija “izopštila” opozicione političare i političke partije i odlučila da se na litije dolazi bez stranačkih obilježja. Iako je prosrpska opozicija tim potezom na litijama svedena na puke šetače, ipak, MCP nije uspjela sakriti njihov politički karakter, pošto su sa litija političke poruke, umjesto opozicionih vođa, upućivali sveštenici papagajski uzvikujući da će litijašenje trajati “dok vlast ili ne povuče Zakon ili padne Vlada”, da će “braniti svetinje, ako treba i životima”. Izdašnu političku podršku i logističku pomoć pružali su im SPC, zvaničnici Srbije i Rusije, te BiH entiteta Republike Srpske.

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju i najviši crnogorski zvaničnici, smatraju da ovi skupovi koji se održavaju u Crnoj Gori u organizaciji MCP, nijesu vjerski, već politički i da im je cilj destabilizacija Crne Gore i poništavanje njene nezavisnosti.

Za političkog analitičara Borisa Raonića litije su, „iako masovne i dostojanstveno organizovane, za opoziciju “danajski dar” jer su zbog njih “zapostavili sve ostale teme i metode političke borbe u atmosferi, gdje im inspiracije ne bi nedostajalo”.

Raonić

Politički analitičar Ranko Đonović ističe da je primjetno da su opozicione stranke prilično mirne, svjesne činjenice, kako kaže, da se uz mantiju Risto Radović nametnuo kao neprikosnoveni lider ovog političkog projekta.

“On svojom izjavom može nekim strankama mnogo da pomogne, odnosno odmogne. Zato velikosrpski lideri ćute bili oni “četničke vojvode” ili “četnici početnici”. Tako čekaju momenat da uđu u borbu za jedno jedino svoje glasačko tijelo sa poznatom parolom: “Hajdemo pošteno pa ko koga prevari”, ističe Đonović, dodajući da litije nijesu u brojnosti ni oslabile ni osnažile prosrpske opozicione partije.

Od ranije smo znali, kaže on, da su se njihovi glasači prelivali iz jedne grupacije u drugu, rekao bili prelivali su se iz “šupljeg u prazno”.

Litije su uticale i da podjele unutar, opozicionih partija budu izraženije nego u prethodnih nekoliko godina kada vjerske i nacionalne teme nijesu bile u fokusu političkog djelovanja. “Pokazale” su pravi karakter svake od opozicinih partija u odnosu na nacionalno i građansko programsko opredijeljenje.

“Kreirala se atmosfera referendumskog odlučivanja na izborima: za ili protiv crkve, u kojem će jedan dio subjekata, koji bi mogao biti tas na vagi, promijeniti stranu nakon izbora i time nadomjestiti onaj dio birača DPS-a koji je od 2006. godine, na toj strani iz nekih drugih pobuda, ali sada je bio aktivan na litijama. U takvom odnosu snaga, litije jesu ulile novu energiju, donekle spustile tenzije među liderima, ali na duge staze, nakon što se drugi elementi unesu u ovu izbornu jednačinu, dolazimo do zaključka da litije ne mogu biti dovoljan metod, ukoliko se želi postići višedecenijski cilj”, kaže Raonić.

S druge strane, Đonović smatra da građanskog na litijama nema ni u naznakama. Iz njihovih redova, kaže on, mnogo puta smo čuli, naročito od čelnika litijaškog pokreta najgore nacional-šovinstičke izjave.

“Nijesmo čuli glasove istinske vjere, glasove razuma, glasove mira, odnosno glasove poštovanja prema državi Crnoj Gori, poštovanja prema crnogorskim, bošnjačkim, albanskim i hrvatskim nacijama”, rekao je Đonović.

Đonović

Prema njegovim riječima dobro je što se u naznakama primjećuje da jedna od prvih građanskih partija, SDP pravi zaokret i vraća se tamo gdje je vazda pripadala od 1990. godine, i gdje joj je i danas mjesto.

