Politika

Duković: Uzalud napadi DF-a na ljekare, struku, NKT, rezultati sve govore

Halil Duković

Ovaj virus uradio je nešto što nikom do sada nije pošlo za rukom da zatvori čitav svijet u karantin, ukine vazdušni, drumski i pomorski saobraćaj. To ni najveći ratovi nijesu uspjeli da urade, a korona je učinila. I ako jedna mala Crna Gora zaista bude primjer mnogo većim državama kako se treba odnositi prema suzbijanju širenja zaraze, kao što je to u ovom trenutku, onda je to nešto što treba sve nas da raduje i na što treba da smo ponosni. To što neko od naših političkih protivnika ne priznaje rezultate, ne iznenađuje nas mnogo, bilo bi iznenađenje da kažu da je nešto dobro urađeno, kaže u razgovoru za Dnevne novine, ljekar, humanista, poslanik DPS i predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Halil Duković.

Duković je i stanovnik opštine Tuzi, kojoj je na samom početku epidemije novim korona virusom određen karantin i čiji su građani pokazali kako se poštovanjem mjera i riječi struke zaustavlja širenje infekcije.

U intervjuu Dnevnim novinama, Duković govori i o dešavanjima u crnogorskom parlamentu tokom rasprave posvećene COVID 19, napadu dijela opozicije na ljekare, izjavama koje podsjećaju na devedesete, poručujući da rezultati u sprečavanju širenja novog korona virusa govore za sebe.

„Mjere poput onih koje je donosilo Nacionalno koordinaciono tijelo, odnosno Vlada Crne Gore, preduzete su maltene svuda na planeti, ali je suština bila u terminu njihovog uvođenja kao i spremnošću građana da ih poštuju i budu na liniji preporuka struke. Blagovremenim reagovanjem bili smo korak ili dva ispred virusa i zbog toga je ovakav rezultat. Svjedoci smo da je dosta zemalja kasno uvelo mjere, i to su nažalost, skupo platili, sa velikim brojem zaraženih i umrlih”, kaže Duković.

Nakon popuštanja mjera, građani su masovno izašli iz domova, ne poštuje se ni fizička distanca. Može li se to vratiti kao bumerang?

DUKOVIĆ: Svjesni smo da se nakon ublažavanja mjera manje poštuje fizička distanca, ali to smatram i nekom normalnom pojavom poslije karantina i izolacije i svega što smo prošli. Međutim, i to će, uvjeren sam, biti za koji dan svedeno na potrebnu mjeru. Građani će shvatiti da neke stare navike moramo promijeniti zbog sebe, najbližih, zbog dobra svih građana Crne Gore. Jer, o ovom virusu vrlo malo znamo, ali to što pouzdano znamo jeste da se prenosi sa čovjeka na čovjeka. Zato je suština cijele borbe fizička distanca da budemo na dovoljnoj udaljenosti od eventualno zaraženih.

Vjerovatno ćemo se ubuduće morati navići na takvu distancu kao i na nošenje maski u zatvorenom prostoru. Ako smo odigrali gotovo cijelu utakmicu na vrhunskom nivou, ajmo i u finišu da budemo jako oprezni, da nam rezultat na kraju bude onakav kakav zaista želimo, a ne da pitamo šta bi sa onim što smo dosad uradili.

Tuzi, Vaše rodno mjesto, su pokazale kako se disciplinovanošću može stati na kraj širenju epidemije. Šta je na Vas ostavilo najveći utisak tokom tog perioda?

DUKOVIĆ: Mnogo toga ćemo pamtiti iz perioda izolacije, od odnosa građana prema mjerama, do pomoći dijaspore i lavovskog posla kojeg su odradili volonteri. Radilo se od srca, a kada se tako radi, onda imate i rezultate.

Uvođenje rigoroznih mjera, odnosno karantina za čitavu opštinu, je bilo nešto što nas je prvi put zadesilo, i svi smo morali da se privikavamo i da učimo kako da živimo u takvoj situaciji.

Naučili smo šta znači struka, povjerenje u institucije, u Nacionalno koordinaciono tijelo, u državu, posebno šta znači povjerenje u zdravstvene radnike kojima je jedina misija da sačuvaju vaše zdravlje i živote. Rezultat koji je postigla opština Tuzi, gledajući sa ove distance, je fantastičan. Danas s ponosom možemo reći da Tuzi mogu da budu primjer svima kako treba poštovati mjere u sprečavanju širenja zaraze.

