Politika

Utvrditi jezičku kulturu i vratiti zakletve službenika

Miodrag Vukovic

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da Crna Gora treba da utvrdi jezičku kulturu i vrati zakletvne službenika. On u autorskom tekstu ističe da razgovor o ovim pitanjima nužno vraća i podsjeća na najmjere nažalost ostvarene nestankom Crne Gore i svega crnogorskog iz 1918. godine, i baca svijetlo na predugo trajanje procesa kojima se oblikuju demokratski standardi i vrijednosti u ovovremenoj Crnoj Gori, a što za sve sređene demokratski narode i države je neshvatljivo i teško ili nikako razumljivo.

“Treba utvrditi jezičku politiku. Ona je u dobroj mjeri u Crnoj Gori utvrđena. Definisan je način, definisana su područj a, oblici i mehanizmi zaštite i razvijanja jezičke komunikacije u Crnoj Gori i na tome bi se vrlo brzo i lako mogao utemeljiti i pravni iskaz za cijelu tu problematiku, što govori o širokoj izvjesnoj mogućnosti jednostavnog pravnog uređenja, a potrebnog ovog pitanja. Iako Crna Gora do sada nije pravno razradila ovo pitanje, to mora uraditi jer je dok ona čeka da se to desi suočena sa sve većim zahtjevima za proglašenje drugih jezika koji se upotrebljavaju u Crnoj Gori kroz izmjene Ustava za državne, a Ustavom definisane jezike”, piše on.

Vuković naglašava da je Crna Gora građanska država i uporedna iskustva govore o tome kako se to radi.

“Ali dok Crna Gora čeka da ono što je imanentno građanskoj državi ima jedan državni jezik i punu slobodu upotrebe jezika nacionalnih zajednica u službenim komunikacijama, i preko jezičkih politika pojedinih entiteta želi se urušiti njen koncept građanskog suvereniteta. Što duže bude čekala opasnost će biti veća. U obrazovnom sistemu tako u Crnoj Gori se ravnopravno izučavaju svi poznati jezici, posebno jezici drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Ali, na primjer, korišćenje srpskog jezika kao jednog od jezika u službenoj upotrebi, koji je i u Srbiji kodifikovan i na ekavici i na ijekavici, u Crnoj Gori, u kojoj su i Srbi govore isključivo ijekavicu, u posljednje je vrijeme vrlo agresivno od vrtića pa do državnih institucija, a što je suprotno i pravnom poretku i propisima o crnogorskom j eziku koji je isključivo standardizovan sa ijekavskom jezičkom normom. I ne samo to iziskuje brzu reakciju države”, ocjenjuje Vuković.

Isto tako, naglašava on, i kada su službenici zaposleni u državnoj administraciji i njihov odnos prema profesionalnim obavezama postoji potreba uređenja odnosa.

“Crna Gora je rijetka država u kojoj državni službenici ne daju svečanu obavezu, ili ne daj bože zakletvu, kada ulaze u državnu administraciju, kada se zapošljavaju kod države kao poslodavca. A istorija Crne Gore njeni pravni propisi, njeno pravno trajanje, u ma kom obliku državnom da je funkcionisala, propisi iz radnih odnosa obavezno sadrže ili su sadržavala takvu potrebu čak i nužnost. U posljednje vrijeme u pozitivnim propisima takve norme nema. Dakle, zaposleni u crnogorskoj administraciji, makar to bio čin na nivou protokolarnog, nemaju zakonsku obavezu da javno saopštavaju prihvatajući tzv. državni posao da će biti odgovorni prema obavezi da poštuju Ustav i zakone države kod koje zasnivaju radni odnos, a koja je osnovni mehanizam koji treba da obezbjeđuje osnovne vrijednosti u toj istoj društvenoj zajednici, mir, stabilnost, razvoj, ekonomsku i ukupnu sigurnost, ljudska prava i slobode u punom smislu te riječi svih ljudi”, ističe Vuković.

