Politika

Istorijski dan na Cetinju: Skupština Crne Gore izglasala članstvo u NATO

Crna Gora je, izvjesno, 29. članica NATO. Skupština Crne Gore je na sjednici koja je održana na Cetinju sa 46 glasova ZA izglasala Predlog zakona potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora, a formalan prijem očekuje nas na NATO samitu u maju. Dok su poslanici vladajuće koalicije u kojoj su DPS, SD, BS, HGI i koalicija albanskih stranaka, zajedno sa opozicionim SDP-om glasali ZA, ispred zgrade parlamenta, pristalice DF-a palile su NATO zastavu. Premijer Duško Marković je, obrazlažući zakon, kazao da će ovaj datum pamtiti Crna Gora i Crnogorci.

FOTO: Vedran Ilić

Marković je istakao da poslanici koje su građani izabrali u oktobru prošle godine danas imaju istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca; dok bude Crne Gore i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

“Pripala mi je izuzetna čast da danas, na prijestonom Cetinju koje je vjekovima simbol crnogorske slobode, časti i vrijednosti koje naša zemlja baštini, Skupštini Crne Gore predložim Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Sva istorija, tradicija i duhovno biće naše zemlje nam govore da se ovakva odluka nigdje, osim na Cetinju, nije ni mogla donijeti”, kazao je Marković.

Današnji dan, tvrdi Marković, upisujemo u najsvjetliju stranicu istorije Crne Gore.

“Rame uz rame sa 1. julom 1878. godine kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o međunarodnoj potvrdi nezavisnosti Crne Gore kao 27. države tog vremena; sa 13. julom 1941. godine kada se Crna Gora svrstala u veliku antifašističku koaliciju koja je odbranila svjetsku civilizaciju; sa 21. majem 2006. godine kada je narod Crne Gore odlučio da obnovi državnost svoje otadžbine, otetu teškom nepravdom i prevarom gotovo cio vijek ranije… Danas sve te, i mnoge druge svijetle datume iz naše istorije, objedinjujemo u odluci o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi – društvu 28 država koje predstavljaju vodeću snagu i vrijednost modernog svijeta”, kazao je Marković.

Koliko juče, ističe premijer, to je izgledalo nedostižno.

“Najmanja i najzaostalija republika bivše Jugoslavije; opustošena odjecima krvavih balkanskih ratova devedesetih godina prošlog vijeka; nevoljno uvučena u suludi rat Srbije sa NATO snagama oko Kosova – Crna Gora imala je sve šanse da ostane na začelju istorije u balkanskim stranputicama. Desilo se upravo suprotno”, kazao je Marković.

U prethodnih 16 mjeseci okončane su sve složene procedure u 27 država članica NATO-a, preostalo je da samo još u španskom Senatu, a to će se desiti u narednih desetak dana, bude potvrđen Protokol o ratifikaciji.

FOTO: Vedran Ilić

“Cilj donošenja ovog Zakona u našem Parlamentu je obezbjeđivanje posljednjeg uslova za punopravno članstvo Crne Gore. Nakon stupanja na snagu ovog Zakona, i nakon poziva generalnog sekretara Stoltenberga – dostavićemo svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora. To će biti i zvaničan datum stupanja Crne Gore u članstvo NATO-a”, kazao je Marković.

Uz zahvalnost svim državama Alijanse, kao i generalnom sekretaru i njegovom timu na podršci koju smo imali, na brzoj i efikasnoj ratifikaciji Protokola, Marković jasno poručuje-nije Crna Gora članstvom u društvu 28 vodećih zemalja svijeta dobila nešto što nije zaslužila, nešto što joj ne pripada.

FOTO: Vedran Ilić

“Vanredno je bio važan, u tom pravcu, naporan, predan i odlučan rad ove generacije političara, posebno u posljednjih desetak godina. Ali, u širem kontekstu, istorijski posmatrano, za naše mjesto u društvu najrazvijenijih zaslužne su i sve one prethodne generacije naših ljudi: boraca i ratnika, državnika i stvaralaca svih profila. Sve one generacije, makar u prethodna dva vijeka – da ne idem dalje, koje su uvijek bile na pravoj strani istorije; koje su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku; i koje su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve”, naveo je Marković

Danas, dodaje on, našim ulaskom u društvo povlašćenih, i ti računi stižu na pravednu naplatu.

“Zato je ovo prilika da se poklonimo sjenima svih crnogorskih heroja koji su ugradili sebe u temelje naše države, njenog opstanka i prosperiteta!”, poručio je Marković.

Prema premijerovim riječima, članstvo Crne Gore u NATO-u je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bezbjednosti građana i preduslov za stabilan ekonomski napredak kojim se otvaraju i vrata članstva u EU.

“Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje. Nije dakle riječ o biti ili ne biti za našu zemlju. Riječ je o tome: kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze? Riječ je, dakle, o tome da vjerujemo da je upravo ovo najbolji način za Crnu Goru i za sve njene građane”, poručio je Marković.

Članstvom u NATO, ističe premijer, Crna Gora obezbjeđuje za svakog našeg građanina novu, veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim.