Naučili smo i šta znači izolacija, a drugo da koristimo nove tehnologije koje su, vjerujte, u Tuzima naučili čak i građani u poznim godinama. Tehnika je, u ovom slučaju, i te kako pomogla svima nama da funkcionišemo u novim okolnostima. Kao ljekar koji je cijelo vrijeme bio na prvoj liniji fronta, imao sam prilike da vidim koliko su značajne sve inovacije koje su uvedene na nivou zdravstvenog sistema, počev od elektronskog kartona, elektronskog recepta…

Šta je sve pokazao zdravstveni sistem tokom epidemije korona virusa?

DUKOVIĆ: Pandemija je pokazala da imamo stručne ljude. To je sva crnogorska javnost imala priliku da vidi. Za pohvalu je što je samo struka vodila glavnu riječ, a vlast je bila dovoljno mudra da prepusti sve ovo struci i da se njena uloga svede na obezbjeđivanje materijalnih sredstava i podrške kako bismo svi mi bolje i efikasnije prebrodili izazov pred kojim smo se našli. U to, naravno, spada i nabavka medicinskog materijala, kojeg smo, u vrijeme kada su i najrazvijenije države svijeta imale problem, nabavljali zahvaljujući prijateljima i donatorima i kupovini koju je organizovala i platila Vlada.

Ono što je najhitnije jeste da su kompletnom situacijom upravljali naši ljudi, naši ljekari i to je ono što je pokazalo da naš zdravstveni sistem ima i sposobnost, i kapacitet da odgovori i najvećim izazovima. U dosadašnj oj borbi sa korona virusom oni su pobjednici. Uostalom, najbolju ocjenu dali su sami građani aplauzima u 20 sati.

Uprkos dosadašnjim nespornim rezultatima na suzbijanju širenja COVID 19, imali smo prilike da čujemo kako poslanici Demokratskog fronta prozivaju ljekare, kako im komentarišu biografije, minimiziraju njihov rad, pokušavaju diskreditovati one koji su članovi DPS-a…

DUKOVIĆ: Mi smo odavno naučili da jedan dio opozicije, nažalost, sve što se uradi u Crnoj Gori pokušava da omalovaži i predstavi kao da to ništa ne valja. Tako je bilo i sada. U situaciji kada su ljekari dali maksimum, kada iza njih stoje rezultati, ne znam koji su motivi da ih napadaju. Jer ih ne možete napadati. Imaju rezultate koje je i svijet priznao, oni su jasni, vidljivi. A kada to imate, onda ne preostaje ništa drugo nego da se pokušaju diskreditovati najnižim napadima na ličnom i porodičnom ili političkom planu. Zar ljekar nema pravo da bude politički angažovan ili i da bude član neke partije? Dali to utiče nanjegov odnos prema poslu, na njegovu etiku, stručnost?

Neka mi neko kaže da je neki ljekar zbog politike uradio bilo šta što se kosi sa humanom misijom poziva kojeg je odabrao. Naravno da ne, nema toga. No, ponoviću, najbolji odnos prema ljekarima su pokazali građani i to je ono što je ponos svakog od nas, a neka služi na čast svakome ono što govori.

U skupštinskoj raspravi povodom pandemije novog korona virusa čulo se dosta uvreda od poslanika DF, na račun vladajuće većine, kao i upozorenja da “ne može ministar druge vjere da naredi mjere protiv pravoslavaca i sveštenika SPC”. Kako ste Vi doživjeli raspravu u parlamentu povodom pandemije?

DUKOVIĆ: Poznajući dosta dobro poslanike koje pominjete, mislim da smo ovo mogli očekivati. Možda ne da će u tolikom obimu da napadaju ljude koji se uspješno nose sa j ednom od najvećih kriza u novij oj istorij i, ali znali smo da neće priznati ništa što se dobro i lijepo uradi u ovoj državi. Nažalost, čuli smo mnogo negativnih poruka, konstatacija, neke su nas podsjetile na devedesete godine prošlog vijeka. Ali, i ta politika prolazi. Siguran sam da je velika većina građana Crne Gore dobro zagazila u 21. vijek, da dijelimo mišljenja kakva dijeli savremena Evropa i savremene civilizacije koje su mnogo napredne i od kojih treba mnogo učiti. Danas jednoj Velikoj Britaniji ne smeta da neko ko je porijeklom iz Pakistana bude prvi čovjek njihovog glavnog grada Londona, ne smeta ni jednoj Austriji da neko ko je rođen u Bosni bude naj mlađi ministar pravde, a nama smeta što se neko zove ovako ili onako, bez obzira što smo svi u Crnoj Gori autentični, potičemo iz iste loze. Umjesto da se gledaju rezultati, nažalost još ima onih koj i gledaju na to kako se ko zove, kako se krsti, ili kojem se Bogu moli. To je žalosno, ali vj erujem da će to građani sami uvidjeti, prepoznati i reći o tome svoj sud.

