Politika

Uticaj Srbije na popis bio bi dokaz da se Crna Gora shvata kao srpska država

Skupština Srbije

Odredba Ustava Srbije ne daje za pravo državi Srbiji da utiče na postupak sprovođenja popisa u drugim državama, niti da utiče na stanovnike određene države kako će se izjasniti na popisu, pa i što se tiče njihove nacionalne, odnosno etničke pripadnosti, kazao je u izjavi za Pobjedu istaknuti beogradski pravnik i advokat Vlatko Sekulović.

“Unapređenje odnosa Srba u inostranstvu sa matičnom državom, ne znači da država Srbija ima pravo da sprovodi kampanje u drugim državama kako će se stanovnici/državljani tih država izjašnjavati na popisu po bilo kom pitanju, pa i identitetskim u smislu vjere, nacije, seksualne orijentacije. Šta više, ako bi bilo koja država sprovodila kampanju sa ciljem da utiče na izjašnjavanje stanovnika druge države prilikom popisa stanovništva, to bi značilo direktno osporavanje suvereniteta druge države”, naglašava Sekulović.

On ocjenjuje da vrhovna vlast na teritoriji određene države pripada stanovnicima i državljanima te države, pa i prilikom sprovođenje popisa.

Član13
Istoričar i jedan od ideologa novog velikosrpskog projekta “Srpski svet” Aleksandar Raković kazao je da po Ustavu Srbija ima pravo da se miješa u pitanje popisa u Crnoj Gori.

Raković se pozvao na odredbe člana 13 po kome u prvom članu “Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu”.

“Republika Srbija razvija i unapređuje odnose Srba koji žive u inostranstvu sa matičnom državom”, navodi se u drugom članu 13 Ustava Srbije na koji se poziva Raković.

Međutim, advokat Sekulović u analizi za Pobjedu kaže da pomenuti drugi stav nije vezan za određenog pojedinca, dakle ne predstavlja osnov za uspostavljanje međusobnih prava i obaveza između države i njenog državljanina, već je prije politička deklaracija koja nema konkretnu sankciju definisanu u drugim pravnim aktima, za razliku od stava 1 ovog člana, već predstavlja izraz želje za očuvanjem identiteta pripadnika srpskog naroda u dijaspori.

Prema njegovim riječima postoji legitiman interes da Republika Srbija razvija i unapređuje odnose, ekonomske i kulturne, između dijaspore i matične države.

Negiranje Crne Gore
“Pretpostavimo kako bi izgledalo da se Velika Britanija miješa u popis stanovništva u Irskoj sa ciljem da se veći broj stanovnika Irske izjasni da su anglikanci ili Škoti a ne prezbiterijanci? Sigurno da bi to izazvalo reakciju i osudu drugih država, ne samo irskih vlasti, jer bi se doživjelo kao miješanje u unutrašnja pitanja suverene države, u osporavanje same ideje o državi”, ističe Sekulović.

Naglašava da bi, u tom smislu, bilo kakav uticaj Srbije na izjašnjavanje stanovništva, imao jasne negativne političke konotacije.

“A posebno u identitetskom smislu upliv Srbije prilikom popisa u suštini bio bi izraz ideje o crnogorskoj državi kao o još jednoj srpskoj državi, dakle etnički određenoj državi, a ne o crnogorskoj državi kao državi njenih građana i građanki bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost, odnosno identitet”, rekao je Sekulović.

Raković je na okruglom stolu u Beogradu, otkrio novu strategiju “Srpskog sveta” prema Crnoj Gori koja predviđa da Srbi postanu relativna većina na popisu, koji je predviđen za narednu godinu, a potom da se pitanje ujedinjenja ,,svih srpskih država na Zapadnom Balkanu“ postavi kao legitimna inicijativa.

“Popis stanovništva je fundamentalno važan za Srbe, ne samo u Crnoj Gori, nego za sve Srbe. Imamo svako pravo da se uključimo u pitanje popisa u Crnoj Gori, to je po Ustavu Srbije dozvoljen”, kazao je Raković.

Biserko: Neophodno odgoditi popis
Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko kazala je da treba odgoditi popis na neko vrijeme jer nova vlast priprema Zakon o državljanstvu upravo zbog popisa.

