Politika IMA NEKA TAJNA VEZA: Pozadina skandaloznog istupa komesara za proširenje Evropske unije

Varheljijeva igra u korist saveza Vučića i Orbana

Javni istup Mađara Olivera Varheljija, kojim se umiješao u crnogorsko-srpske razmjene diplomatskih nota, iskakanje je iz okvira ovlašćenja koje ima komesar za proširenje EU, otvorena je podrška stavovima Aleksandra Vučića i svojevrsni pritisak na odlazeću crnogorsku Vladu Duška Markovića, ocjenjuju strane diplomate u razgovoru za Pobjedu.

Varhelji je u nedjelju veče pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da povuče isti potez. Time se komesar EU – kršeći evropske principe – direktno umiješao, ne samo u odnose Beograda i Podgorice, već i u unutrašnju politiku u Crnoj Gori.

Motive za neprimjereni istup Varheljija treba tražiti u razgranatim poslovno-političkim vezama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i mađarskog premijera Viktora Orbana.

O tim vezama svjedoče srpski mediji. Sredinom prošle godine srpski BIRN je objavio obimno istraživanje o poslovnim vezama srpskih i mađarskih političara.

“Posao zamjene ulične rasvjete širom Srbije preuzele su kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Viktora Orbana, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, a 25 miliona eura dobile su te firme u samo nekoliko gradova u kojima je Vučićeva Srpska napredna stranka na vlasti”, napisali su novinari BIRN-a.

U obimnom tekstu se pokazuje kako je glavna uloga u uvođenju LED osvjetljenja u Mađarskoj pripala firmi Elios Innovativ Zrt kojom su rukovodili Ištvan Tiborc, 32-godišnji suprug Orbanove najstarije ćerke Rahel i njegov prijatelj i poslovni partner Balint Erdei, da bi godinu dana kasnije firma krenula sa poslom uvođenja LED osvjetljenja u desetini gradova u Mađarskoj.

Nekoliko mjeseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sjednicu vlada firma je otvorila svoj ogranak u Srbiji u decembru 2014. godine.

BIRN i mađarski portal Direkt 36 otkrili su veze između Eliosa i firmi koje rade u Srbiji i firme U Light Kft, koja je otvorila ogranak u Srbiji.

O razgranatim vezama politike i biznisa ukazuje i podatak da je u poslove uvođenja LED osvjetljenja sa ovom mrežom povezanih kompanija uključena i formalno slovenačka firma Resalta, čiji je suvlasnik investicioni fond na čijem je čelu nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

Nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvjetljenje u Mađarskoj, Orbanov zet napustio je firmu u aprilu 2015. godine. Istraga ove kancelarije u svim slučajevima pokazala je „ozbiljne nepravilnosti“ i „sukob interesa“, a u 17 slučajeva i „organizovanu prevaru“.

Tokom nekoliko godina, poslovne veze političkih oligarha Srbije i Mađarske su se produbile. Kako jačaju političke veze između desničarskih lidera u Beogradu i Budimpešti, jačali su i poslovi firmi bliskih strankama na vlasti, koje su preuzele poslove zamjene uličnog osvjetljenja u brojnim gradovima u Srbiji.

Stoga ne treba da čudi da se Oliver Varhelji, čovjek od povjerenja Viktora Orbana, aktivirao i dramatično zloupotrijebio poziciju komesara EU da bi politički pomogao zvanični Beograd Aleksandra Vučića. Pitanje je, samo, zbog čega ćuti zvanični Brisel.

Draško Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Srbija je uvek bila prijateljski nastrojena zemlja.. to je ono sto nas cini bogatim.

Sonja
Gost
Sonja

Prvi put da neko stane na stranu Srba,,presedan u spoljnoj politici !Prijatno iznenadjenje!

Uroš
Gost
Uroš

Dje ste botovi plaćenici srbistana

Dusko
Gost
Dusko

Veruje da će nova vlada CG biti pametnija od ove sadasnje

Darko
Gost
Darko

Izgleda da nova vlastu CG daleko racionalnija od prethodne.