Mjere koje su donijete, uvažavajući preporuku struke nailaze na kritike opozicionih političkih subjekata, koji kažu da je “pogažen Ustav”, da je “zavedena diktatura.. Kako Vi, kao predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava, ocjenjujete predložene mjere? Da li se i u čemu razlikuju od mjera koje su donijele druge države?

DUKOVIĆ: Preispitivanju uvijek ima mjesta, ali mjere koje je donijelo NKT po preporuci struke se ne razlikuju od onih koje su uvedene u cijelom svijetu. Suština ljudskih prava jeste da se u određenim situcijama mogu i ograničiti. Dva su osnovna faktora koja se u takvim prilikama moraju ispoštovati, a to je da se zna razlog, odnosno cilj zbog kojih se donose i da se zna vrijeme njihovog trajanja. Sve te stvari su zadovoljene. Zna se razlog zbog čega su donesene i vrijeme do kada će trajati. Moramo biti svjesni jedne činjenice, da se određena prava zbog interesa drugih mnogo važnijih prava moraju ograničiti. Recimo, osnovno ljudsko pravo je pravo na slobodu kretanja i slobodu udruživanja. Ali isto tako, osnovno ljudsko pravo je pravo na zdravlje i pravo na život. Ako korišćenje prava na kretanje i druženje može ugroziti pravo na zdravlje i pravo na život, onda je logično da očekujete da ćete djelimično zamrznuti ili suspendovati određena prava da bi sačuvali ono što je najvažnije, a to je pravo pravo na zdravlje i pravo na život. I Crna Gora je zaista u tom dijelu odradila sve na najvećem mogućem nivou.

Kao ljekar, humanista, kako tumačite pozive pojedinih sveštenika na vjerske obrede, na pričešćivanje jednom kašičicom…

DUKOVIĆ: Danas postoji mnogo jednostavnih načina da vjerske obrede obavite u mnogo sigurnijoj epidemiološkoj situaciji i teško je shvatiti da neko insistira na stvarima koje u ovakvoj ili u bilo kakvoj drugoj situaciji mogu biti epidemiološki rizik. Imali smo prilike da čujemo, i u parlamentu, da su mjere koje su donijete uperene protiv pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Nevjerovatno je da neko to izgovori. Svjedoci smo da su svuda u svijetu, i kod nas, sve vjere obuhvaćene mjerama, da se poštuju, da to radi i najveći broj pravoslavnih crkava, ali jedan dio sveštenika na Balkanu uporno odbija da prihvati naučne stavove. Iskreno, ne znam čemu to vodi.

Vlada je donijela dva paketa mjera podrške građanima i privredi. Kako ih Vi ocjenjujete?

DUKOVIĆ: Vladine mjere idu u pravcu da se sačuvaju radna mjesta i biznisi, posebno mali, i to podržavam. Svi znamo da su pandemijom korona virusom posebno pogođena mala preduzeća, mali biznisi i normalno je očekivati da će Vladine mjere ići u tom cilju da se oni osposobe, da iz ove krize izađu sa što manje posljedica. Ne može se sve sto posto odmah nadoknaditi, ali vremenom će sve doći na svoje. Treba sada zaista pomoći malim biznisima, da se ponovo pokrenu, a živ čovjek će sve stvoriti. Stvorili smo i sve ovo dosad i ponovo ćemo.

Kako komentarišete kritike koje se mogu čuti sa određenih adresa na račun SZO?