“Da li će preživjeti svoju političku avanturu “saltomortale”, pokazaće naredni izbori: Važno je da su .shvatili, nadam se da su shvatili da ih “druženje sa đavolom” može poslati samo “dođavola” i tamo obezbijediti mjesto ništavnosti”, poručuje Đonović.

On smatra da je veliko pitanje koliko na litijama zaista ima iskrenih vjernika.

“Siguran sam da ih je izuzetno malo, kao što sam siguran da ima dosta i maloljetne djece kao i onih koji dolaze sa strane, ne bez nadoknade, što je sve već viđeno i 1989. godine. Onih koji su glasali za državu Crnu Goru 2006. godine, tamo nema,”, ističe Đonović.

Dok traju litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti i vlasti, utisak je da se istovremeno vodi borba unutar Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije cmogorsko-primorske, između MCP i opozicije, ali i DF i Demokrata za prevlast i eventualne zasluge. Pitanje je ko će iz svega ovoga najviše ušićariti.

Za Raonića litije su, osim što su pokazale da je građanski bunt imanentan i konzervativnim strukturama, pokazale odnos svih partija spram osnovnih političkih pitanja.

“Neke, a pogotovu Demokrate, udaljile su se od, u startu mudro postavljene pozicije, makar je to imidž koji su sada dobili”, smatra Raonić.

Sve je to rezultat borbe za koju se već zauzimaju početne pozicije pred: izbore i to upravo kod onih čije je glasove najlakše dobiti, kroz radikalnu retoriku. Mnoge od tih borbi za obične građane nijesu vidljive, ali itekako postoje, jer makar četiri aktera javne scene žele da zauzmu primat u tom korpusu u Crnoj Gori.

Đonović kaže da djelovanje SPC nema nikakve veze sa pravoslavnomvjerom “u koju se kunu”, te da je “razlika između crkve i-vjere u ovom slučaju ogromna; taman kolika je razlika između samog Boga i Amfilohija Radovića”.

“Brojnost građana na litijama nije zabrinjavajuća po pitanju crnogorskog evropskog puta. U Crnoj Gori manji broj njenih građana žele da naša crkvena imovina koja je naša kulturna baština, naši spomenici kulture, dokazi našeg postojanja i trajanja predaju Beogradskoj patrijaršiji, što nikad nije njihovo bilo pa ni onda kada su Aleksandrove trupe 1918. godine, okupirale Crnu Goru. Nije teško pretpostaviti da bi ova manja grupa išla i dalje pa i čitavu -Crnu Goru predala Vulinu, Dačiću, Vučiću i njima sličnim kao što su Obradović, Šešelj itd., i to ne sa pravom korišćenja države Crne Gore, nego sa pravom svoj ine”, ističe Đonović.

On smatra da crnogorska opozicija koja se slaže kao “rogovi u vreći” nikad nije uspjela da se ujedini i da su to bili samo smiješni pokušaji koji su se dešavali kada su pritisci sa strane ili iz Srpske crkve bili vrlo jaki.

“Lideri tih opozicionih stranaka nastupaju sa stavom o zajedničkom interesu, gurajuću u prvom planu pojedinačne lične interese vlastoljubive ili materijalne prirode. Za državu Crnu Goru to je čak i dobro jer njihov jedini politički interes odnosno politički cilj je poništenje države Crne Gore za interes Srbije ili Rusije. Izgleda nevjerovatno kako ne shvataju da onaj koji izda svoju domovinu, izdaće svaku kao i kada okreneš leđa svojoj majci okrenućeš leđa svakoj”, zaključio je Đonović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dane
Gost
Dane

Kao i uvek, revolucija ce pojesti svoju decu.

misli malo
Gost
misli malo

Nije smio Risto ybog sebe i svojih uvezenih popova da produzi litije jer bi litijasi morali da ih ljube u ruke. Zna on cuvat sebe i svoje klerofasiste…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Trazi se oboljeli od koronavirusa da poljubi Amfolohija u ruku, slijedi mu nagrada 🤫🤫🤫

Mrgud
Gost
Mrgud

Kako forsiraju ovog djonovica ..cudo nije kod trampa u stab . . Ha ha ha

NURKO USA
Gost
NURKO USA

KAKO GA JE VELIKI SLAVKO LIJEPO OPISAO

Garfild
Gost
Garfild

Djonovicu sta ono misli Slavko Perovic o ovim tvojiim “analizama”?

