Politika

Varhelji: Glavni gradovi regiona da se povežu auto – putevima i željeznicama

Predlažemo da se svi glavni gradovi u regionu povežu atoputevima i željeznicama i predlažemo da se svi glavni gradovi u ovom regioni povežu brzim široko pojasnim internetom, saopštio je večeras evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

<<<Pred Crnom Gorom dva ključna prioriteta – vladavina prava i prevazilaženje ekonomske krize<<<

“Donosim vam novi investicioni plan za Zapadni Balkan koji uključuje i Crnu Goru. Kada je nova komisija preuzela mandat imali smo tri cilja prvi je da obnovino odnose sa zemljama Zaapdnog Balkana i angažman kako bi se približili EU”, kazao je on crnogorskim novinarima večeras u Skuopštini Cne Gore.

<<<Đukanović Varhelji: Crna Gora ostaje na evropskom putu<<<

Prema njegovim riječima obnovljen je cijeli pregovarački proces tako što je usvojena novu metodologija.

“Ovaj plan treba da djeluje da dođe do rasta ekonomije kao i do otvaranja novih radnih mjesta što je važno zbog krize koju je izazvao covid 19″. Plan nismo osmislili sami proučavali smo region da bi smo vidjeli sa kakvim se ekonomskim poteškoćama suočavate kada je u pitanju privlačenje stranih investitora. Ono što možete da vidite je plan koji se sastoji od priloga koji su nam dostavili svi uključujući i Crnu Goru”, pojasnio je Varhelji.

Ovo je, kako kaže, regionalni plan što znači da je osmišljen na regionalnon nivou.

“Nudimo paket od devet milijardi eura grantova i 20 milijardi u granacijama. Ovo je jedna trećina BDP a cijelog regiona. Mislimo da ovo može ojačati i podstaći cijelu ekonomiju u cijelom regionu u periodu od četiri do pet godina. Plan se bavi onim što su naši najveći zastoji da bi postali privlačna investiciona oblast”, kazao je on.

Pojasnio je da EU predlaže da se diversifikuju energetski izvori i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.

“Spremni smo da radimo zajedno kako bi smo stvorili nove prilike za region na način što ćemo pomoći vladama da stvore nove vještine koje su potrebne. U četiri do pet godina ovo može biti ogromna ključna promjena”, istakao je on.

U najnovijem Izvještaju EK o napretku Crne Gore konstatovano je da nema progresa u slobodi medija. Na to je Varhelji kazao da je Izvještaj detaljan sadrži šta treba da se uradi.

“Sastaću se sa mandatarom i insistiraću na tom pitanju”, poručio je on.

Na pitanje da li Brisel ima preporuka u kontekstu formiranja nove vlade za bezbjednosni sektor Varhelji tvrdi da
nije upoznat sa time niti da možeodgovoriti na to pitanje.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je istakao da značajan momenat predstavlja činjenica da Izvještaj dolazi u ruke nove demokratske vlasti u Crnoj Gori što je početak nove saradnje u sprovođenju reformi.

“U Crnoj Gori više nikada neće biti pobjednika i poraženih. Želimo da znate da smo tu da predano posvećeno i zajedno radimo na svim ključnim reformama u poglavljima vladavine prava, organizovanog kriminala i na tom putu očekujemo podršku. U visokom domu imamo evropsku vlast i evropsku opoziciju”, kazao je Bečić Varheljiju.

On je kazao da je crnogorski parlament otvoren za konstruktivne kritike evropskih partnera, te da želi takođe da pošalje poruku da je neophodno snažno prisustvo Unije u regionu.

“Zbog toga, posebno ohrabruje Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, jer će na taj način regionalna ekonomska integracija, paralelno sa reformama, ubrzati proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju. Vjerujem da će i Izvještaj i Plan biti svima nama podsticaj da još brze i jače nastavimo sa realizacijom obaveza i sprovođenjem reformi, kako bi gradili bolju budućnost za Crnu Goru i njene građane. Zato, živjela Crna Gora, živio mir među svim evropskim narodima. Neka je vječno naše prijateljstvo”, zaključio je Bečić.