DUKOVIĆ: Svjetska zdravstvena organizacija je izuzetno bitna i njene preporuke pomažu u suzbijanju epidemija i pomažu sve zdravstvene sisteme u svijetu. To što su morali da revidiraju neke početne stavove, posljedica je isključivo toga što je virus COVID 19 i dalje nepoznanica i što se stvari maltene na dnevnom nivou mijenjaju. Ali, ostaje činjenica da je SZO ona organizacija koja je potrebna svijetu i zdravstvenim sistemima. Nijedna država na svijetu ne može se sama nositi sa pandemijama, što je pokazala i ova situacija, zato je organizacija poput SZO neophodna. Da li je bilo propusta, o tom potom, sada je vrijeme da se svi zajedno izborimo sa virusom.

Crnogorska dijaspora dala je veliki doprinos domovini u aktuelnoj situaciji. Šta je to pokazalo?

DUKOVIĆ: Dijaspora, ali i prijatelji Crne Gore, su posebna priča. Naši ljudi koji su trbuhom za kruhom otišli u inostranstvo pokazali su da su u najtežoj situaciji uz nas. To je dokaz naše građanske Crne Gore, jer tu se nije gledalo ni koje si nacije niti vjere, ni koje političke pripadnosti. Oni su nam pokazali da griješimo svi kad kažemo da je Crna Gora mala država. Pokazali su da nije mala, nego velika, pokazali da nas nije malo, nego puno. To je možda najveća vrijednost proteklih dešavanja da i u najtežim trenucima mjeste sami, da ima ko da pomogne, onoliko koliko može, potvrđujući našu staru narodnu izreku da se „na muci poznaju junaci”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milak
Gost
Milak

Jedan od boljih intervijua koji procitah u poslednje vrijeme.

Masnica
Gost
Masnica

Tako je.

Suncica
Gost
Suncica

Slazem se sa Vama.

PetarPan
Gost
PetarPan

Rezultati sve govore!

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Zamisli da su frontasi na vlast,pa ne bi niko preteko of korone

Leart
Gost
Leart

NKT radi odlican posao pa neka front zamjera kolko god oce

Komita
Gost
Komita

Frontu bi trebalo zabraniti svaki politicki angazman,to su teroristi

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Da nije dijaspore davno bi oni posrbili ovaj narod

Liberal
Gost
Liberal

Df nije ni dostijan odgovora

Stefo12
Gost
Stefo12

Df bi izgleda najsrecniji bio da krizne stabove vode popovi

Pjer
Gost
Pjer

Ajte sad u nebesa sve dizite
Znamo dobro u kakvim uslovima rade zdrastveni radnici
Kakve su im plate oprema itd
Jedna bolnica nije sagradjena u zadnjih 30 godina
Nasta lice Meljine Risan itd
Pojedinacno mnogim medicinarima svaka cast
Partije is

Mrgud
Gost
Mrgud

Po komentarima vidiš kakvi su to nesoji. Prosto da puknu od muke što nema oboljelih i mrtvih više nego kod poslodavca.

Planinka
Gost
Planinka

Koga briga sta ce reci Df koji za svo ovo vrijeme nije prstom mrdnuo pa sad zele preko ljudi koji su predano radili da dođu do pažnje i popularnosti jer su svjesni koliko ih narod ne može sa očima viđeti

Nikica
Gost
Nikica

Vlada ce pomoci kako je i najavljeno svim drustvenim slojevima, s toga samo strpljenja ljudi i bez osvrcanja na ova huskanja i bahatost opozicije.. Uz svoj narodj, svoju drzavu, svoju Crnu Goru do kraja!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Ostaci Socijalisti kog zdrastva su spasili a ne ovi profiteri iz vlasti

Mrgud
Gost
Mrgud

Ne propuštaš nesretniče nijednu temu da prosipaš tvoje jadne komentare. Od zore pa do ponoći,kolko koljenica zaradiš dnevno?

Bojana
Gost
Bojana

Jednu veliku zahvalnost dugujemo Vladi koja je sve mjere na vrijeme sprovela kako bi izbjegli masovno umiranje ljudi kao sto je to u susjednim zemljama..

Nikolas
Gost
Nikolas

Suvisno je komentarisati bahato ponasanje DF-a.

Laki
Gost
Laki

DF je ispricana prica vise.. Za malo medijske paznje sve bi prodali, i majku rodjenu..

Pop
Gost
Pop

Ono sto je uradila VELIKA Crna Gora je ono sto je trebalo odavno da se desi, ovakva sloznost koja vlada, ovakva solidarnost, humanost, mislim da su se i neki pojedinci trgli vise, i zato nam jedna glupa korona ne moze nista..