“Treba spriječiti mijenjanje Zakona o državljanstvu u Crnoj Gori, jer situacija je suviše napeta i radikalizovana u samoj Crnoj Gori – a činjenica je da se Srbija miješala u izbore u Crnoj Gori preko crkve ali i finansijski i lobistički i možda bi bilo oportuno da se pitanje popisa odloži na neko vreme”, kazala je Biserko za Pobjedu.

Ona smatra da vlast u Srbiji zloupotrebljava svoj Ustav.

“Problem je kako se Ustav Srbije sprovodi jer on je napisan tako kako je ali je i problem što se Srbija svugdje miješa. Sa druge strane problem je što će nova vlada Crne Gore vjerovatno mijenjati Zakon o državljanstvu koji bi omogućio ovima ovdje da glasaju u Crnoj Gori – što bi povećalo broj Srba u Crnoj Gori sa tim ljudima iz Srbije. Iz Srbije su nagovijestili da ima mnogo više Srba i popis možda pokaže da ih ima čak preko 40 posto. Njihov cilj je smanjiti broj Crnogoraca na 25 odsto čime bi Crna Gora postala druga srpska zemlja”, rekla je Biserko.

Prema njenim riječima u Crnoj Gori postoji dovoljno potencijala da se odupru novoj agresiji Srbije.

“Ponašanje opozicije, njenih lidera i pojedinaca stvara atmosferu u Crnoj Gori da se upitaju da li je to zaista prava opcija koja bi vodila Crnu Goru u narednom periodu i mislim da dolazi do neke vrste otrežnjenja. Mnogo će zavisiti od toga kako će se DPS pozicionirati na predstojećem kongresu i kako će se ponašati u budućnosti: da li će biti dovoljno spreman i organizovan da se suprotstavi takvim naletima. Potrebno je aktivnije angažovanje suverenista – medijsko, jer ovo je bila medijska pobjeda i tu treba tražiti suprotstavljenje takve politike koja dolazi iz Beograda”, zaključila je Biserko.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izazvana
Gost
Izazvana

Da nije ovo što Biserno savjetuje da se odloži popis l možda miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.
Biserko, svoja posla. Nema više Mila da ti pare daje da laješ, pa nas se okani

Pronto
Gost
Pronto

Sta ce popis…ko je Srbin..ko je Crnogorac ..ko je Hrvat …Bosnjak itd..to svi znamo ko smo i sta smo …popisite vi vasu imovinu …da vidimo gdje ste sad a gdje cete bit za 3 ili4 god ..

Gastos
Gost
Gastos

@CdM
Ima li dan kada na menu-ju u Cafe del Montenegro nije bojkot popisa ?

kico
Gost
kico

Rama snimio spot a o uticaju Srbije se samo prica, ironija… Popis slobodan nek se ko hoce izjasni kao Srbin ili Crnogorac ili nesto trece. Valjda svako zna kojim jezikom govori ili pismom pise i ko je

Bozidar
Gost
Bozidar

Ma koga u Srbiji briga za Crnu Goru prije da je obrnuto jel da nije tako ne bi Crnogorci masovno doseljavali u Srbiju ljećili se i još se ljeće u Srbiji zauzimaju radna mjesta i mjesta u studenskim domovima na fakultetima i u školama, pa ima duplo više Crnogoraca u Srbiji nego u matičnoj državi Crnoj Gori, pa zar to… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Sve su to samozvani “Srbi iz CG”

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Srbija da pazi svoj posa’.

bonaca
Gost
bonaca

Poboljsajte zivotno standard u CG i ne poturajte bebzvezne price o uplitanju kolonija sa strane. Kao da se ko na Balkanu pita sto?! Svi u dugovima do guse a glavne im price ko koga ugrozava,,,e moja sirotinjo.

pepa
Gost
pepa

srbiju prate i eu i svi i to sa razlogom,,bas zbog fasistickih ideja i pravljenja haosa svuda
ne znam da li se uopste pisalo da je spc izgubio spor sa francuzima
spc je jedina crkva koja je dokazano javno sa dokazima osudjena zbog desavanja u bosni i direktnim akcijama i mijesanjima
naravno sakrise to srbi iz medija kao i svaku istinu sto kriju

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Sa velikosrpskom politikom se ne ide imali pravo ili nema pravo da se mijesa u CG popis. Ona to hoce jer joj se moze. Ta politika je hegemona. Vidite kako su ove izbore dobili na razne lezi i prevare. Tako misle i ovaj popis da friziraju. Rjesenje je popisa nema, a i nece ga BITI!!!!.