Dane
Gost
Dane

Bolje reci Perovicu da cita Bibliju, ne prilici mu da pljuje i analizira druge.

Crni Gnojni Čir
Gost
Crni Gnojni Čir

Mene je nagrdio a i tebe, Dane.

dragan lscg
Gost
dragan lscg

Opisao je Slavko i Mila i Rista i Djonovica i nije pogrijesio ni za jednog.

Garfild
Gost
Garfild

Kako se postahmje politicki analiticar i kako birate kojeg ce te kad da pozovote? Pitam za brata na birou…

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Nikola
Gost
Nikola

Nije mi jasno sta oni oce setnjom..eto npr da se zakon promjeni,i onda to nama ne odg pa onda mi pocnemoo izlazit da setamo..e ako su vratili zakon ljudima koji pljuvaju po nama,koji ne prihvataju nezavisnost onda zasto ga posle nnij i nama vratili ne bi koji vole ovu drzavu vise od njih..i tako u krug..kad bi se setnjom vracalo… Više »

WC NA RUMIJI
Gost
WC NA RUMIJI

IMA BOGA ON JE UVIJEK PROTIV LAZI OTIMANJA TUDEG PREKRAJANJA ISTORIJE DOPISIVANJA FARBANJA TUDIH ZASTAVA UNISTAVANJA MANJIH NARODA U KORIST VECEG NEGIRANJA CRNOGORSKOG NARODA

šipuracku,bugli
Gost
šipuracku,bugli

Koliko imaš nickova, WC u mozgu?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Na vrhu Rumije se nalazi crkva i tako će biti i ubuduće.

Bar MNE
Gost
Bar MNE

Treba onu konatu pod hitno oburdati sa Rumije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Napravis na vrh Rumije na silu sta god poslije tvrdis stoji od pamtivjeka,to je jedna od filozofija spc .
Nece moci oprem nije 1918,20,41,89g

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Na vrhu Rumije se nalazi crkva i kao što znaš, tako će biti i ubuduće.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Kantica doduse moze biti iskoriscena za vise stvari.Treba samo razmisliti. sto bi I kako bi se mogla najbolje iskoristiti.Ladys and Gentlemen’s

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ramo, crkvu na Rumiji niko nikada neće pomjeriti.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Crkva koju ste postavili na silu,mimo zakona,i na dravno zemljište,i sad ti kazes vasa crkva..vi ste nasilnici koji niste ne umiju da regularno učine..sve na laz i prevaru.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bjelopoljac, ko je sagradio crkvu Apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju?

Legenda
Gost
Legenda

Opreme, po legendi: Odlećeće kako je i dolećela, i na isto mjesto slećeti, u dvorište neimarovo. Izmišljam legendu? Da, tačno, ali vi ste prvi počeli!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Legenda, crkva je na Rumiji i ostaće tamo.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Je li to hrabris sebe,znas dobro neminovnost.Kupi apaurina da te spusti

Novak na Palomi
Gost
Novak na Palomi

Svaki dan ti vidim trag.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

I ti mislis da je to pametno?

nenad mne
Gost
nenad mne

Crkva???

Prdjoni
Gost
Prdjoni

Je li to isto tako i u Zadar?

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Branićemo i odbraniti naše svetinje od Srba i Srbije za sva vremena!

007
Gost
007

SVI ,SVI ,SVI ,SVI ODJEKUJE PLANINAMA ,KLANCIMA ,DOLINAMA ,PO CIJELOJ LJEPOJ CG.

Novak RamovMago
Gost
Novak RamovMago

IA IA IA…

mrkela
Gost
mrkela

Svaka čast na tekstu .