Lana
Gost
Lana

Opozicija se vodi samo mrznjom, napadom na nase ljekare, vlast, struku, nkt.. To im je kao neka vrsta strategije, time se hrane..

Pravnik
Gost
Pravnik

Uvijek može da se kritikuje i kritika služi da se nešto što ne valja popravi, ali kritikovati vlast jer je “uvela diktaturu” a koju izgovara DF, je zlonamjerno. U ovoj situaciji nema pobjednika, jer nema države svijeta gdje nema zaraženih i nažalost umrlih. Složio bih se sa gospodinom Dukovićem – rezultati sve govore. Crna Gora je država u Evropi sa… Više »

1 maj
Gost
1 maj

” da nam zivi zivi rad ”
Srecan vam svima 1 maj radnicima I l cekaocima posla

zumbul
Gost
zumbul

Sve mjere upravo cuvaju zivote,a kad sacuvas zivot,lako je stvarati i raditi! Bravo za poteze vlade! Pametno nema sto!

anastazija
Gost
anastazija

Primitivno gledanje naroda i podjele,omalovazavanje drzave,gradjana,uski vidici…je nesto sto je osnovna karakteristika opozicije..

plaveoci
Gost
plaveoci

Naravno da ce negativno komentarisati DPS kada se cijela politika opozicija zasniva upravo na tim razlikama:na srpstvu,crkvi…ali narod je najstrasniji sud! Vise su mi u zivotu pomogli ljudi druge vjere ili nacionalnosti nego “moji”..a to ne mislim samo ja,nego mnogi!!! Tako da,sta ocekivati od tih ljudi…

CENTAR
Gost
CENTAR

Ljekari su odradili svoj posao isto kao da im je Svajcarska plata, pa ih ne treba zanemariti sad, vec ulagati u zdravstvo jer vidjeli smo bez njih smo pa pa. Zdravo nam bili i mi sa njima.

angellinaa
Gost
angellinaa

Svijet priznaje,a opozicija ne?Nista novo…sta ocekivati od tih ljudi?Besposlicari i komentarori..

80200
Gost
80200

Vlada je pokazala velicinu i prepustila struci da ljudi rade ono sto znaju najbolje,a ne kao opozicija koja je sujetna i koja nece priznati da nesto ne zna,a u sve se mijesa,a ne zna..

IFMLK
Gost
IFMLK

Imamo sjajne ljekare i institucije koje rade sjajno,a sada smo to mogli i da vidimo,jer se jacina istih vidi u teskim situacijama.

koola
Gost
koola

Ponosan sam na svoju drzavu,na nas gradjane,volontere,pomoc svih dobrih ljudi..pokazali smo veliku ljubav prema drzavi u teskim trenucima i shvatili da bez sloge nema nista!

Iksi
Gost
Iksi

Ova drzava pod hitno treba da ove cetnicke papke istrijebi iz CG stvarno mozemo bez vas ozbiljno veliko vam kao hvala ali sikter

cezar
Gost
cezar

Naravno da vam DF nikad nece priznati da ste dobro radili,oni zive od toga da napadaju,to je njihova politicka strategija…samo napadanje,bez ikakvih predloga,pomoci gradjanima..

more777
Gost
more777

CG moze svima da posluzi kao primjer kako je jedna mala zemlja uspjela da ostvari ovakve rezultate!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovi urnisali zdravstvo, doveli medicinske radnike na prosjački štap, natjerali ih da bježe iz države, i imaju obraza ds nešto pričaju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ja bih volio da I mene neko ovako napada kao što df napada ljekare. df je predlagao u skupštini crne gore povećanje plata ljekarima.

Rozaj
Gost
Rozaj

DF je radio protiv vlade i naroda, huskao narod da se skupljaju i velike skupove nebi li se virus prosirio

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Meni je za svako poštovanje i uvažavanje sve sto su uradili nadležni organi od početka pojave virusa u CG pa do danas

Med.tehn.
Gost
Med.tehn.