“Te benefite osjetićemo svi – veoma brzo i veoma vidljivo, bez obzira na naše političko ili bilo koje drugo opredjeljenje. U ime prosperitetnije Crne Gore, pozivam vas da krajnje racionalno, bez suvišnih emocija, okrenuti prema budućnosti, odgovorno prema sebi i prije svega prema svojoj djeci – uvažite argumentaciju za današnju odluku Skupštine”, naveo je Marković.

Nećemo zaboraviti nevine žrtve bombardovanja

On se osvrnuo i na NATO bombardovanje Murina.

“Ovo je trenutak u kojem, sa osjećanjem duboke tuge i žaljenja, podsjećam i na tragičan događaj od prije 18 godina, kada je u Murini poginulo šestoro naših ljudi tokom NATO bombardovanja. Sa pijetetom izgovaram danas nijihova imena: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julija Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina, Milka Kočanović. Nećemo zaboraviti te nevine žrtve!”, kazao je Marković.

Nećemo, dodaje on, takođe zaboraviti ni da je Crna Gora tada, mimo svoje volje, bila uvučena u tragičan sukob Srbije sa NATO snagama, niti da je samo zahvaljujući vanrednim diplomatskim naporima tadašnjeg rukovodstva naša država izbjegla nesagledive posljedice.

“Upravo da nam se to više nikada ne bi dogodilo; da bismo o sudbini svoje države i svog naroda mogli sami da odlučujemo – obnovili smo nezavisnost i pridružili se najmoćnijim silama današnjice! Pozivam prisutne poslanike da donesu istorijsku odluku i podrže Predlog Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, sa Protokolom uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske. Neka je vječna Crna Gora!”, poručio je Marković.

FOTO: Vedran Ilić

Brajović: Istorijska prekretnica

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je Parlamentu dodijeljena istorijska uloga.

“Jedanaest godina od obnavljanja nezavisnosti postajemo članica najmoćnijeg saveza današnjice. Nalazimo se na istorijskoj prekretnici i odluke se moraju donositi. Tako potvrđujemo privrženost uzvišenim vrijednostima vladavine zakona. Nijesu nam potrebne dalje podjele, već jedinstvo koje jača državnost Crne Gore”, istakao je Brajović.

Stanišić: Odluka pečat na kojem piše da je vječna CG

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić rekao je da u NATO ulazimo ne da bi ratovali, nego da na ovim prostorima nikada više ne bude rata.

“Odlukom koju ćemo danas donijeti čuvamo tekovine 21.maja i razbijamo iluzije onima koji Crnu Goru vide u nekim drugim velikodržavnim projektima. Današnja odluka je tvrdi pečat na kojem piše da je vječna Crna Gora “, kazao je on.

Krivokapić: Od ratnih huškača do zagovaraoca NATO-a

Pošto je predsjednik Skupštine Ivan Brajović dao riječ Ervinu Ibrahimoviću iz Bošnjačke stranke, regovao je šef SDP-a, Ranko Krivokapić.

On je negodovao što je prije njega Ibrahimović dobio riječ, pa ga je Brajović optužio za političku perfidnost, ali mu je ipak, dao prvenstvo.

“Drago mi je makar što je neko ovdje“, rekao je Brajović.

Šef stranke Ranko Krivokapić kaže da su oni najveći pobjednici u politici jer su, kako kaže, od sopstvenih progonitelja i ratnih avanturista načinili zagovornike NATO-a.

“U NATO su utjerani, nijesu prema NATO-u išli. Treba zahvaliti NATO-u jer su ratne huškače doveli u red I vratili mir na Balkan… NATO je šansa za novu Crnu Goru. To nije pitanje vlasti već vrijednosti”, kazao je Krivokapić.

Ibrahimović: Za BS NATO nema alternativu

Poslanik Bošnjačke stranke Ervih Ibrahimović rekao je da punopravno članstvo u NATO nema alternativu za Bošnjačku stranku.

“NATO je potreban Crnoj Gori, NATO je potreban regionu, danas članstvom ne prkosimo Rusiji, onima koji nisu za NATO, već radimo ono što ozbiljan domaćin radi-štitimo svoje političke interese”, rekao je on.

Lazović: Lutali bi bespućima Balkana, zato DA za NATO

Da NATO nema alternativu, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata, Vujica Lazović.

“Da za NATO jer učlanjenje ne prijetimo nikome. Samo ćemo povećati stabilnost regiona. NATO jer je u interesu građana da budemo demokratski i ekonomski razvijena država. NATO ne bi trebao da je civilizacija oaza ljubavi i prijateljstva. Znamo da tako nije i da u svijetu postoji mnogo tenzija. Kako je to mi na Balkanu naročito znamo, jer tragična iskustva iz ’90 surovo opominju. I u tom smislu punog srca DA za NATO jer će nam dati stabilno okruženje. Crna Gora ima alternativu, ali onda bi bili izopšteni. Lutali bi bespućima Balkana. Zato DA za NATO”, istakao je Lazović.

On je podsjetio na dvije krupne istorijske odluke ovdašnjih političara u posljednjih deset godina.