A administracija, dodaje on, uprava u savremenom smislu riječi, u svakoj državi su toliko važne strukture da njihova posvećenost, odanos osnovnom zadatku, a to je materijalizacija državne politike, aktuelne, legitimne, zvanične, važeće, dakle većinski prihvaćene i nesumnjive, ne može da se podrazumijeva nego mora biti javno verifikovana i neupitna.

“U svakoj demokratskoj državi i to ne od juče administraciju ili preciznije birokratiju mnogi su s razlogom smatrali i smatraju četvrtom vlašću. Zato nije svejedno ko radi i kako radi kada su država i državni poslovi u pitanju. Zaposleni u državnoj upravi moraju biti profesionalci, moraju biti opremljeni znanjima i vještinama. Ali, prije svega, zaposleni u državnoj upravi mora biti odan državi i njenim ambicijama i namjerama. Isto onako kao i kod privatnog poslodavca. Zaposleni ne može raditi protiv njegovih interesa, voditi svoju suprotno poslovnoj politici samog vlasnika, odnosno poslodavca. To je suludo, to je van pameti”, smatra poslanik DPS-a.

Prema njegovim riječima reprezentativci koji predstavljaju državu kao izabrana jedanaestorica npr. u fudbalu moraju da znaju himnu te države koju predstavljaju, dakle, ne samo da su dobri fudbaleri pa makar se ta himna ne slagala ili nije prvi izbor nacije kojoj pripadaju ili vjere koju upražnjavaju.

“Zato je davanje svečane izjave prilikom stupanja u državni posao, a čega nema u sadašnjem pravnom sistemu Crne Gore u njenim sadašnjim propisima potrebno i nužno. Svečana zakletva ili njoj nešto slično treba da bude vraćena u propise Crne Gore ne samo kada je radno pravo u pitanju, jer se njome pojačava pravni odnos između zaposlenog i države kao poslodavca. Treba ponoviti, nije to novo imala je Crna Gora to u svom prethodnom i prethodnim pravnim sistemima, postojalo je to od kada je Crne Gore. Bilo je to u propisima Crne Gore počev od stege Svetog Petra Cetinjskog sa kraja XVIII vijeka, sadržavao je takvu odredbu zakon i knjaza Danila sa polovine XIX vijeka, to je bio sastavni dio prvog Ustava iz 1905. godine. Svečana zakletva, svečana izjava, činovničko obećanje bilo je sadržano u propisima kada je Crna Gora u pitanju od 1991. godine, sve do 2005. godine, i od tada ništa. Neko kaže pravna praznina, drugi kažu da tako treba da bude, treći to pravdaju nužnošću koju verifikuje potreba punog demokratskog prava čovjeka pa i onoga zaposlenog kod države. Pokazalo se nije nego”, naglašava Vuković.

On podsjeća da je to svjetska praksa, praksa razvijenih država.

“U Crnoj Gori je ranije pisalo da službenik koji prvi put stupa u službu daje pred starješinom državnog organa izjavu da će u svom radu poštovati Crnu Goru, pridržavati se U stava i zakona i da će dužnost državnog službenika vršiti u skladu sa Ustavom i zakonom. Danas takve odredbe su sastavni i to nužan dio propisa i u BiH i u Estoniji i u Holandiji, gdje su državni službenici dužni da polože zakletvu i potpišu izjavu i u Italiji i u Kanadi i u Njemačkoj i u Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji i u SAD-u. Kod njih zaposleni ili imenovani državni službenici ili pripadnici oružanih snaga polažu zakletvu kojom se svečano zaklinju i potvrđuju da će podržavati i braniti Ustav SAD od svih neprijatelja stranih i domaćih, da će iskazivati iskrenu vjeru i odanost istom da ovu obavezu preuzimaju slobodno bez ikakvih rezervacija i bez namjere izbjegavanja. Pozivajući pri tom i boga kao svjedoka”, jasan je on.

Kako navodi ovo nije danas zahtjev isključivo politički konotiran kako je bilo reagovano kada se sa ovim zahtjevom nastupilo u crnogorskom parlamentu prije neki dan u dijalogu sa predstavnicima Vlade.