A ko je degradirao zdravstvo nego vasa politika…dje je oprema,odakle privatne klinike mogu imati bolju opremu od drzavnih,zasto doktori bjeze vani i u privatne klinike,ko je kriv za onakvu infektivnu baraka-kliniku,psihijatriju…dođite novinari da slikate ove “klinike” đe bi se zdrav čovjek da legne razbolio…daj da se ne lažemo…

Rada
Gost
Rada

Iskreno sam pozitivno iznenađen rrakcijim naših vlasti, uradili su posao do kraja odgovorno i dobro

Kengur
Gost
Kengur

Definitivno je jedno tačno a to je da su vlasti i nadležne institucije uradile težak i mukotrpan posao

Ilija
Gost
Ilija

Rezultati govore sve, naša vlast je donijela odlične mjere i odluke

Marta
Gost
Marta

Samo pravovremenom i brzom reakcijom naših vlasti Crna Gora se sačuvala od katastrofalnih posledica kakve su zadesile ostale zemlje

Hilal
Gost
Hilal

Pa vi iz Drpsa pobijedili koronu, je li? Hahahaha. Ovo je zabavno.

MMM
Gost
MMM

Ko je pobijedio koronu u nasoj zemlji?

Velimir
Gost
Velimir

Najjaci udarac drazinom frontu je ovaj sada!
Obezglavljeni su,njihove zle namjere su osujecene I unistene isto kao I korona!
DF na aspiratorima!
Neka je VJECNA Crna Gora!

Podgorica
Gost
Podgorica

Koje nmjere da se podikeli po 220€ svakom nezapošljenog, bravo. Uvjek ih tako “osujetetite” i radujte se tome.

MMM
Gost
MMM

DF je ultranacionalisticki parapolitiicki program, opskurnih politickih figura, kojima nista nije strano. Za svoj zlocinacki projekat zapalili bi CG, zrtvovali bi zdravlje naroda, pokusali su teroristickim metodama doci na vlast. To je grupa koje Rusi instruiraju da rade protiv svoje zemlje. Potpomci bjelasa i to onih najbestidnijih.

Podgorica
Gost
Podgorica

Nisi shvatio, ta grupa je predložila da se podijeliti po 220€ ovi drugi koji vole CG su to odbili, i ti to pozdravlja.
Nema ovo veze sa tim što bi df i kakvi su u suštini, napadaj ti njih kolko oćeš, baš me briga zabnjih, ali daj ti po 220€

Jaka
Gost
Jaka

Zivjeli nasi srtucnjaci volimo vas! Radite svoj posao kao niko!

Podgorica
Gost
Podgorica

Nisam shvatio da iko napada ljekar,e, nego im je samo objašnjavao kome su tspšli u Nikčiću, misleći na Mila. E ako je Milo ljekar, struka…e onda jeste. Da i “rezultati govore” da ako peremo ruke i ne izlazimo mjesec ipo iz kuće, ako me idemo na posao, ako se ne gledamo sa rodbimlm, da ako izbjegavamo one koji su bolesni…… Više »

Dinno
Gost
Dinno

Sve su to znali i u Italiji i u Španiji, ali im ga đavo ponio. Loše su vlasti reagovale. U tome je razlika.

Podgorica
Gost
Podgorica

Kada su hrvate pitali kako su hrvati tako dobro prošli, njihov epidemiolog je rekao da su samo imali sreću. Jer uopšte nisu bili pripremljeni, da nije bio niko, ali sa nisu zbog panike to mogli pričati. Znači kaže da su imali sreće, a kod nas je za to Milo zadžslušan ili min. Poljoprivrede.. Jesu, u redu neka bude da jesu,… Više »

cetinje
Gost
cetinje

Dr Dukovicu,sto se moze “bolje”ocekivati od srpsko-cetnicke druzine,nista cim su onakvi,ali rijeci vajnog Crnogorca profesora Radulovica zvanog “maligan”to je zabrinjavajuce,mada iskreno onaj njegov histericni nastup lici samo alkoholicaru,jer Branka “nasmrkaju vinom”i onda ga posalju na sjednicu Skupstine,a kako ga “gledase miljenica”Bosnjak toliko “pazljivo”kao kucka na dva zeca,e to je DF otpad,pogotovo njihov vodja i lider cetnicki vojvoda Mandic,niko i nista.

Minja
Gost
Minja

DF je zlo…ali vi sto se falite rezultatima nekim , ne znam sta je to u opste

bez svog mozga
Gost
bez svog mozga

Minja, pa, ako ne znas, ti ponovo prespavaj dako ti dođe što u t……

Send this to a friend