Gastos
Gost
Gastos

@Esad
bilo je friziranja, dobro se zna ko je kontrolisao biracke spiskove.
E sad, kad DPS je izgubio i nece da se ‘igra’ vise, pa ce da bojkotuje drzavu, ide u sumu, itd.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Gastose, kolko ja vidi DPS nidje ne ojde i nista ne zakuva. A ovi drugi iz dana u dan provociraju. Milo je poslao poruku da crnogorci imaju srca za sumu, tj da brane svoju drzavu od neprijatelja i sami sebe da ih niko ne gazi. Zato dzaba sva ova demagogija, pristalice SPC su prevareni kao i glasaci DF i URA,… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@CGuSrcu Kad je DPS izgubio, onda nece vise da se igraju drzave, i hoce u sumu. Srbi mozda ne stoje uz himnu, ali bojkot simbola nije isto sto i bojkot i nepriznavanje drzave. Srbi, kad pogledas, ipak priznaju drzavu i institucije (popis, izbori, itd) vec evo 14 godina. A DPS izgubio i Milo odmah poziva na gradjanski rat, kao i… Više »

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Гастосе, је ли гласаш ДФ јер признаје или не признаје државу?

Fortuna
Gost
Fortuna

Razmislite dobro u vezi popisa da ne bi poslije bilo, sta se to desi nama koji se izjasnjavamo kao CRNOGORCI I CRNOGORKE, ali sad treba o tome misliti, da li prihvatiti Taj popis ili ne???.????????????

Gastos
Gost
Gastos

Srbima se strasno zamera sto bojkotuju simbole drzave.
Neizlazak na popis je bojkotovanje drzave.

Fortuna
Gost
Fortuna

Nebojkutujemo mi nasu lijepu drzavu nego je pritisak na nju sa svih strana I od mnogih analiticara, pisaca, filozofa od kad su se zavrsili izbori, pa smo prosto u nekom magnovenju mnogi, sta da radimo I kako da sacuvamo crnogorski identitet, jer svoji smo na svome

Gastos
Gost
Gastos

@Fortuna
Zapitaj se ko servira sve te ‘analiticara, pisaca, filozofa’ i dize uzbunu i iz kog razloga ?

Arlekin
Gost
Arlekin

Lako, napises Crnogorac ako si i sacuvao si identitet.

Gastos
Gost
Gastos

Bravo, kratko i jasno.

Bozidar
Gost
Bozidar

Bravo pa ko kome brani da se izjasni kao Crnogorac i zato svi koji se tako osjećaju nek se tako i izjasne, jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Ево га Гастос поче екавицом. Попо спц и ко зна које забити из Србије.

Gastos
Gost
Gastos

Na popisu po osecanju i slobodno. Prikupljanje podataka neposrednom metodom (kao i prethodnih popisa, a ne registarski) . Neka se ukljuci i opozicija da posmatra, kao i na izborima. Cemu ova dzeva ? Crnogorac nikad nece reci da je Srbin, ma kakvi uticaji iz inostranstva. Srbin koji se izjasnio kao Crnogorac iz nekog razloga (geografski, ili pod uticajem) ce mozda… Više »

Leka
Gost
Leka

Mi samo konstatujemo, utvrdjujemo , dokazujemo, a oni rade i polako ali sigurno idu ka cilju, posrbljavanju Crnogoraca.
Kad ostvare cilj, onda ce mo da se cudimo i vicemo TO JE NEPRAVDA.
U PAMET SE CRNOGORCI

Окле
Gost
Окле

Каква прпа од пописа, што је ово. Па нико неће никога ћерати да се изјашњава онако како не жели. Чини ми се да се ви плашите оних Срба који су се под притиском ДПС-а изјашњавали као Цг-ци, јел тако?

Arlekin
Gost
Arlekin

Ne znam ni koji će vam djavo Crnogorci koji će sjutra biti Srbi, pa opet Crnogorci, pa opet Srbi…Ne trebaju ni Srbima.