M.Dušević

A.Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jb ludzbunjenog
Gost
Jb ludzbunjenog

Što reče Varhelji,da će sa mandatarom da se sastane.Zna li on da je mandataru duhovni vođa u bolnici.Ništa bez njega ne može

Kokot
Gost
Kokot

A što je ovooooo.Evo sad ovi što su pričali da ako se promijeni vlast nikada nećemo ući u EU se sada najglasnije bune protiv EU.Kažu izdala ih EU.Pa kako su smiješni 😂😂😂😂😂😂😂

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nijesu smjeli donijet pare dok je dps na vlasti, razmakao bi ih za mjesec dana, ne bi ostalo ni prebijene pare !

Ananas
Gost
Ananas

Bate, stiglo 30 meleona 😉

Gagahahaha
Gost
Gagahahaha

Donesi ti pare za taj auto put pa te planove ostavi

Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

Jadransko jonski auto put je neophodan.

Maxo
Gost
Maxo

Ovo je dobra priča o povezivanju regionalnih glavnih gradova auto putevima. I poruka za EU: ne dajte pare lokalnm moćnicima. Napravite auto puteve i kraj.

Lux
Gost
Lux

100% sam za NATO, a sve sam manje za EU

Pomorac
Gost
Pomorac

Samo su komunjare bile protiv NATO

Lord
Gost
Lord

Milo je protiv “mini Šengena” i Srboslavije, zato ga ne vole EU birokrate, vole samo ove što im prostiru crveni tepih

Luidji
Gost
Luidji

Dobro je Tudjman govorio za EU, stavljaju države u tzv. “regione” i vraćaju ih onima od kojih su otišli radi kolonijalnih interesa. Zato je i stavio u ustav obavezan referendum sa min 50% izašlih za ulazak u EU

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Zivjela Istorijska Njegoseva Crna Gora.

SFRJ je bila velika ugledna suverena clanica UN.
Zapad i domaci separatisti su je rasturili silom protivprano i prekrsili povelju UN.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

E,i? Crna Gora je suverena drzava. Smeta li ti to? Zao mi je tebe ako ti smeta, suverena ce biti zauvijek!

Podgorica
Gost
Podgorica

Konačno da i ti nešto ubodeš, makar tu drugu rečenicu, mada metodom slučaja si morao više.

Max
Gost
Max

Stop stvaranju Srboslavije, stop “malom Šengenu”, stop “Zapadnom Balkanu”, stop “regionu”

Mario
Gost
Mario

Mi pregovaramo za ulazak u EU, a ne u Srboslaviju. Izašli konačno 2006. i sad opet isto. Ako je to cilj EU, prekinuti pregovore

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Hahahaha, da nam uvalite ” Mali šengen” pa uzgred da nas istopite, ionako vele da smo iz Jajca, odnosno da ne postojimo…
Ali, ima kvaka.
E, moja Crna Goro, ne mogu da ti recem sto mi je na srcu, ali, jeftino se prodade

pero
Gost
pero

zatvori se u neku pecinu da ti smetaju zemlje u okruzenju i sire

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Pero, bolan ne bio, ja ti pricam o Crnoj Gori, a ti pricas o zatvaranju u pecine. Kako mislis da slobodarska Crna Gora bude u pecimi kad smo vazda bili Evropa dok ste vi pecinili i bili raja? Ne ide to. I nece nikad ici.

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

Srpska Sparta je majka svih naroda i gradjana.

niro
Gost
niro

Slovenska moronu.

Pomorac
Gost
Pomorac

Jeste sad Sloveni? Ja mislio da krizirate kao Hrvati te Gotu, Iranci, Iliri, Latini…

Podgorica
Gost
Podgorica

Pomorac nauči se malo u vezi genetike. Nisu ni Srbi Sloveni u onom procentu u kojem su zapadni Rusi, Poljaci, Ukrajinci, Bjelorusi, Česi, Slovaci, Slovenci. Svi Sloveni u našoj regiji su miks Slovena, Ilira, pa čak i Rimljana, pa i Grka, itd. Koji Rimljanin ili Ilir je mogao da se miješa sa narodom u Moskvi, Poljskoj, Bjelorusiji itd.?Ali zato mi… Više »

Ni ja
Gost
Ni ja

Crna: Imaj u vidu da je prava Sparta razorena i spaljena do temelja. To je imao u vidu Garašanin kada je govorio o CG. Ne bi ni ti to želio svojoj kući, je li tako?