Slavko
Gost
Slavko

Nikako da shvatim kakve veze litije imaju sa politikom. Ali kao sto rece jedan Crnogorac sto se grbo rodi to vrijeme ne ispravi.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

ZANIJELE ME LAZI SPC,OPROSTITE MI BRACO MOJA CRNOGORCI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, nije lijepo da koristiš tuđi nick.

WC NA RUMIJI
Gost
WC NA RUMIJI

OPREM VI EVO 100 G KORISTITE SE SVIM MOGUCIM SREDSTVIMA DA OBMANETE CRNOOGORCE DA NISU CRNOGORCI A ONI OPSTAJU I OPSTACE.
DA STESCELI IMALI BI NAJBOLJEG SAVEZNIKA IKAD VARALI STE NJEGOSA K.NIKOLU. DOSTA JE I PREVISE

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

WC, da si čitao Njegoša, naišao na stihove:
Svaki Srbin koji se prevjeri
Prosto vjeru što zagrli drugu
No mu prosto ne bilo pred Bogom
Što ocrni obraz pred svijetom
Te se Srbinom zvati ne hoćaše

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

PROCI CE I NEMANJE I BONAPARTE CRNA GORA OSTA DOK JE VIJEKA I SVIJETA

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Njegoš je napisao da je u Crnoj Gori posle imena Cara Dušana, najsvetije ime Karađorđevo.

Pjesmice
Gost
Pjesmice

O.D.: Još malo Negoša: Oj kukavno srp(b?)stvo ugašeno…

Hajla & Lovćen
Gost
Hajla & Lovćen

Ahhhha ,znašli jadan ne bijo da NJEGOŠ nikada za svog života nije ni kročijo u SRBIJU

TRTHajla&Lovćen
Gost
TRTHajla&Lovćen

Ahhhha ,znašli jadan ne bijo da NJEGOŠ nikada za svog života nije ni kročijo niđe daleko jer nije bijo nijedan put u Crnu Goru.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ada cove,Bozja ti vjera znam ja tu Vaseline Srbadiju,no kid su joj ti sinovi junaci bili,dok joj nije bog dao Karadjordja.Ta vi svi tamo fastaste jednoga njega junastvom!a kad vi zbog njega uze izmedju vas,a vi sve u sumo rat I turski jaram opet.No krsna I sirom as a Crna Gora ne hake ni za Nemanje ni za Murate. Ni… Više »

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

A oprosti jel to Njegoš napisao da su bili I prošli Nemanjići
A po bivšim litijama stalno prizivaju Nemanjiće znači nešto što je pasalo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ramo, u Crnoj Gori je posle imena Dušanova, najsvetije ime Karađorđevo.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

A ako si ti čitao Njegoša
Onda si pročitao
Crna Gora malena ne haje za bonaparte i NEMANJIĆE

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

TESKO JE GRANICID S NEKIM KO VAZDA ZELI OTET TUDE TO SE ODNOSI I NA DRUGE OKOLNE NARODE,OTETO PROKLETO.
VJEROJATNO DA GRANICE S LIBIJOM IMALI NESTO POTRAZIVAT

007
Gost
007

SMETA IM DJUKANOVIC,ONI SU UBEDJENI DA JE ON TOLIKO PAMETAN I DA SU ONI NJEMU NEDOSTIZNI,ZATO NA SVE NACINE POKUSAVAJU DA GA ELEMINISU,ZABORAVIVSI DA JE ON ,,JEDAN OD 400.000 GRADJANA KOJI SU ODANI PUTU CG KOJU ON VODI,,.

sused
Gost
sused

istog sam misljenja nas pravac je Evropa a ne Ssrbija i Rusija

Cuca iz Boke
Gost
Cuca iz Boke

230,711 građana je bilo za nezavisnu Crnu Goru, oko 70% od svih građana se izjasnilo kao pravoslavci, od toga najmanje 95% za MCP, pa sad računaj!!!

