Politika

Vaso Crnogorac vječni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasador Grčke Panayotis Partsos položili su danas vijenac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću porijeklom iz Crne Gore koji je vječni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva.

“Velika mi je čast što se danas nalazim pred spomenikom našeg nacionalnog junaka, heroja koji je porijeklom odavde, koji je svojom žrtvom i svojom nesebičnom borbom za slobodu grčkog naroda učinio da se oslobode svi narodi toga vremena i da danas živimo u slobodnim i demokratskim društvima”, kazao je Partsos.

Vasos Mavrovunotis, kako je bio poznat u Grčkoj, a što u prevodu znači “Vaso Crnogorac” je grčki nacionalni junak čiji je doprinos grčkoj borbi za oslobođenje prepoznat u toj zemlji i proglašen je za nacionalnog heroja.

“On je simbol borbe naša dva naroda i simbol ujedinjenja naša dva naroda. On nije bio jedini Crnogorac koji je učestvovao u grčkom ustanku. Bilo je jako puno bezimenih heroja ali on se najviše istakao i on je ostao zapamćen u istoriji. On i danas svojim simbolom pregalaštva i borbe pokazuje koliko je jedinstvena i zajednička prošlost naših naroda, i koliko su tijesne veze između naša dva naroda. Neka je srećan praznik mojoj domovini Grčkoj, i neka je srećno i Crnoj Gori, zemlji u kojoj se osjećam kao u svojoj drugoj domovini. Želim da čestitam ovaj praznik i našoj zajedničkoj domovini, jednoj velikoj domovini a to je Evropa”, naveo je ambasador.

On je poželio sreću, dobrobit i zdravlje, prije svega prijateljskom crnogorskom narodu.

Send this to a friend