“Ako već možete da birate izaberite najbolje društvo. Ulazimo u red najbogatijih, najmoćnijih i najrazvijenih zemalja današnjice… Šta je alternativa? Da Crna Gora zanesena svojim zabludama luta Balkanom. Da ovdašnja generacija crnogorskih političara nije uradila ništa, bez da je obnovila nezavisnost 2006. godine i uvela Crnu Goru u NATO, a uradila je dosta toga, zaslužila je počasno mjesto u istoriji Crne Gore… Utrostručen je BDP-a, udvostručene su plate i penzije, povećane su investicije, napredovali smo u EU integracijama…“, rekao je Lazović.

Vlada je ranije podsjetila da su evroatlantske integracije i članstvo u NATO, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, jedan od njenih strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

Pristupanje NATO-u je, kako su ocijenili iz Vlade, posebno važan imajući u vidu regionalni, ali i širl politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst.

Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Datum prijema tog instrumenta o potvrđivanju biće datum stupanja Crne Gore u NATO članstvo.

Evo ih najvažniji datumi u odnosima Crne Gore i NATO.

2006.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir (PzM). Riječ je o vojno-političkom programu bilateralne saradnje između partnerskih zemalja i NATO-a. U okviru PzM Crna Gora i NATO razvili su saradnju sa fokusom na demokratskim, institucionalnim i odbrambenim reformama, kao i praktičnu saradnju u drugim oblastima. Predsjednik Crne Gore je, prihavatajući poziv za PzM, potpisao Okvirni dokument Partnerstva za mir 14. decembra 2006. u Briselu. Riječ je o prvom ugovornom odnosu Crne Gore sa Alijansom.

Tokom 2007. godine Crna Gore je predala odgovore na upitnik o Procesu planiranja i revizije (PARP), a završena je i izrada IPP (Individualnog partnerskog programa). Osnovni cilj PARP-a, kao ključnog mehanizma PzM, je da pomogne zemlji da razvije vojne kapacitete radi doprinosa ovom programu. IPP je program saradnje između NATO i zemlje članice PzM. Oba programa su do kraja 2007. bila usaglašena sa Alijansom.

Crna Gora je tokom 2007. uspostavila i Misiju pri NATO-u u Briselu, kao i Kancelariju za vezu u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi u Monsu (SHAPE). Prvi šef Misije Crne Gore pri NATO bio je ambasador Veselin Šuković.

2008.

U februaru 2008. godine NATO je odobrio otpočinjanje izrade Individualnog partnerskog akcionog plana – IPAP-a. IPAP je mehanizam saradnje između Alijanse i partnerskih zemalja koje žele da ojačaju veze sa NATO, a doprinosi produbljivanju vojno-odbrambene i političke saradnje sa Savezom.

Implementacija dvogodišnjeg IPAP-a je, po usvajanju od strane Vlade Crne Gore, otpočela nakon dostavljanja Prezentacionog dokumenta IPAP-a NATO-u 24. juna 2008. Ovime je, uzimajući u obzir činjenicu da je Crna Gora sada mogla da prisustvuje NATO ministarskom sastanku u formatu 28+1, uspostavljen politički dijalog između Crne Gore i NATO. Dvogodišnji ciklus IPAP-a okončan je juna 2010, uz pozitivne ocjene od strane NATO.

Od 2 do 4. aprila 2008. godine u Bukureštu, prvi put crnogorska delegacija učestvuje na samitu NATO-a. Delegaciju Crne Gore je predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Na samitu NATO-a u Bukureštu Crna Gora je zvanično pozvana da otpočne proces Intenziviranog dijaloga (ID) sa Alijansom o političkim, vojnim, finansijskim, bezbjednosnim i pitanjima javne diplomatije. Sam ID ima dosta zajedničkih elemenata sa IPAP-om, ali se u ovaj program pozivaju zemlje koje su jasno izrazile namjeru da postanu članice NATO.

U oktobru 2008. godine usvojen je Zakon u učešću pripadnika Vojske Crne Gore, civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima inostranstvu. Donijeta je Odluka o angažovanju medicinskog tima VCG u mirovnoj misiji UN u Avganistanu, shodno Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1833.

U ovom periodu usvijene su Strategija nacionalne bezbjednoti i Strategija odbrane.

5. novembra 2008, pismom generalnom sekretaru NATO Japu de Hop Sheferu, Crna Gora je zatražila prijem u MAP, što je prihvaćeno godinu dana kasnije.

Crna Gora je od decembra 2006. imala status posmatrača u Američko-Jadranskoj povelji. Crna Gora postaje članica Jadranske povelje decembra 2008. na ministarskom sastanku u Helsinkiju. Predsjedavanje Poveljom Crna Gora je vršila u dva navrata: januar-jun 2011. i jul-decembar 2013. Poveljom trenutno predsjedava Bosna i Hercegovina

2009.

9. marta 2009. godine održan prvi sastanak Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) sa Crnom Gorom, čiju je delegaciju predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posjetio je Crnu Goru 26. i 27. novembra 2009. godine.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse, 3-4. decembra 2009. godine u Briselu, Crnoj Gori je upućen poziv da otpočne sa implementacijom Akcionog plana za članstvo (MAP). MAP je NATO program savjetovanja, pomoći i praktične podrške koji se izrađuje na osnovu individualnih potreba zemalja.Zemlje aspiranti su u obavezi da po svim poglavljima MAP-a pripreme Godišnji nacionalni program (ANP), koji predstavljaju NATO-u. Crna Gore je do sada realizovala V MAP ciklusa, s tim da je prvi ANP predstavljen 28. oktobra 2010, a peti ANP u periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora 17. oktobra 2014. Tokom sprovođenja MAP-a, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane Crne Gore su jednom godišnje (krajem juna/početkom jula) na sjednicama NAC-a predstavljali rezultate koje je Crna Gora postigla u okviru procesa MAP-a.