Dula
Gost
Dula

Stitite vi vasa prava i interese, a nas crnogorce ostavite na miru. Da je vjecna Crna Gora🇲🇪

Davor
Gost
Davor

Sto vas je muka od sopstvenog naroda
Nek bude slobodan popis pa neka narod kaze svoje ubjedjenje
Vi pumpate svaki dan pricu popis popis

Marina
Gost
Marina

Kakve veze ima sto pise u Ustavu Srbije? Oni u njihovom Ustavu mogu da napisu sto hoce i da ga tumace kako hoce,vazno je sto pise u Ustavu Crne Gore.Smije li se bilo ko sa strane mijesati u stvari suverene drzave.Po toj logici,svako svakome bi se mogao mijesati ako to stavi u svoj Ustav. U tom Ustavu pise i da… Više »

Trg
Gost
Trg

Bojte se…

TD 1973
Gost
TD 1973

Pa pipunu I mandiću treba Crnogorsko Drzavljanstvo oduzet i svim političarima koji rade protiv Crne Gore Pa nek idu u srbiju sa amfilofijem tamo dase vučiću ulizavaju

Trg
Gost
Trg

Probaj da oduzmeš nepismeni…

Miloš
Gost
Miloš

Sad ćeš vidjeti kad Apelacioni sud kaže svoje.

TD 1973
Gost
TD 1973

Pa probudite se već jedom Crnogorci,nemojte dozvolit da Se još jednom ponovi 1918!!
To je zelja srbije,amfilofija ,vučića,mandica I pipuna da vide Crnu Goru pokorenu .
Pa ta četvorica bi da vide Crnu Goru na koljena I da je nazovu srpska Crna Gora….

Pircio Ct 43'
Gost
Pircio Ct 43'

Td,narod je odlucio ,dzabe vi komitasi zauvijate

Piksi
Gost
Piksi

Nije narod odlucio vec pare iz Srbistana i crkve, profesionalcl(Srbi za pare)

Miloš
Gost
Miloš

Narod je odlučio da samo 30% da četnicima. Ostalih 70% su suverenisti! To je jedina istina.

Arlekin
Gost
Arlekin

Onda ste mirni sto se tice popisa, cemu panika…

Snjeg
Gost
Snjeg

Zato sto su srbi poznati kao falsifikatori od istorije pa nadalje.

Bozidar
Gost
Bozidar

Ako je tako u čemu je onda problem koliko ja znam 70 je više od 30 pa čemu onda nervoza. Nego ovo je po svojoj prilici priprema terena za malo drugačije rezultate.

1111
Gost
1111

Narod je odlucio da je DPS pobijedio…e sad sto ima izdajnika i izroda,to je druga stvar…ali koliko god bila propaganda srba nema vise od 27%…niti ce ih biti…mozete samo da sanjate…

Nera
Gost
Nera

Uticaj Srbije je odavno i neskriveno i na velika vrata ušao u CG.
Ako se ne ujedini sve crnogorsko i ne pokrenu se protesti,neće nas ni biti poslije popisa.

TD 1973
Gost
TD 1973

Srbija sa ovim DF bi da vide Crnu Goru pokorenu to je njihov zilj.

Neravnoteža
Gost
Neravnoteža

Ovaj ”svet” je precizno definisao srpski pisac Basara: SRPSKI POLUSVET

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Ne treba Vam dokaz. Jasno da su krenuli u totalnu ofanzivu protiv indetiteta CG.

Maja V.
Gost
Maja V.

Uvijek su to radili.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A zašto uticaj Srbije? Kao da mi ne znamo što smo. Veći su Srbi crnogorski Srbi nego beogradski.

U pamet se
Gost
U pamet se

Oni rade za svoje interese. Šta mi radimo? Kukamo??!!

Arlekin
Gost
Arlekin

“Lelecemo” je aktuelnije.

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Dovoljno je da popis bude slobodan ! Da se po drzavnim firmama ne vrsi pritisak kao sto se vrsio pred glasanje !
svak slobodno da izjavi kako se osijeca i svi zadovoljni.

Nezavisni Peras
Gost
Nezavisni Peras

Tako je.

Snjeg
Gost
Snjeg

A kako moze biti slobodan kad ce da ucjenjuju prijete potplacuju itd.U Bd mnogi se ne osjecaju lagodno ako kazu da su crnogorci.

Gastos
Gost
Gastos

@Snjeg
Ne podrzavam pritiske sa bilo koje strane. Ali ako cemo objektivno, niko od Crnogoraca se nije obazirao na pritiske na Srbe za vreme DPS-a.

Miki
Gost
Miki

Sta kaze Rama na to?

Marina
Gost
Marina

Miki
Pa tako je.
Zasto i Albanija ne bi mogla onda da se umijesa u popis? U CG su i Albanci.
Vjerovatno bi i oni svoj Ustav mogli da tumace na taj nacin.
Koja je razlika?