D 16 sex devoja
Gost
D 16 sex devoja

To sam i ja mislio ima nešto u moju glavu. 😆

Sova
Gost
Sova

Jedna analiza izbora je pokazala da je najveća količina tekstova objavljena o DPS-u, i to negativnih. Nakon toga je koalicija ZBCG, naravno, u pozitivnom svijetlu. Eto, u pravu su da nema medijske slobode. Ovo je prva zemlja u istoriji u kojoj je opozicija sprovodila diktaturu nad vlašću. Činjenice se ne mogu pobiti, a novu vlast i njene gladače, ne interesuje… Više »

Crnogorac 2
Gost
Crnogorac 2

Pravimo puteve za vas. Da se ne spremate to za kakav rat?

Support
Gost
Support

Ne spominji auto puteve ođe, jadan. To je ka da si nas opsovao.

bonaca
Gost
bonaca

Ipak ce nas gurnuti u mini sengen,kolonija bili kolonija ostali na sramotu ovih nasihgeneracija.

libeer
Gost
libeer

Šta mašta o autoputu kad ne daju pare za nastavak druge dionice bez opravdanosti studije izvodljivosti. Ako kinezi daju pare neka se odma radi, puštite nas impotentnosti EU i lažnih obećanja.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Bukvalno su cekali da padne DPS da bi ponudili investicije.

vesko nk
Gost
vesko nk

Jel za cijeli region važan pad DPSa. Smiješan rezon. Ja mislio kiriza zbog pandemije i pomoć Evrope kad ono opet DPS. Kad pukneš baš prodimiš.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Mislis nije se moglo ovo najaviti par sedmica ranije? Sasvim slucajno nakon sto je imenovan novi mandatar. Sto puta su rekli da ja bacanje para izgradnja autoputa a sad se nude da ga finansiraju.

Naroz
Gost
Naroz

Mi treba da predložimo brzu cestu od Podgorice do Sarajeva, odn kako su svojevremeno u SFRJ predlagali, Tirana-Podgorica-Sarajevo… Imali bi auto-put do śevera, jadransko-jonski autoput, i ovu brzu cestu. Onda bi do Nikšića trebalo pola sata vožnje, a do Šćepan Polja sat ipo.

Pomorac
Gost
Pomorac

Podgorica-Meka-Medina

Podgorica
Gost
Podgorica

Budva – Ljig- Guča- Ćićevac. To nam je prioritet, ipak.
Eventualno Herceg Novi-Nevesinje-Prnjavor. 🤪
Da spojimo te metropole.

Ljepotica
Gost
Ljepotica

I da bude mir u svijetu.

Bad Karma
Gost
Bad Karma

EU ulaze veliki novac u regionu i ne zeli vise da trpi koze u kupusu i lisice u kokosaru

1111
Gost
1111

Ovaj Becic se jedini ponasa ozbiljno od ovih novih na vlasti…samo tako nastavi…prijatno si me iznenadio…

Naroz
Gost
Naroz

Bečić je danas, nešto kao Milo ‘96. naravno sa neuporedivo manje kapaciteta. Napravio je stidljivi otklon od dosadašnje politike, ali ipak su u toj partiju vedete SNP-a Gošović i Kaludjerović, a tu su i mladi lavovi fundamentalističkog tipa Krapović i Radović. Vidjećemo da li je u pitanju samo taktika ili nešto ozbiljnije, po mom mišljenju ovo je prvo.

Petar
Gost
Petar

Britanskom parlamentu ne pada na pamet da na celu mece balavurdiju ali mi volimo eksperimente. Dodje neko iz svijeta ozbiljan, docekuje ga fudbaler

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Ni američkom senatu bogami. No sve itekako iskusni lisci od političara.

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Meni se baš sviđa put Sarajevo-Podgorica,neb’ ja to dir’o. Kakvi glavni gradovi-takvi i putevi.