-29. decembra 2009. je donešena odluke o angažovanju predstavnika Vojske Crne Gore u Međunarodnoj pomoći snaga bezbjednosti (ISAF) u Avganistanu, Liberiji (UNMIL) i somalijskim vodama (ATALANTA – u okviru misije EU).

2010.

23. februara 2010. Crna Gora je priznata kao 44. ne-NATO zemlja kontributor, u misiju ISAF. U okviru mađarskog kontingenta, a pod regionalnom komandom Njemačke, u martu 2010. upućen je prvi kontigent VCG. U misiji ISAF Crna Gora je učestvovala sa 10 kontigenata VCG, dok je angažman u Avganistanu nastavljen i kroz učešće u misiji Odlučna podrška, gdje se trenutno nalazi treći kontigent pripradnika Vojske Crne Gore.

Crna Gora počinje da učestvuje na ministarskim sastancima u formatu ISAF. Ministar vanjskih poslova Milan Roćen predvodi crnogorsku delegaciju na prvoj Međunarodnoj konferenciji o Avganistanu, London, 28. Januar 2010. godine. Ministar Roćen predvodi delegaciju Crne Gore i na konferenciji o Avganistanu u Kabulu 20. jula 2010.

Crna Gora učestvuje na samitu NATO-a u Lisabonu, 19-20. novembra 2010. godine. Delegaciju je predvodio predsjednik Vlade Milo Đukanović, koji se na marginama samita susreo sa predsjednikom SAD Barakom Obamom. U Deklaraciji Samita istaknut je napredak Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, kao i njen doprinos stabilnosti u regionu i šire, kroz učešće u misiji ISAF.

2011.

U aprilu 2011. godine, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen učestvovao je na sastanku NAC sa zemljama ne-NATO kontributorima na ministarskom sastanku u ISAF formatu održanom u Berlinu. Isti format sastanka održan je u decembru 2011. godine.

U okviru prvog crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom (A5), 29. juna 2011, u Budvi je organizovan ministarski sastanak A5 na kojem je pored zemalja članica i zemalja posmatrača učestvovao i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

5. decembra 2011. u Bonu, Crna Gora učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o Avganistanu. Crnogorsku delegaciju predvodi ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

2012.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić boravio je u zvaničnoj posjeti Briselu 21. marta 2012. godine i obratio se NAC-u.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić je predvodio delegaciju Crne Gore samitu NATO održanom 21-22. maja 2012. godine u Čikagu, SAD. Crna Gora je u svojstvu države kontributora ISAF prisustvovala sastanku posvećenom Avganistanu, kao i sastanku ministara vanjskih poslova članica Alijanse i država aspiranata – 28+4 (CG, BiH, Makedonija i Gruzija). U Deklaraciji Samita je istaknut dobar napredak Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, kao i njen doprinos stabilnosti u regionu i šire, kroz učešće u ISAF misiji.

Zamjenik generalnog sekretara NATO Aleksandar Veršbo posjetio je Crnu Goru 19. jula 2012. Godine. Crnu Goru u je 5. novembra 2012. posjetila i Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju. Povod za posjetu bilo je otvaranje Informativnog centra o evroatlatnskim integracijama. NATO Info centar ima ulogu da kroz širenje javne debate i razvijanje kvalitetnijeg dijaloga o svim aspektima članstva Crne Gore u NATO omogući građanima da budu bolje informisani o isplativosti i svrsishodnosti učlanjenja u Alijansu.

Decembra 2012. je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravio u NATO-u i sastao se sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom.

2013.

U prvom kvratalu 2013. godine imenovan je prvi nacionalni koordinator za NATO. Njegova uloga je da radi na povećanju javne podrške za članstvo u NATO, kao i da koordiniše međuresorske komunikacione aktivnosti.

U martu 2013. predsjednik Vlade Milo Đukanović je posjetio sjedište NATO. Đukanović je imao sastanak sa generalnim sekretarom Andersom Fogom Rasmusenom i gostovao na NAC-u.

U aprilu 2013. godine, potpredsjednik Vlade i mvpei Igor Lukšić je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica i partnerskih zemalja kontributora ISAF Misije (sastanak u istom formatu je održan i decembra 2013.).

Brisel je u oktobru 2013. posjetio i Predsjednik Crne Gore F ilip Vujanović. Tom prilikom imao je sastanak sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom.

2014.

Marta 2014. predsjednik Vlade Milo Đukanović se sastao u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom i gostovao na sjednici NAC-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je učestvovao na sastancima u ISAF formatu, 1-2. aprila 2014; 25. juna 2014 i 3. decembra 2014 .

Za Dan nezavisnosti Crne Gore, 21-22. maja 2014, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen boravio je u posjeti Crnoj Gori.