Rade
Gost
Rade

Nova vlast Crne Gore bice pametnija i mudrija od predhodne.

sofija
Gost
sofija

Црногорци се одричу своје историје као и свог брата .зарад ништа

poziv pravom ☎
Gost
poziv pravom ☎

Halo, Bajdene… 📞

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Besplatno obaveštenje – Birate nepostojeći broj. Za više informacija pozovite 11811. Hvala

Mirela
Gost
Mirela

Ovakve ludosti i razmirice između Crne Gore i bratske Srbije apsolutno donose samo štetu, ljudi opametite se više…

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

bratske srbije??? Hahahahahahahahahahahahahahahahhahaahhahahahahahahahahahahahahahah

Hogar
Gost
Hogar

Nemojte to “bratska”,uvredljivo je.Srbija je neprijatelj mrski,oduvijek i zauvijek.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Hogar nama Crnogorcima nije a vama bas nas briga ahahahahaaaa

Mi smo
Gost
Mi smo

Babe i zabe ne idu zajedno.

i treba
Gost
i treba

Ode i Vojvodina. Srećno!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Đe su Tuzi

Окле
Gost
Окле

😂😂😂, само не знам ђе ће 😂, по Беогеада је з Војводини, 80% житеља су Срби.

Bozidar
Gost
Bozidar

Odu Tuzi Ulcinj i Boka gotova stvar. Od male države biće još manja.

Jana
Gost
Jana

Čovek je pozdravio i podržao Vučićevu reakciju, zato što ona predstavlja spuštanje lopte i smirivanje strasti, poziva na mir i dobru diplomatiju. Nema ništa loše u tome.

delboj
Gost
delboj

Hahahahahahm pocele Bajdenove sluzbe da rade…

KRSTAŠ
Gost
KRSTAŠ

JASNO VI JE zašto se sve ovo radi: da se uspori put Crne Gore kao prve članice ka EU, a da sa njom ili čak “pretekne” Crnu Goru Srbija “uleti (s leđa)” i kao što strepe iz EU, da će se Srbija okrenuti ka Rusiji… KAKVE SU TO SVE “SRAMOTNE IGRE” – SVE ĆE SE TO DOKAZATI I POKAZATI –… Više »

Vojvodina H
Gost
Vojvodina H

Sve miriše na to da se Kosovo smatra završenom rabotom, a sad slijedi Vojvodina.

Fortuna
Gost
Fortuna

Svi koji vole CRNU GORU, MI PATRIOTE I MONTEGRENINI, SRCEM I DUSOM, disemo za nasu ZEMLJU, Nedamo je nikom, jeste MALA, ali nasa je VJEKOVIMA, za nju su izgarali nasi preci i ostali nam AMANET da je CUVAMO, to govore mnoga spomen obiljezja HRABRIH CRNOGORACA, po cijeloj CRNOJ GORI!!!!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nedamo crnu goru po cijenu rata,krvavo su naši preci branili crnu goru ,pa neka opet sve ide jovo nanovo zbog konfliktne srbije!Ako se nešto mora nemože se izbjeć!

Grande
Gost
Grande

Tako je!

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Navedi jedno

Kole
Gost
Kole

@Fortuna Kakve veze ima sad pa to Srbija je uvek bila neutralna po pitanju CG i mešanja u odnose između njih i nas.

Brano Nkšićanin
Gost
Brano Nkšićanin

Ništa novo, zaprškajte po imovini odlazećeg ambasadora, samo u CG.

ladno
Gost
ladno

Ovaj isti Orban JAVNO promoviše Vojvodinu kao dio Mađarske, ali vesela srbadija muči. Koa mušice.

murko
Gost
murko

Sankcije Evropskoj uniji dok se ne opamete. Madjarski abasador da leti iz Crne Gore kao i Srpski.

Milosh
Gost
Milosh

Mi da pokrenemo sankcije EU? Neka, srbine…

Nate
Gost
Nate

Varhelji pravi dogovor sa Srbijom. Kako se Vojvodina blizi odvajanju, cini se sve da se to kompenzuje Srbiji, obrnu milijarde i slicno. Upoznati medjunarodnu zajednicu sa svim desavanjima. U pitanju je jako opasan poslovni dil, koji obuhvata Srbiju, BiH, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju donekle.