Cika miki
Gost
Cika miki

Bilo nekad, a sad srbi sanjajte cg opstaje i ostaje

007
Gost
007

SLIJEDECI POPIS 1,5%SRBA U CG,NIJESU VISE 90G I MILOSEVICA PREVARANTA.

mojsije
Gost
mojsije

Izvaredne ocjene i poruke u vezi sadasnjih dogadjanja u Crnoj Gori.Poruke razuma..

ime
Gost
ime

Zgazit ce ih DPS na izborima i ovog puta. Cemu protesti zbog jednog zakona ili jednog covjeka sta se njihovom promjenom dobija? Istina je da sistem ne funkcionise a niko ne prica o popravci istog ili prelasku na neki drugi.

Ssvo
Gost
Ssvo

Dps je zlo veliko mnogo veće od coronavirus. ALI SVICE svice

Pariz
Gost
Pariz

Djonovicu imamo mi veće brige sad i pusti ti SDP nemoz ga Vratit na vlast!A crkva je uvijek bila uz narod i biće!Najbitnije je da se narod sačuva a sve ostalo će doc na svoje!

Jaka
Gost
Jaka

MILO JE CAR! OVI ASETACI MOGU SANO KORONU DA DOBIJU!

freeMNE
Gost
freeMNE

SPC u CG služi za posrbljavanje Crnogorskog življa,dokazani su neprijatelji svega Crnogorskog mnogo prije ovih litija…dobro je da su nas podsjetili

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Izvor -pobjeda. Ahahahaaaha, ugusicu se od smijeha jutros sabajle.

Mileva
Gost
Mileva

Steta velika,e dje neces!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Prodane duse mogu………..

007
Gost
007

PA STO NE SETAS DA SE NE GUSIS, ODRZI KONDICIJU LITIJASA,

Podgorica
Gost
Podgorica

Zar ne rekoste juče da vam Litije povećavaju rejting

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Samo SPC.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veliko hvala gospodinu Đonoviću na ovom tekstu. Ovakvi članci nas samo učvršćuju u uvjerenju da se svetinje moraju braniti.

freeMNE
Gost
freeMNE

A vaša “odbrana” će vam sigurno priuštiti još četiri godine DPSa

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Free, svetinje će ostati crkvene, a narod će izabrati vlast koju želi.

Milos
Gost
Milos

Potpuno se slazem, moramo braniti nase svetinje od Srbije

007
Gost
007

OD KOGA I CIJE BRANITE,NEMA SILE BIT CE VLASNISTVO CG KAO I U HRVATSKOJ,MAKEDONIJI I U SRBIJI ZA KOSOVO SE OTPRILIKE SE ZNA.A NAJBITNIJE BIT CPC NAVUCENE,BOG JE UZ NJIU.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

007, ništa se ne sjekiraj, bile su crkvene i ostaće

Mestar
Gost
Mestar

Ocigledno ste potpuno neinformisani kao i svi setaci. U vlasnistvu crkve su tek od 1980ih godina. Prije toga su bile drzavno vlasnistvo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mestar, nisi u pravu, a to i sam znaš.

007
Gost
007

NE OKUPATORA ,NO DRZAVE CG I SVIJEH PRAVOSLAVNIH VJERNIKA CG.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

007, crkvene su i ostaće tako, a u njih mogu ući svi pravoslavni vjernici.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, ti opet slaviš one koji su 1999. proćerali 25.000 Crnogoraca.

Sultanvamdao
Gost
Sultanvamdao

Kakvi ste i ja cu slavit sve koji su protiv sultanije i srba.

007
Gost
007

A STA CEMO SA ONIM HLADNJACAMA PO JEZERIMA I MASOVNIM GROBNICAMA,PROTERIVANJIMA,PLACKANJIMA,SILOVANJIMA,PALJEVINAMA ,SAMI SU OTISLI JER SU ZNALI DA CE IM SE ALBANCI SVETITI,NEDOSTATAK HRABROSTI PA U BJEZANIJU.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

007 je li i ti to podržavaš što je sa Kosmeta 1999.god. proćerano preko 25.000 Crnogoraxa?