25. juna 2014. na sastanku ministara vanjskih poslova NATO donijeta je odluka da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovori o njenom članstvu u NATO kako bi do kraja 2015. odlučilo o upućivanju poziva za članstvo.

Na samitu NATO, održanom u Velsu, 4-5. septembra 2014, potvrđena je odluka ministara vanjskih poslova NATO članica da se sa Crnom Goru započnu intenzivirani i fokusirani razgovori. Članice su se obavezale da do kraja 2015. godine procijene napredak Crne Gore i donesu odluku da li da upute poziv za članstvo. Delegaciju Crne Gore na samitu je predvodio predsjednik Vlade M. Đukanović. Crna Gora je učestvovala je na sastancima sa aspirantima u formatu 28+4 i ISAF formatu.

Crnu Goru je krajem oktobra 2014. posjetio Vojni komitet NATO, koji predstavlja najviše vojno tijelo pod nadzorom NAC-a.

Za zvaničan početak intenziviranih i fokusiranih razgovora Crne Gore i NATO uzima se posjeta potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Marković Briselu 19. novembra 2014, koji se sastao sa generalnim sekretarom NATO, Jensom Stoltenbergom i obratio se NAC-u.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO

Saradnja u oblasti javne diplomatije nastavljena je posjetom vd pomoćnika generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Teda Vajtsajda, koja je upriličena 3-5. decembra 2014.

2015.

Realizacija aktivnosti i posjeta predviđenih agendom intenziviranih i fokusiranih razgovora nastavljena je tokom 2015.

U aprilu 2015, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović posjetio je sjedište NATO i sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, i obratio se NAC-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je 13. maja 2015. u Antaliji na ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a sa operativnim partnerima koji učestvuju u misiji Odlučna podrška.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u periodu 10-11. juna. Susreo se sa Predsjednikom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Krivokapićem, predsjednikom Vlade Đukanovićem, ppv i mvpei Lukšićem, ppv Markovićem i ministrom odbrane Pejanović-Đurišić.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar pravde Zoran Pažin učestvovali su 7. jula na sastanku NAC-a i susreli se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltembergom.

Sjeverno-atlantski savjet, predvođen generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, boravio je u prvoj posjeti Crnoj Gori u periodu 14-15. oktobra 2015. Posjeta Savjeta bila prilika za naposredno upoznavanje ambasadora država članica sa sprovedenim reformama u ključnim oblastima. GS Stoltenberg se susreo sa Predsjednikom F. Vujanovićem, predsjednikom Skupštine R. Krivokapićem, predsjednikom Vlade M. Đukanovićem, potpredsjednikom Vlade D. Markovićem, ppv i mvpei I. Lukšićem, ministrom odbrane M. Pejanović-Đurišić, dok su se NAC-u obratili ministar pravde Z. Pažin, nacionalni koordinator za NATO V. Garčević i predstavnici poslaničkih klubova.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić učestvovali su 25. novembra na sastanku NAC-a gdje su predstavili napredak Crne Gore uoči minstarskog sastanka NATO 1. i 2. decembra na kojem treba da bude donijeta odluka o pozivu Crnoj Gori u članstvo.

2. decembra 2015: Ministri vanjskih poslova država članica na sastanku u Briselu donose odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori da postane članica Alijanse i u narednom periodu otpočne pristupne pregovore za članstvo.

Decembar 2015: Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zvanično upućuje pismo ministru vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igoru Lukšiću kojim poziva Crnu Goru da otpočne pristupne pregovore za članstvo.

2016.

  1. – 16. februar 2016: U Briselu održani pristupni pregovori Crne Gore sa Alijansom.

– 24. marta 2016: Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić upućuje pismo generalnom sekretaru NATO-a u kojem potvrđuje političku spremnost Crne Gore da bude članica NATO-a.

– 19. maja 2016: Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica, uz prisustvo delegacije iz Crne Gore koji predvodi predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović potpisuje se Protokol o pristupanju od strane čanica NATO-a, nakon čega Crna Gora dobija pravo da učestvuje u radu tijela NATO-a kao posmatrač.

– Jun 2016: Države članice počinju ratifikaciju Protokola o pristupanju. Ostalo je još da Gornji dom parlamenta Španije ratifikuje protokol kao i da zakon o ratifikaciji prođe sve neophodne formalne procedure u Holandiji. Kad se to desi Crna Gora postaje nova, 29. članica NATO-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Pogledajte Švajcarsku “propada” od neutralnosti. A vi ne umijete bez ulaska u čopr, i to militanntni, pa računate da nam đecu “akate” po ratovima koje “humani” NATO oduvijek izaziva, u njima učestvuje ali sa tuđom čljadi. Na moju đecu NE RAČUNAJTE!

The Božo
Gost
The Božo

@Mila
Kako misliš da ta neutralnost funkcioneše? Ono, mi se proglasimo neutralnim i sad će to svi da poštuju jel’ da? Neutralnosti nema bez suštinske vojne moći, a to srećice košta i para i ljudstva.

