Politika

Varhelji: Crna Gora i Srbija solidno idu ka EU, očuvati dijalog

Oliver Varhelji (Foto: Gov.me - arhiva)

Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi suštinski su elementi proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, ističući da se Crna Gora i Srbija solidno se kreću ka pristupanju EU, prenio je portal RTCG.

Varhelji je odgovarajući na pitanje poslanika krajnje desnice u Evropskom parlamentu o mogućim posljedicama po EU put Crne Gore zbog protjerivanja ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ali i ranijih problema sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, poručio da se “u teškim vremenima pokazalo da je inkluzivna regionalna saradnja od suštinskog značaja”.

Ističe da je istaknuti primjer toga rad na uspostavljanju zelenih koridora za osiguravanje protoka osnovnih dobara, uključujući medicinsku opremu, širom regiona tokom krize COVID-19.

“Očuvanje dijaloga i klime međusobnog povjerenja, prije svega u ovom kontekstu, od najveće je važnosti, posebno među zemljama na putu ka pristupanju EU”, kaže evropski komesar za proširenje.

Varhelji je dodao da je regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, koja bi po pravilu, trebala da se sprovodi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno svim odgovarajućim preporukama Venecijanske komisije.

“Proces proširenja je zasnovan na zaslugama. Tempo pregovora zavisi od toga koliko brzo zemlje sprovode pravne tekovine EU i od napretka postignutog u reformama, posebno u oblasti vladavine prava”, zaključio je Varhelji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Deki Srb
Gost
Deki Srb

Krivokapić ako želi dobre odnose sa Srbijom prvo da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije .
Crna Gora mora raditi na tome da sto pre udje u EU i napravi dobre odnose sa komšijama .

Despot
Gost
Despot

Covek govori o evropskoj perspektivi i Srb i Cg, ali ne moze Cg da ocekuje perspektivu i da u isto vreme narusava regionalnu stabilnost i saradnju sa Srb., proterivanjem ambasadora Bozovica, na krajnje neljudski nacin, to mora da se promeni, opozivom Odluke o proterivanju amb. i nastavkom saradnje ali u demokratskom duhu!

BMX
Gost
BMX

Varhelji je ispunio svoj zadatak.
Crna Gora je pred nestankom

marius
Gost
marius

A koga ti kralju obmanjujes(vaspitanje mi ne dozvoljava da upotrijebim neku drugu rijec). Srbija, ne pamtim kad je otvorila zadnje poglavlje, a i nece dok se Bugarska ista pita. Tako ,pusti ti tu pricu.

Natalija
Gost
Natalija

Zar nije Crna Gora bila lider u regionu i daleko ispred Srbije?
Ah Verhelji ,Verhelji🤔🤔🤔

Hihi
Gost
Hihi

Ovaj slijep pored ociju

Pencilin
Gost
Pencilin

Zahvaljujući tebi i EU koja je žmurila na šovinizam Srbije. Crna Gora više ne ide niđe, Crna Gora vise ne postoji. Svi ste je dokusurili zajedno sa rusima.

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Solidno je polako a mi rikvercom

Cheese
Gost
Cheese

Gospodin Varhelji je ozbiljan pregovarac i uslovio je svoju poziciju da tokom njegovom 5-to godisnjeg mandata makar jedna drzava bude primljena u EU. Nakon skoro 2 mjeseca negodovanja na to je pristao i predsjednik Francuske, Makron, koji je izrazio rezervu medjutim na kraju pristao pod pritiskom Njemacke, Austrije, Italije i Spanije. Po svemu sudeci sledeca clanica EU ce biti Crna… Više »

BBBB
Gost
BBBB

Stam te bilo ti i slicni tebi su doprinjeli da se sad bakcemo sa nacionalistima sram bilo evropu i tebe

Баранин
Gost
Баранин

Ово је виђење цијеле ЕУ, чињеница.

Zoki
Gost
Zoki

Sram te bilo i tebe i ove tvoje u Crnoj Gori kojima je idol Ratko Mladic. Zasto lazes da se ideologijom Ratka Mladica moze u EU?

Brano Nkšićan
Gost
Brano Nkšićan

Koji je ovo Vučićeva i Orbanov četnik.

Skaj
Gost
Skaj

Ne guraj nas u isti kos.

marks
Gost
marks

nije te bilo odavno a bas su ti lijepo poslanici nasi aplaudirali

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Verhelji da ti je ovo zadnji put da Crnu Goru i Srbiju stavljas u istu Recenicu . Mi smo dva svijeta a Srbija nam je najveci neprijatelj jos od Vrijeme Vojisavljevica .

Deni
Gost
Deni

Ustedio na vremenu, da ne daje dva intervijua.

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Kao da u istu rečenicu stave Španiju i Andoru… Mizerija.

Send this to a friend