Politika

Varhelji: Crna Gora mora ispuniti preporuke za zaštitu prava svojine i slobode vjeroispovjesti

Varhelji, Foto: Twitter

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da Evropska komisija posvećuje veliku pažnju vladavini prava kao osnovnom elementu procesa pristupanja Crne Gore EU, koji, kako je rekao, određuje ukupan tempo crnogorskih pregovora o pristupanju EU.

Varhelji je, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Tijerija Marinija da li Komisija planira da uključi poštovanje vjerske slobode kao preduslov za pomoć EU Crnoj Gori, kazao da će Crna Gora, morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava, što, kako je rekao, uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode vjeroispovjesti.

“Kao što je Komisija ranije istakla u okviru pregovora u sklopu poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) Crna Gora će morati da ispuni određene preporuke koji se odnose na jačanje efikasne primjene prava i primjene ljudskih prava i usklađivanje njenog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava. To uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode vjeroispovesti”, naveo je Varhelji u odgovoru.

Govoreći o pretpristupnoj pomoći Crnoj Gori od EU, Varhelji je naglasio da će ona zavisiti od crnogorske posvećenosti sprovođenju reformi.

“Prema predlogu Komisije za uredbu kojom se uspostavlja Instrument za pretpristupnu pomoć III za period 2021-2027, pomoć treba razlikovati po obimu i intenzitetu u skladu sa učinkom zemlje, uključujući podsticanje njihove posvećenosti i napretka u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava”, kazao je Varhelji.

Istražiti izborne nepravilnosti

Na pitanje Marianija, da li je Komisija zabrinuta zbog 50.000 fantom birača, o kojima je kako je naveo, izvještavao BIRN, Varhelji je podsjetio na izjavu visokog predstavnika Žozepa Borelja, navodeći da su izborni bili mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću.

“Međunarodni posmatrači istakli su da se njima upravljalo transparentno i efikasno, ali primjetili su intenzivno polarizovanu debatu oko pitanja crkvenog i nacionalnog identiteta i zabrinutost u vezi sa neprimjerenom prednošću vladajuće stranke”, ocijenio je evropski komesar za proširenje.

Evropska komisija, kako je rekao, sada očekuje da se svi akteri uključe u dijalog radi rješavanja “dugogodišnjih izbornih nedostataka i to uoči sledećih izbora”

“Komisija takođe očekuje da vlasti istražuju navodne nepravilnosti u sprovođenju izbora”, zaključio je Varhelji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

Ne vidim da se neki Crnogorac buni kad im se neko mesha i diktira iz EU , politicke tvorevine bivsih okupatora (Nemacka, austrija, Italija, Francuska.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Varhelji, izvini brate ali, ti se ovdje nista ne pitas. Srbi su osvojili ovu zemlju i sada ce da rade s njom sto oce. A mi cemo da je branimo.

Gastos
Gost
Gastos

512 hiljada (izborni spisak 2012)
-437 hiljada (punoletni drzavljani CG koji zive u CG 2011.)
=75 hiljada (???)

Onogost
Gost
Onogost

Covijek hoce da kaze da je DPS pocinjao utakmicu(izbore) sa 50000:0, nije to lako nadoknaditi, ali fala bogu u zadnoj minuti zabismo gol.

Gastos
Gost
Gastos

Dobro jutro , Onogost !

Seka
Gost
Seka

Vjeraispovjest ne postoji srpska vjera samo postoji Država Srbija trebaš da znaš Olivere tu vjeru su izmislili Popvi Srbije da bi mogli svuj kroz ex Yu da uliju ljudima da je vjera srpska to što ni je istina istina je samo da se zove Pravoslavna vjera koja vjeruje u ISUSA HRISTA a ne u Srbe

8484
Gost
8484

Onih 50000 ljudi namah pokupljenih na trgu poslije nedemokratskih izbora nema pravo na ispovijedanje vjere g Varhelji tako da cisto sumnjamo da ste na njih mislili kada ste ovo saopstavali

Gastos
Gost
Gastos

Stara narodna poslovica: Ako UP laze DRON ne laze.

Dron + Geometrija kaze da je bilo 15,000.

Baraka
Gost
Baraka

Ovaj se razumije u politiku kao njegov sef, Orban u demokratiju…

Ananas
Gost
Ananas

Meni je kao Crnogorcu ugrozeno pravo na slobodu vjeroispovjesti, ocekujem od nove vlade da to rijesi u sto kracem roku. Hocu da idem u Crnogorske manastire I crkvu.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Meni nije kao Crnogorcu nista uskraceno niti sam ugrozen sta vise od 30.8 se osecam mnogo, mnogo a bice i jos bolje ahahahahahahaaa

Lord
Gost
Lord

Mesija, popij terapiju

Mirko
Gost
Mirko

Kad jednima smrkne drugima svane, i tako u krug!!!!8

Marina
Gost
Marina

Mesija
Ti ne da nijesi Crnogorac,nego mozda zivis u istoj zgradi sa Cedomirom Anticem.

Naroz
Gost
Naroz

@mesijo, Dosadio si brate, miješaš ekavski i ijekavski, izmišljaš, falsifikuješ, imaš 7-8 nikova, ne znam koji će ti to…, odmori se, popij nešto, prošeraj, razmišljaj o sv. Savi i njegovim čudesima.., meći se po crkava, a nas ostavi na miru.

Marina
Gost
Marina

Ananas
Eto .Na tome treba da insistiramo i istrajavamo!!!
Na sve moguce nacine da to zahtijevamo!!!