Aokh
Gost
Aokh

Najzad dobra vijest za cetnike.Ruska agencija javlja da se predsjednik spanskog senata prehladio I da ce se sjednica njihovog senata odloziti za 3 dana.U medjuvremenu,df ce pokusati da organizuje referendum u Spaniji o prijemu CG u NATO

Sekula Drljevic
Gost
Sekula Drljevic

Zivila Crna Gora ,Crnogorski narod i
Crnogorska pravoslavna crkva

Goran
Gost
Goran

Ovo bi trebalo slaviti kao drzavni praznik.Dan kad smo diplomirali izdajstvo,dan kad smo pokopali ideal naseg naroda.Crnogorci su bili narod koji se nije mogao kupit.Otomanska imperija je padala na nasem kamenu branjena sirotinjom.A sada,jednog “Crnogorca”namiruje 50 eura svake 4 godine.

Samo naprijed
Gost
Samo naprijed

Jedina clanica koja je i sama bila u ratu sa nato paktom ,svaka cast u svemu smo prvi nek nam je strecan ovaj ulazak pa na sledece izbore da izaberemo mila na 12 godina ka erdogana ,ili jos bolje da postanemo kraljevina pa vjecno da vlada pa da mu donosima harac sramota je vise javno da otima ahahahhhhh

Glup pa zivi
Gost
Glup pa zivi

Sto je ovoliko praznih stolica ,jesu li ocekivali vise ljudi da ce doc ,a najsmjesni je bio premijerski cas dps pita dps odgovara ahahahh ,jedino sto mi je milo sto ce i ovi sto su za nato umirat od posledica bombardovanja isto kao i mi koji smo za referendum

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ne znam zasto se ljudi ovoliko zalazu za referendum o ulasku u Nato, pa izbori su bili referendum , nedavni izbori pokazali su, zasto bacanje novca , bolje taj novac koji je trebao za referendum da se ulozi u zdravstvo skolstvo itd za dodbrobit svih gradjana . Trebala je i politicka grupacija URA da bude danas tu na sjednici prisutna… Više »

Ispiraci mozgov
Gost
Ispiraci mozgov

Kako si ti pametan ,mora da radis u DB. Mogao je taj referendum da bude organizovan zajedno sa izborima bez ikakvog troska samo dodatno pitanje ali je nekome bio interes da se o tome uopste ne polemise .Mi crnogorci imamo hard reset i cesto ga koristimo sve zaboravljamo i dobro i zlo .Tacno cu da gledam tv i da se… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije isključeno da u CG bude kao u Makedoniji ali nećeš se smijat iako si to napisao kao što neću ni ja ni niko normalan. Ako se i nasmiješ biće to od muke.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zašto nijesu obavili referendum uz potonje izbore,trošak bi bio neznatan? Zato što nije imalo šanse da prođe onako kako bi ova vlast željela.

Pravedni
Gost
Pravedni

Odluka je takva kakva je. Trebao je referendum. A kako to da će za par godina da bude referendum o članstvu u EU a za NATO ova vlast nije htjela?
Barem je većinska Crn Gora za EU i tu nema podjela.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

U pravu si potpuno. Ja sam po pitanju EU potpuno neutralan ali sam žestoko protiv ulaska u NATO. Znam dosta ljudi koji slično razmišljaju ali ovi što izglasaše ovo nijesu mislili na narod kao što ne misle 30 godina.

Pravedni
Gost
Pravedni

Realno bi bilo bolje da je koaliciona vlast Crne Gore raspisala referendum o članstvu u NATO pa da se građani izjasne da li za DA ili NE. Razlog je strah. Što ćemo sad. Moramo da poštujemo odluku današnjeg izglasavanja.
Svakako ostaju velike podjele. Crna Gora je podijeljena na pola.

Rade
Gost
Rade

Ma koji istoriski dan,to je jad i nevolja ljuta. Jes istoriski dan samo za duboke podjele u CG. Nista nam dobro ne moze donijeti ulazak u Nato pakt. Zar Kipar nije u Nato pa ne moze povratiti sjeverni dio kojeg su anektirali Turci jos 1974 god. I Turska je u Nato. I recite vi meni ostrasceni natovci kakve koristi ima… Više »

Rade007
Gost
Rade007

Plačite izrodi!!! DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

pero
Gost
pero

E kukala nam majko….. dobrodosla CRNA GORA I CRNOGORCI pod američku čizmu i njihovu vladavinu prava i njihovu demokratiju. E sad će da nam cveta ova naša država po amričkim pravilima koje vidimo kako zavode. Evo primjer LIBIJE jedne od najuredjenijih zemalja i najbogatijih doveli su narod ne na ivicu nego u propast i glad i smrt. Danasnji dan jeste… Više »

Aokh
Gost
Aokh

A ti idi pod Putinovu cizmu!Tamo je bajkovito sve!Samo ne znam ko pobi ovoliko ruskih oozicionara po bijelom svijetu.

Montenegro u s
Gost
Montenegro u s

Neka nam je vjecna Crna Gora!

Neime
Gost
Neime

Vecnaja pamjat

Martin
Gost
Martin

Zemlji Moja… ljubav Jedina…Samo naprijed… Nova Radna mjesta…Da celjad izgledaju nasmijana..I… sretan??