Arlekin
Gost
Arlekin

Rama lama ding dong…kaže.

Gastos
Gost
Gastos

@Arlekin

:-):-):-)

Zex
Gost
Zex

Srpska no što!

Snjeg
Gost
Snjeg

Ne kaze se” no sto ” .Kaze se nego sto.

Gastos
Gost
Gastos

@Zex
Ne raspiruj.
Ako si Srbin, ne cinis uslugu, ako nisi onda nastavi po zadatku.

Riberi
Gost
Riberi

Uzmimo mogućnost da je milo dobio i da je popis pošten ,e tu bi bilo mnogo Crnogoraca koji bi se pisali Srbima zbog crkve ,to bi masovno bilo ,ovako će koliko toliko vise ostati Crnogoraca …

Arlekin
Gost
Arlekin

U prvoj recenici vec imas oksimoron. Posteni Milo…

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Ne bi se zva arlekin da znas sto je oksimoron

Sibirska CG
Gost
Sibirska CG

Što čini Rusija u Crnoj Gori, pa ovo je smiješno, kao da smo Kavkaz ili Bjelorusija. Ma kakva Bjelorusija, čak su se i oni zasitili Rusije. Mi u srcu Evrope a plodno tle za dalekoistočni hoštapleraj.

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Srbija i posrbice su u suštini apsolutno nebitni u poređenju sa, apsolutnim nečinjenjem crnogorskih institucija. Tu i tamo osvane nekakav tekst, kojim se neko osvrne na aktualno posrbljavanje i to je to.
Ja to ne shvatam. Izgovor za nečinjenje je korona?

Marko
Gost
Marko

Posrbice glavno da si napiso. Po toj tvojoj sintagmi bi se oni koji se odreduju crnogorci trebalu izrugivati kao pocrnogorice. Valjda su srbi zivjeli na ovim prostorima duze od crnogoraca ako zaviris u istriju vise vjekova unazad. Tako da nigdje logike u tom izrazu. Poenta je niko netreba nikome da se izrugava , tu smo dgje smo danas i svak… Više »

Crnogorac 2
Gost
Crnogorac 2

Pa Crna Gora jeste Srpska drzava vazda bila i bice. Ne Srbijanska nego starosrpaska drzava.

Marina
Gost
Marina

Crnogorac 2
Odavno postoji poslovica:
“Ko visoko leti,nisko pada”
Premnogo ste uzleceli srpska sluzincadi!

Marina
Gost
Marina

Crnogorac
Srpska Duklja!!!
:)))))))

Rob Roy
Gost
Rob Roy

“Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora!”

Gastos
Gost
Gastos

@Rob Roy
Poznavanje prirode za III razred nas uci da je CG obala Jadranskog mora. 🙂

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zapad se razočaro u institucije crne gore i bojim se da će je polako”trampit”za kosovo?

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Uticaj Srbije na popis bio bi dokaz da nemamo kičmu, da nemamo nacionalno dostojanstvo i da ne zaslužujemo državu. Ko proda naciju za šaku dinara ili rubalja, taj i ne može biti Crnogorac. Svi koji vole Crnu Goru treba da se izjasne kao Crnogorci, bez obzira na vjeroispovjest. Ili si Crnogorac ili si Ristogorac.

Gastos
Gost
Gastos

@MNE
Nije ovo referendum za nezavisnost, kada su manjine obezbedile vecinu, posto je ~29% Crnogoraca glasalo za ostanak u uniji.
Ovo je popis i svako po osecanju.

Marina
Gost
Marina

Gastos
29% Srba

Gastos
Gost
Gastos

Ne, 29% Crnogoraca koji nisu bili suverenisti. Aritmetika je jednostavna. Srba je bilo 32% na popisu iz 2003, a za ostanak u zajednici je bilo 44.5% glasaca. Bosnjaci, Muslimani i Albanci nisu glasali za ostanak, posto ih je Milo ‘obezbedio’ novim zakonom o zastupljenosti manjina. Takodje, cisto sumnjam da su se ljudi uzdrzavali glasanja, tako da je izlaznost i jedne… Više »

deset
Gost
deset

gastos jeste obican popis,,samo se u cg koristi
u politicke svrhe dodaju nacionalizam i eto rata
tako da to svi znamo odlicno
propaganda i crkvena masinerija radi vec

Gastos
Gost
Gastos

@deset Ljudi, ne nasedaj te na price gradjanskog rata koji vam serviraju oni sto ne znaju da gube. 1919 kralj Nikola, a sada Milo. Zapamtite, oboje su srbovali kad im je odgovaralo, i kad su izgubili, onda u sumu. Junacki! Pa Srbi i Crnogorci koji su glasali za ostanak u uniji nisu pozivali u sumu 2006, a bilo ih je… Više »

Stevan
Gost
Stevan

Nikad neće CRNA GORA bit obala srpskog mora!

