Politika

Važan sinhronizovan socio-ekonomski oporavak zemalja Jadransko-jonske inicijative

Važan je sinhronizovan socio-ekonomski oporavak zemalja Jadransko-jonske inicijative, poručio je državni sekretar, ambasador Vladimir Radulović koji je danas učestvovao na sastanku Savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative (JJI) i ministarskom sastanku Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR), koji je održan putem video konferencije.

Ambasador Radulović je istakao da Crna Gora, kao prva država Evrope u kojoj više nema inficiranih koronavirusom, sa posebnom pažnjom nastavlja da ulaže napore kako bi se pozitivni trendovi zadržali i istovremeno aktivirala sveukupna, a posebno turistička privreda.

Ukazujući na značaj razmjene znanja i iskustava, te stvaranja zajedničke vizije koordinisanog i sinhonizovanog socio-ekonomskog oporavka regiona, naglasio je da Crna Gora počinje da otvara granice vodeći se principijelnim kriterijumima zasnovanim na precizno definisanim preporukama struke.

Ističući proaktivan pristup u rješavanju izazova, ambasador Radulović je podsjetio na uspješno održani sastanak šefova vlada zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI) 15. maja, u okviru crnogorskog predsjedavanja Inicijativom. Na toj liniji, izrazio je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da aktivno učestvuje u svim regionalnim mehanizmima, ocijenivši da ujedinjeni napori u oblastima od zajedničkog interesa predstavljaju najbolji odgovor na potrebe regiona.

Ambasador Radulović je posebno naglasio značaj nedavno održanog Zagrebačkog samita koji potvrdio evropsku i EU perspektivu Crne Gore i zahvalio Hrvatskoj koja, u komplikovanim uslovima pandemije uspjela da temu proširenja održi u fokusu Evrope.

Na sastanku savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative i ministarskom sastanku Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR) učestvovali su ministri vanjskih poslova i državni sekretari iz deset zemalja članica JJI: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, San Marina, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici EU. Dosadašnji generalni sekretar JJI, ambasador Đovani Kastelaneta konsenzusom je reizabran na još jedan mandat.

Send this to a friend