ZNK
Gost
ZNK

Martine daj Boze da bude kako ti kazes…..ali ja vidim samo dublje tonjenje ….moralno i zavisnicko od zapada. ….Ovo je cisti oblik Neokolonijalizma koji sam ja ucio jos priej vise od 40 godina.

Goran
Gost
Goran

malo si nepismen

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bio sam danas na junačkom Cetinju da dam svoj glas protiv iako sam bio svjestan da se tu više ništa učinit ne može. Ovo zaista jeste istorijski dan ali na sramotu izdajnicima koji obrukaše ovu skupštinu i cijelu CG. Naka nam je sa srećom jer će nam sad sreća itekako trebat.

Milan
Gost
Milan

Nadam se da smo ovim činom stavili tačku na neka buduća balkanska ubijanja, klanja, protjerivanja i prekrajnja granica. Želim i svim drugim balkanskim državama da nikada ne ratuju i da se nikada više ne potežu noževi na ljude. Ulaskom u NATO obezbjedili smo da bilo koja vojska, paravojaska ili neprijateljska sila prije nego pređe granicu Crne Gore zna da time… Više »

Goran
Gost
Goran

Stavljas tacku na ubijanja cinom pristupa organizaciji koja je ubila vise ljudi nego sto bi Hitler za 3 zivota.

Jelena
Gost
Jelena

E Kuku Crna Goro!!!

Neime
Gost
Neime

Lele i kuku

baba
Gost
baba

E, kuku ti u glavu!

Crnogorac HN
Gost
Crnogorac HN

opozicijama zelim srecan odmor narednih 20g i sve najbolje u mlacenju iste prazne slame koju su mlatili zadnjih i vise od 20g. Neka odmore malo, dojadise i bogu i narodu.
Srecno Crna Groro!!! i svim Crnogorcima i Crnogorkama

Crnogorac pg
Gost
Crnogorac pg

Milo bas mjenja pricu od veliko srbina i napada na dubrovnik ,do velikog crnogorca i napada na beograd ,bas raznovrstan asortiman .I plus onih 50 000 radnih mjesta obecanih prije 7 godina nidje ,biro rada biljezi najvecu nezaposlenost zadnjih 40 godina .Ko je realan moze samo da vidi da je crna gora opljackana i da nevalja ni vlast ni opozicija… Više »

Stojan
Gost
Stojan

“Kuku onome koga tuđa motika hrani i tuđa puška brani”

Aurelio
Gost
Aurelio

Kuku tebi kad vec nabrajas

Mitar
Gost
Mitar

Mislis srbija hrani i rusija brani

Vođa
Gost
Vođa

Nije idealno, ali je članstvo u NATO najbolja realno moguća opcija za Crnu Goru ! SREĆNO!

ccccccc
Gost
ccccccc

Čestitam Craa Goro !!! neka je sa srećom.

Dule
Gost
Dule

Vidji Mila, rasirio node da ispane manji na slici. Da ne sramoti Obamu i kompaniju.

! !
Gost
! !

I TO SE ZAVRŠI!

Aurelio
Gost
Aurelio

Neka nam je svima sa srecom. I onima koji drugacije misle. Crna Gora je tamo dje joj je mjesto. U drustvu razvijenih i demokratskih zemalja. U drustvu slobodarskih drzava. Tu smo dje smo vazda bili. U srcu Evrope. Na Mediteranu. Mala ali ponosna drzava. Zato je nas izbor NATO. Za bezbjednost novih generacija. Protiv nikog ali za svoj interes. Zivjela… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Za tvoju informaciju nijesmo ušli u EU, nego u NATO. Nijesmo u zajednicu evropskih naroda nego u zločinačku organizaciju koja ubija ljude (uglavnom muslimane) širom svijeta. I mi tu nijesmo nikad bili, a oprosti.

TheBožo
Gost
TheBožo

@Budimo realni
ako je NATO zločinačka organizacija (u kojoj su većina EU država) onda bi Ruska Federacija bila sušta suprotnost, jel da?
Ti si u neko žešćem tripu očito

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Odakle ti zaključak da je Rusija suprotnost!? I Rusija čini gluposti i glumi svjetskog policajca ali u mnogo manjoj mjeri. Ako misliš da sam za savez sa Rusijom grdno se varaš jer sam za neutralnost kao što sam bio za nezavisnost. Nažalost pokazalo se da smo danas zavisniji nego 2006. kad smo izglasali nezavisnost. Ne pitamo se moj Božo više… Više »

The Božo
Gost
The Božo

@Budimo realni O kakvoj neutralnosti pričaš?!!! Prvo: Za stvarnu, suštinsku neutralnost potrebna je vojna moć, a to KOŠTA. Sve neutralne članice EU imaju vojni budžet koliko ukupan budžet Crne Gore (minimum); Drugo: Ti si očito zaboravio đe živiš. Najduži period mira na Balkanu trajao je cca 50 godina a komšije nam i dalje boluju od veliko-državnih bolesti. Treće: Ako se… Više »

Goran
Gost
Goran

A sto je tebi to Rusija uradila lose?Osvrni se samo na turizam i zavrsi.

