Politika

Varhelji: Do kraja mog mandata bar jedna zemlja da bude spremna za članstvo u EU

Varhelji, foto: Twitter

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija novom metodologijom u procesu proširenja želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno s onima koje su već počele pregovore o članstvu, prenosi agencija Beta.

“Postoji napredak, želim da ga ubrzam, radiću na tome zajedno sa Srbijom. Volio bih da do kraja mog mandata bar jedna zemlja regiona bude spremna za pristupanje Uniji. To je moja misija za naredne 4,5 godine i nadam se da ću u Srbiji za to imati puno partnerstvo”, rekao je Varhelji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varhelji je ponovio da je obnovljena metodologija pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vođstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi element tog plana je otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za cijeli region koju EU želi da stavi na sto na zagrebačkom samitu, naveo je Varheji.

“Na Samitu u Zagrebu želimo da stavimo na sto novu strategiju ekonomskog razvoja i investicija za sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se i ekonomije i društva tog regiona približili EU. Treba da pomognemo tim zemljama da stvore otpornu i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, da podignemo na viši nivo životni standard građana, da stvorimo privredni rast i nova radna mjesta”, rekao je Varhelji.

Za novu metodologiju u procesu pristupanja Uniji, Varhelji ja kazao da treba da doprinese da taj proces bude više predvidiv i za članice Unije i za zemlje Zapadnog Balkana.

“Kada se postigne određeni rezultat, treba to da prepoznamo. Ako nema napretka ili ima nazadovanja, treba da idemo korak unazad”, naveo je evropski komesar.

On je dodao da evropska perspektiva nije data “zdravo za gotovo”, već da i Srbija i svaka zemlja koja želi da se pridruži EU “mora da radi na tome”.

“Čitava ideja koja stoji iza nove metodologije jeste da pokušamo da učinimo proces više politički i da razgovaramo o zajedničkim problemima. Imamo širu perspektivu, ne sjeckamo probleme na djeliće, nego imamo bolju sinergiju čitavog procesa i nadam se bolju dinamiku”, rekao je Varhelji.

Naveo je da je regoionalna saradnja prioritet koji će se EU truditi da ojača i kroz novu metodologiju i kroz Samit u Zagrebu.

“Dobrodošlo je sve što region može da učini kako bi olakšao kretanje i trgovinu. Zato je inicijativa Mini Šengen dobrodošla. Ona treba da bude otvorena i za ostatak regiona, ohrabrujem zemlje da učestvuju u tome, jer će to donijeti promjene ljudima i privredama i dati opipljive rezultate”, dodao je evropski komesar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Srce me boli za onim gradjanskim,gospodskim,civilizovanim dijelom Srbije.Gledaju a ne mogu nemocni su ista da urade.Svijet to jest zapad proba na sve moguce nacine ali teski mrak.Ministar inostranih poslova izbaca sa sastanka Evropske diplomatske prestavnike,ponasanje u UN,kao izbacivac,ministar zdravlja,ministar vojni,presjednik.Bog neka vam je u pomoc.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Prije ce Nigerija da udje u EU, nego Srbija.

Bojan
Gost
Bojan

CG nema koja druga.

Opasan Dači
Gost
Opasan Dači

Puštiće prvo Svrbiju, da ga Dači ne izbije.

Mitar
Gost
Mitar

Prva Crna Gora!

Bnjj
Gost
Bnjj

Penzioneri će ući tad u Eu a do tada evakuisaće se radnici iz ovih propalih Balkanskih država.

Send this to a friend