Politika

VCG će prenijeti naučeno zemljama koje teže ulasku u NATO

Crna Gora i Vojska Crne Gore ostaju otvorene da sa zemljama aspirantima, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, podijele iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja i integracije u NATO savez, ocijenio je vršilac dužnosti načelnika Generalštaba, brigadni general Ilija Daković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Daković učestvuje na 21. Konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje A-5, koja se održava u Skoplju, a tema ove godine je jačanje saradnje u okviru A-5, kao i dalji doprinos bezbjednosti Alijanse.

Predstavnici oružanih snaga članica A-5 i predstavnici nacionalnih gardi SAD čestitali su Crnoj Gori na punopravnom članstvu u NATO, napomenivši da njen prijem u savez predstavlja potvrdu politike otvorenih vrata NATO-a.

“Daković je istakao da je sticanjem statusa ravnopravnog, 29. člana velike porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, Crna Gora ispunila jedan od svojih najvažnijih spoljno-političkih ciljeva. U ispunjenju tog cilja, nesporna je i evidentna uloga A-5 inicijative, koja je na našem primjeru potpuno opravdala svoju svrhu”, navodi se u saopštenju.

V.d. načelnika Generalštaba VCG podsjetio je da je Američko-jadranska povelja proklamovala kao svoj osnovni cilj podršku zemljama aspirantima inicijative u njihovom procesu približavanja NATO alijansi i lakšem ispunjenju tog cilja.

On se tokom Konferencije sastao sa zamjenikom komandanta Komande američkih snaga u Evropi generalom Timotijem Rejom, načelnikom Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnikom Metodijom Veličkovskim, kao i sa komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti generalom Rahmanom Ramom.

Iskoristio je priliku i da posjeti i crnogorske kadete koji se školuju na makedonskoj Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“.

Zemlje članice A-5 inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija kao i SAD, predstavljene Komandom američkih snaga za Evropu.

Ž.N.

Send this to a friend