“Ovo je zahtjev običnog građanina Crne Gore koji traži da mu administacija bude servis da bi povjerovao u jedinu moguću istinu da njegova država Crna Gora postoji kao servis za nj egova prava i potrebe. U svim zemljama svi od, kako se kaže, običnog službenika do predsjednika države polažu svečane zakletve, daju svečane izjave i to javno pred svima, pred građanima, pred onima koji su suveren u toj državi. Crna Gora je, na žalost, izuzetak. U Crnoj Gori i podjela generičkog pojma službenik. Kažu onako kako je to pisalo u propisima kraljevine SHS, i u Crnoj Gori danas podjela na službenike i namještenike. Nepotrebno. Kod nekih podrazumijeva se sposobnost improvizacije, očekuje se njihovo kreativno djelovanje u okvirima propisanog dok namještenik je, valjda, niko to nije do kraja objasnio zašto ta podjela, očekivanje da samo mehanički obavlja ono što mu je zadatak. Poslanici u crnogorskom parlamentu ne polažu zakletvu, ne daju svečanu izjavu. To radi predsjednik države, to radi Vlada ali poslanici i zaposleni ne. Zašto? Zato što je Crna Gora mimo svijeta. Zato što u crnogorskom parlamentu sjede i oni koji su protiv države koji bi drugačiju državu, koji bi da se ponovi 1918. godina, i da nema države, a da oni ostanu tu gdje jesu. Pa zašto od tih tražiti da se zaklinju državi, njenom U stavu koga su njihovi predstavnici cijepali u parlamentu. Njenim zakonima koji su zakoni „mafije i organizovanog kriminala”. Isto tako, insistira se na procentualnoj zastupljenosti u državnoj administraciji i onih koji politički podržavaju ove poslanike koji bježe od zakletve kao od krsta. Kakva bi to država bila da ima činovnike, službenike zaposlene koji su se lažno zakleli. Zbog posla javno bi iskazali da ljube Ustav i zakone i Crnu Goru, a kada uđu u posao radili bi kao i njihovi politički mentori i protiv države i protiv Ustava i protiv zakona”, smatra Vuković.

Upravo vraćanjem obavezne svečane izjave, kako ocjenjuje, zakletve, za sve one koji ulaze u pravni odnos sa državom, za sve zaposlene u državnoj administraciji, za sve nosioce javnih funkcija i ovlašćenja, prestali bi kao Crna Gora da se u svijetu prepoznajemo po tome da je sve na principu dobrovoljnosti.

“Da je kod našeg zaposlenog ono što je svega obaveza službenika diljem demokratskog svijeta prostor za manifestaciju njegovih političkih iskrenih ili nametnutih frustracija, prije svega, iskazanih kroz odnos nipodaštavanja države i svega državnog. I to je priča o zaostavštini 1918. godine, i njenih posljedica. Razgovori o ovim pitanjima nužno vraća i podsjeća na namjere nažalost ostvarene nestankom Crne Gore i svega crnogorskog iz 1918. godine, i baca svijetlo na predugo trajanje procesa kojima se oblikuju demokratski standardi i vrijednosti u ovovremenoj Crnoj Gori, a što za sve sređene demokratske narode i države je neshvatljivo i teško ili nikako razumljivo. Panta rei”, zaključuje Vuković u autorkom tekstu objavljenom u Vikend novinama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonim
Gost
Anonim

“Zaklinjem se životom svoje đece i životom potomaka do u deveto koljeno da ću uvijek glasat za DPS.”

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Treba uves zakon..u CG…Da onaj ko se Srbinom nesce zvati mora pod hitnose procerati…! Falsifikatori su najveci CG okupatori

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Je li to bese Vukovic Milov Miodrag

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Koliko politike na ove portale. 👍

prof
Gost
prof

HOce ovaj partijski filosof da disciplinuje i regrutuje nove glasace i poslusnike !