007
Gost
007

BOLI ME……..ZA KOSOVO ,NIKAD VISE 1918.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

OD KOGA BRANITE SVETINJE OPREM OD CRNOGORACA,CIJE SU CRKVE OPREM SPC IZ BEOGRADA.NESTO STE POBRKALI.
ZAVELI STE NAROD SVJESNO NISTE VI NAIVNI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, svetinje su vlasništvo crkve i tako će i ostati.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CIJE CRKVE OPREM?VODITE NAROD KOJI NE ZNA SVOJU ISTORIJU SAMO IM LAZI SERVIRATE.MORAM PRIZNAT DA STE DOBRO PRESLI DOSTINU SVIJETA

Arena
Gost
Arena

Kvalitetna analiza u kojoj nedostaje pojačana mržnja litijaša prema preśedniku Đukanoviću, koji je njihova noćna mora.Skoro isto osjećaju i neki lideri crnogorskih stranaka za razliku od dijela članstva tih partija.Takođe je upitno i djelovanje nekih medija, koji sebe slove nezavisnim i tobože crnogorskim.

glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

A tebi nije noćna mora kad niko ne smije da zucne kud se dijeva Đukanović sa četom tjelohranitelja, a ti to plaćaš, dok” Predsjednik Vlade” Duško Marković novinarima saopštava da “ne zna, niti je njegov posao da zna ko leti državim avionom”. Vjerovatno i on ne smije da se interesuje?

Tonći
Gost
Tonći

🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣😂😂
Sto reći na ovakav tekst moja draga ANA…jednom UDBA uvijek ..ANA 🤣🤣🤣😂
Sitno….kome radi mozak.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ako sam a jesam pravoslavac, zar moram da idem u srpsku ili rusku pravoslavnu crkvu!?
E necu, hocu moju pravoslavnu crnogorsku pod ovim plavim nebom dje su i muslimani, hrvati, romi, srbi i svi ostali dobrodosli i uvijek bili postovani…

glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

Kako bi kontrolu ostale državne imovine vršila Vlada Crne Gore, kad Generalni Sekretarijat Vlade kaže da je put u Mjami državna tajna a Predsjednik Vlade Duško Marković novinarima saopštava da “ne zna, niti je njegov posao da zna ko leti državim avionom”. Vjerovatno i ne smije da se interesuje?

Plunjaš
Gost
Plunjaš

A ti bi da daš vulinu, da on vodi računa o tome.

glibo u majbah
Gost
glibo u majbah

Tebi BiH dao Vulinu a državnu imovinu nekom odgovornom, transparentno.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Litijama se nece i nemoze postici nista! Jednom kad shvatite da je ovo Crna Gora i da morate zivjeti u njoj i postovati njenu istoriju, vladu, vladara ma kakav on bio i koga ce ako crnogorski narod nije zadovoljan oni sami smijeniti a ne neko drugi uz pomoc nekih drugih faktora izvan Crne Gore… Kome se ne svidja ili se… Više »

Lucije
Gost
Lucije

Znaju oni da je Crna Gora, pa upravi Crnogorski Mitropolit predvodi Litije u Crnoj Gori, nije u Australija.
Nego ti shvati da je ovo Crna Gora

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Shvati da je ovo Crna Gora pravoslavna svetosavska zemlja!

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta je lider u fašističkoj srbizaciji Crne Gore.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, zašto se stidiš svog Nemanjićkog porijekla?

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Oprem, pa ni nemanjici nijesu odavde. Zašto se ti stidiš porijekla, koje nije nemanjicko?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Plunjaš, pa zar Kralj Nikola nije napisao da su Petrovići, kao i skoro sve uglednije crnogorske porodice, došle u Crnu Goru iz drugih srpskih zemalja.

Piiiiiiiii!
Gost
Piiiiiiiii!

Opreme, Nemanjići su među jačim dušmanima crnogorskim. Ne dao Bog da su nam oni preci!

