Politika

Varhelji: Evropska unija i zapadni Balkan ojačali odnose tokom pandemije

Varhelji, foto: Twitter

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji ocjenjuje da Evropska unija (EU) i zapadni Balkan ojačanih odnosa izlaze iz krize u vezi s COVID-19.

Govoreći o podršci EU zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19, poručio je da pružanje pomoći nije utrka nego smislen i koristan čin.

“Izlazeći iz krize naš odnos s regijom postaje jači, a partneri se osjećaju povezanijima s EU”, napisao je na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nakon samita čelnika EU i zapadnog Balkana naglasio je da završna Deklaracija samita potvrđuje da podrška i saradnja koju EU ima s regijom “uveliko nadilazi ono što drugi partneri mogu osigurati”.

“To je rečenica iza koje su stali svi čelnici EU27, ali i čelnici sa zapadnog Balkana”, napominje Varhelyi.

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti nedavno je najavio snažno povećanje finansiranja zapadnog Balkana u ovoj godini od 1,7 milijardi eura, u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde eura.

U obraćanju na zagrebačkom virtualnom samitu Evropska unija – Zapadni Balkan naveo je da će EBRD pojačati podršku reformama, koje će regionu pomoći da se izbori s ekonomskim uticajem pandemije korona virusa.

Po njegovim riječima, EBRD će, takođe, kombinovati vlastitu finansijsku podršku regiji s grantovima partnera iz EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Balkan je kao Afrika

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Tacno, za zapadnu Evropu vazda je i bio, jeftina radna snaga jos od 60ih godina, a stalno kao primaju nas u EU, zalijecu se svake godine,
EU se raspada, Talijani izlaze prvi

Send this to a friend