Politika

Velika izdavanja za naknade: Političari jedinstveni kada se radi o privilegijama

42. Vlada, Foto: gov.me/Arhiva

Zbog velikih izdvajanja za naknade koje javni funkcineri mogu ostvariti po prestanku funkcije sagovornici TVCG saglasni su da su u tom dijelu neophodne promjene. I dok su pojedine partije spremne na kompromis, iz NVO sektora smatraju da praksa pokazuje da bez obzira ko je vlast, a ko opozicija, jedinstveni su kada se radi o njihovim privilegijama.

To što ne postoje nikakva ograničenja za funkcionerske naknade, problem je na koji se ukazuje godinama. Zato je CGO još u februaru podnio inicijativu da trajanje naknade bude skraćeno na tri mjeseca, a njena visina ograničena na iznos prosječne neto zarade.

“Pravo na naknadu ne bi imali funkcioneri koji su na funkciji proveli manje od tri mjeseca koji su razriješeni s funkcije i koji su sami podnijeli ostavku”, pojašnjava Vasilije Radulović iz CGO.

Do danas, međutim, odgovor na tu inicijativu nijesu dobili niti od poslaničkih klubova niti od nadležnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

“I očito se možemo složiti da ko god je vlast i opozicija oni ostaju nijemi na te izmjene tih odredbi koje diraju njihove privilegije, bilo da su u toku funkcije bilo da su nakon prestanka funkcije. U prilog tome govori i to što su svi poslanici bili uzdržani kada se u decembru prošle godine glasalo o Zakonu o zaradama u javnom sektoru, koji je predviđao ograničenje rasta, između ostalog, i njihovih zarada”, kazao je Radulović.

No, djeluje da volja za promjenom postoji. Sagovornice TVCG iz DF-a i URE saglasne su da se pravila po kojima se dodjeljuju funkcionerske naknade moraju revidirati.

“Kriterijumi jasni treba da se propišu jer prosto imate situaciju da neko može da bude dva dana na poziciji i da podnese zahtjev da prima naknadu po prestanku funkcije. To se sigurno čak i zloupotrebljava”, kazala je poslanica DF-a Branka Bošnjak.

“Smatram da je potrebno skratiti te vremenske intervale, ali, opet kažem, to se ne može odnositi baš na sve profesije. Ovdje posebno mislim na neke organe iz sudstva”, kazala je poslanica Ure Božena Jelušić.

U DF-u kažu da te izmjene treba da inicira Vlada i napravi radnu grupu koja će uključiti sve relevantne aktere uključujući i NVO sektor.

“S druge strane, trebamo što više pozicija da budu po konkursu i za stalno a ne da svaka garnitura koja dođe mijenja ljude na tim pozicijama i onda iznova imamo troškove u budžetu”, napomenula je Bošnjak.

Potrebno je sagledati i uporedna iskustva, poručuju u DF-u, dok u CGO-u objašnjavaju da je ona sadržana u njihovoj inicijativi.

“Sadržaj inicijative pokazuje najbolje prakse i najbolja zakonska rješenja država regiona, neke su čak stabilnije od nas, poput Hrvatske, i reducirale su troškove po ovom osnovu”, kazao je Vasilije Radulović.

U URI ocjenjuju da su poslaničke naknade velike, ali se neke mogu smatrati zarađenim, te da veći problem predstavljaju nepotrebni troškovi.

“Nijesu same po sebi naknade problem već ekstra primanja i mogućnosti da se te naknade nepotrebno uvećavaju različitim drugim davanjima koje se mogu smatrati dupliranjem osnovne zarade”, rekla je Božena Jelušić.

Uprkos dobroj volji pojedinih poslaničkih klubova, u CGO-u nijesu optimisti.

“Sem populističke priče o uštedi i vođenju računa o javnim finansijama, nekih konkretnih rješenja, posebno po pitanju ovog problema, nijesmo optimisti da će se uskoro sješavati”, istakao je Radulović.

Ovu temu iz Demokratske partije socijalista nijesu željeli da komentarišu, dok Demokrate nijesu bile u mogućnosti da obezbijede sagovornika.

Send this to a friend