Politika

Varhelji: Regulisanje pitanja vjerskih zajednica nadležnost Crne Gore

Varhelji, foto: Twitter

Regulisanje pitanja vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, a to bi trebalo učiniti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama Venecijanske komisije od 24. juna 2019. kazao je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

Poslanik Evropskog parlamenta Tomaš Zdehovski pitao je predstavnike Evropske komisije da li će zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je Skupština Crne Gore usvojila, EK zaustaviti pregovore sa našom zemljom.

“U Crnoj Gori je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji omogućava nacionalizaciju crkvene imovine. To je pobudilo hiljade ljudi da protestuju. Međutim, svjetski mediji su to ignorisali. Crna Gora već 100 godina pokušava oduzeti imovinu koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čime je prekinula posljednju vezu te zemlje sa Srbijom. Presuda Venecijanske komisije dvosmislena je i ostavlja prostora za nagađanja. Ako Crna Gora planira da nacionalizuje imovinu Srpske pravoslavne crkve, postaviće se opasni presedan koji bi državne vlasti Kosova mogle da iskoriste za nacionalizaciju stotina važnih spomenika velike vrijednosti. Da li zbog svega ovoga, Komisija razmatra suspenziju pregovora sa Crnom Gorom”, pitao je Zdehovski a objavio je Evropski parlament na sajtu.

Varhelji je u odgovoru poslaniku EP, naveo da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja EU, koji, kako je rekao, određuje ukupni tempo pregovora o pridruživanju.

“Evropska komisija stoga posvećuje veliku pažnju vladavini prava, posebno u zemljama poput Crne Gore koje su u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji”, saopštio je Varhelji.

On je naveo da će Crna Gora, kao dio pregovora, u okviru Poglavlja 23, morati, između ostalog, da ispuni specifična mjerila vezana za jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“Ovo, takođe, uključuje efikasnu zaštitu prava na vlasništvo i slobodu vjeroispovijesti. Regulisanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore, ali to bi trebalo biti urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.”,naveo je Varhelji.

On je kazao i da je EK više puta pokrenula ovo pitanje, uključujući i sastanak sa predstavnicima Crne Gore.

“Nastavićemo da pratimo ova pitanja u našim redovnim kontaktima sa crnogorskim vlastima”, zaključio je Varhelji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Cg privatna država

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bese li ovo onaj sto ga Ivo i Srbi pocerase,Mislim da sad Srbi razumiju sto im je objasnio

Laka
Gost
Laka

A pazi CDM-u naslova izvučenog iz konteksta, iako je čovjek jasno rekao: to bi trebalo učiniti na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne zainteresovane strane, i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama Venecijanske komisije. Opaaaa, šamar DPSu neviđeni.

Haris
Gost
Haris

“Regulisanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore” a pazi ovo.

Republika
Gost
Republika

Harise bavi se islamskom zajednicom, mi srbi cemo pravoslavljem i to je to.. Svako svoj posa’ 😉

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Aaaaaahhhhaaaaahaha Laka sto bi rekli stari potrevi aaaahaha

Haris
Gost
Haris

To je jasno kao dan, neće valjda to da određuje okupator srbija ili rusija. Nikad više 1918.!!!

Republika
Gost
Republika

Harise bavi se islamskom zajednicom, mi srbi cemo pravoslavljem i to je to.. Svako svoj posa’ 😉

Republika
Gost
Republika

Harise jesi li vjernik Mirasev da te ne kuneeem hahahahahaha

Muzil
Gost
Muzil

Lopova je tesko urazumit u svoju stastvenu rabotu a jos teze kad pomisli da je ukradeno njegovo

Peruta
Gost
Peruta

Naslov nema veze sa izjavom Verheljija. Čovjek, poslije izjave iz naslova teksta, izgovara:ali… I sve tako redom što treba pažljivo pročitati.

Haris
Gost
Haris

“Regulisanje vjerskih zajednica je nadležnost Crne Gore” izgovara ovo.

Lamba
Gost
Lamba

Jeste, i crkva se slaže sa tim, neće ga donositi Pakistan. Ali to ne znači da država može da donese hitlerovski zakon, nego demokratski. Upravo danas će vam crkva na pregovorima objasniti šta da se briše, šta da se mijenja, šta da se ubaci, da bi zakon bio demokratski a ne hitlerovski.

Mitar
Gost
Mitar

Odmori botu

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mozda je stampsrska greska🤣🤣🤣

Send this to a friend