Fortuna
Gost
Fortuna

Pod hitno DA SE NATO UPOZNA SA OPASNIM IGRAMA PROTIV CRNE GORE, TAKODJE I AMERIKA DA BUDE U POZNATA, CRNA GORA JE MALA I SVI SU ZINULI DA JE PROGUTAJU, necemo to dozvoliti, svima se obracati u svijetu ko moze pomoci Crnoj Gori da je ISCUPA iz ovih prljavih I opasnih IGARA🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪👍🇲🇪

roza
Gost
roza

Varhelji pravi Vučiću i Orbanu put do preuzimanja Luke Bar.

Окле
Gost
Окле

Хахаха, па стварно је уживанција читати ваше коментаре.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

možda sad možeš da naslutiš koja je komedija kad mi čitamo srpske teorije 😂

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

I vaše vjeruj mi. Potonućete mnogo brže nego što ste mislili!

Branka
Gost
Branka

Ja se toliko smijem vašim komentarima da me stomačni mišići zabole. Dobila sam pločice na stomaku i bez teretane.

Bozidar
Gost
Bozidar

Ma kome treba luka Bar i da trebalo bi pod hitno da Srbija zatvori tu prugu ono bar do granice kome to više služi to je i tako uvijek bio samo politički projekt nikad ekonomski.

Tucula
Gost
Tucula

Evo Madjarska i Eu krenula na malu Crnu Goru,ovo je haos… 🤣🤣🤣 Alo,komite i ostali Montenegrini,pomirite se da ste vi i vasa ideologija proslost. Svi biste stali u 10 autobusa

Sport
Gost
Sport

Imanas koliko ima ali smo na svone a ti nisi sigurno. Vjecna je CG.

Fortuna
Gost
Fortuna

Nemoj da SUDIS o patriotama I montenegrinima napamet nebilo nam nikad lose, tada bi vise od pola Crne Gore svi bili PATRIOTE ZA SVOJU CRNU GORU

vesko
Gost
vesko

Ovo su činjenice koje su iznesene na osnovu istrage nezavisnih medija iz Srbije i Madjarske iz kojih za svakog ko ima malo zdravog razuma jasno sledi da postoji medjusobni interes Orbana i Vučića i da Varhelji kao čovek od najvećeg poverenja Viktora Orbana svakako pre svega radi po direktivi svog šefa ….tako da sprdnja sa ovim tekstom samo govori o… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ogroman napredak, do sad ste nas stavljali sve u jedan autobus, a od danas u 10. Stotinu hiljada srba je hrabro bježalo 1916 preko Mojkovca, a samo nekoliko hiljada Crnogoraca im je čuvalo odstupnicu. Kad malo bolje razmisliš jedan autobus Crnogoraca je isto što i 10000 traktora srba.

Branka
Gost
Branka

Tucula
Albance ste u hladnjačama prevozili a nas bi u autobusima, je li. Zato na Kosovo ne smijete nogom kročiti a nećete ni u Crnu Goru budite sigurni.

Fortuna
Gost
Fortuna

Bravo Branka svaka cast na odlicni komentarima👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Branka
Gost
Branka

Fortuna
Hvala i veliki pozdrav.

Djoko
Gost
Djoko

Kad se komite budu pitale tijesna ce vama bit CG

Djuka
Gost
Djuka

Nešto se nisu proslavili u oba rata.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

I ja mislim😅 riješiti se izdajnika jednom za sva vremena!!!

Jovan
Gost
Jovan

Nije Varhelji Madjarska ni EU. To je samo jedan korumpirani cinovnik u EU uz pomoc jedne OKG u Madjarskoj.