Gastos
Gost
Gastos

Poznavanje prirode za III razred nas uci da je CG obala Jadranskog mora. 🙂

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Zavisi kojiprirodu i i storiju čitaš? Pitaj Rakovića šta misli o tome?

Gastos
Gost
Gastos

@BerniniIT
Jedinu prirodu koja postoji.
Rakovic je nastavnik istorije, ne geografije, pusti se njega 🙂

Gastos
Gost
Gastos

@BerniniIT
Rakovic je nastavnik istorije, ne geografije. Pusti se njega.

Dida
Gost
Dida

Čega se boje Dukljaši? Pa ako do sada nijeste štelovali rezultate, čega se plašite? Neće popisivač doći kod vas u kuću sa užarenim mašicama da vam čupa jezik ako se izjasnite kao Milogorci, slobodno recite ko ste. Nego vi znate kakav ste pritisak vršili kad vi popisujete, pa mislite sad će i drugi tako. Ima li vam ko iz vojske… Više »

Snjeg
Gost
Snjeg

Na proslom popisu je bilo svega i svacega .Kod naa u kucu su dosle dvije gospodje i krenule da upisuju podatke grafitnom olovkom .Kad smo im skrenuli paznju da to nije uredu nesto su se bile uzmuvale kao ako pogrijese da mogu brisati .Najjace je bilo kad su pitale mogu li im dati podatke za komsiju jer vec nekoliko puta… Više »

Gastos
Gost
Gastos

@snjeg
Bas se pitam ko li je sproveo popis za vreme DPS-a

Snjeg
Gost
Snjeg

Samo sam htjela da kazem da ce tek sada kada velikosrpski nacionalisti imaju poluge vlasti da se potrude da ne dobijemo pravu sliku stanja kada je brojnost stanovnistva u pitanju.

Gastos
Gost
Gastos

@Snjeg
cekaj, ne znam da li te razumem dobro,
Tvrdis da su Srbi nekako iskrivili sliku tokom 30 godina kada je DPS-a koristio sve moguce poluge zatre sve srpsko.
Bice vise Srba, ne puno doduse, ali ne zbog poluga vlasti, vec prvenstveno zato sto narod nije u strahu i moze slobodno da se izjasni.

Gastos
Gost
Gastos

da dodam, bice porasta i zbog nacina popisa 2011.koji si sama navela. Ako krenemo sta je vise verovatno od dva scenarija 1. Scenario 1: popis koji si navela je sproveo DPS i ti koji su vas anketirali su verovatno bili uz DPS. Oni su pisali grafitnom olovkom (verovatno da mogu da ‘isprave’ ). Znajuci koliko je DPS voleo Srbe, zakljucices… Više »

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Znajući kakvo nam je iskustvo sa petokolonašima 1918. iz vremena okupacije CG, mislim da će njihovi biološki i ideloški potomci biti na tom fonu.

Gastos
Gost
Gastos

@BerniniIT
Mora da je ta peta kolona bila mnogo dugacka. Sudeci koliko se Crnogoraca odazvalo pozivu na gradjanski rat, zelenasi su bili mala manjina. Mozda bi ih bilo i vise, da kralj nije bio autokrata i da nije junacki odbio da deli sudbinu naroda i vojske.

Gastos
Gost
Gastos

@Dida
Puno razloga moze biti
Mozda 8% Crnogoraca kojima je maternji jezik bio srpski na popisu 2011.
Ili ~29% Crnogoraca koji su bili za ostanak u uniji 2006.
ili sto ce ljudi moci slobodno da se izjasne
ili sto ne moze DPS da steluje

Marina
Gost
Marina

Dida
Mmmm kme kme…
“ Jadni ,ugrozeni “ srpski okupatori i otimaci crnogorskih svetinja !!!

Send this to a friend