Titograd
Gost
Titograd

Daleko bilo pope da sam toga porijekla. Otkud ti to? Vi srbi imate jako diskutabilno porijeklo jer ste bili 500 godina pod Turcima, a inače ste mješavina Cincara, Mađara, Bugara, Roma… Pope, prestanite da lažete sebe o nebeskom narodu kad znate da ste ništa roba.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, Bjelopavlići su potomci Bijelog Pavla, koji je potomak Stefana Dečanskog. Mada, tvoje je pravo da ne budeš ono što su bili tvoji preci.

Titograd
Gost
Titograd

Pope, pažljivo pročitaj moj komentar o tvome porijeklu i sve će ti biti jasno. Ukratko, ništa ste roba.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, opet da ti ponovim, Bjelopavlići su potomci Bijelog Pavla, a on je potomak Stefana Dečanskog. Stefan Dečanski je sin Kralja Milutina Nemanjića, a otac Cara Dušana Nemanjića.

Dali
Gost
Dali

Zar nije ovo uzbunjivanje naroda i sirenje penike kad ovaj strucnjak kaze da je cilj ponistenje drzave i da je to cilj Rusije i Srbije .Malo bolje vidite sta cete da pustite u javnost i ko moze da daje ovakve gluposti a cak i da vrijedja postene i vjerujuce gradjane na litijama a kad budu protesti opozicije tacnije u njihovoj… Više »

Teo
Gost
Teo

SDP je uvijek bila na braniku drzave i ostat ce tamo. To sto je SDP smatrala da je odbrana prava ,borba protiv kriminala jednake sanse za sve ,je jedini grijeh te partije .Valadjuca koalicija je pokusala zbog tih cinjenica proglasiti SDP za izdajnika.Kada su shvatili da Nemogu unistiti SDP kao sto su unistili Liberalni savez Mijenjaju ploču,pričajući da se SDP… Više »

Njegos
Gost
Njegos

Definitivno dlasam bilo kog iz opozicije

Milos
Gost
Milos

Nijesi bitan

Region
Gost
Region

Istovremeno su došli u CG i Milo i Mitropolit. Mitropolit je zatekao 15 Sveštenika i od 650 Crkvi, samo u oko 30 se mogla vršiti Služba. Sve Crkve je obnovio, i napravio još Crkvi i Hramova. Milo je zatekao oko 650 preduzeća i fabrika, sve je zatvoreno i sve je rasprodato. I sada ovi druge traže da im se daju… Više »

Činjenica
Gost
Činjenica

Obnovio je crkve ali je u tom procesu krenuo da posrbljava Crnogorce, a one koje nije mogao je vrijeđao i dalje vrijeđa. To mu se ne može oprostiti.

Region
Gost
Region

“Osim Crne Gore ima još Srpskih zemalja” nije to napisao On, nego neko drugi.
Da li su i Petrovići “posrbrljavali”, ili su samo pisali to što su mislili da su

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Od cijih para i vjernika je obnovio to prijatelju moj?! A koliko je iznio istih tih sredstava u bratsku srbiju?!
Odgovori mi/nam na ova dva pitanja ali posteno…ni po babu ni po stricevima.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ne razumijem i tu politiku gdje se misli dje je jedan srbin da je to srbija i slicne stvari kao ono Srbija do Tokija!?
To su stvari koje ce kod svakog normalnog covjeka stvoriti odbojnost bio on njemac, francuz, makedonac, hrvat itd… Svaki normalan bi se zapitao dje to vodi…

Region
Gost
Region

Odbojnost pravite “vi”.
Nspravili ste to da jedan dio Crnogoraca mrzi Crnogorsku Trobojku. Policiju šaljete da je istu moć kreči kao da je Trobojka Kralja Nikole Kujasati Krst.
O kojoj odbojnost pričaš, da li o toj

Region
Gost
Region

Ajde ti odgovori pošteno od čega su građeni i obnavljanju ti Hramovi, u vrijene kada nije bilo “100 Vjernika” u Crnoj Gori. Kada su od Crkvi u sred Podglrice pravili tolete, kada su u Crkve čuvali stoku.Reci ti može li bit da je i neki drugi nešto pomogao. Eto je bio emitovan klip kako Sveštenik u Americi pita i skuplja… Više »