Taša
Gost
Taša

Pa idi, ko ti brani

CAR
Gost
CAR

Ananas-izgradite vaše crnogorijanske manastire pa idite tamo koliko hoćete, a naše Srpske manastire zaboravite, oni nikada neće biti crnogorijanski.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo je ono kad te Orbanov kadar uči demokratiji..😁

Lord
Gost
Lord

Gledaj kakva je bila retorika prema Vučiću povodom izvještaja EU, totalno ublažena jer je Orbanov prijatelj

ZIK
Gost
ZIK

Crna Gora i NATO da udare sankcije procetnickoj EU.

Jovan
Gost
Jovan

Vi ste i odredili vlast, gradjani se ništa ne pitaju. Zaprijetili Milu da mora da se povuče, znamo vas za toliko. Amerika je pravi saveznik, i NATO

Ivan
Gost
Ivan

U pravu si Jovane , a poslase li one peskire , nesto nisam u toku.

Marko
Gost
Marko

Koji ste vi okupatori, saradnici Srbije

Nikola
Gost
Nikola

Kakva je to “neprimjerena prednost”. Znači niko ne može da osvoji više glasova nego što vi odredite? Drugim riječima, gradjani CG se ne pitaju i nemaju pravo da glasaju za onoga ko se vama ne svidja

Maki
Gost
Maki

Istrazivat ce nepravilnosti u glasanju i naravno nece nista pronaci. Pregledat ce budzet i opet nista naci. Nova vlast sluzi samo o osvjetla obraz DPS.

VREjdi
Gost
VREjdi

Drugim riječima je rekao kako je vladajuća stranka varala ( pristojnija riječ za “krađa” ).

BigOne
Gost
BigOne

Drugim rjecima je rekao:Imovina SPC je problematicna.

Ruski lobista
Gost
Ruski lobista

Francuski politicar Thierry Mariani koji je postavio pitanje o fantomskim biracima, je ozenjen ruskinjom, bio je aktivista u inicijativi da se uklone sankcije EU Rusiji. Pogledajte Na google

bozidar
Gost
bozidar

I šta onda ?

Eto sad
Gost
Eto sad

“zabrinutost u vezi sa neprimjerenom prednošću vladajuće stranke” – dovoljno je rekao!

Nikola
Gost
Nikola

Šta, oni će da odrede koliko ko smije da osvoji glasova?

Ivan
Gost
Ivan

Nikola , da kradete po malo pa ajde covek da cuti , ali vi mnogo kradete.

I, što
Gost
I, što

Primijetili su zabrinutost. Zabrinutost opozicije a ne EU posmatrača. Primijetili su i polarizovanu debatu oko crkvenog i pitanja identiteta. Ponovo, nijesu EU posmatrači učestvovali u debati. Pročitajte pažljivo prije nego komentarišete.

Pupo Mikovic
Gost
Pupo Mikovic

Sad ste se sjetili blago narodu Gore Crne.Cim je zakon bio izglasan trebaliste srusit DPS vi se sad sjetili.

Salamanca
Gost
Salamanca

Gospodine Varhelji, ako mozete – uskoro – Crnoj Gori odrediti Embargo jer imamo problem sa nekim klerofasistickim imbelicima koji zele da mijenjaju ustav nase drzave

Lux
Gost
Lux

Živio NATO i SAD, ne treba nam srpska EU

Mica
Gost
Mica

Moraćete se navići!

Lord
Gost
Lord

Mico, ne zanosi se, biće otrežnjenje uskoro

Marko
Gost
Marko

Mico, Za Dom!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Marko u kucicu ahahahahahahaaa

Marko
Gost
Marko

Mesija, traktordžijo

Janko
Gost
Janko

Ovaj Mesija se uvijek smije samom sebi. Misli da je duhovit a ustvari je samo zloban.

bozidar
Gost
bozidar

Jesi gledao Marko film Valter Brani Sarajevo e ako nisi ima jedna scena u kojoj neki
švabo pozdravlja potnatim nacističkim pozdravom a oni mu odgovaraju Jedi … !!! Dakle Marko pogledaj film i pozdrav Sarajlija i shvatit ćeš da se pozdrav Sarajlija odnosi i na tebe.

bozidar
Gost
bozidar

E baš će neko tebe Lux i takve pitati šta im treba. Meni konkretno treba jedno 100 000 eura samo me još niko nije pitao a i da me pitao sumnjam da bi mi ispunio želju. Moraš biti svjestan a i svi mi da nas pa ma koja vlast vladala niko neće ništa pitati jel CG je kolonija ili kako… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Lux. Pa rece Tramp da ste agresivni i da nece zbog vas da se zamera nisakim.

Max
Gost
Max

Prekinuti pregovore sa Evropskom Srboslavijom

Leon
Gost
Leon

Prekinuti pregovore sa njima dok nije kasno, dok nas ne uguraju u Srboslaviju. Mi smo članica NATO i ne trebaju nam ovi saradnici Srbije

Milun
Gost
Milun

Sada nova vlada ima legitimitet da pregovara sa NATO paktom! Tako da molim za strpljenje i smirenje!

Leon
Gost
Leon

Nema pregovora sa NATO jer smo mi ušli u NATO prije 3 godine. Članstvo je odavno gotova stvar

Karl
Gost
Karl

Samo ti naredi, o Crnoj Gori će se odlučivati u CG i to u skladu sa NATO. Javi to i onom Francuzčiću Makronu

bozidar
Gost
bozidar

Nije valjda Karl da ovo misliš ozbiljno ako da ti si vjerovatno neki duhovit čovjek i veseljak ali koji nema baš puno veze sa realnosču.

Luidji
Gost
Luidji

“Neprimjerena prednost”? Da nećete vi to da odredite koliko koja stranka može da osvoji glasova?

Send this to a friend