Politika

Varhelji: Posvećenost pretvoriti u mjerljive rezultate

Prioritet Crne Gore u nastavku procesa proširenja mora biti ispunjavanje privremenih mjerila u ključnim poglavljima koje se odnose na vladavinu prava, kazao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je na konfrerenciiji za novinare nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i EU kazao da će nova metodologija poboljšati proces proširenja.

“Današnji sastanak šalje jak signal EU da smo posvećeni procesu proširenja i da pružamo šansu otvorenom dijalogu u ključnim reformama. Ovakvi sastanci trebalo bi da pomognu Crnoj Gori da brže sprovodi reformu. Drago mi je što su Crna Gora i Srbija prihvatile novu metodologiju. Vjerujem da ćemo oživjeti proces proširenja i načiniti ga predvidljivijim, zasnovanim na objektivnim kriterijumima. Crna Gora je otvorila sva poglavlja i fokus je sada na vladavini prava. Prioritet je ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima koja su ključna i odnose se na vladavinu prava, drago mi je da sam čuo plan kako da se to postigne. Sada je na parlamentu, svim političkim akterima i pravosuđu da tu posvećenost pretvore u mjerljive rezultate. To će biti ključno za napredak u daljim pregovorim,a ali i za građane”, naveo je Varhelji.

On je dodao da je EU spremna da pomogne i kada je riječ o oporavku ekonomije nakon korona krize.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je u ovom trenutku Crna Gora ispred drugih balkanskih zemalja.

“Dobili smo uverenja da će ovo biti proces zasnovan na zaslugama i da proširenje neće ići u paketu. Drugim riječima, prva ptica će uhvatiti crva. Dobili smo takođe ocjene i da bi Crna Gora mogla prva da ispuni privremena mjerila i da prva postane nova članica”, rekao je Krivokapić.

Ukoliko želimo da ispunimo sve ubrzano, kako je dodao, Crna Gora mora imati nacionalni koncenzus.

“Ovo nije put Zdravka Krivokapića, već mora biti put svih građana. I zbog toga je naša posvećenost jasna – naš je cilj je da postanemo sljedeća članica. Kada znate šta je pred vama onda je taj put mnogo lakši”, naveo je Krivokapić.

Državna sekretarka za evropske poslove Portugala Ana Paula Zakarijas ukazala je da je to prvi sastanak nakon izmijenjene metodologije proširenja, koja se snažno fokusira na neophodne reforme kao i ocjenjivanje zasnovano na jasnim kriterijumima.

“EU je pozdravila napore Crne Gore, zemlje koja je najviše odmakla u procesu proširenja. Bitno je nastaviti sa reformama, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana važna je za EU. Ubijeđeni smo da smo će nova metodologija doprinijeti procesu proširenja”, rekla je Zakarijas na konferenciji za novinare.

Odgovorajući na pitanje kako ocjenjuje evropske reforme nakon izbora u Crnoj Gori i da li taj proces usporavaju interne razmirice, Krivokapić je kazao je da je Vlada jasno posvećena što je, kako je istakao, dokazano usvajanjem raznih dokumenata.

Varhelji je kazao da su na konferenciji govorili o situaciji i neophodnim reformama u ključnim oblastima.

“Jedna je sloboda medija i izražavanja i pričali smo o napretku koji je napravljen izborom novog Savjeta RTCG, ali i o potrebi da se naprave naredni koraci u reformi javnog emitera kako bi on postao potpuno nezavisan. Druga ključna stvar je pravosuđe i kako ubrzati proces imenovanja u pravosuđu i kako poboljšati rad na terenu. Takođe, razgovarali smo i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ono što se mora uraditi je ispunjavanje privremenih mjerila jer se bez toga ne mogu zatvoriti poglavlja. Potrebni su rezultati odmah, ali mislim da se u tome u potpunosti slažemo sa Vladom”, kazao je Varhelji.

Send this to a friend