Politika

Većina zaobilazi javnu raspravu: Vlast predala prijedlog izmjena Zakona o tužilaštvu

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar potvrdio je da je danas u Skupštinsku proceduru predat Predlog izmjena zakona o Državnom tužilaštvu.

“Sada se stiču svi uslovi da se na prvoj narednoj sjednici razgovara o ovim izmjenama, najvjerovatnije 11. maja “, kazao je Konatar na današnjoj pres konferenciji.

Ovim pristupom, da Vlada ne bude predlagač zakona, izbjegava se obavezna javna rasprava u trajanju od 20 do 40 dana, na čemu su insistirali iz opozicije, ali i iz civilnog sektora i strulne javnosti.

Konatar je na pres konferenciji kazao da je predlog izmjena zakona usaglašen tekst.

“Ovo je jedan od najznačajnijih akata koje ćemo usvojiti u Skupštini. Povod je usaglašavanje između poslaničkih klubova većine i u zadnjem procesu potpredsjednika Vlade sa kojim smo imali komunikaciju”, rekao je Konatar.

Poslanik “Crno na bijelo” je kazao da će ovaj predlog zakona biti poslat na Venecijanskoj komisiji i da očekuje njihovo pozitivno mišljenje.

“Vidjećete da su posebno pooštreni kriterijumi za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika gdje se onemogućava članstvo ljudima koji imaju veze sa političkim partijama. Takođe, onemogućeno je da bivši tužioci budu članovi savjeta iz reda uglednih pravnika. Sad imamo slučaj da se penzionisana tužiteljka preselila u advokaturu i tako je član Savjeta”, navodi on.

Postignut je i dogovor oko mandata vrhovnog državnog tužioca.

“Ograničava se mandat v.d. VDT-a. On će imati mandat od šest plus šest mjeseci sa ograničenjem da ne može biti u mandatu više od 12 mjeseci. Sad imamo slučaj sa Stankovićem đe on praktično obavlja funkciju dok po sili zakona ne ode u penziju. Uvode se i stroži kriterijumi za pokretanje disciplinskog postupka protiv tužilaca i u vodi se određena prekompozicija u sastavu Disciplinskog vijeća”,  rekao je on.

Kazao je da će danom donošenja zakona prestati mandat članovima Tužilačkog savjeta.

Poslanica Pokreta za promjene, Branka Bošnjak istakla je da je njena stranka bila za radikalnije promjene ali da su ipak podržali ovaj predlog.

“Ovo je mjera kompromisa sa kolegama iz vladajuće većina, ali su i ova rješenja dobra. Bilo bi lijepo da dobijemo pozitivno mišljenje od VK, ali iako ga ne dobijemo mi ćemo usvojiti ovaj zakon. Kad usvojimo ovaj zakon, odblokiraćemo sve ostale zakone koji su u proceduri”, rekla je Bošnjak.

Slaven Radunović (ZBCG -DF) kazao je da su odustali od Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da su u zakon o Državnom tužilaštvu inkorporirali rješenja iz tog zakona.

“Ovaj zakon će biti usvojen na sjednici 11. maja. Ako bude nekih primjedbi koje se mogu uvažiti, uvijek možemo zakon dopuniti u redovnoj proceduri”, rekao je Radunović.

Kazao je da su ovim napravili krupan korak i zarobljenu instituciju stavljaju u poziciju da se revitalizuje tako što će novi Tužilački savjet i novi v.d. VDT-a imati mogućnost da pokažu “kako sve može drugačije”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Jeli ovo moguce ?????
Na kraju ce ispasti da je DPS bio zlatan.

Patriota
Gost
Patriota

Ako ova vlada dočeka 22. maj, ne bilo nas!

Zakon
Gost
Zakon

Ne podržavam razne njihove nebuloze, ali zakon o tužilaštvu podržavam.

nikola
Gost
nikola

kako ce da nagrde ocu CG kuku nama!!!

MMM
Gost
MMM

Briga njih za Evropsku uniju, oni tamo nece.

NKL
Gost
NKL

Ovo je kraj drzave Crne Gore.

Maruna
Gost
Maruna

Pa 21og da ih vratimo okle su došli ♥️🇲🇪

Cgcg
Gost
Cgcg

Sve će vam se ovo vratiti kao bumerang

Send this to a friend