Ja licno
Gost
Ja licno

Nema više Madjarska nema more al ima mornaricu hahaha. A kad neki biznismen kod nas donira 7 mil za koje niko ne zna odakle mu,to je sve demokratija i EU standard?

sasapg
Gost
sasapg

To jedino ti ne znas odakle Ubovicu pare. Ako te imalo zanima posjeduje gradjevinsku firmu koja je trenutno sa vrhunskim strucnjacima i referencama…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kad je nedavno Orban dijelio mapu Velike Mađarske, svi su digli glas do neba- osim Srbije. Na mapi je u sastavu Velike Mađarske bila i Vojvodina cela, za vašu informaciju… E, sad… Vučić, koji grmi na Hrvate ako dođe kiša sa zapada, prema Mađarima je tih kao bubica i ne smeta mu što Orban sanja o Vojvodini. Šta se tu… Više »

Окле
Gost
Окле

Није то била мапа неке велике Мађарске него историјска мапа њихова, мој генерални. Зато и није било осуде него само од Хрватске пошто су били под њима.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa i Vojvodina je bila pod njima, majstore.

Jovan
Gost
Jovan

A Vojvodina nije bila pod njima? Ha, ha, ha… Kad ce se u Vojvodini vracati imanja njemackim starosjediocima , oduzeta poslije 2. Svjetskog rata????

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bravo,program madjarizacije Vojvodine poceo je odavno.Svako ko je zatrazio Madjarski pasos to jest Madjarsko drzavljanstvo dobio je maltene bez pitanja.Ogroman broj ljudi su u zemljama Evropske unije sa tim pasosima.Neka izadju zvanicni podaci neka ih objave o kojem se broju radi I sve ce vam jasno biti.

Lisboa
Gost
Lisboa

Da, sad đe biti Mađarska da nas napada, ima li koja godina da je sporna sa Msđarima pa da pišemo revimo “Nikad više 1928”

Sova
Gost
Sova

Mađarski kraljevi su do 1928. godine nosili titulu “Kralj Mađarske, … Srbije i …” kad su nabrajali sve svoje teritorije. Srpski velikaši su dali svoje teritorije mađarskom kralju ako im pomogne protiv Turaka na Kosovu. On je poslao odred pod komandom Janoša iz Sibiua, kod nas poznat kao Sibinjanin Janko. To ne učimo u školi, kao ni o bici kod… Više »

Lisboa
Gost
Lisboa

Podgorica i 90% gradova su bili 10-11g duže pod Turcima od Beograda.

H. Novi
Gost
H. Novi

Hvala Drale na informacijama! Za razliku od led rasvijete u H. Novom koju je tadasnja vlast Izbor i DPS fino zavrsila, ta Vučiceva i Orbanova led rasvijeta radi širom Srbije! Nama je ostao blokiran račun opstine zbog toga sto nije bilo korupcije!

Nick
Gost
Nick

Opa, Dralu su sad visoki zvaničnici EU umijšani u poslove Vučića i Orbana? Drugim riječima korumpirani od strane Brnabić, Vučić, Orban? NIjesam pročitao slova o korupcionaškim aferama odlazećeg DPS-SD-BS u medijima đe je on suvlasnik i urednik do sad…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Definitivno se dps nije ulazilo u EU, a u EU su to shvatili odavno ! DPS ovakav kakav je ne moze da funkcionise u pravno uredjenoj drzavi kao sto su razvijene drzave EU !

radio ,, m"
Gost
radio ,, m"

Mi ćemo potkupiti experta Vučića da nas uvede u E U . PRIJE 10- 15 Dana Engleske i Njemačke su objavile reportažu o A. Vućiću proglasivši ga najbogatijeg političata na Balkanu ,, za njega je Đukanović mala beba pišu Englezi “

Miki
Gost
Miki

Super tekst, ali mene iskreno baš briga šta rade u Mađarskoj i Srbiji. Bolje bi bilo da se Draško bavi malo više o povezanim firmama u Crnoj Gori i o tome piše tekstove…

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Ahahahahah Draks nece bgmi no je najlakse se ovako zamajavat glupim pricama. Iako potice od izvanredno inteligentne familije.

Lion
Gost
Lion

I mene iskreno nije briga dok to rade u Srbiji i Madjarskoj sve dok ne diraju mene odnosno moju zemlju.

Send this to a friend