Region
Gost
Region

Odgovori ti pošteno, a gledao di klip kako se sada skuplja “po 100€”, u Americi za Crnu Goru. Da li si siguran da niko nije učestvovao i pomagao u obnovi tih Crkvi. U sred Podgoroce su Crkve bile toalet, na severu su stoku u njih čuvali, i Mitropolit je to doveo do ovog da je sve obnovljeno i sagrađeno mnogo… Više »

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Ogroman novac sto su oteli od Crnogorskih Manastira. Sad koriste da ruse CG..

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Kojih Crnogorskih?😊😊😊😊

Sistem
Gost
Sistem

Oćete da rušite Crkvu, i Crkva se mirnim Litijama bori.
Izmišljate svašta, samo što ne kažete nalazite tenkove, i avione u Manastirima.
Da li ima u Litijama neko antipatičan, ima, a da li treba zbog toga napadati Crkvu, naravno da ne.
Da li treba rušiti Državu jer kažu (mada ja ne vjerujem) da ima lopova u dps-u, naravno da ne

Prosvijetljenje
Gost
Prosvijetljenje

Problem sa SPC crkvom je što ona forsira srpstvo a ne hrišćanstvo. U normalnom svijetu državnost određuje nacionalnost. I niđe crkva ne određuje nacionalnost sem kod Srba. Sa idejom da svi Srbi žive u jednoj državi. Ipak većini Crnogoraca je milija sopstvena država nego srpska crkva. A što srpstvo radi smo već viđeli i 1918.e i devedesetih.

Sistem
Gost
Sistem

Zar Njegoš koji je bio na čelo Crkve nije ponajviše o Srpstvu pisao, zar nije najveće priznanje bila Obilica medalja.
Ko je pisao Onamo namo, čija je Crnogorska Trobojka

Tivat
Gost
Tivat

Da, kada je napad na Pravoslavlje, lider se sam nameće, to je Mitropolit Crnogorski

Neo
Gost
Neo

Što se čini od Rista četnika ao.. dobro je što su skalali sa ovim litijanjem..

Anonimous
Gost
Anonimous

Taj gospodin koji kune koga stigne sebe naziva tako… A ne napada se Pravoslavlje nego Serbski monopol na pravoslavlje….

Ш.Велимир
Gost
Ш.Велимир

Kad ćete ovoliki tekst ispisati o nedjelima,krađama,podjelama ove vlasti? Koliko energije trošite na ostale koji su protiv njenih nedjela,mogli bi odbranit i vratit sve pokradeno i uništeno.

Jupiler
Gost
Jupiler

Kad završimo sa Spc i DF bude istorija onda ćemo o DPS-u

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Df slobodno satrite ali SPC ne dirajte i naše svetinje.

Korupcija
Gost
Korupcija

Preča je država nego korupcija političara. Na kraju krajeva političari su isti kao i njihov narod. Koliko nas je kralo struju dok se moglo? Koliko nas još uvijek krade vodu? Koliko nas gradi na divlje? Koliko nas traži protekciju kod ljekara, profesora, policajaca, … dopiši što hoćeš? Ogromna većina nas je korumpirana samo što su političari na udaru i radi… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne znam za druge,ali posle ovakvih analitičara i ovakvih tekstova,kod mene se još više betonira odluka da na izborima glasam za opoziciju.

Anonimous
Gost
Anonimous

Odlično, a nakon svega što radi mcp ja znam da ću po prvi put da glasam za dps. Pa vidite šta ste uradili. Milo će vladati dovjeka.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ti glasajući za ovakav dps ,a o kome iz tvog komentara očito nemaš dobro mišljenje,kažnjavaš zapravo samog sebe.Kad se osvijestiš i kada to shvatiš onda više nećeš glasati za dos.

Kotoranka
Gost
Kotoranka

Sjajna i istinita analiza gospodina Đonovića

Send this to a friend