Horvat
Gost
Horvat

U crnogorskom parlamentu je uvijek vazila mnogo visa kultura dijaloga nego u parlamentu Srbije. Postoje 2 izuzetka, a to su radikali kad su se u jednom periodu ubacili tokom 90-tih i sada DF. To je ista ta nekultura iz parlamenta Srbije koja se tako izvozi ovamo. Kao sto su se radikali uveli u red 90-tih (Seselj bukvalno izbacen, a Acim… Više »

Franeta
Gost
Franeta

Srbija je najveca bivsa ex-Yu republika i tamo ima svega. Od jako kulturnog sloja intelektualaca i recimo onih iz tradicionalnih beogradskih ili vojvodjanskih porodica, pa do poludivljih hordi koje ubijaju ljude na utakmicama, jer navijaju za drugi tim ili cine genocide nad drugima (Bosna), koje se vrijedjaju medjusobno i sa okruzenjem, koji ubijaju svoje suverene i politicare, pa onda isto… Više »

Misko
Gost
Misko

Horvat@Da tacno pa primjer necivilizacijsko i devijantno ponasanje u Srbiji i njihove crkve SPC,oni lijece ljude od droge lopatom,da lopatom,ako nece da slusaju SPC izlive njeznosti,oni ih lopatm po ledjima,to svi znamo,i to je istina!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Od svih Srba najgori su Hrvati

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Kompleksi su čudo … Na članak koji nema nikakve veze sa Srbijom , opet o Srbiji …

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Ko nije vjeran svojoj državi i narodu u srcu, džabe mu zakletve. Ali uvedite što da ne, možemo i na bibliju/kuran/toru da se zakunemo ako treba. Samo dokle dobro mislimo i radimo.

Rolex
Gost
Rolex

E moj Misko to je trebalo dnijeti jos 2006-te kao mnogo toga pa nebi drzava dolazila u ovu situaciju negiranja i opstanka,no kada je dogorijelo do nokata,oli kap prelila casu.Sta je tu je bolje sada neko sjutra,samo krenite nema vise cekanja dodvoravanja onima “drugima”!

Mitrofan III
Gost
Mitrofan III

Miško Šiško = istureno odjeljenje.

Region
Gost
Region

Vidim Miško kaže “od vrtića pa do državnih institucija” kada je jezik u pitanju. Ja bih prrdložio da ide korak “ispred” , još dok su žene u trrudnoći da im se uvede kao obavezno sluša je emisija, recimo “minut dva”… Što se ranije počne to bolje…

erdogan
Gost
erdogan

Kakav fasizam. Vukovic je bio Titov pionir I jedan od poslednjih Koji je napustio Momira . Prije 20 godina pisao o ujedinjenju kao najboljoj odluci. Bolesnik

Gaeta
Gost
Gaeta

Miško i Peđa nerazdvojni tandem ДПС-а ,kome i da li im vjerovati.

Gaeta
Gost
Gaeta

Miško i Peđa nerazdvojni tandem ДПС onog starog ali manje alavog.

brkoo
Gost
brkoo

Nova tema za podjele.
Nova doza trovanja.

COSAVI
Gost
COSAVI

Sve što je normalno u svijetu pa tako i u Rusiji i Srbiji, za vas posrbijančene crnogorce je nova podjela. Da podjea ali samo za vas 15% posrbijančenih crnogoraca, jer sada već vidite da nijeste to što uporno sami sebe ubjeđujete da ste.

brkoo
Gost
brkoo

cosavi
Bitno je da ti znaš ko si i što si a to što si kod očiju slijep tu ti niko ne može pomoći

Bokelj
Gost
Bokelj

Brkoo@E to je fora srbadije i cetnika kad se pocnr razgovor o identitetskim pitanjima crnogoraca,oni pocnj pricu DF-a kao o podijelama i o ekonomiji.Ka da smo mi vesla sisali pa to ne znamo.

Milan
Gost
Milan

Izvanredan tekst bez svake sumnje vraca vjeru u drzavu u pravom smislu te rijeci.

SNSD
Gost
SNSD

Tako je brale, ima da se zaklinjemo na vijernost Poglavniku Djukanovicu, a ko ne daj Boze upotrijebi ekavicu odma metak.

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Kakva perverzija, striko!

