Politika

Van der Malen smatra odluku opozicije pogrešnim potezom

Odluka opozicije da ne učestvuje u parlamentarnom životu uvijek se pokazala kao pogrešan potez, ocijenio je predsjednik Odbora za vanjske poslove predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije Dirk Van der Malen, na sastanku sa crnogorskim kolegom Andrijom Nikolićem u Briselu.

Kako je saopšteno iz Skupštine Van der Malen je naglasio da nije mudro da poslanici budu van Skupštine, jer je prema njegovim riječima, Parlament arena u kojoj se konfrontiraju političke ideje, i mjesto dijaloga vlasti i opozicije.

Nikolić je saopštio da bojkot parlamenta crnogorske opozicije nema veze sa prigovorom na regularnost izbora, već da je riječ o još jednom pokušaju da se vaninstitucionalnim metodama pripremi teren za smjenu vlasti u Crnoj Gori.

Navodi se da je na sastanku razgovarano o neophodnosti zadržavanja fokusa Evropske unije na Zapadni Balkan, ali i o važnosti nastavka sprovođenja principa proširenja Unije, na osnovu sopstvenih učinaka i postignutih rezultata.

Van der Malen smatra da Crna Gora kao zemlja kandidat koja je otvorila 28 pregovaračkih poglavllja, kuca na briselska vrata, uz uvjerenje da unutrašnji izazovi sa kojima je suočena EU, neće poremetiti politiku proširenja i integraciju zemlje koja je lider evropskog integracionog procesa.

Iz Skupštine su rekli da se Nikolić tokom boravka u Briselu sastao i sa predsjednikom belgijske parlamentarne Grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore, Dejvidom Gercom.

Gerc je kazao da želi da vjeruje da će se opozicija vratiti u Parlament, jer vlast i opozicija oko političke situacije treba da se nadmeću u Skupštini, a ne na ulici.

“Mi smo parlamentarci i naš posao je u Parlamentu, to je glavna poruka koju kao predsjednik grupe prijateljstva želim da pošaljem prijateljima u Crnoj Gori”, zaključio je Gerc.

Send this to a friend