Ivan
Gost
Ivan

Serbin

-RESTART-
Gost
-RESTART-

Alo bot ti sad treba da volis Crnu Goru i vlast, vrati se na program sendicaru nas.

Sova
Gost
Sova

Završen je projekat rekonstrukcije najgoreg puta u CG Plužine – Šćepan Polje. Biće mnogo, mnogo bolji nego do sad. Naravno, treba naći pare.

PG CG
Gost
PG CG

Meni se svidja turbo folk Belgorod. Strašan je to glavni grad. U stavci glavni izvoz grada za zadnjih 30 godina piše Zvezde Granda. 🙂

Bozidar
Gost
Bozidar

Kompleksi su ružna stvar ali šta češ tako je kako je

Festadjun
Gost
Festadjun

Sa sad čujem doskorašnji opoziciju, što će reč za autoput

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Za 20 do 30 g ponovo će bit neka vrsta jugoslavije,kad dođu nove u neopterećene generacuje.

Festadjun
Gost
Festadjun

Sa srbima nikad neće biti relaksirana situacija

Hiv pozitivan.
Gost
Hiv pozitivan.

Nikada. Nikada. Nikada. Ja sam veliki Jugosloven. Prvo nikada se srbi i crnogorci neće složiti/pomiri. A kamo li ostali narodi.

Leon
Gost
Leon

Zaboravite na “Zapadni Balkan”, “region”, “mini Šengen”. Pregovarate sa Državom Crnom Gorom i zanima nas samo naša država, nikakvi regioni i paketi

Ekolog
Gost
Ekolog

Neka lafe, primiri malo kad pametni pričaju.

Dobar dan
Gost
Dobar dan

E ne može tako u EU bogme. Sa negativnim emocijama prema susjedima se ne ide u EU, a i ne mogu da se prime nove članice koje su susjedi, kao na zapadnom Balkanu, a nisu povezane kvalitetnom infrastrukturom. Moderni autoputevi i makar koliko toliko solidne i relativno brze pruge su neophodne da bi zemlje ušle u EU, jer je cijela… Više »

Leon
Gost
Leon

Trebaju putevi, ali kao putevi izmedju država, a ne glavnih gradova “regiona”. Mi smo država, a ne provincija regiona

Milutin
Gost
Milutin

Crna Gora je baš prošarana autoputevima i brzim prugama

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Milutine biće uskoro najmoderniji autoput regiona u Crnoj Gori svečano otvoren. Autoput u CG je kao Grdelica na steroidima. A i na listi kvaliteta puteva CG je bila 88 mjesto u svijetu, a Serbia tek 103. Tako da… Kolko ono ima kilometara brzih pruga Srbija? Da nije možda NULA?

Ivan
Gost
Ivan

Dobar dan . O cemu pricas , duzi je auto put zaobilaznica oko Nisa , nego auto put kroz celu Crnu goru , A i Evropi je vaznija ova zaobilaznica. Budi realan.

Bozidar
Gost
Bozidar

Ti si neki duhovit čovjek ali dobro neka doobre šale nikad dosta , čuj auto put u CG gdje to i kad jednog dana i bude taj auto put koji u stvari i nije auto put nego brza cesta po nekim međunarodnim normama. Daj uozbilji se drugar ti isloređuješ nekoliko kilometara buduće brze ceste sa autoputovima u Srbiji. Pa Makedonija… Više »

Haris
Gost
Haris

Pa imamo dobre odnose sa susjedima. Jedino je problem srbija koja nema dobre odnose sa susjedima, ali ima okupatorske pretenzije ka susjedima.

Proleterac
Gost
Proleterac

Ma kakva EU, sad su se śetili,
đe su do sad bili ?
U se i u svoje kljuse , ne darove o danajaca evropskih !

Nate
Gost
Nate

Dobar dan, boga mi, Francuzi ni Njemci nemaju problema sa granicama i identitetom. Niti vladaju partije koje ne priznaju te zemlje. Tako da…

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Obrati se Milu, Nate. On ti je zapaprio svu ovu čorbu.

Nile
Gost
Nile

Vi ste izgubili na izborima i nebitni ste. Pogotovo vi iz dijaspore

Send this to a friend