C G
Gost
C G

Vukoviću, uredite sopstvene redove. Veliki dio DPS državnih službenika od ove države iskreno prihvataju jedino platu. A vi ste za takvo stanje krivi. Ispravite ga, dok je vrijeme…

CiNick
Gost
CiNick

Samo vi spavajte. Pisao sam ođe ranije da me ne bi čudilo da pored vas takvijeh Srbija kod UNESCO registruje gusle kao srbsko kulturno nasljeđe. Ovijeh dana to se i desilo. Gusle, prepoznatljivo crnogorski instrument više nijesu crnogorske.

dagy
Gost
dagy

Pa naravno kad ih crnogorci odbacili zbog srpskih pjesama,bice i njegos srbijanski pisac

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gusle su srpski instrument, pa tako i Crnogoraca. Koji Crnogorac se odrekne Srpstva, odrekao se i gusala

Lipovo
Gost
Lipovo

Koliko se puta Sveto zakleo i pred Bogom i Narodom, a Vi mu aplaudirali i cjelivali – i čemu sluzi ZAKLETVA?

Miško Šiško
Gost
Miško Šiško

Ona knjiga “Jubileji” iz 1997.godine, više ne važi. Poništio ju je! Kao i samog sebe, odavno.

KLM
Gost
KLM

Ko ne prica Crnogorski 4000 evra kazna ili 2 godine u zatvor.Isto tako ko se lazno zakune

CG Patrijotaipo
Gost
CG Patrijotaipo

A ko ne misli crnogorski 6000€ ili 6 godina samice!

erdogan
Gost
erdogan

To je to

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Mogla bi zakletva: “Ništa to nije išlo bez učešća same Crne Gore. Većinski njena politička elita, do tada najbliži ljudi kralja Nikole, izjasnili su se za nestanak vlastite države i to bezuslovnim “utapanjem” u drugu državu. To je stvarno rijedak primjer. Ali 1918. u Crnoj Gori je rezultat višedecenijske ideološke pripreme koju je vršio sam kralj Nikola. Crna Gora je… Više »

Region
Gost
Region

“Dan kada postajem…” Zaklinjali smo se mi, i bili ubjeđeniji no sad u to u što smo se zaklinjali. Pa smo vidjeli kako smo zakletvu ispoštovali. Mora da se ide redom, ako hoćemo da sačuvamo ovo što imamo

Region
Gost
Region

Prirodno je da ne može nego kao službenik državni raditi protiv svoje države. Ali svaku kao i ovu normalnu stvar, pojedini od toga naprave karikaturu

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Svi ovi potezi i reakcije Vlade su odavno prizeljkivani i trazeni od strane naroda. Ali i sada smo na vrijeme da donesemo odluke koje ce zastiti crnogorski identitet i koje ce doprinijeti da se drzavomrsci vrate iza margine dje im je i mjesto. Svi koji podrzavaju ovakve ideje su dobrodosli, bez obzira na pripadnost.

Tomos
Gost
Tomos

Neselektivno prihvatanhe na gomilu nabacanih stvari nije dokaz “ljubavi” prema državi već nivoa inteligencije svakog pojedinačno, e takvi se traže. Ima oni drugi, kloji isto vole državu ali će reći ono što misle

Region
Gost
Region

Ti računaj da si položio zakletvu

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Tomos, problem je sto kod nas nema onih koji pripadaju zlatnoj sredini. Stvorena je takva atmosfera da su sva misljenja ekstremna. Zato ovakve reakcije su neminovne.

Tomos
Gost
Tomos

Ta polarizacija je namjerna. Misliš da nije mogao Medojević biti uhapšen danas a ne 5min nakon Skupštine, znajući da je Knežević i dalje i njoj i da neće izaći. Ne “palim” se ja na te stvari

CG Patrijotaipo
Gost
CG Patrijotaipo

Traženo od strane naroda, onih 324 šetača (brojano triput), ispred Skupštine, je li?