The Božo
Gost
The Božo

@Goran
Kakva je bila sezona u Španiji, Hrvatskoj , Turskoj …? Jeli bilo tamo ruskih gostiju?
Idu li rusi u te “zločinačke” NATO zemlje da ljetuju, da mi je znat?
Milove garancije za Deripasku ćemo plaćet dobrano i ti i ja.
Još nešto ako misliš da se politika vodi iz ljubavi a ne iz interesa onda bolje da završiš

Misko
Gost
Misko

Sretno svim gradjanima Crne Gore!!!!

Pjotr
Gost
Pjotr

Odakle ima obraza da pominje imena stradalih. Neka je vjecna sramota njegova.

LJUBO
Gost
LJUBO

I Risto je za NATO OPAMETITE SE.

PATRIJOTA
Gost
PATRIJOTA

Ziva bila moja MILA Crna Goro PONOSITA……Nikad vise pod dusmanskom cizmom , molim sve koji vole ovu drzavu da stvaraju mnogo djece da bi nas bilo sto vise koji je vole….SRECNO 🙂 🙂 🙂

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo ih ti nemoj pravit patriJoto ili ih šalji u školu.

axel
Gost
axel

Nama treba zastita od visevjekovnih pretenzija h srbije albanije i hrvatske prema nasoj teritoriji…e zato da za nato………….

anonymous
Gost
anonymous

Sto ce Pajovic tu? Mislim, u kom svojstvu…

VajoHerceg Novi
Gost
VajoHerceg Novi

Crnogorci i Crnogorke neka nam je vjecna Crna Gora..Srecan nam ulazak u NATO a mladima zelim napredak i da svi podju na visokokvalitetni program vojne obuke u Ameriku…A vi cetnici dzabe protestujete bolje bi bilo da se obrijete :* poyy

rs4ewer
Gost
rs4ewer

,,… a mladima zelim napredak i da svi podju na visokokvalitetni program vojne obuke u Ameriku…,, I VRATE SE U CG DJE CE STECENA ZNANJA DA PRIMJENJUJU U SLAGANJU LEGO KOCKICA Ne avetajte sa komentarima ,jer da ne zivim u CG mislio bih da je ona raj na zemlji i da nema dalje!!! A ovamo ….kriminal,korupcija,..znas to Vajo HN i… Više »

Virus
Gost
Virus

Svaki pravi četnik je za NATO. Dogodine spomenik Pavlu Đurišiću !!!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kad se malo izanalizira ova tvoja izjava ima smisla.

Martin
Gost
Martin

Sretan pocetak Crnogorci…Danas postjemo dijo Normalnog Svijeta. .Od Danas mi smo clanica Najboljih i najmocnijh..Sretno CG i NATO..

Ćazim
Gost
Ćazim

Blago nama kad nas podržavaju nepismene osobe kao što si ti. Ne možemo se mi spasiti ni sa,ni bez nato,dok god imamo usku svijest i ne vidim dalje od nosa!

rs4ewer
Gost
rs4ewer

Izmedju ,,i,, i ,,o,,se ne pise ,,j,, a i ostali dio teksta je napisan sa pravopisnim greskama …ali nadam se da znas procitat ,,Ko nece brata za brata, on ce tudjina za gospodara,,!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Dobro si mu reka za j. A i ovo za braću nijesmo znali pa su nas 18-te Srbi okupirali. Jedva se spasismo.

Primorac
Gost
Primorac

Zato smo izabrali da budemo država svih naroda u ovim granicama, DRŽAVA GRAĐANA CRNE GORE!!! a NATO garant da nam neće veći krojit kapu, ljubit nas u čelo pričat da smo braća a nož držat ispod grla, čekalo se čitavi vijek i ovo je pečat naše nezavisne države, koliko ćežo biti ekonomski nezavisni pa to zavisi od nas, neka nam… Više »

Pero
Gost
Pero

Šo bi s račnovodstvbm? Kod koga je bio faksimil?

S A
Gost
S A

Mora da je kod sekletarice.

Neime
Gost
Neime

Zalosno i tuzno…

Bas su dobri
Gost
Bas su dobri

I dalje će biti isto.Nijedna balkanska državica nije prosperilara u nato-u.

Deuro
Gost
Deuro

Koliko ih je u Nato-u pa si izvuko prosjek?

bas su dobri
Gost
bas su dobri

Bugarska,Rumunija,Albanija,Turska,misliš da su nešto napredniji od toga što su u nato-u.Grci takodje nešto nijesu baš prezadovoljni natoom ali moraju zbog turaka ,a nijesu nešto ekonomski pomognuti od nato-a

kako to
Gost
kako to

Hoćeš reći da je srbija i bosna bolja od Slovenije i Hrvatske .Da li je vama uopšte jasno kad mlatite gluposti

Dino
Gost
Dino

Sa srecom nam bilo da obezbijedimo mir i stabilnost.

Ćotek
Gost
Ćotek

Srećno ti bilo domovino mila jedna jedina, Crna Goro!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

SREĆNO CRNA GORO.

YoYo
Gost
YoYo

Ajde sa srecom! I pohvale za SDP sto ce prisustvovati, odgovorno, crnogrski!! NIKAD VISE 1918.

Željko
Gost
Željko

I za nas ” manjine ” u Crnoj Gori nikada više 90 – te !! Crna Goro , volim te i osjećam kao domovinom cijelim bićem !!

Send this to a friend