Politika

Varhelji: Očekujemo istragu i kazne za napade na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori

Varhelji, foto: Twitter

Evropska komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori i očekujemo temeljnu istragu o ovim slučajevima – naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Poslanici EP lhan Kjučuk i Irena Joveva pitali su Varheljija da li je Komisija upoznata sa antimuslimanskom retorikom u Crnoj Gori i napadima na muslimansku zajednicu koji su uslijedili nakon izbora.

– Šta će EK učiniti da zaštiti interese, slobode i sigurnost svih u Crnoj Gori – naveli su oni u pitanju.

Varhelji je naveo da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, efikasnu zaštitu pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23.

“Komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU”, naveo je Varhelji.

Prema mjerilima iz poglavlja 23, Crna Gora, dodao je on, mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“To takođe uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovesti”, zaključio je Varhelji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maks
Gost
Maks

Aaa mijenjatw retoriku, jaci kaci, vraca se ipak Amerika da vrati stvari na svoje mjesto.Bice obavjesteni za svaki vid asimilacije, a izdajnici ce biti oznaceni kad padne nova vlada.

Marina
Gost
Marina

Muka mi je vise od ovih papagajskih retorika predstavnika EU.
Znamo mi sto treba covjece.Ali UCINITE vise nesto!!!

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e. Oce to.

Sulejman
Gost
Sulejman

Ovo smo svi mi trebali istraziti .nazalost institucije ne rade svoje.

Idea
Gost
Idea

Samo se ti nadaj,daj Boze samo da ne bude jos ovakvih i slicnih napada.

crna gora
Gost
crna gora

kako nas braca srbi fino pomazu da nam obore ulazak u eu
bratski nema sta kao i kroz cijelu istoriju
sram ih bilo

Anti EU
Gost
Anti EU

Sad ste se sjetili, posle 3 mjeseca. To su sve vaši pioni, EU je dokazano anti crnogorska organizacija i treba prekinuti pregovore. Jačati odnose unutar NATO i sa SAD

Pecenjara
Gost
Pecenjara

opaaa, izgleda nista od povlacenja zakona o slobodi vjeroispovjesti

Send this to a friend