Politika

Varhelji: Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje bez ispunjavanja mjerila iz oblasti vladavine prava

Evropska komisija posvećena je procesu proširenja na Zapadni Balkan i taj region je strateški bitan za Brisel, kazao je evropski komesar Oliver Varlhelji.

“Evropska komisija je ubijeđena da Zapadni Balkan treba da bude dio EU. Dijelimo istoriju, vrijednosti i isti kontinent. EU nije kompletna bez Balkana i taj region je strateški bitan za Brisel. Pokazali smo da posvećeni regionu i procesu proširenja”, kazao je Varhelji na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) gdje predstavlja Paket proširenja za 2021. godinu kao i izvještaje o napretku EK o zemljama kandidatima.

<<<Najnoviji izvještaj EK o Crnoj Gori: Sastav Skupštine bez presedana, neka ministarstva ne rade kako treba, pregovaračka struktura slaba, državna služba ozbiljno pogođena, trvenje izvršne i zakonodavne vlasti<<<

Dodao je da će Paket proširenja bliže pratiti ključne reforme u oblasti vladavine prava i funkcionisanja javne administracije.

“Moramo obezbijediti novi život procesu proširenja kako bi dali veći kredibilitet procesa proširenja. Moraju se riješiti bilateralna pitanja kako bi se nastavio proces proširenja u Sjevernoj Makedoniji” kazao je Varhelji.

Dodao je da su Crna Gora i Srbija prihvatile da nastave pregovore po novoj metodologiji.

“Crna Gora je otvorila sva poglavlja. Prioritet ostaje primjena privremenih mjerila iz poglavlja koje se odnosi na vladavinu prava. Nijedno poglavlje se ne može zatvoriti dok se to ne primijeni. Da bi se to ostvarilo mora se ostvariti dalji napredak u slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Varhelji.

Varhelji je podsjetio da je EU opredijeila oko 3,3 milijarde eura za ekonomski oporavak regiona usljed pandemije, dodajući da će u narednom periodu kroz EU fondove biti uloženo 30 milijardi eura.

Paket proširenja, koji EK usvaja svake godine, obuhvata procjenu stanja u pristupnom procesu i sprovođenju reformi u sedam zemalja koje žele da se pridruže EU.

Nakon ocjene Komisije o reformama u svakoj zemlji koja je u procesu eurointegracija, izvjestioci AFET-a će izraditi nacrte rezolucija za te države sa zaključcima i preporukama Evropskog parlamenta.

18

avatar
1000
16
2
0
 
18
AlienwarePeroBellaCiaoNovak Ramovmujo džeger
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alienware
Gost
Alienware

Mi jos nismo ni pamet integrisali…

Pero
Gost
Pero

Verhelji otvoreno podržava Srbiju i srozava Crnu Goru u izvestajima,da bi ih izjednacio u pristupu EU.
To se može vidjeti iz aviona.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

I EU je napredovala odkad si ti komesar za prositenje.Zato super i saradjujes sa klerofasistima jer su im ideoloski i kurturoloski pogledi slicni tvom pretpostavljenom Orbanu.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

čojek fino između redova reče,,,,,,,prišlepaj te se srbiji pa če te svi zajedno prihajati u eu…..

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Oces rec da se Srbija nama prislepa? Posto smo mi blizi EU mnogo Srbija je daleko miljama ili bolje receno svjetlosnim godinama od civilizovanog svijeta ali oce da povuce sve nas na dno. E nece moc.

VanPameti
Gost
VanPameti

Aahhh trt

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

A crna gora je zatvorila sebe 30 avgusta 2020

Maskin
Gost
Maskin

Par decenija ranije.

Drački
Gost
Drački

Kukala nam majka kad najveća evropska ološ nešto kao priča što trebamo da radimo.

Neko
Gost
Neko

Na Vucicevoj platnoj listi😡

Učo
Gost
Učo

Uhevlj reče da nema napretka. Pa to vidimo i sami daza 14 mjesci ne mrdamo smjesta nego smo korak nazad.

Elena
Gost
Elena

Bez brige, svakako nece 😂

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Ćuti.

Levis
Gost
Levis

Nama su pregovarački timovi,maltene,rastureni,skupština ne usvaja nove zakone ,vodeća stranka vlasti je protiv EU integracija.Sve u svemu ,loše.

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Trka za EU nas je i dovela tu gdje jesmo.

Koki
Gost
Koki

Ne sekiraj se ti .Sve je pod kontrolom. Pod kontrolom Srbije i Rusije.

VISITOR
Gost
VISITOR

Da je vladalo pravo,ti nebi bio tu gdje jesi!

ZdravRazum
Gost
ZdravRazum

Znaci zaglavljeni smo do daljnjeg.

Send this to a friend