Politika

Velike sile u regionu: Peking zanima ekonomija, ostale politički uticaj

ilustracija (advance)

Ulazak Kine, kao globalnog igrača, u region Jugoistočne Evrope mijenja dinamiku odnosa velikih sila na Balkanu, ali, kako ističu sagovornici Pobjede, ne treba da zabrinjava jer je, za razliku od drugih, ta zemlja zainteresovana isključivo za ekonomski uticaj.

Uticajni časopis Fajnenšl tajms objavio je nedavno da grupa „16+1“ zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine, čiji su se čelnici sastali u ponedjeljak u Budimpešti, izaziva „sumnjičavost u Briselu i prijestonicama država EU“.

Kako se Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska, BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Češka, Letonija, Litvanija i Estonija pripremaju za godišnji samit sa Kinom, postaje jasno da uticaj Pekinga raste u ovom dijelu Starog kontinenta, primjećuje list.

Paralelno sa Kinom, svoje poteze na Balkanu odmjeravaju i drugi veliki igrači. Tako je nedavno Atlantski savjet predložio novu strategiju, zabrinut prije svega zbog pojačanog uticaja Rusije.

Diverzifikacija

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da Kina ne treba previše da zabrinjava nikoga.

“Kina do sada nije sprovodila neke svoje političke interese i, na duže staze, ako bi se dogodilo da Kina ovlada prevelikim dijelom tog tržišta, onda bi cijela priča mogla postati drukčija. Ali, za sada mi se čini da zemlje u regionu nemaju nekog razloga za predostrožnost prema Kini. Štoviše, meni se čini da je diverzifikacija uvijek jako dobar paket. Dobro je imati čvrstu evropsku i evro atlantsku poziciju, dobro je imati čvrste odnose sa EU i SAD, ali da uz to treba imati i neku drugu polugu. Sa Rusima je uvijek vrlo riskantno ulaziti u neke dilove zbog toga što je Rusija ekonomski neefikasna i nju interesuje isključivo politički uticaj, a ne ekonomski”, ocijenio je Đenero za Pobjedu.

Đenero

SAD, kako dodaje, brane svoju poziciju i imaju jači položaj u odnosu na Rusiju.

“Ali činjenica da se osim njih javljaju i drugi globalni igrači znači da njihov uticaj pada. To, međutim, za nas, iako možemo biti saveznici i prijatelji sa SAD ne treba biti zabrinjavajuće. Nije interes zemalja regiona da isključivo jedan politički blok ovdje dominira, iako za bezbjednost i stabilnost EU i evroatlantske strukture jesu izuzetno važne”,  smatra Đenero.

Budućnost

S druge strane, beogradski analitičar Dušan Janjić navodi da se Kina trenutno pojavljuje kao suizvođač radova na završavanju nekih evropskih projekata.

“Kada to sve prevede na Balkan, očigledno moramo da računamo na neku budućnost sa Kinom, prije svega u ekonomskom smislu. To sada mijenja dinamiku odnosa u četvorouglu Amerika Rusija Evropa- Kina. Kina postaje ozbiljni partner koji može i te kako da u svemu kompenzuje ruski uticaj, osim u energetici”.  ocjenjuje Janjić za Pobjedu.

Janjić

On ne vjeruje da će Peking u narednih vijek imati pretenzije na neko vojno prisustvo.

“Očigledno će Kina ovaj dio svijeta držati preko ekonomije i to će biti glavni kriterijum”,  navodi Janjić.

Trampova Amerika će, kako dodaje, očigledno obnoviti svoju prednost u tehnologiji i znanju.

“Teško da će je Kina u tome stići. A Evropa jednostavno ostaje nama najbliža kao prirodni milje u kome živimo”,  rekao je Janjić.

Posljedice igre globalnih igrača po zemlje regiona zavisiće, kako kaže, od toga kako će se ko snaći.

“Mislim da pojedinačne male države nemaju šansu. Pametna je odluka ići u šire asocijacije poput EU i NATO. Ko bude u NATO-u, kao što Crna Gora već jeste, on ima jedan dio briga manje. On ostaje samo zabrinut u vezi eventualnih globalnih konfrontacija, ali nije zabrinut oko konfrontacija unutar lanca NATO-a sa susjedima, gdje smo imali najviše problema kroz istoriju”, navodi Janjić.

SAD ide na politiku odvraćanja Rusije

Miješanje Rusije u regionu podstakli su Atlantski savjet da u novoj američkoj strategiji za Balkan predloži uspostavljanje trajnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi. Za tu svrhu, kako smatraju, idealna bi bila vojna baza u Bondstilu na Kosovu.

“To je potpuno logično s obzirom na uporne pokušaje Rusije da vojno uđe na ovaj prostor i to je jednostavno politika odvraćanja”,  ocjenjuje Đenero.

Janjić ukazuje da je Srbija pogotovo ranjiva u pogledu ruskog uticaja.

“A tek će biti ranjiva ako Amerika podstakne NATO da energičnije reaguje na provokacije kakve su bile, na primjer, u Crnoj Gori i Makedoniji. To ne znači da je Crna Gora potpuno mirna. Ali ipak mislim da je lakše rješavati probleme kad nijeste sami”, navodi Janjić.

Send this to a friend