Pipo
Gost
Pipo

Tacno i ja kazem,neka cepaju ovaj nepismeni i zaostali narod.apsolutno se slazem.ni za sta smo drugo.vidim i ti se se pronasao:-):-)

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Ja pricam o potezima za ocuvanje identiteta, a ti o hapsenju. Ne razvodnjavaj temu.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Potpuno ste u pravu, situacija je opasna … četnici nam ponovo rade o glavi… Pete kolone ima u svim institucijama… oni rade protiv CG… ne pričaju izvorni crnogorski… kontrolisati te procese… Ljude odane CG angažovati da otkrivaju unutrašnjeg neprijatelja… Posebno obratiti pažnju na one koji koriste ekavicu, oni su najopasniji…

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Drugim rijecima nece niko moci u drz.sluzbu sto nece glasati i biti spijun.

Region
Gost
Region

I da se zakune da će vazda bit haha

Pipo
Gost
Pipo

Pa u cemu je sad razlika?ovo je cisto pro forme,napismeno da imamo ko je spijun.ne vidim sta je ovdje sporno..samo cepaju svoje do kraja,imaju legitimitet,narod glasa..tako da nista sporno.neka ih

Dusan
Gost
Dusan

A ako vratis zakletve,bice da ih dio po dio posle sastavljate:))

Peruta
Gost
Peruta

Dajete nam bijednu platu,a tražite da vam se još zaklinjemo. Po petoro u kancelariji. Dišemo jedno drugom za vrat. Dovodite nam još i nove partijske kadrove,a ni mi koji imamo trideset godina staža,ne znamo koja su nam zaduženja. Titu smo se zaklinjali,ali smo imali sve besplatno. Liječenje,školovanje, sindikalna odmarališta. Život dostojan čovjeka. A sad!

Pipo
Gost
Pipo

Pa da upravo takvi kao ti,i pored svega,glasaju dps.ja vam ni platu ne bih davao da se pitam.previse vam je to.i naravno izbori svake nedelje

Region
Gost
Region

Kaže postojalo je to u davnim vremenima, postojalo štošta tada što je neko modernije doba izbacilo sa razlogom. Klekneš a ono vitez te proglasi u Serdara, Vojvodu a mi znamo dobro kakva smo…

Pipo
Gost
Pipo

Svima preporucujem miskovu knjigu “jubileji” iz 1997.godine dje je mikeli napisao svojevrsnu odu podgorickoj skupstini,njenom znacaju za sveslovenske narode i gdje negira pravo na samoopredjeljenje hrvatima bosancima makedoncima..sjajno stivo..u izdanju crnogorskog instituta,dakle zvanican tekst,objavljen na jubilej,5 godina od osnivanja tadasnje srj..mikeli mikeli preljubnice:-):-)

xyz
Gost
xyz

Ali Šiško nije onda položio zakletvu!

Mikan
Gost
Mikan

Brate gdje mogu naći ovu knjigu? 🙂 Moram da vidim ovo. Vukoviči sad pričajuda su vazda Crnogorci bili 😀

CG Patrijotaipo
Gost
CG Patrijotaipo

Brat mu je, otac Belgije u Nato, i dalje Srbin!

erdogan
Gost
erdogan

I otac bio glavni Momirov aktivista Jos mjesec posto je Misko prelomio

Region
Gost
Region

E zbog ovog sam pristalica da se mlađi ljudi uključuju u politiku, ostarao si

Roro
Gost
Roro

Kao što je mlađani Gradonačelnik?

Region
Gost
Region

Da, recimo on. I Miško je bio jedan od ponajboljih retoričara u Skupštini, izvanredan logičar, ali evo vidiš ovo što predlaže sad

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Kako se ti lijepo sprdaš! Nije tako davno Šiško jedva doktorirao! Svi su bježali od njega, niko nije htio da mu bude mentor. Morao je da moli Srbina da mu bude mentor! A tema, čista iluzija i teorija o Povelji SRJ!

Momišićki kurs
Gost
Momišićki kurs

E moj stručnjače, neuspjeli inžinjeru nekako završi ovu lakšu nauku a magistratura i doktorat dođoše kad se politički angažova.Veliko pitanje je da li bi to postigao u demokratskom zapadnom sistemu, ali u CG si alfa i omega.Nezamjenljiv ali nikakve koristi od tvoga rada i dosta prazne priče.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zaboravljate da im je sve Ranko Mujovic sredjivao zato mu niko ništa ne može

Send this to a friend